pawel250 12.12.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Owczar, masz duzo przewodow podpietych do reku. Czy masz ten modul rozszerzen przez ktory mozesz sterowac reku po Rs485? Jakie przewody podpiales tam? Ja na razie dociagnalem u siebie 3 skretki. Jedna aby podlaczyc panel sterowniczy w salonie. Druga aby ewentualnie podpiac ethernet. Trzecia to magistrala rs485. Bede mogl ją podpiac bezposrednio do reku lub sterowac poprzez moj moduł automatyki domowej. Jeszcze nie analizowalem jakie są możliwości dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.12.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Do RS485 potrzebujesz modułu Expansion. Podpinasz się złączem RJ-45. Napisz do supportu thessli, to Ci wyślą listę rejestrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.12.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Tak, mam ten moduł, ale jeszcze nic nie jest podpięte. Nawet AirMobile. Ja mam korytka na wierzchu, którymi będę sobie dopiero dociągał co mi potrzebne do kotłowni. Czekam też na wymianę płyty na te nową, która pozwala podpiąć CF, RS485 i air mobile jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 12.12.2019 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Forumowicze doradźcie w kwestii skrzynek rozdzielczych: mam dom z poddaszem, reku w kotłowni na parterze. Planowałem wyjść od reku do skrzynek rozdzielczych, które będą na podłodze poddasza, od nich mają odchodzić rury rozłożone na stropie do wentylacji parteru.I teraz pytanie o rozprowadzenie rur do wentylacji poddasza: 1. Czy ciągnąc rury od skrzynki rozdzielczej do anemostatów na poddaszu - jedna skrzynka rozdzielcza na parter i poddasze (oczywiście osobna na nawiew i osobna na wywiew)? 2. Czy od skrzynki rozdzielczej pociągnąć rurę izolowaną i zrobić pod sufitem poddasza kolejną skrzynkę rozdzielczą, od której odejdą przewody do anemostatów tylko na poddaszu? W skrócie: czy w domu z poddaszem dajcie jedną skrzynkę rozdzielczą, czy dwie? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.12.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Nie wiem czy sprzedają same maty, ale powiedzieli ze mając wzór zrobią każdy filtr: https://www.sfm.pl/kontakt.html Napisałem do nich i już w miarę wszystko wiem. Maty kupić się rzeczywiście nie da, tylko filtry. Z tej maty NanoWave robią tylko F7 lub F9, a ze zwykłej również F8. Zastanawiam się nad filtrami z tej NanoWeve, ale obawiam się trochę oporu, czy nie będzie za duży. Obecnie mój filtr (F7) ma powierzchnię około 0.26 m2. Filtry kieszeniowe, które mi wycenili mają powierzchnie około 0.5 m2, jednak stwierdziłem, że mógłbym włożyć jeszcze większe, wiec powierzchnia będzie trochę większa. Tylko, że zamawianie jednej szt. (o ile w ogóle się da) nie bardzo się opłaci pod względem ekonomicznym. Wycenili mi 5 szt., jednak trochę się obawiam, że opór będzie za duży i nie będzie to dobrze działać. Może kupić ze zwykłej włókniny, jednak sami piszą, że taki filtr szybko przestaje dokładnie filtrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.12.2019 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 2. Czy od skrzynki rozdzielczej pociągnąć rurę izolowaną i zrobić pod sufitem poddasza kolejną skrzynkę rozdzielczą, od której odejdą przewody do anemostatów tylko na poddaszu? Raczej powyższe rozwiązanie wydaje mi się najbardziej sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 16.12.2019 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Rozwiazanie na dwie skrzynki jest najszerszej stosowane aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobic na jednej wiekszej. Ja u siebie mam taki Problem ze wieniec przechodzi mi przez srodek budynku. Niedopilnowalem projektu wiazarow i jeden przechodzi nad wiencem. Rozwiazaniem jest zeby podkuc troche wieniec lub przebic gazobeton pod wiencem a rury zabudowac gipskartonem. W tym przypadku skrzynka wyladuje w polowie wysokosci sciany albo skrzynka bedzie jedna duza z pionowymi odejsciami na pietro. Zobaczymy jeszcze czy peflex mi zrobi tak duza skrzynke na 14 wyjsc w tym 9 pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 16.12.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 My się niedawno wprowadziliśmy do domu, w którym wentylacja łącznie z projektem i wykonaniem było robiona samodzielnie. Co prawda zostały jeszcze odcinki do zaizolowania w garażu, ale, ze garaż grzany, a inne tematy pilniejsze to musi zaczekać. Kubatura budynku ok 440m3. Rekuperator ThesslaGreen 600v skalibrowany na 440m3 max wymiany Filtracha 3 etapowa: CleanBox 250 z wkładem G4 Centrala Filtr plisowany M5 CleanBox 250 z wkładem F8 Chłodnica na lato ThesslaGreen 250 6 rzędowa - dodatkow wpadnie tu duży filtr węglowy Nawilżacz Higroplus 500 z nagrzewnicą sterowaną przez rekuperator. Kanały główne spiro 250 izolowane wełną 30mm. Rozdzielacze Pe-Flex ze stali nierdzewnej Dalej rury Alnor 75mm Nawiewniki szczelinowe Lindab Wszystkie przewody izolowane - łącznie z peflex nawiewnymi - będzie wspomaganie chłodzenia latem. Te nawiewniki to jaki wymiar mają i jaki przepływ powietrza tam masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.12.2019 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Są różne. Liczone po 30m3/h dla jednej rury peflex (max wydajność). W zależności od ilości rur nawiewniki są od 20m3/h do 80m3/h. To wartości dla prędkości przepływu 3m/s i mocy centrali na 480m3/h. Przykład dla nawiewnika z 2 rurami peflex:Wyniki dla:60m3/h15-1 - 800 mmZasięg 4,5 mHałas 27 db()Spadek ciśnienia 18 Pa przy otwartej przepustnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 26.12.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Cześć. Mam do was pytanie. Co sądzicie o takim rozwiązaniu rekuperacji. Budynek stara kostka, piwnica, parter i piętro. Czerpnię chciałbym zrobić na wysokości ok. 1m od ziemi ale w miejscu czystym, od strony ogródka. Z czerpni przewód przechodziłby przez kotłownię w piwnicy i wpiąłbym go w pion wentylacyjny o wymiarze 10x10cm i nim będzie zaciągane powietrze aż na piętro. Na piętrze będzie rekuperator i dalsze rozprowadzenie kanałów. Wyrzutnia natomiast przez komin ponad dach. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Wydaje mi się ok, bo ppwoetrze już wstępnie się ogrzeje zanim trafi do rekuperatora, ale zastanawia mnie ten pion wentylacyjny do którego mam się podpiąć, czy nie będzie problemu, że będzie to pion murowany czy muszę wsadzić tam jakiś przewód? I czy jego rozmiar 10cmx10cm będzie ok dla czerpni? Razem kanały od czerpni do reku to byłoby ok. 8m dł. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 26.12.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Śmiało możesz tak zrobić. Tylko sprawdź, czy komin szczelny (jeśli obok jest drugi spalinowy/wentylacyjny. W razie czego włóż jakąś rurę .-) Ja zabieram powietrze, ze ściany, a pcham właśnie w "komin" .-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 26.12.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Wg.zaleceń czerpnia i wyrzutnia powinna być min.2m nad poziomem gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.12.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Wydaje mi się ok, bo ppwoetrze już wstępnie się ogrzeje zanim trafi do rekuperatora, ale zastanawia mnie ten pion wentylacyjny do którego mam się podpiąć, czy nie będzie problemu, że będzie to pion murowany czy muszę wsadzić tam jakiś przewód? I czy jego rozmiar 10cmx10cm będzie ok dla czerpni? Razem kanały od czerpni do reku to byłoby ok. 8m dł. Dzięki za pomoc. Powietrze nieizolowany kanał czerpni i wyrzutni zimą wychłodzi mur - od strony pomieszczeń będzie się skraplała para co może doprowadzić do pleśni i grzyba. 100cm2 to prawdopodobnie będzie o wiele za mało. Jaka kubatura i ile osób jest do wentylowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 27.12.2019 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Nie słuchaj bzdur, komin z cegły będzie dobry, ma dostatecznie dobrą izolację sam w sobie to nie rura z pcv czy ocynku, nic Ci się tam nie skropli Edytowane 27 Grudnia 2019 przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.12.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Przyszedł moment na zamówienie pozostałych szpei do wentylacji. Mam reku o3ozon 400m3/h, z 5-cio biegową skrzynią TRW 1.2A, podłączone do czerpni i wyrzutni. Dostałem ofertę i koncepcję projektu. Co o nim sądzicie? Proszę o uwagi. Nawiewy ze ścian. Wywiewy z sufitów. Sufity w sypialniach i salonie są skośne, a w pozostałych pomieszczeniach poziome. Nad poziomymi sufitami i pod dachem jest stryszek dla rurociągów i skrzynek wentylacyjnych. Reku w pomieszczeniu kotłownia/pralnia wisi sobie pod sufitem. Wiatrołapu nie będzie. Wentylacja w kotłowni/pralni z nieszczelności, a jak będzie niedostateczna to zrobię dziurkę w rurociągu nawiewnym lub wywiewnym. Albo na poważnie z jedną rurkę 75. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez cezary.pl Może większe zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.01.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Wentylacja w kotłowni/pralni z nieszczelności, a jak będzie niedostateczna to zrobię dziurkę w rurociągu nawiewnym lub wywiewnym. Albo na poważnie z jedną rurkę 75. W pralni jest więcej wilgoci niż w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.01.2020 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Szumna nazwa "pralnia" tam będzie tylko pralka, albo pralko-suszarka. Nie ma tam już miejsca na zlew, bo zagracone buforem, rurkami, filtrami i rekuperatorem. dojdzie odkurzacz centralny i PC. I tak, na zimę pasowałby nawiew, bo straty z bufora i instalacji CO zostaną w domu, a na lato wywiew, by te ciepło usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.01.2020 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 I właśnie jak tam wstawisz suszarkę i nie zrobisz wentylacji, to będziesz miał tam jak w tropikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.01.2020 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Zima straty z bufora zostaną odzyskane w rekuperatorze. Po to on jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.01.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Nie wiem o co Ci chodzi. Wstaw tam rurę, najwyżej nie wykorzystasz ! Możesz sobie podłączyć do wywiewu, nawiewu, albo zaślepić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts