sruba014 30.07.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Wyciorem z ciężarkiem - tak jak czyszczę co rok... W tych kanałach WG chciałem puścić wyciągi, nawiewy dałbym rurami i przebiłbym się przez strop.Ciągle nad tym myślę i szukam info ale bez powodzenia. Może skończy się na samym zaślepieniu WG i zrobieniu większej przebudowy... Żona będzie niezbyt zadowolona ale nic to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 11.08.2021 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Hej mam zapytanie koledzy. Króćce w moim reku to fi200. Kanał nawiewny i wywiewny będą na prostych odcinkach bez żadnych zagięć około 5mb każdy. Czy dobrze myślę, ażeby czerpnię i wyrzutnię oraz te odcinku rur do centrali zrobić fi300 i dopiero przy centrali zredukować na fi200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.08.2021 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Z zaleceń czytanych przeze mnie wystarczy większa średnica na początku czerpni i wyrzutni. Ja mam po 2m 200mm przy rurach 160mm. Gdybym mógł, dałbym 250mm na czerpni ale kolano mi się nie mieściło pod dachem w podbitce.Miałbym wtedy nieco większy filtr wstępny w czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 11.08.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_87 12.08.2021 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Panowie proszę o pomoc Planuje wykonać samemu system rekuperacji i proszę o sprawdzenie moich założeń czy to będzie działać Domek parterowy 130 m2 kubatura około 400m3 2 osoby + pies ale docelowo zakładam 4 osoby i pies oczywiście Instalacja na rurach peflex 75mm, Anemostaty 125mm Chciałbym dobrać centrale z wymiennikiem entalpicznym od ECS Paruszewski myślę o CWP500/200 Rekuperator bedzie zamontowany na nie ogrzewanym ale ocieplonym stryszku Wywiewy Kuchnia 3x75 wymiana 80m3 płyta indukcyjna Łazienka duża (prysznic+wanna+wc) 3x75 wymiana 60m3 Łazienka mała (prysznic+wc) 3x75 wymiana 50m3 Kotłownia (zlew+pralka+suszarka) ogrzewanie pompa ciepła 1x75 wymiana 20m3 Nawiewy Salon 2 anemostaty 2x75 wymiana 80m3 Gabinet 1x75 wymiana 30m3 Sypialnia 3x75 wymiana 60m3 Pokój 1 1x75 wymiana 30m3 Pokój 2 1x75 wymiana 30m3 nad Salonem mamy uniesiony sufit skośny więc anemostaty muszę zamontować w zaznaczonych miejscach na ścianie szczytowej czy użyć dyszy dalekiego zasięgu ? Rysunek rozmieszczenia anemostatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.08.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Do pokoi i gabinetu daj min. po 2x75mm Do salonu nie potrzeba dysz dalekiego zasięgu. Mam zwykłe anemostaty wywiewne 2x160mm i w tym 7x75mm w zupełności wystarczy.Identycznie jak u Ciebie, są u mnie skośne sufity salonu (45m2) i anemostaty ze ściany. Od razu planuj tłumik hałasu, przynajmniej na nawiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.08.2021 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 ....... W tych kanałach WG chciałem puścić wyciągi, nawiewy dałbym rurami i przebiłbym się przez strop. Ciągle nad tym myślę i szukam info ale bez powodzenia. .... Ja tak mam - rury są tylko w kanałach nawiewowych, wywiew leci "pustym" starym kanałem WG. Wiele osób tak robiło, było też parę dłuższych topic'ów o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 13.08.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Dziekuje ci! A czy w kanaly WG wkladales te rękawy dmuchane? Azeby mieć pewność że kanal bedzie szczelny? Cos w ten deseń https://allegro.pl/oferta/gietki-wklad-kominowy-alu-cerfol-p-komin-renowacja-6896514104?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_bathroom-heating_ogrzewanie&ev_adgr=Ogrzewanie&gclid=CjwKCAjwsNiIBhBdEiwAJK4khjo456g657koaD7p1GX-76VX6vZ_B5PJYI3c4BQOswcBe4UZGyK_iBoCzCIQAvD_BwE a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.08.2021 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Nic nie wstawiałem, ale nie sądzę, żeby murowany kanał WG mógł w jakiś sposób być nieszczelny. Choć faktycznie wcześniej wpuszczałem kamerę w kanały, żeby z ciekawości obejrzeć stan wewnętrzny kanałów.Oczywiście gdy wykorzystasz kanały WG to musisz pamiętać o zaślepieniu ich "z drugiej strony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Nic nie wstawiałem, ale nie sądzę, żeby murowany kanał WG mógł w jakiś sposób być nieszczelny. Czemu miałby być szczelny? Przy WG to niepotrzebne, bo podciśnienie wyciąga powietrze i co najwyżej nieszczelnościami wyciągnie jakieś powietrze na zewnątrz. WM tworzy tam nadciśnienie i wszelkimi nieszczelnościami może "recyrkulować" zużyte powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 15.08.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Czemu miałby być szczelny? Przy WG to niepotrzebne, bo podciśnienie wyciąga powietrze i co najwyżej nieszczelnościami wyciągnie jakieś powietrze na zewnątrz. WM tworzy tam nadciśnienie i wszelkimi nieszczelnościami może "recyrkulować" zużyte powietrze. Myślę, że takie rozwiązanie z zastosowaniem tych pompowanych kanałów jest mocno zasadne jeżeli ma sie super szczelny dom. Gdy murowałem kominy w naszym domu wiem, że wykonałem je najlepiej jak umiałem i powinny być szczelne. Mój konkretny przypadek jest taki, że nasz dom z pewnością nie jest w 100% szczelny - w zasadzie nie przeszkadzałoby mi to ażeby podiąć kanały wyciągowe bezpośrednio do kanałów WG jak ma kolega mistalova. Kominy murowałem z keramzytobetonu, na to poszedł tynk - na zdrowy chłopski rozum, nie ma opcji ażeby cokolwiek tam przepuszczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_87 16.08.2021 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Do pokoi i gabinetu daj min. po 2x75mm Do salonu nie potrzeba dysz dalekiego zasięgu. Mam zwykłe anemostaty wywiewne 2x160mm i w tym 7x75mm w zupełności wystarczy. Identycznie jak u Ciebie, są u mnie skośne sufity salonu (45m2) i anemostaty ze ściany. Od razu planuj tłumik hałasu, przynajmniej na nawiewie. Dodatkowe kanały nie obniżą za bardzo prędkości przepływu ? co do tłumików to połączenie reku ze skrzynkami rozdzielaczowymi zrobię na elastycznych kanałach alu. mam nadzieje że wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.08.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Potrzebny Ci dobry projekt instalacji z wyliczeniami prędkości przepływów na poszczególne anemostaty.Namiastkę projektu, jeśli zrobisz u nich zakupy komponentów, zrobią na airgreen.pl, mają też porządne skrzynki rozdzielcze i rozprężne, wygłuszone i wyposażone w gumowe króćce ułatwiające montaż.Co ważne dla samoroba. Mam mniejszą centralę (400m3/h), a dałem do sypialni po 3 rury 75mm = mniejsze opory przepływu powietrza. Dzisiaj jakbym podejmował decyzję o zakupie rekuperatora, to też mógłby być o3ozon, ale z wymiennikiem odzyskującym wilgoć i koniecznie z by-pass'em.W okresie letnim odzysk wilgoci jest zbędny, a nawet niepożądany, dlatego by-pass. Rozważ instalację przepustnicy z napędem elektrycznym, sterowanym zegarem, aby w nocy wyłączać nadmuch na salon. Mam tak zrobione u siebie i świetnie się sprawuje. Wentylacja chodzi za domownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Dzisiaj jakbym podejmował decyzję o zakupie rekuperatora, to też mógłby być o3ozon, ale z wymiennikiem odzyskującym wilgoć i koniecznie z by-pass'em. W okresie letnim odzysk wilgoci jest zbędny, a nawet niepożądany, dlatego by-pass. Odzysk wilgoci zależy od warunków. W odpowiednich działa "w drugą stronę" - czyli w największe upały przy dużej wilgotności osusza powietrze wewnątrz. Ale trzeba pamiętać, że wyminniki odzyskują "do 70%" wilgotności a chłód ponad 90%. Więc sterowanie bypassem na podstawie wilgotności ma mały sens i nie wiem, czy jakikolwiek producent to umożliwia (zazwyczaj automat potrafi bypassem nocą wpuszczać chłód a gdy na zewnątrz robi się cieplej niż wewnątrz zamyka go i odzyskuje chłód). A do osuszania to i tak klima jest niezastąpiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_87 16.08.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Mam mniejszą centralę (400m3/h), a dałem do sypialni po 3 rury 75mm = mniejsze opory przepływu powietrza. jednak dodałem kanały teraz mam; sypialnia 3x75 pokoje i gabinet 2x75 salon 4x75 Dzisiaj jakbym podejmował decyzję o zakupie rekuperatora, to też mógłby być o3ozon, ale z wymiennikiem odzyskującym wilgoć i koniecznie z by-pass'em. W okresie letnim odzysk wilgoci jest zbędny, a nawet niepożądany, dlatego by-pass. Reku na pewno będzie z ERV ale ozon w tych prostych modelach ma ten mechaniczny bypass (zamiennik wkładu) u sąsiada się sprawdza chciałbym pozostać w podobnym budżecie czy lepiej wziąć mniejszy reku np https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-a-300-jon16-przeciwpradowa-p-170.html ale z elektronicznym bypassem ? Rozważ instalację przepustnicy z napędem elektrycznym, sterowanym zegarem, aby w nocy wyłączać nadmuch na salon. Mam tak zrobione u siebie i świetnie się sprawuje. Wentylacja chodzi za domownikami. Salon jest na oddzielnej skrzynce rozdzielczej ? odcinany przepustnicą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.08.2021 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Przypomniałeś mi że ja też dostałem do reku. taki bypass dla ubogich. Ale nie używam, bo mam dwa wymienniki krzyżowe, które jednak trochę chłodu z klimatyzowanego domu odzyskują. Wolałbym jednak, włączany w lecie na noc bypass z siłownikiem. Przepustnice z napędami są pomiędzy skrzynkami rozprężnymi, a odcinkami rury spiro (dł. 25cm) przez ścianę do anemostatów. Nawiewy: Salon ma 2 anemostaty fi 160 w tym 7 rur 75mm Sypialnie po jednym anemostacie fi 160 na 3 rury 75mm Wyciągi: Kuchnia 2 anemostaty fi 125 w tym 6 rur 75mm Łazienka 2 anemostaty fi 125 w tym 5 rur 75mm WC 1 anemostat fi 125 i 2 rury 75mm Jeśli reku ma być z ERV, lepiej większy z bypassem (kasetą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_87 17.08.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Przy takiej ilości przewodów i reku 400m3/h nie ma kolega za niskiej prędkości przepływu ? czy dmucha te 400m3 przez 24/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.08.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Bardziej by mnie martwiła zbyt wysoka prędkość przepływu powietrza i związany z ty hałas. Dmucham pełną wydajnością przy smażeniu potraw i jak jest dużo gości. Wydawałoby się że dużo rur, a jednak reku z deklarowanej wydajności na mojej instalacji ma tylko 380m3/h. Mierzone wiatromierzem. Ale są na forum użytkownicy WM co mają po jednej rurce 75mm na jeden anemostat w sypialni i żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_87 17.08.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Jedna rurka na pomieszczenie sypialne to trochę mało, ale z drugiej strony robienie instalacji na 300% wydajności rekuperatora kiedy działa on przeważnie na 30% to moim zdaniem zbyteczne koszty. Co z zasadą prędkości pomiędzy 2 a 5m/s czy ona dotyczy tylko rur spiro ? Zastanawiam się jeszcze nad tym bypassem ile faktycznie może on schłodzić pomieszczenia w letnie noce ? Czy ktoś zna źródło niedrogich przepustnic z napędem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 17.08.2021 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 W internetach jest sporo tych siłowników - można zakupić solo i do tego przepustnicę szczelną tj z uszczelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts