Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wyciorem z ciężarkiem - tak jak czyszczę co rok... W tych kanałach WG chciałem puścić wyciągi, nawiewy dałbym rurami i przebiłbym się przez strop.

Ciągle nad tym myślę i szukam info ale bez powodzenia. Może skończy się na samym zaślepieniu WG i zrobieniu większej przebudowy... Żona będzie niezbyt zadowolona ale nic to.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie proszę o pomoc

Planuje wykonać samemu system rekuperacji i proszę o sprawdzenie moich założeń czy to będzie działać

Domek parterowy 130 m2 kubatura około 400m3

2 osoby + pies ale docelowo zakładam 4 osoby i pies oczywiście

Instalacja na rurach peflex 75mm, Anemostaty 125mm

Chciałbym dobrać centrale z wymiennikiem entalpicznym od ECS Paruszewski myślę o CWP500/200

Rekuperator bedzie zamontowany na nie ogrzewanym ale ocieplonym stryszku

Wywiewy

Kuchnia 3x75 wymiana 80m3 płyta indukcyjna

Łazienka duża (prysznic+wanna+wc) 3x75 wymiana 60m3

Łazienka mała (prysznic+wc) 3x75 wymiana 50m3

Kotłownia (zlew+pralka+suszarka) ogrzewanie pompa ciepła 1x75 wymiana 20m3

Nawiewy

Salon 2 anemostaty 2x75 wymiana 80m3

Gabinet 1x75 wymiana 30m3

Sypialnia 3x75 wymiana 60m3

Pokój 1 1x75 wymiana 30m3

Pokój 2 1x75 wymiana 30m3

nad Salonem mamy uniesiony sufit skośny więc anemostaty muszę zamontować w zaznaczonych miejscach na ścianie szczytowej czy użyć dyszy dalekiego zasięgu ?

Rysunek rozmieszczenia anemostatów

anemostaty-4.jpg

Do pokoi i gabinetu daj min. po 2x75mm

Do salonu nie potrzeba dysz dalekiego zasięgu. Mam zwykłe anemostaty wywiewne 2x160mm i w tym 7x75mm w zupełności wystarczy.

Identycznie jak u Ciebie, są u mnie skośne sufity salonu (45m2) i anemostaty ze ściany.

Od razu planuj tłumik hałasu, przynajmniej na nawiewie.

....... W tych kanałach WG chciałem puścić wyciągi, nawiewy dałbym rurami i przebiłbym się przez strop.

Ciągle nad tym myślę i szukam info ale bez powodzenia. ....

Ja tak mam - rury są tylko w kanałach nawiewowych, wywiew leci "pustym" starym kanałem WG.

Wiele osób tak robiło, było też parę dłuższych topic'ów o tym.

Nic nie wstawiałem, ale nie sądzę, żeby murowany kanał WG mógł w jakiś sposób być nieszczelny. Choć faktycznie wcześniej wpuszczałem kamerę w kanały, żeby z ciekawości obejrzeć stan wewnętrzny kanałów.

Oczywiście gdy wykorzystasz kanały WG to musisz pamiętać o zaślepieniu ich "z drugiej strony".

Nic nie wstawiałem, ale nie sądzę, żeby murowany kanał WG mógł w jakiś sposób być nieszczelny.

Czemu miałby być szczelny? Przy WG to niepotrzebne, bo podciśnienie wyciąga powietrze i co najwyżej nieszczelnościami wyciągnie jakieś powietrze na zewnątrz. WM tworzy tam nadciśnienie i wszelkimi nieszczelnościami może "recyrkulować" zużyte powietrze.

Czemu miałby być szczelny? Przy WG to niepotrzebne, bo podciśnienie wyciąga powietrze i co najwyżej nieszczelnościami wyciągnie jakieś powietrze na zewnątrz. WM tworzy tam nadciśnienie i wszelkimi nieszczelnościami może "recyrkulować" zużyte powietrze.

Myślę, że takie rozwiązanie z zastosowaniem tych pompowanych kanałów jest mocno zasadne jeżeli ma sie super szczelny dom. Gdy murowałem kominy w naszym domu wiem, że wykonałem je najlepiej jak umiałem i powinny być szczelne. Mój konkretny przypadek jest taki, że nasz dom z pewnością nie jest w 100% szczelny - w zasadzie nie przeszkadzałoby mi to ażeby podiąć kanały wyciągowe bezpośrednio do kanałów WG jak ma kolega mistalova. Kominy murowałem z keramzytobetonu, na to poszedł tynk - na zdrowy chłopski rozum, nie ma opcji ażeby cokolwiek tam przepuszczało.

Do pokoi i gabinetu daj min. po 2x75mm

Do salonu nie potrzeba dysz dalekiego zasięgu. Mam zwykłe anemostaty wywiewne 2x160mm i w tym 7x75mm w zupełności wystarczy.

Identycznie jak u Ciebie, są u mnie skośne sufity salonu (45m2) i anemostaty ze ściany.

Od razu planuj tłumik hałasu, przynajmniej na nawiewie.

Dodatkowe kanały nie obniżą za bardzo prędkości przepływu ?

co do tłumików to połączenie reku ze skrzynkami rozdzielaczowymi zrobię na elastycznych kanałach alu. mam nadzieje że wystarczy

Potrzebny Ci dobry projekt instalacji z wyliczeniami prędkości przepływów na poszczególne anemostaty.

Namiastkę projektu, jeśli zrobisz u nich zakupy komponentów, zrobią na airgreen.pl, mają też porządne skrzynki rozdzielcze i rozprężne, wygłuszone i wyposażone w gumowe króćce ułatwiające montaż.

Co ważne dla samoroba.

Mam mniejszą centralę (400m3/h), a dałem do sypialni po 3 rury 75mm = mniejsze opory przepływu powietrza.

Dzisiaj jakbym podejmował decyzję o zakupie rekuperatora, to też mógłby być o3ozon, ale z wymiennikiem odzyskującym wilgoć i koniecznie z by-pass'em.

W okresie letnim odzysk wilgoci jest zbędny, a nawet niepożądany, dlatego by-pass.

Rozważ instalację przepustnicy z napędem elektrycznym, sterowanym zegarem, aby w nocy wyłączać nadmuch na salon. Mam tak zrobione u siebie i świetnie się sprawuje. Wentylacja chodzi za domownikami.

Dzisiaj jakbym podejmował decyzję o zakupie rekuperatora, to też mógłby być o3ozon, ale z wymiennikiem odzyskującym wilgoć i koniecznie z by-pass'em.

W okresie letnim odzysk wilgoci jest zbędny, a nawet niepożądany, dlatego by-pass.

Odzysk wilgoci zależy od warunków. W odpowiednich działa "w drugą stronę" - czyli w największe upały przy dużej wilgotności osusza powietrze wewnątrz. Ale trzeba pamiętać, że wyminniki odzyskują "do 70%" wilgotności a chłód ponad 90%. Więc sterowanie bypassem na podstawie wilgotności ma mały sens i nie wiem, czy jakikolwiek producent to umożliwia (zazwyczaj automat potrafi bypassem nocą wpuszczać chłód a gdy na zewnątrz robi się cieplej niż wewnątrz zamyka go i odzyskuje chłód). A do osuszania to i tak klima jest niezastąpiona.

Mam mniejszą centralę (400m3/h), a dałem do sypialni po 3 rury 75mm = mniejsze opory przepływu powietrza.

jednak dodałem kanały teraz mam; sypialnia 3x75 pokoje i gabinet 2x75 salon 4x75

Reku na pewno będzie z ERV ale ozon w tych prostych modelach ma ten mechaniczny bypass (zamiennik wkładu) u sąsiada się sprawdza :D

chciałbym pozostać w podobnym budżecie czy lepiej wziąć mniejszy reku np https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-a-300-jon16-przeciwpradowa-p-170.html ale z elektronicznym bypassem ?

Rozważ instalację przepustnicy z napędem elektrycznym, sterowanym zegarem, aby w nocy wyłączać nadmuch na salon. Mam tak zrobione u siebie i świetnie się sprawuje. Wentylacja chodzi za domownikami.

Salon jest na oddzielnej skrzynce rozdzielczej ? odcinany przepustnicą ?

Przypomniałeś mi że ja też dostałem do reku. taki bypass dla ubogich.:D Ale nie używam, bo mam dwa wymienniki krzyżowe, które jednak trochę chłodu z klimatyzowanego domu odzyskują. Wolałbym jednak, włączany w lecie na noc bypass z siłownikiem.

Przepustnice z napędami są pomiędzy skrzynkami rozprężnymi, a odcinkami rury spiro (dł. 25cm) przez ścianę do anemostatów.

Nawiewy:

Salon ma 2 anemostaty fi 160 w tym 7 rur 75mm

Sypialnie po jednym anemostacie fi 160 na 3 rury 75mm

Wyciągi:

Kuchnia 2 anemostaty fi 125 w tym 6 rur 75mm

Łazienka 2 anemostaty fi 125 w tym 5 rur 75mm

WC 1 anemostat fi 125 i 2 rury 75mm

Jeśli reku ma być z ERV, lepiej większy z bypassem (kasetą).

Bardziej by mnie martwiła zbyt wysoka prędkość przepływu powietrza i związany z ty hałas. Dmucham pełną wydajnością przy smażeniu potraw i jak jest dużo gości.:)

Wydawałoby się że dużo rur, a jednak reku z deklarowanej wydajności na mojej instalacji ma tylko 380m3/h. Mierzone wiatromierzem.

Ale są na forum użytkownicy WM co mają po jednej rurce 75mm na jeden anemostat w sypialni i żyją.

Jedna rurka na pomieszczenie sypialne to trochę mało, ale z drugiej strony robienie instalacji na 300% wydajności rekuperatora kiedy działa on przeważnie na 30% to moim zdaniem zbyteczne koszty.

Co z zasadą prędkości pomiędzy 2 a 5m/s czy ona dotyczy tylko rur spiro ?

Zastanawiam się jeszcze nad tym bypassem ile faktycznie może on schłodzić pomieszczenia w letnie noce ?

Czy ktoś zna źródło niedrogich przepustnic z napędem ?