Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pompa ciepła powietrze woda, jest do ogrzewania wody, nie domu. P_W do domu jest bez sensu, tak jak łączenie ogrzewania wody i domu. Taka Pompa jest droga i ma małą efektywność.

Przede wszystkim, trzeba zrobić w głowie delete na coś co się nazywa centralne ogrzewanie. Coś takiego z definicji nie może być eko. Produkuje zawsze więcej niż potrzeba, jest przewymiarowane, nie zabezpiecza komfortu latem i na dokładkę drogo kosztuje.

To co innego zamiast CO?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na twoim miejscu w ogóle zrezygnował bym z tego nawiewu po lewej stronie. Dał bym jedynie ten drugi przesuwając go lekko w prawo z trzema kanałami.

I tak większość powietrza nim nawianego wyciągnie kuchnia. Chyba że pootwierane będziesz miał wszystkie drzwi (WC i Łazienka)

Musiałbym wtedy zabrac jeden wywiew aby się zbilansowało?

Chciałem 8 kanałów wywiewnych i 8 nawiewnych.

Wtedy w salonie anemostat 160? zamiast 125?

Pompa ciepła powietrze woda, jest do ogrzewania wody, nie domu. P_W do domu jest bez sensu, tak jak łączenie ogrzewania wody i domu. Taka Pompa jest droga i ma małą efektywność.

Przede wszystkim, trzeba zrobić w głowie delete na coś co się nazywa centralne ogrzewanie. Coś takiego z definicji nie może być eko. Produkuje zawsze więcej niż potrzeba, jest przewymiarowane, nie zabezpiecza komfortu latem i na dokładkę drogo kosztuje.

Szanowny panie Tomaszu jak w kwestiach wentylacji z niektórymi aspektami pańskich wypowiedzi się zgadzam to w kwestiach pozostałych uważam iż naprawdę plecie pan herezje.

1. Co to znaczy mała efektywność

2. Co to znaczy że produkuje więcej niż potrzeba.

3. Dlaczego jest przewymiarowana.

4. Dlaczego nie zabezpiecza komfortu latem?

Przypominam panu że mamy XXI wiek a XX dawno się skończył i urządzenia się zmieniły a inwerter czy jak to pan nazywa inwertor

oznacza modulację mocy a nie odwracalność procesu.

Tak jak pisałem wcześniej robiąc dla siebie i mając w kuchni indukcję pozostawił bym jeden kanał wywiewny, dwa w kibelku i trzy w łazience. Przy nawiewach zrobił bym trzy w salonie i po jednym w pokojach. Jeśli chodzi o kotłownię to nie pamiętam czym chcesz grzać. Jeśli PC to ewentualnie dał bym tam wyciąg ( z tego co widzę to wejście jest z kuchni), Jeśli gaz lub paliwo stałe to nie mieszał bym do tego WM. Co do sieni to uważam ze wentylacja tam jest zbędna. Każde otwarcie drzwi na zewnątrz wystarczająco ją wywietrzy.

Przypominam panu że mamy XXI wiek a XX dawno się skończył i urządzenia się zmieniły a inwerter czy jak to pan nazywa inwertor

oznacza modulację mocy a nie odwracalność procesu.

O tym drobnym fakcie on był informowany wielokrotnie, ale jak widać w jego dalszych wypowiedział trudno znaleść refleksję. Problem w tym, że dany fakt nie pasuje mu do przyjętej metodyki/specyfiki sprzedaży.

O tym drobnym fakcie on był informowany wielokrotnie, ale jak widać w jego dalszych wypowiedział trudno znaleść refleksję. Problem w tym, że dany fakt nie pasuje mu do przyjętej metodyki/specyfiki sprzedaży.

Wolę odwracalność procesu chłodzenia. Falowniki do DC mnie nie interesują. Sądząc po "znaleść" Pan zapewne zwolennik CO?

Opisz jak te twoje klimatyzatory oddaja 30% lub 50%.... i pochwal sie COP'ami... posmiejemy sie i tu.

Panowie a wracając do mojego tematu, czy mozna zrobić wiecej wywiewów - 8

a mniej nawiewów - 7?

Czytałem gdzies że chyba raczej odwrotnie powinno się robić jak już cos?

Edytowane przez budokan

Można. W bilansie nawiewanego czy wywiewanego powietrza to nic nie zmieni. Po prostu zadana na centrali ilość powietrza przejdzie większą ilością kanałów. Pamiętaj tylko o tym że najwięcej tego powietrza przejdzie tam gdzie będzie miało najmniejszy opór na trasie nawiew - wywiew oraz w kanałach.

Można. W bilansie nawiewanego czy wywiewanego powietrza to nic nie zmieni. Po prostu zadana na centrali ilość powietrza przejdzie większą ilością kanałów. Pamiętaj tylko o tym że najwięcej tego powietrza przejdzie tam gdzie będzie miało najmniejszy opór na trasie nawiew - wywiew oraz w kanałach.

A upierając się przy tej mojej sieni jednak, czy tak byłoby ok?

Nawiew

salon 125/3x75

2 pokoje po 125/75

sypialnia 125/2x75

wywiewy

kuchnia 125/75

kotłownia 125/75

sień 125/75

wc 125/2x75

łazienka 125/3x75

Czy ewentualnie odjąć z łazienki 1 króciec i byłoby 2x75?

Wtedy byłoby 7nawiewów i 7 wywiewów

jakieś jeszcze pomysły aby sie ładnie zbilansowało?

A upierając się przy tej mojej sieni jednak, czy tak byłoby ok?

Nawiew

salon 125/3x75

2 pokoje po 125/75

sypialnia 125/2x75

wywiewy

kuchnia 125/75

kotłownia 125/75

sień 125/75

wc 125/2x75

łazienka 125/3x75

Czy ewentualnie odjąć z łazienki 1 króciec i byłoby 2x75?

Wtedy byłoby 7nawiewów i 7 wywiewów

jakieś jeszcze pomysły aby sie ładnie zbilansowało?

Nie będzie Pan miał 50m3/h w łazienkach.

Pan policzy:

Nawiew

Ilość osób x 20 do 30m3/h =

Wywiew

Łazienka 50m3/h WC 50m3/h kuchnia 30m3/h sień X m3/h kotłownia Ym3/h

Wywiew = Nawiew ile wynosi Y i X?

A u mnie przez 95% czasu będą 2 osoby mam dwie łazienki i kuchnie. proszę mi to zbilansować. Pamiętając o minimach. Łazienki po 50 a kuchnia 30.

Przy pana założeniach to nawet przy jednej łazience i kuchni nie powinienem myśleć o WM z Reku bo 60 do 80 masię nijak nie mówiąc już o 60 do 130

Edytowane przez plusfoto