Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Artur chyba faktycznie zrobie tak jak piszesz. Zawsze przecież będę mógł ten anemostat zamknąć jak stwierdzę że nie spełnia swojej roli. Przeglądałem Twój db i nie widziałem rozrysowanej instalacji. Żeby nie pytać cię co i gdzie umieściłeś, czy mógłbyś ten schemat pokazać? Jaką temperaturę utrzymujesz w wiatrołapie?

mniej więcej tak (nad kuchenką okap nie połączony z systemem wentylacji)

https://www.dropbox.com/s/g2t86tu8q1tipsn/wentylacja_cr.jpg

oczywiście na roboczo trochę poprzesuwałem ale z grubsza się zgadza..

w wiatrołapie i gospodarczym około 19*

Czyli proponujesz tak:?

Parter:

[ATTACH=CONFIG]334765[/ATTACH]

Ten czerwony prostokąt to planowane obniżenie sufitu. Czy nie będzie przeszkadzało że anemostaty będą "schowane" za obniżeniem?

Poddasze:

[ATTACH=CONFIG]334766[/ATTACH]

Nie wyjaśniłem dokładnie. Pomieszczenie nr.1 to nie będzie garderoba tylko taki składzik, mini-serwerownia tj. szafa rack 9U + router, multiswitch itp...

Garderoba będzie w pomieszczeniu nr.2

to tym bardziej zabieraj powietrze, tam będzie bardzo ciepło reku się ucieszy.. mam wiszącą 12U i grzeje nieźle na poddaszu..

w salonie dałbym nie w rogu tylko nad tym okrągym stolikiem gdzieś.. przy obniżeniu nie dawaj, ja mam tak jeden i brudzi się trochę ten kant i bok obniżenia..

Ja tez nie posłuchałem i zrobiłem po swojemu w garderobach i wiatrołapie dałem wywiewy i nie żałuje.
Lubi Pan niską wilgotność względną (poniżej 35%) to można tak robić, a nawet należy. Może niekoniecznie przez czystą garderobę wyciągać brudy, ale wywiewy poza łazienkami i kuchnią, są wtedy przydatne. Wentylację robi się dla siebie, dobrze jest nam, przy niskiej wilgotności to OK!.

Wielkość strumienia ponad 20-30m3/h na osobę, nie ma większego znaczenia, gdy jest dużo wody w powietrzu, gdy jest dodatnia temperatura. Problem dla tych, co nie lubią gdy jest za sucho, zaczyna się przy temperaturach bliskich zera i ujemnych, gdy wilgotność bezwzględna powietrza znacznie spada.

Uważam, że mając wentylację mechaniczną z regulacją, nie powinno się pozbawiać możliwości ustawienia komfortowej wilgotności względnej.

Lubi Pan niską wilgotność względną (poniżej 35%) Problem dla tych, co nie lubią gdy jest za sucho, zaczyna się przy temperaturach bliskich zera i ujemnych, gdy wilgotność bezwzględna powietrza znacznie spada.

I dla tych kilku dni w roku kiedy jest mróz mam nie robic wywiewów w garderobach i wiatrołapie jakoś tamtej zimy nigdy wilgotnośc nie spadła u mnie poniżej 50 ale gdyby nawet to co za problem przykręcic wywiewy w garderobachi zmniejszyc troche wydajnośc na centrali

Lubi Pan niską wilgotność względną (poniżej 35%) Problem dla tych, co nie lubią gdy jest za sucho, zaczyna się przy temperaturach bliskich zera i ujemnych, gdy wilgotność bezwzględna powietrza znacznie spada.

I dla tych kilku dni w roku kiedy jest mróz mam nie robic wywiewów w garderobach i wiatrołapie jakoś tamtej zimy nigdy wilgotnośc nie spadła u mnie poniżej 50 ale gdyby nawet to co za problem przykręcic wywiewy w garderobachi zmniejszyc troche wydajnośc na centrali

Przecież może Pan zrobić nawiew. Ja tylko napisałem, dlaczego ja nie robię i innym ogradzam. Dni poniżej +5 st jest więcej niż kilka. A przeciągać smrody przez garderobę nie widzę sensu.

mniej więcej tak (nad kuchenką okap nie połączony z systemem wentylacji)

https://www.dropbox.com/s/g2t86tu8q1tipsn/wentylacja_cr.jpg

oczywiście na roboczo trochę poprzesuwałem ale z grubsza się zgadza..

w wiatrołapie i gospodarczym około 19*

to tym bardziej zabieraj powietrze, tam będzie bardzo ciepło reku się ucieszy.. mam wiszącą 12U i grzeje nieźle na poddaszu..

w salonie dałbym nie w rogu tylko nad tym okrągym stolikiem gdzieś.. przy obniżeniu nie dawaj, ja mam tak jeden i brudzi się trochę ten kant i bok obniżenia..

dziękuje artur za pomoc. Przekonałem się do umieszczenia wywiewu w wiatrołapie. Obserwując wiatrołap w miejscu w którym aktualnie mieszkam, nieprzyjemnie jest tam w lecie. W zimie najwyżej ten anemostat całkowicie zakręcę żeby nie obniżać sprawności rekuperatora (w wiatrołapie prawdopodobnie będę utrzymywał niższą temperaturę)

Czyli umieszczam anemostaty zgodnie z poniższym:

parter:

nugat_4_rz01_v5.jpg

poddasze:

nugat_4_rz02_v5.jpg

Jeszcze sie zastanawiam nad wywiewem w garderobie(pomieszczenie 2). Może wystarczy wywiew tylko w pomieszczeniu nr 1 ? Obawiam się że w sytuacji gdy dam wywiew w pomieszczeniu 1 i 2, to w łazience będe miał tylko 2 kanały 75 i ta łazienka będzie słabo wentylowana.

A czy jest sens wykorzystania w wiatrołapie i garderobach wywiewu na kanałach 50/41? W Termokontrol nie będzie żadnego problemu ze zrobieniem skrzynki rozdzielczej na kanały 75/63 i 50/41. Teoretycznie miałbym większy wywiew w łazienkach i kuchni.

Ja to bym zrobił nawiew w pomieszczeniu nr2 i w sypialni dał po jednym kanale nawiewnym, nawiewane powietrze w garderobie i tak będzie przechodzić przez sypialnię. W pomieszczeniu nr 1 dałbym wyciąg a w łazience 3kanały wyciągu. Parter, w kuchni jeden kanał. Myślę, że też by było dobrze

dziękuje artur za pomoc. Przekonałem się do umieszczenia wywiewu w wiatrołapie. Obserwując wiatrołap w miejscu w którym aktualnie mieszkam, nieprzyjemnie jest tam w lecie. W zimie najwyżej ten anemostat całkowicie zakręcę żeby nie obniżać sprawności rekuperatora (w wiatrołapie prawdopodobnie będę utrzymywał niższą temperaturę)

Czyli umieszczam anemostaty zgodnie z poniższym:

parter:

[ATTACH=CONFIG]334835[/ATTACH]

poddasze:

[ATTACH=CONFIG]334837[/ATTACH]

Jeszcze sie zastanawiam nad wywiewem w garderobie(pomieszczenie 2). Może wystarczy wywiew tylko w pomieszczeniu nr 1 ? Obawiam się że w sytuacji gdy dam wywiew w pomieszczeniu 1 i 2, to w łazience będe miał tylko 2 kanały 75 i ta łazienka będzie słabo wentylowana.

A czy jest sens wykorzystania w wiatrołapie i garderobach wywiewu na kanałach 50/41? W Termokontrol nie będzie żadnego problemu ze zrobieniem skrzynki rozdzielczej na kanały 75/63 i 50/41. Teoretycznie miałbym większy wywiew w łazienkach i kuchni.

Edytowane przez desperadomn

Ja to bym zrobił nawiew w pomieszczeniu nr2 i w sypialni dał po jednym kanale nawiewnym, nawiewane powietrze w garderobie i tak będzie przechodzić przez sypialnię. W pomieszczeniu nr 1 dałbym wyciąg a w łazience 3kanały wyciągu. Parter, w kuchni jeden kanał. Myślę, że też by było dobrze

ja w pomieszczeniu 2 nie dawałbym nawiewu tylko wyciąg - cyrkulacja będzie sypialnia>pom. 2 .. i tam będzie szafa RACK z różnymi generującymi ciepło i przyciągającymi kurz (elektrostatycznie) "zabawkami".. i to ciepło będzie w zimie pożądane dla rekuperatora a w lato będzie wyciągane przez bypass.. w drugą stronę to będzie transportowane do sypialni - o ile w zimę może i dobrze ale w lato to raczej nieporządane będzie..

w kuchni 2-3 kanały, jeden za mało

ja w pomieszczeniu 2 nie dawałbym nawiewu tylko wyciąg - cyrkulacja będzie sypialnia>pom. 2 .. i tam będzie szafa RACK z różnymi generującymi ciepło i przyciągającymi kurz (elektrostatycznie) "zabawkami".. i to ciepło będzie w zimie pożądane dla rekuperatora a w lato będzie wyciągane przez bypass.. w drugą stronę to będzie transportowane do sypialni - o ile w zimę może i dobrze ale w lato to raczej nieporządane będzie..

w kuchni 2-3 kanały, jeden za mało

Szafa Rack będzie w pomieszczeniu nr 1 i tam wyciąg będzie, coby trochę odciążyć wyciąg w łazience..Pytanie tylko w w garderobie (pomieszczenie nr 2) dawać cokolwiek? Nie będzie się tam przebywało cały czas a obok w sypialni będzie nawiew. Nie powinno być dam duchoty...

Witam sąsiada :)

Jaką masz centralę?

Główny problem, to nie centrala a odprowadzenie kondensatu, czyli wężyk i syfon kulowy, lub membranowy.

Jakie konkretnie te syfony. Taki do pralki zwykły tani (one chyba mają kulkę? pod/nad-ciśnienie jej nie "zmyli"?):

http://www.combikol.pl/mcalpine-przylacze-do-pralki-lub-zmywarki-z-zaworkiem-odejscie-32mm-p7440.html

czy cuś bardziej fachowego (droższego) typu:

http://allegro.pl/syfon-kulowy-hl138-do-skroplin-podtynkowy-i5627711666.html

A może jeszcze coś innego...?

A do czego takie cuda? Ja mam zamiar odpływ zrobić z węża takiego jak odprowadzana jest woda z pralki. Po środku jego długości wygnę go w U i będzie syfon jak się patrzy. Cały wąż wraz z syfonem będzie praktycznie w ciepłej strefie a że będzie już za odpowietrzeniem to o zapachy raczej się nie martwię. Edytowane przez plusfoto

Jakie konkretnie te syfony. Taki do pralki zwykły tani (one chyba mają kulkę? pod/nad-ciśnienie jej nie "zmyli"?):

http://www.combikol.pl/mcalpine-przylacze-do-pralki-lub-zmywarki-z-zaworkiem-odejscie-32mm-p7440.html

czy cuś bardziej fachowego (droższego) typu:

http://allegro.pl/syfon-kulowy-hl138-do-skroplin-podtynkowy-i5627711666.html

A może jeszcze coś innego...?

Konkretnie nie wiem, bo są w komplecie, dopasowane do króćca z centrali - kiedyś kulowe, dziś membranowe.

A do czego takie cuda? Ja mam zamiar odpływ zrobić z węża takiego jak odprowadzana jest woda z pralki. Po środku jego długości wygnę go w U i będzie syfon jak się patrzy. Cały wąż wraz z syfonem będzie praktycznie w ciepłej strefie a że będzie już za odpowietrzeniem to o zapachy raczej się nie martwię.

Z tym, że taki syfon jak do prysznica się nie nadaje. Z centrali nie leci non stop kondensat. Większość część roku syfon jest suchy.

A do czego takie cuda? Ja mam zamiar odpływ zrobić z węża takiego jak odprowadzana jest woda z pralki. Po środku jego długości wygnę go w U i będzie syfon jak się patrzy. Cały wąż wraz z syfonem będzie praktycznie w ciepłej strefie a że będzie już za odpowietrzeniem to o zapachy raczej się nie martwię.

O jakie "odpowietrzenie" chodzi? Kanalizacja jest (powinna być?) otwarta na zewnątrz (wywiewka), a o ile rozumiem ty tam "mechanicznego" syfonu nie zakładasz, więc w stanie suchym owym "U" powietrze będzie miało ujście przez rurkę. Co do zapachów (ich braku) nie mam pewności.

O jakie "odpowietrzenie" chodzi? Kanalizacja jest (powinna być?) otwarta na zewnątrz (wywiewka), a o ile rozumiem ty tam "mechanicznego" syfonu nie zakładasz, więc w stanie suchym owym "U" powietrze będzie miało ujście przez rurkę. Co do zapachów (ich braku) nie mam pewności.

Powietrze raczej pójdzie sobie tym odpowietrzeniem kanalizacji przez kominek wentylacyjny w dachu. Raczej nie będzie mu się chciało pchać kilka metrów dalej aby wyjść cienką rurką w reku.

55.jpg