desperadomn 21.10.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 U nas będzie tak, chyba wystarczy. Kominek ma oddzielny popływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.10.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Artur chyba faktycznie zrobie tak jak piszesz. Zawsze przecież będę mógł ten anemostat zamknąć jak stwierdzę że nie spełnia swojej roli. Przeglądałem Twój db i nie widziałem rozrysowanej instalacji. Żeby nie pytać cię co i gdzie umieściłeś, czy mógłbyś ten schemat pokazać? Jaką temperaturę utrzymujesz w wiatrołapie? mniej więcej tak (nad kuchenką okap nie połączony z systemem wentylacji) https://www.dropbox.com/s/g2t86tu8q1tipsn/wentylacja_cr.jpg oczywiście na roboczo trochę poprzesuwałem ale z grubsza się zgadza.. w wiatrołapie i gospodarczym około 19* Czyli proponujesz tak:? Parter: [ATTACH=CONFIG]334765[/ATTACH] Ten czerwony prostokąt to planowane obniżenie sufitu. Czy nie będzie przeszkadzało że anemostaty będą "schowane" za obniżeniem? Poddasze: [ATTACH=CONFIG]334766[/ATTACH] Nie wyjaśniłem dokładnie. Pomieszczenie nr.1 to nie będzie garderoba tylko taki składzik, mini-serwerownia tj. szafa rack 9U + router, multiswitch itp... Garderoba będzie w pomieszczeniu nr.2 to tym bardziej zabieraj powietrze, tam będzie bardzo ciepło reku się ucieszy.. mam wiszącą 12U i grzeje nieźle na poddaszu.. w salonie dałbym nie w rogu tylko nad tym okrągym stolikiem gdzieś.. przy obniżeniu nie dawaj, ja mam tak jeden i brudzi się trochę ten kant i bok obniżenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 21.10.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Ja tez nie posłuchałem i zrobiłem po swojemu w garderobach i wiatrołapie dałem wywiewy i nie żałuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.10.2015 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ja tez nie posłuchałem i zrobiłem po swojemu w garderobach i wiatrołapie dałem wywiewy i nie żałuje. Lubi Pan niską wilgotność względną (poniżej 35%) to można tak robić, a nawet należy. Może niekoniecznie przez czystą garderobę wyciągać brudy, ale wywiewy poza łazienkami i kuchnią, są wtedy przydatne. Wentylację robi się dla siebie, dobrze jest nam, przy niskiej wilgotności to OK!. Wielkość strumienia ponad 20-30m3/h na osobę, nie ma większego znaczenia, gdy jest dużo wody w powietrzu, gdy jest dodatnia temperatura. Problem dla tych, co nie lubią gdy jest za sucho, zaczyna się przy temperaturach bliskich zera i ujemnych, gdy wilgotność bezwzględna powietrza znacznie spada. Uważam, że mając wentylację mechaniczną z regulacją, nie powinno się pozbawiać możliwości ustawienia komfortowej wilgotności względnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.10.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Lubi Pan niską wilgotność względną (poniżej 35%) Problem dla tych, co nie lubią gdy jest za sucho, zaczyna się przy temperaturach bliskich zera i ujemnych, gdy wilgotność bezwzględna powietrza znacznie spada. I dla tych kilku dni w roku kiedy jest mróz mam nie robic wywiewów w garderobach i wiatrołapie jakoś tamtej zimy nigdy wilgotnośc nie spadła u mnie poniżej 50 ale gdyby nawet to co za problem przykręcic wywiewy w garderobachi zmniejszyc troche wydajnośc na centrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.10.2015 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Lubi Pan niską wilgotność względną (poniżej 35%) Problem dla tych, co nie lubią gdy jest za sucho, zaczyna się przy temperaturach bliskich zera i ujemnych, gdy wilgotność bezwzględna powietrza znacznie spada. I dla tych kilku dni w roku kiedy jest mróz mam nie robic wywiewów w garderobach i wiatrołapie jakoś tamtej zimy nigdy wilgotnośc nie spadła u mnie poniżej 50 ale gdyby nawet to co za problem przykręcic wywiewy w garderobachi zmniejszyc troche wydajnośc na centrali Przecież może Pan zrobić nawiew. Ja tylko napisałem, dlaczego ja nie robię i innym ogradzam. Dni poniżej +5 st jest więcej niż kilka. A przeciągać smrody przez garderobę nie widzę sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 22.10.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 mniej więcej tak (nad kuchenką okap nie połączony z systemem wentylacji) https://www.dropbox.com/s/g2t86tu8q1tipsn/wentylacja_cr.jpg oczywiście na roboczo trochę poprzesuwałem ale z grubsza się zgadza.. w wiatrołapie i gospodarczym około 19* to tym bardziej zabieraj powietrze, tam będzie bardzo ciepło reku się ucieszy.. mam wiszącą 12U i grzeje nieźle na poddaszu.. w salonie dałbym nie w rogu tylko nad tym okrągym stolikiem gdzieś.. przy obniżeniu nie dawaj, ja mam tak jeden i brudzi się trochę ten kant i bok obniżenia.. dziękuje artur za pomoc. Przekonałem się do umieszczenia wywiewu w wiatrołapie. Obserwując wiatrołap w miejscu w którym aktualnie mieszkam, nieprzyjemnie jest tam w lecie. W zimie najwyżej ten anemostat całkowicie zakręcę żeby nie obniżać sprawności rekuperatora (w wiatrołapie prawdopodobnie będę utrzymywał niższą temperaturę) Czyli umieszczam anemostaty zgodnie z poniższym: parter: poddasze: Jeszcze sie zastanawiam nad wywiewem w garderobie(pomieszczenie 2). Może wystarczy wywiew tylko w pomieszczeniu nr 1 ? Obawiam się że w sytuacji gdy dam wywiew w pomieszczeniu 1 i 2, to w łazience będe miał tylko 2 kanały 75 i ta łazienka będzie słabo wentylowana. A czy jest sens wykorzystania w wiatrołapie i garderobach wywiewu na kanałach 50/41? W Termokontrol nie będzie żadnego problemu ze zrobieniem skrzynki rozdzielczej na kanały 75/63 i 50/41. Teoretycznie miałbym większy wywiew w łazienkach i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperadomn 22.10.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Ja to bym zrobił nawiew w pomieszczeniu nr2 i w sypialni dał po jednym kanale nawiewnym, nawiewane powietrze w garderobie i tak będzie przechodzić przez sypialnię. W pomieszczeniu nr 1 dałbym wyciąg a w łazience 3kanały wyciągu. Parter, w kuchni jeden kanał. Myślę, że też by było dobrze dziękuje artur za pomoc. Przekonałem się do umieszczenia wywiewu w wiatrołapie. Obserwując wiatrołap w miejscu w którym aktualnie mieszkam, nieprzyjemnie jest tam w lecie. W zimie najwyżej ten anemostat całkowicie zakręcę żeby nie obniżać sprawności rekuperatora (w wiatrołapie prawdopodobnie będę utrzymywał niższą temperaturę) Czyli umieszczam anemostaty zgodnie z poniższym: parter: [ATTACH=CONFIG]334835[/ATTACH] poddasze: [ATTACH=CONFIG]334837[/ATTACH] Jeszcze sie zastanawiam nad wywiewem w garderobie(pomieszczenie 2). Może wystarczy wywiew tylko w pomieszczeniu nr 1 ? Obawiam się że w sytuacji gdy dam wywiew w pomieszczeniu 1 i 2, to w łazience będe miał tylko 2 kanały 75 i ta łazienka będzie słabo wentylowana. A czy jest sens wykorzystania w wiatrołapie i garderobach wywiewu na kanałach 50/41? W Termokontrol nie będzie żadnego problemu ze zrobieniem skrzynki rozdzielczej na kanały 75/63 i 50/41. Teoretycznie miałbym większy wywiew w łazienkach i kuchni. Edytowane 22 Października 2015 przez desperadomn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.10.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ja to bym zrobił nawiew w pomieszczeniu nr2 i w sypialni dał po jednym kanale nawiewnym, nawiewane powietrze w garderobie i tak będzie przechodzić przez sypialnię. W pomieszczeniu nr 1 dałbym wyciąg a w łazience 3kanały wyciągu. Parter, w kuchni jeden kanał. Myślę, że też by było dobrze ja w pomieszczeniu 2 nie dawałbym nawiewu tylko wyciąg - cyrkulacja będzie sypialnia>pom. 2 .. i tam będzie szafa RACK z różnymi generującymi ciepło i przyciągającymi kurz (elektrostatycznie) "zabawkami".. i to ciepło będzie w zimie pożądane dla rekuperatora a w lato będzie wyciągane przez bypass.. w drugą stronę to będzie transportowane do sypialni - o ile w zimę może i dobrze ale w lato to raczej nieporządane będzie.. w kuchni 2-3 kanały, jeden za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 22.10.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 ja w pomieszczeniu 2 nie dawałbym nawiewu tylko wyciąg - cyrkulacja będzie sypialnia>pom. 2 .. i tam będzie szafa RACK z różnymi generującymi ciepło i przyciągającymi kurz (elektrostatycznie) "zabawkami".. i to ciepło będzie w zimie pożądane dla rekuperatora a w lato będzie wyciągane przez bypass.. w drugą stronę to będzie transportowane do sypialni - o ile w zimę może i dobrze ale w lato to raczej nieporządane będzie.. w kuchni 2-3 kanały, jeden za mało Szafa Rack będzie w pomieszczeniu nr 1 i tam wyciąg będzie, coby trochę odciążyć wyciąg w łazience..Pytanie tylko w w garderobie (pomieszczenie nr 2) dawać cokolwiek? Nie będzie się tam przebywało cały czas a obok w sypialni będzie nawiew. Nie powinno być dam duchoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekNS 22.10.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Witam. Gdzie wg. Was najlepiej umieścić rekuperator? Początkowo miał być na strychu, ale nie będzie on ocieplony więc odpada. Gdzie najlepiej puścić przewody wentylacyjne - podłoga na piętrze czy sufit podwieszany parter? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.10.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Witam. Gdzie wg. Was najlepiej umieścić rekuperator? Początkowo miał być na strychu, ale nie będzie on ocieplony więc odpada. .... A to z jakiego powodu? Kleisz mu kubraczek ze styropianu i masz problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2015 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Główny problem, to nie centrala a odprowadzenie kondensatu, czyli wężyk i syfon kulowy, lub membranowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.10.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 I dla tych kilku dni w roku kiedy jest mróz mam nie robic wywiewów w garderobach i wiatrołapie jakoś tamtej zimy nigdy wilgotnośc nie spadła u mnie poniżej 50 ale gdyby nawet to co za problem przykręcic wywiewy w garderobachi zmniejszyc troche wydajnośc na centrali Witam sąsiada Jaką masz centralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.10.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Główny problem, to nie centrala a odprowadzenie kondensatu, czyli wężyk i syfon kulowy, lub membranowy. Jakie konkretnie te syfony. Taki do pralki zwykły tani (one chyba mają kulkę? pod/nad-ciśnienie jej nie "zmyli"?): http://www.combikol.pl/mcalpine-przylacze-do-pralki-lub-zmywarki-z-zaworkiem-odejscie-32mm-p7440.html czy cuś bardziej fachowego (droższego) typu: http://allegro.pl/syfon-kulowy-hl138-do-skroplin-podtynkowy-i5627711666.html A może jeszcze coś innego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.10.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) A do czego takie cuda? Ja mam zamiar odpływ zrobić z węża takiego jak odprowadzana jest woda z pralki. Po środku jego długości wygnę go w U i będzie syfon jak się patrzy. Cały wąż wraz z syfonem będzie praktycznie w ciepłej strefie a że będzie już za odpowietrzeniem to o zapachy raczej się nie martwię. Edytowane 23 Października 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2015 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Jakie konkretnie te syfony. Taki do pralki zwykły tani (one chyba mają kulkę? pod/nad-ciśnienie jej nie "zmyli"?): http://www.combikol.pl/mcalpine-przylacze-do-pralki-lub-zmywarki-z-zaworkiem-odejscie-32mm-p7440.html czy cuś bardziej fachowego (droższego) typu: http://allegro.pl/syfon-kulowy-hl138-do-skroplin-podtynkowy-i5627711666.html A może jeszcze coś innego...? Konkretnie nie wiem, bo są w komplecie, dopasowane do króćca z centrali - kiedyś kulowe, dziś membranowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2015 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 A do czego takie cuda? Ja mam zamiar odpływ zrobić z węża takiego jak odprowadzana jest woda z pralki. Po środku jego długości wygnę go w U i będzie syfon jak się patrzy. Cały wąż wraz z syfonem będzie praktycznie w ciepłej strefie a że będzie już za odpowietrzeniem to o zapachy raczej się nie martwię. Z tym, że taki syfon jak do prysznica się nie nadaje. Z centrali nie leci non stop kondensat. Większość część roku syfon jest suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.10.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 A do czego takie cuda? Ja mam zamiar odpływ zrobić z węża takiego jak odprowadzana jest woda z pralki. Po środku jego długości wygnę go w U i będzie syfon jak się patrzy. Cały wąż wraz z syfonem będzie praktycznie w ciepłej strefie a że będzie już za odpowietrzeniem to o zapachy raczej się nie martwię. O jakie "odpowietrzenie" chodzi? Kanalizacja jest (powinna być?) otwarta na zewnątrz (wywiewka), a o ile rozumiem ty tam "mechanicznego" syfonu nie zakładasz, więc w stanie suchym owym "U" powietrze będzie miało ujście przez rurkę. Co do zapachów (ich braku) nie mam pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.10.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 O jakie "odpowietrzenie" chodzi? Kanalizacja jest (powinna być?) otwarta na zewnątrz (wywiewka), a o ile rozumiem ty tam "mechanicznego" syfonu nie zakładasz, więc w stanie suchym owym "U" powietrze będzie miało ujście przez rurkę. Co do zapachów (ich braku) nie mam pewności. Powietrze raczej pójdzie sobie tym odpowietrzeniem kanalizacji przez kominek wentylacyjny w dachu. Raczej nie będzie mu się chciało pchać kilka metrów dalej aby wyjść cienką rurką w reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts