grzeniu666 23.10.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Powietrze raczej pójdzie sobie tym odpowietrzeniem kanalizacji przez kominek wentylacyjny w dachu. Raczej nie będzie mu się chciało pchać kilka metrów dalej aby wyjść cienką rurką w reku. [ATTACH=CONFIG]334970[/ATTACH] No w sumie jak masz syfon w reku na komorze wyrzutni a wentyl przed nią (?), to chyba bez różnicy czy jakieś mikro nie pójdzie wywiewką (zamiast w całości do wyrzutni), a problem zaciągania smrodków nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.10.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Szafa Rack będzie w pomieszczeniu nr 1 i tam wyciąg będzie, coby trochę odciążyć wyciąg w łazience..Pytanie tylko w w garderobie (pomieszczenie nr 2) dawać cokolwiek? Nie będzie się tam przebywało cały czas a obok w sypialni będzie nawiew. Nie powinno być dam duchoty... Dawać coś w tej garderobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 12.11.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Panie Tomaszu i inni koledzy forumowicze,czytając wątki o wentylacji mechanicznej dochodzę do wniosku, że chyba wszyscy budują z dachem spadzistym. Co pytanie, to w kontekście poddasza (czy reku może być na strychu/poddaszu nieocieplanym, jaka izolacja kanałów na poddaszu a jaka jak miedzy jętkami itp.)A ja chcę zapytać o dach płaski - stropodach monolityczny niewentylowany. Czy prowadzi się kanały na powierzchni stropodachu w warstwie izolacji? Warstwy mniej więcej takie: strop monolityczny, paroizolacja, kanał WM, warstwa izolacji, papa albo membrana.Warunki dla kanału na stropie można porównać do nieizolowanego poddasza? Same dachówki chyba dużo nie izolują i temp. na poddaszu chyba nie różni się dużo od temp. na zewnątrz? Jak gruba musi być warstwa izolacji żeby kanałów nie wyziębiało? A może lepiej, jak się tylko da, puścić kanały ścianami działowymi i anemostat na ścianie? Tylko, że anemostaty mają być w najdalszych rogach pomieszczenia, a pewnie zawsze wypadnie tak, że ten najdalszy róg, to jest między ścianami zewnętrznymi nośnymi. Nie chcę robić sufitów podwieszanych. Nie wklejam konkretnego planu, bo ten się dopiero robi, ale dom to będzie kostka, więc raczej same narożne pokoje. Najchętniej wyszedłbym na strop i puścił kanały jak mi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.11.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Panie Tomaszu i inni koledzy forumowicze, czytając wątki o wentylacji mechanicznej dochodzę do wniosku, że chyba wszyscy budują z dachem spadzistym. Co pytanie, to w kontekście poddasza (czy reku może być na strychu/poddaszu nieocieplanym, jaka izolacja kanałów na poddaszu a jaka jak miedzy jętkami itp.) A ja chcę zapytać o dach płaski - stropodach monolityczny niewentylowany. Czy prowadzi się kanały na powierzchni stropodachu w warstwie izolacji? Warstwy mniej więcej takie: strop monolityczny, paroizolacja, kanał WM, warstwa izolacji, papa albo membrana. Warunki dla kanału na stropie można porównać do nieizolowanego poddasza? Same dachówki chyba dużo nie izolują i temp. na poddaszu chyba nie różni się dużo od temp. na zewnątrz? Jak gruba musi być warstwa izolacji żeby kanałów nie wyziębiało? A może lepiej, jak się tylko da, puścić kanały ścianami działowymi i anemostat na ścianie? Tylko, że anemostaty mają być w najdalszych rogach pomieszczenia, a pewnie zawsze wypadnie tak, że ten najdalszy róg, to jest między ścianami zewnętrznymi nośnymi. Nie chcę robić sufitów podwieszanych. Nie wklejam konkretnego planu, bo ten się dopiero robi, ale dom to będzie kostka, więc raczej same narożne pokoje. Najchętniej wyszedłbym na strop i puścił kanały jak mi pasuje. "Panie Tomaszu" wie tyle ile widział a że widział niewiele to i jego rady są niewiele warte. W twoim przypadku trzeba zacząć od tego jaką masz konstrukcję stropodachu. "Monolityczny niewentylowany" oznacza skuteczną paroizolację na stropie jako pierwszą warstwę. Wszelkie przejścia przez tę warstwę muszą być bardzo szczelne, dotyczy się to również kanałów wentylacyjnych. Musiałbyś chyba tę paroizolację kleić do kanałów. Poza tym nie ma przeciwwskazań, moim zdaniem. Kanały będą pod izolacją więc jak zastosujesz płaskie kanały wszystko powinno być ok. Na stropie i tak musisz zrobić minimum 30 cm izolacji więc te 5 cm zabrane przez kanał niewiele zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.11.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Witam sąsiada Jaką masz centralę? Najlepszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 13.11.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Najlepszą Nie wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2015 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Panie Tomaszu i inni koledzy forumowicze, czytając wątki o wentylacji mechanicznej dochodzę do wniosku, że chyba wszyscy budują z dachem spadzistym. Co pytanie, to w kontekście poddasza (czy reku może być na strychu/poddaszu nieocieplanym, jaka izolacja kanałów na poddaszu a jaka jak miedzy jętkami itp.) To bardzo rzadkie przypadki. Na ogół instalacja jest w stropie, w warstwie wygłuszenia, lub na stropie (parterowy dom) pod izolacją. Rzadziej zdarza się podwieszany sufit. W domach już gotowych, często wszystko jest w przedpokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 13.11.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Nie spotyka się instalacji w sufitach podwieszanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 13.11.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Nie spotyka się instalacji w sufitach podwieszanych. Ojej... to chyba źle zrobiłem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 13.11.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ojej... to chyba źle zrobiłem :/ Tak z tego wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 13.11.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Zapomniałem w ogóle napisać, że dom będzie piętrowy, więc parter obsłużę kanałami prowadzonymi w podłodze piętra. W twoim przypadku trzeba zacząć od tego jaką masz konstrukcję stropodachu. dokładnie jeszcze nie wiem, ale w rozmowie architekt wspominał właśnie o takich warstwach dachu. Musiałbyś chyba tę paroizolację kleić do kanałów. pierwsza odpowiedź i już coś o czym nikt nie wspominał w innych wątkach - przebicie warstwy izolacji. Czyli powiedzmy, że w folii robię dziurę jak króciec do do anemostatu, a samą skrzynkę rozprężną smaruję czymś i dociskam do folii. Kanały będą pod izolacją więc jak zastosujesz płaskie kanały wszystko powinno być ok. Na stropie i tak musisz zrobić minimum 30 cm izolacji więc te 5 cm zabrane przez kanał niewiele zmieni Cały czas miałem w głowie kanały 75mm i skrzynki rozprężne wys. 8cm (UNIFLEX+) lub 8,3/9cm np. PE-FLEX. Chyba chciałbym zrobić wszystko jednym systemie. Zostaje 20cm styropianu czy wełny. I co? Alternatywa dla prowadzenia kanałów na stropie piętra to pójść kanałami w podłodze piętra i potem w górę w/po ścianie. Jak się da, to w ścianie działowej, a jak się nie da, bo jest np. szafa albo są ściany nośne, to w rogu zabudować kanały płytą G-K. To jednak ogranicza umiejscowienie samego anemostatu. Na suficie to jednak można dać gdzie się chce. Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekary 13.11.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Nie trzeba się przejmować zalewaniem syfonu jak zastosuje się kulowy.Np. taki http://www.pro-vent.pl/wyposazenie-odplyw-skroplin,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 13.11.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Na ogół instalacja jest w stropie, w warstwie wygłuszenia, lub na stropie (parterowy dom) pod izolacją. No właśnie nie mogę znaleźć żadnych opisów ani zdjęć gdzie ktoś kto buduje dom z płaskim dachem by się pochwalił ile ma ocieplenia na stropie i jak rozwiązał przejście przez paroizolację. Znalazłem tylko jeden krótki wątek, ale właściwie nic w nim nie ma: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225779-wentylacja-mechaniczna-z-kana%C5%82ami-na-stropodachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.11.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Tak z tego wynika. Kupa ludzi tak robi. Co wt ym nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.11.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Nie trzeba się przejmować zalewaniem syfonu jak zastosuje się kulowy. Np. taki http://www.pro-vent.pl/wyposazenie-odplyw-skroplin,0.html A wspólny syfon z pralką ? Pralka stoi pod reku, jest używana w stałe, wiec nie ma szans na, by syfon wysechł. Nie sprawdzałem jakości wody ostatniego płukania, jakie robi pralka,całe podejrzewam, ze jest na tylke OK, ze reku nie zaciągnie żadnego zapachu. Póki co odpływ skroplin mam niezasyfonowany ( prowizorki są wieczne ) ale dzięki temu mam co pare dni kilka litrów niechlorowanej wody do podlewania roślin doniczkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.11.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 ... ale dzięki temu mam co pare dni kilka litrów niechlorowanej wody do podlewania roślin doniczkowych W zasadzie jest to czyste H2O, więc przydałoby się czymś tę wodę "pobrudzić", aby była bardziej odżywcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.11.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 (edytowane) No właśnie nie mogę znaleźć żadnych opisów ani zdjęć gdzie ktoś kto buduje dom z płaskim dachem by się pochwalił ile ma ocieplenia na stropie i jak rozwiązał przejście przez paroizolację. Znalazłem tylko jeden krótki wątek, ale właściwie nic w nim nie ma: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225779-wentylacja-mechaniczna-z-kana%C5%82ami-na-stropodachuJedyna rzecz na której Brzęczkowski zna się bardzo dobrze to śrubokręt. Studiował go całe życie. Możesz dać te 75mm ale proponowałbym jednak zwiększyć grubość izolacji np do 40 cm. Nie ze względu na kanały ale to nie są duże koszty a przez strop ucieka sporo energii. Zrób kanały 75 na stropie, zadbaj o przepusty, przykryj izolacją i będzie ok. Edytowane 13 Listopada 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 16.11.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Czym oklejac połączenie rury z króćcem od skrzynki? Musi być to taśma aluminiowa czy może być jakaś szara zbrojona?Ta aluminiowa to tragedia . Musze odklejać po kawałku i przyklejać bo się rwie strasznie i manewrowanie na drabinie też nie jest najwygodniejsze.Być moze popełniłem bład i najpierw rozprowadziłem kanały nie oklejając tych połłączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.11.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Jest też aluminiowa zbrojona. Ja oklejałem taśmą PVC a jeszcze dla pewności zaciskałem trutkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 17.11.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Jest też aluminiowa zbrojona. Ja oklejałem taśmą PVC a jeszcze dla pewności zaciskałem trutkami. Jakimi trutkami . Co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts