pecet0 02.01.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Sterowanie rekuperatorem, macie "schowane" przy rekuperatorze?Czy rekuperator jest sobie gdzieś np kotłownia, a sterownik od rekuperatora w miejscu w którym się przebywa często (np salon lub kuchnia) aby mieć możliwość w każdej chwili zwiększyć bieg wentylatorów. Jeśli macie w innym pomieszczeniu niż rekuperator, to powiedzcie mi jakie kable ciągneliście do sterownika z rekuperatora? (jestem przed tynkami) i nie wiem czy tam umieścić zwykly kabel YDY 3x2,5 czy sterownik jest połączony np skrętką czy jeszcze jakimś innym kablem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 02.01.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Sterowanie rekuperatorem, macie "schowane" przy rekuperatorze? Czy rekuperator jest sobie gdzieś np kotłownia, a sterownik od rekuperatora w miejscu w którym się przebywa często (np salon lub kuchnia) aby mieć możliwość w każdej chwili zwiększyć bieg wentylatorów. Jeśli macie w innym pomieszczeniu niż rekuperator, to powiedzcie mi jakie kable ciągneliście do sterownika z rekuperatora? (jestem przed tynkami) i nie wiem czy tam umieścić zwykly kabel YDY 3x2,5 czy sterownik jest połączony np skrętką czy jeszcze jakimś innym kablem wrzuc skrętkę... albo YTDY 6x0,5 lub 8x0,5 (alarmowy) w białej izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.01.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 ...Ja robię obecnie na najlpeszych centralach czyli airpackach thessli. Nie wiem czy to AirPack, ale coś słabo to wygląda: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245014-Sprawno%C5%9B%C4%87-rekuperatora-TEMPERATURY-uzyskiwane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.01.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Nie wiem czy to AirPack, ale coś słabo to wygląda: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245014-Sprawno%C5%9B%C4%87-rekuperatora-TEMPERATURY-uzyskiwane Coś nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 11.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam. Musze podpiąć czerpnię i wyrzutnię. Kanały zakupione do tego to Sonodec będą szły w strefie zimnej na poddaszu. Jaką grubością wełny zaizolować te kanały i czy koniecznie trzeba również czerpnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.01.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam. Musze podpiąć czerpnię i wyrzutnię. Kanały zakupione do tego to Sonodec będą szły w strefie zimnej na poddaszu. Jaką grubością wełny zaizolować te kanały i czy koniecznie trzeba również czerpnię Im lepiej izolowane tym lepiej:) Ja daję 25mm standardowo czasem może być za mało jak na nieogrzewanym strychu wtedy można dodatkowo obłożyć wełną np. 5 cm i na to stretch... lub rękaw izolacyjny. Przy czerpni też dobrze owiń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 12.01.2016 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Im lepiej izolowane tym lepiej:) Ja daję 25mm standardowo czasem może być za mało jak na nieogrzewanym strychu wtedy można dodatkowo obłożyć wełną np. 5 cm i na to stretch... lub rękaw izolacyjny. Przy czerpni też dobrze owiń. Myślałem nawet o 10cm wełny. 5 cm. powinno być ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 12.01.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Myślałem nawet o 10cm wełny. 5 cm. powinno być ok? Ja u siebie mam obecnie 25mm i jest to zdecydowanie za mało. Będę dokładał 50mm i pewnie te 75mm łącznie to takie minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.01.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witam. Musze podpiąć czerpnię i wyrzutnię. Kanały zakupione do tego to Sonodec będą szły w strefie zimnej na poddaszu. Jaką grubością wełny zaizolować te kanały i czy koniecznie trzeba również czerpnię Po co izolować czerpnie idącą w strefie zimnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 12.01.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Ponieważ ta czerpnia latem biegnie w strefie tropikalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.01.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witam. Musze podpiąć czerpnię i wyrzutnię. Kanały zakupione do tego to Sonodec będą szły w strefie zimnej na poddaszu. Jaką grubością wełny zaizolować te kanały i czy koniecznie trzeba również czerpnię Z mojej jednorazowej praktyki wynika, że najwygodniej szklaną 5cm owijaną na zakład (połowy szer. rolki), ew. owinąć w ten sposób podwójnie. U mnie (poddasze nieużytkowe) jest to ca. 6-10cm ("na gotowo") izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 12.01.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witam, pan Tomasz od zawsze podkreśla, żeby wyrzutnię robić na dachu kiedy tylko się da. W związku z tym, że jest kilka rodzajów wyrzutni dachowych: czy mogę prosić o radę, którą najlepiej założyć? Nie znalazłem w żadnym wątku takiej informacji. Same typy (np. ich opory) są porządnie opisane np. tu: http://www.instsani.pl/wentwyrz.htm I jeszcze kwestia zamarzania skroplin na wyrzutni pionowej dachowej. Czy w niej zamarzanie nie występuje, bo stale dmucha na daszek ciepłe powietrze? A jeżeli nie zamarza, to czy się nie skrapla i nie spływa z powrotem do rekuperatora? Kanał wyrzutni ściennej ma być ze spadkiem na zewnątrz właśnie po to żeby nic nie wracało do reku. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.01.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Ponieważ ta czerpnia latem biegnie w strefie tropikalnej. A to co innego. Niemniej, gdybym miał dokładać izolacji, to zmienił bym kanał na sztywny. Izolowanie kanałów elastycznych, do wygodnych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.01.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 A to co innego. Niemniej, gdybym miał dokładać izolacji, to zmienił bym kanał na sztywny. Izolowanie kanałów elastycznych, do wygodnych nie należy. Nie należy ale zawsze jakoś się da zrobić. Potrzeba to się kombinuje, inna sprawa że na sztywnym byłoby łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 12.01.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Czyli jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Czy 5cm czy 10cm.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 12.01.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Producenci dają 2.5 cm.5 cm to dwa razy mniejsze straty. To koszmarna różnica!! Na co komu 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.01.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Producenci dają 2.5 cm. 5 cm to dwa razy mniejsze straty. To koszmarna różnica!! Na co komu 10 cm? No można dać i 5cm pod zamówienie jest . Wiadomo, że im więcej tym lepiej. Ludzie owijają 5 cm i jest ok, 10... jak ktoś chce się gimnastykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 12.01.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Producenci dają 2.5 cm. 5 cm to dwa razy mniejsze straty. To koszmarna różnica!! Na co komu 10 cm? Myślisz że przy -15 na zewnątrz te 5cm da radę na nie ogrzewanym strychu odpowiednio izolować termicznie kanały....? A co gdy przez całe lato jest na tym strychu 40stopni....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 12.01.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 ^^ Chętnie popatrzę na jakieś Twoje obliczenia, które potwierdzają Twój niepokój co do grubości izolacji.Powiedzmy, że mamy 3 warianty: 2.5, 5 i 10 cm grubości wełny o lambda = 0.040. O ile zmieni się temperatura powietrza w kanale (ma 20 st C), gdy przemieszcza się z prędkością 2m/s i ma do przebycia 10m gorącego poddasza. Średnica wewnętrzna kanału typowa czyli 63mm. Dwa przypadki: na strychu jest -10 st oraz +40. Może ktoś inny ma ochotę to policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 12.01.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Ja pytam czy te 5cm wystarczy w podanych przez mnie warunkach. Skoro uwazasz że wystarczy to proszę udowodnij mi to.Gdy bedziesz liczył to średnica kanałów nie 63mm a 100mm ,125mm i 160mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts