oszczednyGrześ 15.01.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Czyli radzisz aby "drzeć" boshem te blaszko-zatrzaski aby była możliwość demontażu do czyszczenia? Przeczyścisz z wierzchu jak trzeba nie ma co kombinować. Człowiek musiałby się wszędzie na każdą ewentualność przygotowywać i nie mówię tylko o wentylacji spokojnie, nie przesadzajmy. U mnie chodzi już trochę i problemów nie ma w zasadzie wymieniam tylko filtry w reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 15.01.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Przeczyścisz z wierzchu jak trzeba nie ma co kombinować. Człowiek musiałby się wszędzie na każdą ewentualność przygotowywać i nie mówię tylko o wentylacji spokojnie, nie przesadzajmy. U mnie chodzi już trochę i problemów nie ma w zasadzie wymieniam tylko filtry w reku. Pewnie to troche nadgorliwość z mojej strony a z drugiej strony podczas budowy spotkało mnie już tyle niespodzianek i tyle rzeczy nie przewidzianych ze wole chuchać na zimne. Kilkakrotnie intuicja "męska" podpowiadała mi "nie idź tą drogą" a z boku słyszałem tak sie nie robi i będzie Pan zadowolony, a na koniec wychodziło na moje i było 2 x wiecej pracy a wystarczyło pomyśleć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 15.01.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Jeszcze jedno z pytań z cyklu na wszelki wypadek. Jutro zamierzam powiesić rekuperator. Mam brinka Exellent 300. Czy musze o czymś szczególnym wiedzieć czy wystarczy aby go w miarę wypoziomować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 15.01.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Zwróć uwagę na powierzchnię czynną tej czerpni/wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Pewnie to troche nadgorliwość z mojej strony a z drugiej strony podczas budowy spotkało mnie już tyle niespodzianek i tyle rzeczy nie przewidzianych ze wole chuchać na zimne. Kilkakrotnie intuicja "męska" podpowiadała mi "nie idź tą drogą" a z boku słyszałem tak sie nie robi i będzie Pan zadowolony, a na koniec wychodziło na moje i było 2 x wiecej pracy a wystarczyło pomyśleć.. O widzisz świetne podsumowanie! Ja też wyrosłem na błędach swoich i innych...ale racja człowiek uczy się przez całe życie i warto wiele rzeczy sprawdzić a nawet czasem się wyłamać. Można później komuś dobrze doradzić a i lepiej coś wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Jeszcze jedno z pytań z cyklu na wszelki wypadek. Jutro zamierzam powiesić rekuperator. Mam brinka Exellent 300. Czy musze o czymś szczególnym wiedzieć czy wystarczy aby go w miarę wypoziomować? W sumie to masz instrukcję. Pamiętaj, aby był swobodny odpływ skroplin. Na pewno trzeba go przymocować dobrze. Gdzie go będziesz montował? Aha, co do czerpni i wyrzutni, ja jednak montowałbym wyrzutnię do góry ale w ostateczności na elewacji też może być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 16.01.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 dokładnie wszystko z głową... ...bardzo słuszne wnioski, u siebie również takie opcje kalkulowałem, w przypadku mojego domu to niepotrzebny wydatek na droższy kominek i instalacje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 16.01.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Jak powinna być uszczelniona czerpnia i wyrzutnia? Chodzi o to, żeby pod tynk nie dostawała się wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 16.01.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Dostałem projekt WM i coś mi się wydaje że WM jest przewymiarowana. Dom 125m2 pow. użytk. 4 osoby. Forumowicze, możecie ocenić? 1.4- salon - nawiew 50m3/h 1.1 - wiatrołap - nawiew 20m3/h 1.2 - hall - nawiew 30m3/h 1.6 - gabinet - nawiew 30m3/h 1.4a jadalnia - wywiew 40m3/h 1.5 - kuchnia - wywiew 70m3/h 1.3 - łazienka - wywiew 50m3/h 2.1 hall - wywiew 40m3/h 2.2 - łazienka - wywiew 50m3/h garderoba - wywiew 20m3/h 2.3 - pokój - nawiew 40m3/h 2.4 - pokój - nawiew 40m3/h 2.5 - pokój - nawiew 40m3/h Edytowane 16 Stycznia 2016 przez sergiejt lepsze obrazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 16.01.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Wywiew w garderobie i jadalni? Błąd.Nawiewy i wywiewy z dokładnością do 10 m3/h, skoro przewody są z krokiem 30 m3/h? Jak to niby wysterować? I po co tak precyzyjnie? Dać podwójny nawiew w salonie i pojedyncze w gabinecie i jadalni.W dwuosobowej sypialni - podwójny. W pozostałych pokojach pojedyncze.Tak bym zrobił. Ile zapłaciłeś za ten projekt? Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Martin5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 16.01.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 A co z wiatrolapem? Dawac nawiew czy wywiew?W garderobie nawiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 16.01.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Wywiew może zaciągać "zepsute" albo wilgotne powietrze. Dlatego nie może być w garderobie ani w suszarni.Nawiewów nie trzeba upychać w każdy kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.01.2016 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 A co z wiatrolapem? Dawac nawiew czy wywiew? W garderobie nawiew? Wiatrołap nic. Garderoba można nawiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 17.01.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Wywiew może zaciągać "zepsute" albo wilgotne powietrze. Dlatego nie może być w garderobie ani w suszarni. Nawiewów nie trzeba upychać w każdy kąt. Właśnie po to jest wywiew - żeby usunąć zużyte i wilgotne powietrze. Gdzie ono ma się podziać, jeżeli nic z nim nie zrobisz? Według mnie projekt jest dobrze zrobiony - zastanawiałbym się tylko nad wiatrołapem (czy dać nawiew, czy wywiew - ale to już sprawa drugorzędna). 250 m^3/h powietrza też jest w porządku. Człowiek potrzebuje minimum 30m^3/h świeżego powietrza (jeżeli nie pali papierosów) przebywając w danym pomieszczeniu. I właśnie tak masz policzoną wentylację. A tak przy okazji - potrzebuję jakiegoś urządzenia, które będzie pokazywać mi jaka jest temperatura w kanałach wentylacyjnych (nawiew, wywiew, czerpnia, wyrzutnia). Chodzi mi jakiś termometr, a w zasadzie o zestaw termometrów z wyświetlaczem. Najlepiej, żeby był jeden wyświetlacz a cztery czujki. Urządzenie ma pokazywać aktualną temperaturę - nie musi mieć funkcji rejestracji temperatur. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez dembi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.01.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Wiatrołap nic. Garderoba można nawiew W wiatrołapie wywiew. Dobra rzecz, bo mam porównanie z ogrzewanym, niewentylowanym wiatrołapem, ktory użytkowałem przez trzy tata i wentylowanym, który użytkuje teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.01.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 A tak przy okazji - potrzebuję jakiegoś urządzenia, które będzie pokazywać mi jaka jest temperatura w kanałach wentylacyjnych (nawiew, wywiew, czerpnia, wyrzutnia). Chodzi mi jakiś termometr, a w zasadzie o zestaw termometrów z wyświetlaczem. Najlepiej, żeby był jeden wyświetlacz a cztery czujki. Urządzenie ma pokazywać aktualną temperaturę - nie musi mieć funkcji rejestracji temperatur. http://allegro.pl/avt3085-b-czterokanalowy-termometr-cyfrowy-i5714184650.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny_iwan 17.01.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Prosiłbym o podpowiedź w doborze wymiennika do rekuperatora. Z uwagi na dość wysokie ceny fabrycznych reku i przerwą zimową w remoncie domku pomyślałem żeby rozważyć samodzielną budowę reku. Otrzymałem ofertę od Klingenburga na wymienniki i wygląda to bardzo atrakcyjnie. Niestety nie wiem jak dobrać szerokość. Rozważam typy GS18 lub GS25. Myślę o szerokości 200mm ale nie wiem czy to będzie optymalny wybór. Kubatura do wentylowania to 95 obecnie a docelowo 130m3. Domek jest malutki to nie pomyłka 130m3. Temat "rekuperator tymi ręcami" przeczytałem w całości ale niestety mętlik mam. Tam większość to spore domy są. Pozdrawiam. Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.01.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Prosiłbym o podpowiedź w doborze wymiennika do rekuperatora. Z uwagi na dość wysokie ceny fabrycznych reku i przerwą zimową w remoncie domku pomyślałem żeby rozważyć samodzielną budowę reku. Otrzymałem ofertę od Klingenburga na wymienniki i wygląda to bardzo atrakcyjnie. Niestety nie wiem jak dobrać szerokość. Rozważam typy GS18 lub GS25. Myślę o szerokości 200mm ale nie wiem czy to będzie optymalny wybór. Kubatura do wentylowania to 95 obecnie a docelowo 130m3. Domek jest malutki to nie pomyłka 130m3. Temat "rekuperator tymi ręcami" przeczytałem w całości ale niestety mętlik mam. Tam większość to spore domy są. Pozdrawiam. Sławek Wentylacje robisie raczej na ludzi a nie m3. W tamtym temacie wiele reku jest nieco przewymiarowanych. Cos jak u Bart3za bedzie chyba ok. Jak nie masz jakis specyficznych wymagan, moze lepiej jakas mala centrala i nie droga, np jak u fotohobby? Edytowane 17 Stycznia 2016 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny_iwan 17.01.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 W domku mają mieszkać 2 dorosłe osoby i średni piesek. W sumie docelowo 2 pokoje, kuchnia i łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.01.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 W wiatrołapie wywiew. Dobra rzecz, bo mam porównanie z ogrzewanym, niewentylowanym wiatrołapem, ktory użytkowałem przez trzy tata i wentylowanym, który użytkuje teraz. Wiatrołap bywa raczej nie ogrzewany. Jak jest ogrzewany to wywiew dać można choć konieczności nie ma. Wiatrołap to rodzaj śluzy pomiędzy zewnątrz a wewnątrz tam ma być temperatura pośrednia. Ale każdy ma swoje preferencje więc grzać może a potem drzwi otwierać i wypuszczać ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts