_John 13.03.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Witam, Czy warto bawić się kanały do wentylacji budowane z mat climaver? To już trzeba sobie samemu przeliczy ile warty jest własny czas. To chyba najbardziej pracochłonny typ wentylacji. A jego jedyny plus to dobre tłumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.03.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Witam, Czy warto bawić się kanały do wentylacji budowane z mat climaver? Szkoda zachodu... i pieniędzy. Wentylacje domowe robi się na małych przekrojach kanałów. Obecnie najlepiej na flexach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.03.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 A jak wygląda sprawa w VUT wymiana filtrów, można kupić włókno filtracyjne i docinać i wymieniać? Warto brać z wyświetlaczem, czy zwykłe pokrętło? Wszystko da się dostosować do potrzeb Co do sterownika to zależy kto czego oczekuje. Niektórzy airpacki nawet biorą z samym pokrętłem i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.03.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 witamstosował ktoś takie tłumiki http://www.venture.pl/wentylatory/wentylatory-kanalowe/aku-comp daje to coś?mam bardzo krótki odcinek od centrali do skrzynki rozdzielczej, a nawiew trochę hałasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.03.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 witam stosował ktoś takie tłumiki http://www.venture.pl/wentylatory/wentylatory-kanalowe/aku-comp daje to coś? mam bardzo krótki odcinek od centrali do skrzynki rozdzielczej, a nawiew trochę hałasuje Ja wrzuciłbym elastyka i zobaczył czy czasem nie załatwi sprawy... ale dalej nie mogę tego zrozumieć jak ktoś tak instalację zrobił że jest problem z hałasem. Na małych prędkościach nie powinno być problemów a małe prędkości to zwykła eksploatacja centrali. Na większych i owszem to taka sytuacja może mieć miejsce ale puszczamy tak nawiewy jak jest impreza np. Wtedy to jednak nie powinnien być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.03.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Właśnie na ciszy najbardziej mi zależy. Dodatkowy plus to dobra izolacja bez dodatkowego oklejania. Początkowo chciałem łączyć klimatyzację kanalowa z wentylacja ale ostatecznie pójdę w osobne systemy. Dlatego się zastanawiam czy nie zrobić wentylacji ta samą technologią jak juz zainwestuje w narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.03.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Właśnie na ciszy najbardziej mi zależy. Dodatkowy plus to dobra izolacja bez dodatkowego oklejania. Początkowo chciałem łączyć klimatyzację kanalowa z wentylacja ale ostatecznie pójdę w osobne systemy. Dlatego się zastanawiam czy nie zrobić wentylacji ta samą technologią jak juz zainwestuje w narzędzia. Wentylacja zwykle działa na minimum.... więc na małych przekrojach jest cicho. Układa się łatwo i przyjemnie. Co do łączenia kanałówki z wentylacją to dobrze że pomysł porzuciłeś. Pytanie czy przeliczałeś też koszty...? Nie wiem czy odwiedzałeś mój wątek, jak nie to zapraszam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.03.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Ja wrzuciłbym elastyka i zobaczył czy czasem nie załatwi sprawy... ale dalej nie mogę tego zrozumieć jak ktoś tak instalację zrobił że jest problem z hałasem. Na małych prędkościach nie powinno być problemów a małe prędkości to zwykła eksploatacja centrali. Na większych i owszem to taka sytuacja może mieć miejsce ale puszczamy tak nawiewy jak jest impreza np. Wtedy to jednak nie powinnien być problem. po prostu nie mam porównania mam już na elastykach mam centralę w kotłowni i ją słychać wyraźnie przez ścianę w pralni i wc nawet przy 40%, a jak jest całkiem cicho to i niżej przy wyższych wydajnościach słychać wentylator przez nawiewy, a wszystko zrobione wg sztuki jak założę drzwi i w salonie, kuchni itp będzie cisza to oleję temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.03.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 po prostu nie mam porównania mam już na elastykach mam centralę w kotłowni i ją słychać wyraźnie przez ścianę w pralni i wc nawet przy 40%, a jak jest całkiem cicho to i niżej przy wyższych wydajnościach słychać wentylator przez nawiewy, a wszystko zrobione wg sztuki jak założę drzwi i w salonie, kuchni itp będzie cisza to oleję temat... No to skoro według sztuki to powinno być cicho a tymczasem nie jest... Ja nie daje tłumików i do 40% względna cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.03.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Wentylacja zwykle działa na minimum.... więc na małych przekrojach jest cicho. Układa się łatwo i przyjemnie. Co do łączenia kanałówki z wentylacją to dobrze że pomysł porzuciłeś. Pytanie czy przeliczałeś też koszty...? Nie wiem czy odwiedzałeś mój wątek, jak nie to zapraszam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99 Dzięki za link, na pewno poczytam. Jeśli chodzi o koszty to jeszcze nie liczyłem, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że nie będzie tanio. Będę liczył jak zrobie wstępny projekt żeby wiedzieć ile materiału będę potrzebował. Dom nie będzie duży - niecałe 150m2. Wstępnie już rozplanowałem rozmieszczenie kanałów i też tego nie będzie dużo. Myślę, że jak zrobie wszystko sam, to kosztowo wyjdzie jak zatrudnienie firmy, która zrobi to na innych materiałach. Obawiam się tylko tego, że za sam materiał zapłacę więcej i 23% VAT. Ale pewnie będę rekonesans na rynku robił. bo może gra nie warta świeczki. Jestem dość pedantyczną osobą i lubię niektóre prace wykonać sam jeśli czuję się na siłach zamiast patrzeć na ręce specjalistów. Zobaczę jak będę też stał z czasem. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bo nie znalazłem podobnego tematu. Jak puszczę kanały z climaver-u pod posadzką poprzez przerwy między styropianem izolującym to staną się mostkiem termicznym? Tak na szybko patrząc na parametry styropianu 15cm i climaveru, to nie powinny. I jeszcze jedno co mnie kusi do użycia climaveru w wentylacji. Mając tylko 15cm warstwę na ułożenie kanałów będę mógł łatawo zrobić "krzyżowanie" kanałów obu systemów przez jednostronne zwężenia na krótkim odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.03.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 No to skoro według sztuki to powinno być cicho a tymczasem nie jest... Ja nie daje tłumików i do 40% względna cisza. no właśnie co znaczy względna cisza bo nie mam porównania słyszę wentylatory przez ścianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.03.2016 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 no właśnie co znaczy względna cisza bo nie mam porównania słyszę wentylatory przez ścianę... Nie powinno być slychac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 14.03.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Jeszcze jedno głupie pytanie. Muszę się upewnić.Chodzi o pomiary wentylacji - zmajstrowałem taki zestaw - anemometr z zamontowanym lejkiem-stożkiem, z szerszej strony obejmujący anemostat, a z węższej o średnicy zewnętrznego przekroju wiatraka anemometru. Mierzę prędkość i teraz muszę obliczyć pole przekroju, żeby określić przepływ w m3/h.Proste bo to pole koła, ale czy dobrze robię odliczając z przekroju (zewnętrzna średnica wiatraka) pole wewnętrzne osi wiatraka przez które nie ma przepływu? Niby to tylko 0,000428m2 ale w całości robi jednak różnicę.Anemometr mam taki:http://allegro.pl/anemometr-wiatromierz-miernik-wiatru-bside-eam02-i5960933014.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.03.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Co wy z tymi pomiarami w małych domowych instalacjach? Co one mają Ci dać? Wystarczy że do jednego z wentylowanych pomieszczeń otworzysz lub zamkniesz drzwi i ten pomiar wraz z regulacją będziesz mógł sobie odłożyć do lamusa. Po za tym czym chcesz to regulować? Chyba nie anemostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.03.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Co wy z tymi pomiarami w małych domowych instalacjach? Co one mają Ci dać? Wystarczy że do jednego z wentylowanych pomieszczeń otworzysz lub zamkniesz drzwi i ten pomiar wraz z regulacją będziesz mógł sobie odłożyć do lamusa. Po za tym czym chcesz to regulować? Chyba nie anemostatem. Dokładnie, domowych wentylacji nie mierzy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 14.03.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Nie pytałem czy się mierzy czy nie. Po h... piszecie jak nie wiecie.Jakoś trzeba wentylację wyregulować, sprawdzić czy jest nadciśnieniowa czy podciśnieniowa po instalacji. Nie chciał bym, żeby mi zaciągało dym przy otwarciu kominka... Albo zimne powietrze każdą dziurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 14.03.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Nie pytałem czy się mierzy czy nie. Po h... piszecie jak nie wiecie. Jakoś trzeba wentylację wyregulować, sprawdzić czy jest nadciśnieniowa czy podciśnieniowa po instalacji. Nie chciał bym, żeby mi zaciągało dym przy otwarciu kominka... Albo zimne powietrze każdą dziurą. zawsze można zalepić drzwi folią i obserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.03.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Nie pytałem czy się mierzy czy nie. Po h... piszecie jak nie wiecie. Jakoś trzeba wentylację wyregulować, sprawdzić czy jest nadciśnieniowa czy podciśnieniowa po instalacji. Nie chciał bym, żeby mi zaciągało dym przy otwarciu kominka... Albo zimne powietrze każdą dziurą. Po ch..... ktoś wciska głupoty ludziom że się reguluje - skoro tak wygląda z Tobą dyskujsa. Nie wie ten kto spieprzył za przeproszeniem instalację i teraz po forum trzeba szukać pomocy co i jak. Prawidłowo w domu robi się na skrzynkach i mamy po sprawie. Tak jak plusfoto napisał te "regulacje" dają tyle co nic. Co do kominka to masz w airpacku taką funkcję jak kominek właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.03.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Jak to po co - ładnie wygląda w specyfikacji i kaskę dodatkową można wyciągnąć. Jego dom jego klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.03.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Dobra, już przypomnieliście że "domowej się nie mierzy". Ja też jestem ciekaw (jakąś "kaskę" za to dostanę?). Wydaje mi się że ten wymiar (ale ja się nie znam): https://drive.google.com/file/d/0By7oxu71awcfNENnZklYcV9BUnc/view?usp=sharing Grzegorzu, Ty możesz wiedzieć, podpowiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts