Tomasz Brzęczkowski 22.09.2014 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 dokładnie o to chodzi. i dlatego w dzisiejszych czasach sztuką jest kupić coś w dobrym wykonaniu za ROZSĄDNE pieniądze. Jestem w stanie zapłacić zarobek dla firm ale 6-8 k za dwa dni roboty to trochę dużo. Wykonanie jest bardzo proste, a w dwa dni to jeden na picie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.09.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Mamy kapitalizm - trzeba strzyc owieczki na ile tylko sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.09.2014 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Instalatorzy mówią o baranach nie owieczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.09.2014 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 http://www.rekuperatory.pl/rekuperator/ dobre i 50%! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 28.09.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 mam taki pomysł. jednostka zewnętrzna klimatyzatora wpięta do rur od rekuperatora przez chłodnicę wodną czy to może działać. jest ciepło tochłodzi a gdy jezt zimno to sie nie włącza. Prost i skutecznie ale czy poprawnie to nie wiem. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2014 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Jaki strumień powietrza wentylacji a jaki chłodzenia? , Jakie opory chłodnicy?, Czym i jak rozwiąże Pan sterowanie w pokojach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 29.09.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 (edytowane) chodzi mi o zestaw do schładzania nawiewanego powietrza za rekuperatorem poprzez wpięcie w instalacje wodnej nagrzewnicy która robić miała by za wymiennik, aby schłodzić a nie pójść z torbami jak przy gruntowym wymienniku. miałoby to działać tylko w upalne dni. na cały dom bez konkretnego sterowania temp w pokojach bo reku tak czy tak rozprowadzi to po całym domu, Jestem ciekaw czy taki pomysł jest rozsądny i wykonalny stosunkowo niedrogim kosztem. tanie klimatyzatory są po 1500-2000 tys pln., a gruntowy wymiennik ciepła do rekuperatora to wydatek od 5000 zł.wzwyż. Zaznaczam że nie chcę zimą podgrzewać powietrza gdyż jest mi to niepotrzebne. Edytowane 29 Września 2014 przez mardor1971 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2014 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 chodzi mi o zestaw do schładzania nawiewanego powietrza za rekuperatorem poprzez wpięcie w instalacje wodnej nagrzewnicy która robić miała by za wymiennik, aby schłodzić a nie pójść z torbami jak przy gruntowym wymienniku. miałoby to działać tylko w upalne dni. na cały dom bez konkretnego sterowania temp w pokojach bo reku tak czy tak rozprowadzi to po całym domu, Jestem ciekaw czy taki pomysł jest rozsądny i wykonalny stosunkowo niedrogim kosztem. tanie klimatyzatory są po 1500-2000 tys pln., a gruntowy wymiennik ciepła do rekuperatora to wydatek od 5000 zł.wzwyż. Zaznaczam że nie chcę zimą podgrzewać powietrza gdyż jest mi to niepotrzebne. Ten nawet taki klimatyzator ba jeden pokój, mocniej dmucha niż Pana reku . http://archiwum.allegro.pl/oferta/klimatyzator-split-inverter-tcl-2-6-kw-9000-btu-h-i4391884131.html tu mały klimatyzator ma 650m3.h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 30.09.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 wiem o tym ale czy musi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 30.09.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 musi nie musi ale chodzi o to że sie nie zbilansują - czyli jak będzie mocno dmuchac to się nie schłodzi/nagrzeje bo mie zdąży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.10.2014 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Kanały do "chłodnego" powietrza (klimatyzacji) lepiej dawać antybakteryjne Mają one charakterystyczny srebrny kolor. Mogą też mieć folię D2P - one są przeźroczyste. Skrzynki główne Mogą być przelotowe do puszczania kanałów po wierzchu, lub z wejściem 90' grubości kanału 8cm do zalewania w stropie Na drugim końcu kanałów są skrzynki do anemostatów - pojedyncze na nawiewach i podwójne lub potrójne do kuchni i łazienek cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.10.2014 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Do łączenia i przejść przez "zakrętasy" służy elastyczny kanał ze zbrojonego pcv 63mm Po terenie gdzie kanał nie jest osłonięty izolacją puszczamy kanał 63mm izolowany lub zakładamy izolację na kanał PE Przyjemnego montażu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 08.10.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Mam instalację na PEFLEX 75/63 i kanał wywiewny z łazienki o długości ok. 7-8m z dwoma zakrętami ok. 90 stopni + jeden zakręt trochę łagodniejszy. Czy nie będę miał w tym kanale zbyt dużego oporu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.10.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 wywiew z łazienki chcesz dać jedną taką rurą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 08.10.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 wywiew z łazienki chcesz dać jedną taką rurą ? Nie - mam dwa kanały w tej łazience. To co - da radę mimo tych zakrętów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.10.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 opory będą, kwestia jak masz inne kanały i skrzynki rozdzielcze.. jak masz miejsce to dodaj trzecią i zawsze większa prżepustowość.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.10.2014 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Mam instalację na PEFLEX 75/63 i kanał wywiewny z łazienki o długości ok. 7-8m z dwoma zakrętami ok. 90 stopni + jeden zakręt trochę łagodniejszy. Czy nie będę miał w tym kanale zbyt dużego oporu ? Wywiew najważniejszy jest w łazienkach. Kuchnia, gdy nic się ie gotuje jest, praktycznie jak pokój, gdy się gotuje, przeważnie chodzi okap, zwiększając punktowo wywiew i nawiewy w pokojach. Bardzo częstym błędem, jest duża ilość anemostatów wywiewnych. Należy je maksymalnie ograniczyć, pomieszczeń mokrych! Łazienki najwięcej i kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 12.10.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Bardzo częstym błędem, jest duża ilość anemostatów wywiewnych. Należy je maksymalnie ograniczyć, pomieszczeń mokrych! Właśnie w łazience, o której piszę, chciałem dwa kanały rozdzielić na dwa anemostaty - jeden planowałem dać bezpośrednio nad prysznicem żeby od razu wyciągał parę, a drugi pod oknem w głębi pomieszczenia. Czyli Pana zdaniem lepiej będzie dać oba pod oknem w jednym anemostacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.10.2014 00:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Właśnie w łazience, o której piszę, chciałem dwa kanały rozdzielić na dwa anemostaty - jeden planowałem dać bezpośrednio nad prysznicem żeby od razu wyciągał parę, a drugi pod oknem w głębi pomieszczenia. Czyli Pana zdaniem lepiej będzie dać oba pod oknem w jednym anemostacie ? Nie ma to znaczenia, dlatego się nie "rozbija", wilgotność w łazience szybciej się wyrównuje niż działa wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 13.10.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 witam, uruchomilem pierwszy raz wmna wyrzutni, czerpni i wywiewach jest ciszaale slychac delikatny szum na nawiewachktory bedzie denerwujacy w nocy instalacja jest na flexach 63 + reku brink large czy przyczyna moze byc to ze przedluzenie pod anemostaty jest takze z blachy i lepiej dac jednac elastyczne podejscie (odcinki okolo 25cm) czy moze kupic http://www.klimamarket.pl/przepustnice-tlumiki-jeven-inno.htmli to zalatwi sprawe? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts