oszczednyGrześ 03.09.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Wracając do wentylacji, co z tą równowagą dla kondygnacji, czy jeżeli zbilansuję w całym budynku to będzie OK czy lepiej próbować wyrównać na piętrze i parterze? Nic nie równaj już zostaw tak jak sprostowaliśmy te pokoje dziecinne i już dół od góry nie będzie odcięty szczelnymi drzwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 03.09.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Schody otwarte bez żadnych drzwi. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 04.09.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Witam wszystkich pięknie! To mój pierwszy wpis na forum chociaż śledzę kilka wątków od kilku miesięcy. Budowę rozpocznę początkiem 2017. Mam pytanie czy zrównoważenie nawiewów i wywiewów powinno być zachowane również w obrębie jednej kondygnacji? Dom z poddaszem użytkowym, otwarte schody dwubiegowe z parteru na poddasze. Na dole salon z kuchnią, pokój, łazieneczka, wiatrołap, pom. gospodarcze(kondensat, reku, odkurzacz), spiżarka pod schodami.U góry jedna łazienka, trzy sypialnie (jedna dwuosobowa z garderobą). Dla budynku równowaga się układa ale na kondygnacjach niekoniecznie: Parter wywiewy: 3x75(łaz.)+2x75(kuch)+1x75(gosp)+1x75(wiatrołap)=7x75 Parter nawiewy: 3x75(salon)+1x75(pokój)=4x75 Piętro wywiewy: 3x75(łaz.) Piętro nawiewy: 2x75+2x75+2x75(sypialnie)=6x75 Projekt "Dom w zielistkach 3" z Archonu powiększony o 8 m2 czyli niecałe 130 m2. Rodzinka 2+2. Kubatura wentylowana/ogrzewana 370 m3. Myślę o Airpacku 300 lub JanGazie 350. Pozdrawiam Jarek. Witam. 2x75 w sypialniach to dobre rozwiązanie. Nigdy nie wiadomo, co życie przyniesie. Moim zdaniem warto mieć każdy pokój "dwu osobowy", bo różnica w cenie jest nieznaczna. W łazience na dole 2x75 będzie wystarczające. To będzie łazienka sporadycznie używana. Pokój na dole zrób 2x75 - gwarantuję Ci, że kiedyś z obrzydzeniem będziesz spoglądał na schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 08.09.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam, W projekcie rekuperacji mam zaprojektowane kanały idące od rekuperatora do czerpni/wyrzutni i skrzynek fi 160mm,natomiast z rekuperatora który chcę zamontować wychodzą króćce fi 125. Skrzynki rozdzielcze, którem mam w projekcie są na 8 kanałów. Jak to połączyć żeby było wszyskto ok? 1. Czy dać zaraz na rekuperatorze redukcję 125/160 na wszystkich wyjściach?2. Czy zmienić wszystkie kanały od reku ze 160 na 125? ale czy wtedy te skrzynki na 8 kanałów nie będę musiał zmienić na takie które mją 6 lub 5 wyjść? Rekuperator to Kinetic 250 Bkanały 63/75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.09.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Zostaw wszędzie 160 mm.Zaraz za rekuperatorem daj redukcję 125/160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 09.09.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Zostaw wszędzie 160 mm. Zaraz za rekuperatorem daj redukcję 125/160. Ok. tak zrobię. Czy nie wpłynie to negatywnie na głośność całej instalacji? Chodzi mi prędkość powietrza w kanałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.09.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Nie, przy rurach 160 mm, masz maksymalnie prędkość 3,5 m/s.Nawet, gdybyś był przewrażliwiony na punkcie niepożądanych szmerów, masz możliwość wstawienia do rury tłumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QJaw 11.09.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Witam Zbliżam się do zalewania stropu, a kanały wentylacyjne mają być właśnie ukryte w grubości stropu. Zaczęło się od koncepcji która przedstawiała się tak: Budynek jednorodzinny podpiwniczony z użytkowym poddaszem. Centrala wentylacyjna umieszczona w piwnicy, czerpnia od strony północnej, wyrzutnia przez kanał w kominie murowanym. Udało mi się prebrnąć jednak przez cały temat i skłaniam się bliżej takiej wersji: Zaplanowałem osobne skrzynki rozdzielcze dla parteru i osobne dla piętra. Piwnica wentylowana grawitacyjnie. Mielibyście jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.09.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Mielibyście jakieś sugestie? Może warto dodać jakieś kanały w hallu/korytarzu tak aby powietrze nie musiało brnąć długie odcinki ? Anemostaty nawiewne można umieścić na równi z oknami bo przeważnie nic tam nie ma. Do dużego pokoju warto zrobić dwa nawiewy. Garderobę chyba lepiej nawietrzać niż zasysać przez nią "brudy" ale to poprawiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.09.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Witam Zbliżam się do zalewania stropu, a kanały wentylacyjne mają być właśnie ukryte w grubości stropu. Zaczęło się od koncepcji która przedstawiała się tak: Budynek jednorodzinny podpiwniczony z użytkowym poddaszem. Centrala wentylacyjna umieszczona w piwnicy, czerpnia od strony północnej, wyrzutnia przez kanał w kominie murowanym. [ATTACH=CONFIG]367045[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]367046[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]367047[/ATTACH] Udało mi się prebrnąć jednak przez cały temat i skłaniam się bliżej takiej wersji: [ATTACH=CONFIG]367048[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]367049[/ATTACH] Zaplanowałem osobne skrzynki rozdzielcze dla parteru i osobne dla piętra. Piwnica wentylowana grawitacyjnie. Mielibyście jakieś sugestie? Możesz to rozpisać? Tzn. poziom, pomieszczenie i ilość kanałów plus zakładany anemostat... będzie łatwiej sprostować w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QJaw 12.09.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 W Pierwotnej wersji: Natomiast w poprawionej: Parter: Nawiewy: (łącznie 6 x75) Salon 1x75 + 2x75 pokój gościnny 1x75 przedsionek 1x75 spiżarnia 1x75 Wywiewy: (łącznie 7x75) kuchnia 3x75 toaleta 3x75 garderoba 1x75 Piętro: Nawiewy: (łącznie 4x75) sypialnia małżeńska 2x75 pokój I 1x75 pokój II 1x75 Wywiewy: (łącznie 3x75) łazienka 3x75 Całość 10 nawiewów i 10 wywiewów zastanawiam się jeszcze czy nie zamienić miejscami nawiewu z przedsionka z wywiewem z garderoby tak by świeże powietrze trafiało do garderoby natomiast usuwane było z przedsionka. Przedsionek oddzielony będzie od domu szczelnymi drzwiami więc te dwa pomieszczenia będą jak gdyby oddzielną strefą do wentylowania Anemostaty chciałem wszędzie dać równe 125 mm Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster007 14.09.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 witam jestem nowy na forum próbuje własnoręcznie zrobić rekuperacje w domu, wstępnie narysowałem jak ma to wyglądać, tylko narazie nie zgadza mi się ilość nawiewu i wywiewu. kanały 75mm,garaż nie grzany,nowy dom. miło by było jakby ktoś się odniósł do tego co mam wyrysowane i czy jest tak tragicznie? i ew. co można zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.09.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 witam jestem nowy na forum próbuje własnoręcznie zrobić rekuperacje w domu, wstępnie narysowałem jak ma to wyglądać, tylko narazie nie zgadza mi się ilość nawiewu i wywiewu. kanały 75mm,garaż nie grzany,nowy dom. miło by było jakby ktoś się odniósł do tego co mam wyrysowane i czy jest tak tragicznie? i ew. co można zmienić [ATTACH=CONFIG]367379[/ATTACH] Ile osób? Reku jaki planowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster007 14.09.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Na razie 2 osoby ale wiadomo plany na kolejną sa. Ręku szczerze to nie wybrany .chętnie bym usłyszał co by pasowalo w rozsądnych pieniądzach na ten metraż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skoren86 14.09.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Witam, Szybkie pytanie do znawców tematu rekuperacji, czy jeśli w projekcie mam przyłącz do anemostatów Fi 125 to mogę zmienić to na Fi 160 ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.09.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Witam, Szybkie pytanie do znawców tematu rekuperacji, czy jeśli w projekcie mam przyłącz do anemostatów Fi 125 to mogę zmienić to na Fi 160 ? Pozdrawiam Możesz pytanie dlaczego ale opisz sytuację dokładniej bo może źle cię rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skoren86 14.09.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Dlaczego? Zaoferowano mi modułowe skrzynki rozdzielcze, w których jest tylko krocieć Fi 160, a nie ukrywam cena jest bardzo atrakcyjna. Jest to jedyny argument, jaki za tym przemawia - dlatego padło owe pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 14.09.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 witam jestem nowy na forum próbuje własnoręcznie zrobić rekuperacje w domu, wstępnie narysowałem jak ma to wyglądać, tylko narazie nie zgadza mi się ilość nawiewu i wywiewu. kanały 75mm,garaż nie grzany,nowy dom. miło by było jakby ktoś się odniósł do tego co mam wyrysowane i czy jest tak tragicznie? i ew. co można zmienić [ATTACH=CONFIG]367379[/ATTACH] W salonie nawiew zamiast wywiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster007 14.09.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Ile osób? Reku jaki planowany? Zauważyłem ze zrobiłem błąd na zdjęciu wyżej, w salonie niebieskie kółko miało być. A czy w salonie także powinny być na tą powierzenie 2 kanały? I czy na początku korytarza można dać wywiewnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster007 14.09.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 W salonie nawiew zamiast wywiewu. no właśnie jest nawiew tylko nie ten kolor kółka przypadkowo zrobiłem. Tylko czy powierzchnia nawiewów nie jest za duża w stosunku do wywiewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts