Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 witam, uruchomilem pierwszy raz wm na wyrzutni, czerpni i wywiewach jest cisza ale slychac delikatny szum na nawiewach ktory bedzie denerwujacy w nocy instalacja jest na flexach 63 + reku brink large czy przyczyna moze byc to ze przedluzenie pod anemostaty jest takze z blachy i lepiej dac jednac elastyczne podejscie (odcinki okolo 25cm) czy moze kupic http://www.klimamarket.pl/przepustnice-tlumiki-jeven-inno.html i to zalatwi sprawe? pzdr Co to za kanały [ flex 63mm, Ile ich na nawiewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 14.10.2014 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 no kanałe pe-flex sr.wew 63na nawiewie jest 10 szt pod 5 anemostatow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) no kanałe pe-flex sr.wew 63 na nawiewie jest 10 szt pod 5 anemostatow Przepraszam, że dopytuję, ale: flex przyjęło się używać do kanałów robionych metodą owijania z blachy lub drutu na którym jest folia. Bardziej interesuje mnie ilość kanałów na nawiewie i wywiewie niż anemostatów, czyli jakie są skrzynki główni). Czasami wychodzi z obliczeń, by puścić dwa a nawet trzy kanały do jednego anemostatu. Może Pan jakieś zdjęcia... Może wnętrze kanału, jak wyglądają skrzynki? Edytowane 14 Października 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 14.10.2014 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Skrzynka na nawiewie ma 12 króćców w tym 2 zatkaneskrzynka na wywiewie na 10 króćców w tym 2 zatkanekanały pe-flex zielone, skrzynki rozdzielcze i rozprężne z nierdzewkiw tym w rozprężnych przedlużenie od radu pod anemostatyzdjec nie mam jak wrzucic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.10.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 a ten szum to duży? bo podejrzewam że w normalnych warunkach będzie niełyszalny.. ja też u siebie słuchałem, a po godzinie nic juz nie było slychać na normalnych przepływach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 14.10.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Przy kompletnej ciszy w domu slychac bedac w danym pokoju lekki szymtez wiem ze w dzien nikt na to uwagi nie zwroci ale w nocymoze byc meczace, w sumie reku wlaczylem na razie tylko z 15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.10.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 a anemostaty założone masz? wydaje mi się że nic nie będziesz słyszał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 14.10.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 a anemostaty założone masz? wydaje mi się że nic nie będziesz słyszał.. na anemostacie masz regulację. Im bardziej przykręcony tym większy stawia opór i tym bardziej szumi. Odkręć na maxa jeśli nic nie pomoże to niestety są źle dobrane parametry i np za wysoka prędkość w kanale. na jakim biegu pracy reku masz ten szum? testuj nie na najwyższych obrotach tyko na takich jak zazwyczaj będą używane np 1/3 mocy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 14.10.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 tak anemostaty zalożone, krecilem sciagalem lecz dalej bylo slychacwlozylem tez okragly kawalek styro przed anemostat cos na wzor tego tlumikaco dalem wczesniej linka i bylo duzo lepiejtestowane bylo wszystko na 1 biegu reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 14.10.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 wg mnie za duże prędkości w kanałach... ale poczekaj jeszcze może ktoś bardziej obeznany potwierdzi. skoro na 1 biegu już słychać to nie za dobrze. Masz jakieś rysunki jak to jest połączone ? gdzie ile rur i gdzie najbardziej szumi ?czy wszędzie szumi czy tylko kilka punktów ? / może szumi powietrze ale zdarza się też że instalacja przenosi drgania i hałas wentylatorów centrali wentylacyjnej. Wtedy dajesz tłumiki na rury główne zaraz za reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 wg mnie za duże prędkości w kanałach... ale poczekaj jeszcze może ktoś bardziej obeznany potwierdzi. skoro na 1 biegu już słychać to nie za dobrze. Masz jakieś rysunki jak to jest połączone ? gdzie ile rur i gdzie najbardziej szumi ? czy wszędzie szumi czy tylko kilka punktów ? / może szumi powietrze ale zdarza się też że instalacja przenosi drgania i hałas wentylatorów centrali wentylacyjnej. Wtedy dajesz tłumiki na rury główne zaraz za reku. Prędkość jest optymalna. Wyjście z centrali ma 180mm czyli 250cm2 a 10 nawiewów, to 290cm 2 więc się za bardzo nie rozpręża powietrze. Wychodzi na to, że niesie szumy z centrali jak w stetoskopie, nie generuje ich instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.10.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Prędkość jest optymalna. Wyjście z centrali ma 180mm czyli 250cm2 a 10 nawiewów, to 290cm 2 więc się za bardzo nie rozpręża powietrze. Wychodzi na to, że niesie szumy z centrali jak w stetoskopie, nie generuje ich instalacja. I tylko część nawiewna działa jak stetoskop? Wywiewna już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 I tylko część nawiewna działa jak stetoskop? Wywiewna już nie? Rozprężanie się powietrza w gładkim kanale powoduje falę dźwiękową lub jej wzmocnienie. Tak działają trąbki, czy tuby. Może Pan zrobić doświadczenie... Proszę pożyczyć sobie taką np tubę i raz dmuchać, a raz ciągnąć. Usłyszy Pan różnicę. Kolejna sprawa... w pomieszczeniach gdzie są wywiewy w normalnych domach nikt nie sypia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.10.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Rozprężanie się powietrza w gładkim kanale powoduje falę dźwiękową lub jej wzmocnienie. Tak działają trąbki, czy tuby. Może Pan zrobić doświadczenie... Proszę pożyczyć sobie taką np tubę [ATTACH=CONFIG]284388[/ATTACH] i raz dmuchać, a raz ciągnąć. Usłyszy Pan różnicę. Kolejna sprawa... w pomieszczeniach gdzie są wywiewy w normalnych domach nikt nie sypia. Zapewniam cię Tomaszu, że dmuchając w trąbkę nie wydobędziesz z niej żadnego dźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.10.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Zapewniam cię Tomaszu, że dmuchając w trąbkę nie wydobędziesz z niej żadnego dźwięku. Jako posiadacz puzonu, sakshornu i trąbki potwierdzam Z drugiej strony jestem w stanie wydobyć głośny dźwięk z każdej rury, wcale nie musi się rozszerzać i rozprężać powietrza. Mogę zagrać głośno np. hejnał na rurce miedzianej o jednakowej całej średnicy. Głośność ostatecznego dźwięku zależy od siły mojego dmuchania, samo wydobycie dźwięku od drgających warg, wysokość dźwięku od napięcia warg, a zmienna średnica rury nie wpływa na głośność w żaden dostrzegalny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jako posiadacz puzonu, sakshornu i trąbki potwierdzam Z drugiej strony jestem w stanie wydobyć głośny dźwięk z każdej rury, wcale nie musi się rozszerzać i rozprężać powietrza. Mogę zagrać głośno np. hejnał na rurce miedzianej o jednakowej całej średnicy. Głośność ostatecznego dźwięku zależy od siły mojego dmuchania, samo wydobycie dźwięku od drgających warg, wysokość dźwięku od napięcia warg, a zmienna średnica rury nie wpływa na głośność w żaden dostrzegalny sposób. Zasysając powietrze również? Wywiewna już nie? By tłumić szumy w kanałach, mają one chropowate powierzchnie. Tak najlepiej to się bada i mierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.10.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Zasysając powietrze również? Nie przyszło mi do głowy próbować. Ale sprawdzę! Jeśli chodzi o długość rury, to można wydobyć głośny dźwięk na samym ustniku, który ma raptem kilka centymetrów. Powietrze tam się nie rozpręża, ale spręża, ze względu na kształt kielicha. Dmuchamy w szerszą stronę. Edytowane 15 Października 2014 przez gorbag uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Nie przyszło mi do głowy próbować. Ale sprawdzę! Jeśli chodzi o długość rury, to można wydobyć głośny dźwięk na samym ustniku, który ma raptem kilka centymetrów. Powietrze tam się nie rozpręża, ale spręża, ze względu na kształt kielicha. Dmuchamy w szerszą stronę. Fakt pozostaje faktem, że szumy mogą być generowane w kanałach. Że nawet przy bardzo cichej centrali, można mieć lekką kakofonię w pokojach. Dlatego optymalna prędkość powietrza, dlatego niezbyt gładkie powierzchnie itp. i piankowe wykładziny w skrzynkach od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.10.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Zasysając powietrze również? Sprawdziłem. Nie ma najmniejszego problemu żeby wydobywać dźwięki na trąbce zasysając przez ustnik powietrze. O dziwo trąbka wcale nie gra ciszej niż przy zwyczajowym kierunku przepływu powietrza. Trzeba poszukać innego przykładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 15.10.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 obserwuję ten temat od dawna, odnośnie instalacji wentylacyjnej byłem/jestem przychylny teoriom TB ale...co teraz (pogrubione) Fakt pozostaje faktem, że szumy mogą być generowane w kanałach. Że nawet przy bardzo cichej centrali, można mieć lekką kakofonię w pokojach. Dlatego optymalna prędkość powietrza, dlatego niezbyt gładkie powierzchnie itp. [ATTACH=CONFIG]284432[/ATTACH] i piankowe wykładziny w skrzynkach od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts