Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Gość Arturo72
Dom w trakcie budowy, jeszcze WM mogę zamontować ale cały czas myślę czy ma to sens ekonomiczny. Bo wstępnie mówią mi że na mój domek 13-15 tys

Co do kominów to je zrobiłem dla swojego spokoju, zagladalem tu na kilka miesięcy przed budowa ale nie przekonały mnie ze komin to zbedny wydatek bo stwierdziłem że wolę się zabezpieczyć na całe życie, nigdy nie wiadomo co będzie za x lat , koszt nie jest jakiś straszny, w 3,5 tys się zmieszczą a w razie W mam gdzie podpiąć smieciucha.

Konkrety w sensie proszę o informację np kontakt do kogos kto mi za te 22 tys zamontuje i uruchomi pompę która da radę na moim metrażu.

Kolejna sprawa dlaczego liczysz na gaz te 15 tys ? Myślałem że kocioł np małego immergasa kupię i podłączenie za 6 tys + instalacja gazu, nie wiem ile moze kosztować ale w 10 tys z caloscia się nie zamknę ?

Podam e-mail na priv

Bardzo proszę o udostępnienie

Ps przepraszam za ewentualne błędy pisze z telefonu i się nieco spieszę

Po pierwsze,mieszkam na tym świecie już 44 lata,czyli kawałek czasu i przez ten cały czas nie doświadczyłem wojny,żebym musiał rozpalac ognisko w salonie i przez te 44 lata komin mi nie był potrzebny a było zawsze ciepło w domu dlatego podobnie uważałem,że komin i kotłownia nie będą mi potrzebne w dalszym ciągu i nie mam jednego ani drugiego ;)

Po drugie,Ty jesteś inwestorem i Tobie powinno zależeć na optymalnym czyli dobrym,skutecznym i tanim systemie grzewczym a nie mi.

Nie potrafisz ogarnąć budowy to płacz i płac ;)

A że nie potrafisz ogarnąć świadczy fakt,że nie wiesz co Ci jest potrzebne i w jakim zakresie i nie potrafisz prostego zapytania sklecic do firm i dlatego firmy będą robiły Cię w ciula ;)

Czy znasz obciążenie cieplne swojego domu ? Jak znasz to wysyłasz konkretne zapytanie do firm z zapytaniem "proszę o wycenę systemu grzewczego opartego na pompie ciepla firmy XYZ z mocą X kW wg obciążenia cieplnego domu".

Ile takich zapytań wyslales ? Sądzę,że 0 :)

Następnie,czy znasz zapotrzebowanie domu na ciepło,żeby porównać różne systemy grzewcze pod kątem eksploatacji ?

Podobnie jak w pierwszej kwestii,nie masz o tym pojęcia czyli jesteś d... a nie inwestor,który opiera się na sąsiadach a nie na podstawie własnego domu.

A potem wychodzą takie kwiatki jak bzdurne kominki z PW,solary,węgle,drewna,kominy,kotłownie itp.

Ale jak mówię,człowiek jak głupi musi wyznawać zasadę "płacz i płać" :D

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Podobnie jest sony z zapytaniem na WM,które powinno brzmieć "proszę o wycenę instalacji WM opartą o kanały XYZ i rekuperatorze firmy ABC" i Ty musisz znać koszty i kanałów i marki reku bo inaczej dostaniesz wycenę dla jeleni czyli na drogich ale wcale nie dobrych częściach bo firmie zależy żeby to ona miała największy zysk a nie Ty.

I tak jest z każdym elementem przy budowie i przy systemie grzewczym podobnie.

Moja WM z reku wartym 4tys.zł wyniosła w sumie 5,5tys.zl a Ty chcesz dac firmie zarobić 8-10tys.zl na czysto za dwa dni pracy ?

Dokładna wycenę na gaz przedstawił Ci gorbag parę stron wcześniej.

Nie dobiera się systemu grzewczego do metrażu.

Edytowane przez Arturo72

Podobnie jest sony z zapytaniem na WM,które powinno brzmieć "proszę o wycenę instalacji WM opartą o kanały XYZ i rekuperatorze firmy ABC" i Ty musisz znać koszty i kanałów i marki reku bo inaczej dostaniesz wycenę dla jeleni czyli na drogich ale wcale nie dobrych częściach bo firmie zależy żeby to ona miała największy zysk a nie Ty.

I tak jest z każdym elementem przy budowie i przy systemie grzewczym podobnie.

Moja WM z reku wartym 4tys.zł wyniosła w sumie 5,5tys.zl a Ty chcesz dac firmie zarobić 8-10tys.zl na czysto za dwa dni pracy ?

Dokładna wycenę na gaz przedstawił Ci gorbag parę stron wcześniej.

Nie dobiera się systemu grzewczego do metrażu.

Co do kosztów WM to niestety niektórzy robią tak by klient zapłacił jak najwięcej robiąc kanały "na około" wrzucając niepotrzebne "dodatki" i potem są ceny rzędu 20 tys zł na dom 100m2... Potem nie dziwie się że ludzie potrafią się zrazić do pewnych rozwiązań.

Podobnie jest z pozosałymi rzeczami. Najkorzystniej jednak dla inwestora wychodzi gdy budowę niemalże od a - z prowadzi jedna firma, o ile jest uczciwa :)

Dom w trakcie budowy, jeszcze WM mogę zamontować ale cały czas myślę czy ma to sens ekonomiczny. Bo wstępnie mówią mi że na mój domek 13-15 tys

Akurat WM, w przeciwieństwie do kominka z płaszczem jako drugie źródło ciepła, nie musi mieć sensu ekonomicznego. No, zresztą teraz nie będzie mieć tym bardziej, że postawiłeś już zbędne kominy. WM będzie po prostu dodatkowym kosztem, mimo tego gospodarczo da się zrobić WM za połowę ceny którą podałeś. Wg mnie warto jednak pocisnąć na WM nawet za te 13k, bo WM to jest super KOMFORT. Ja obecnie już się zmagam z niepracującą wentylacją grawitacyjną, a jeszcze przecież się na dobre lato nie rozpoczęło. Aby dostarczać tlenu muszę otwierać okna na przestrzał. Jak się ma psy za płotem szczekające dzień i noc, albo jak u mnie sąsiad hoduje pawie (sic!) to można fioła dostać przy otwartych oknach, nie wspominając o owadach i nawiewaniu brudu do domu... WM chroni przed tymi wszystkimi elementami i dostarcza świeżego i czystego powietrza.

Te 13 tysięcy może być uczciwą ceną. Może jeszcze coś z tego utargujesz? :)

U mnie na kanały, skrzynki, anemostaty, itd wszystko na gotowo (bez rekuperatora) wydałem delikatnie poniżej 3 tysięcy.

Rekuperator - są takie za 2-3 ale jak poczytasz to okazuje się ze to żadna rewelacja. Ale już 4-5 tysięcy masz dobry sprzęt. Na Twoim miejscu (jeśli niechcesz tego robić samemu) wysłałbym zapytanie do ekip o montaż kanałów. Rekuperator możesz szukać na własną rękę.

Systemy wentylacji na kanałach PE I skrzynkach rozprężonych są w montażu proste, jak klocki Lego.

Poza tym, z wszystkich instalacji w domu, tą najtrudniej zepsuć.

Wystarczy pomocnik, potrafiący obsługiwać śrubokręt i mozna zaoszczędzić 5 tysięcy weekend.

Nawet projekt wentylacji można skonsultować tu, na Forum.

Gość Arturo72
Systemy wentylacji na kanałach PE I skrzynkach rozprężonych są w montażu proste, jak klocki Lego.

Poza tym, z wszystkich instalacji w domu, tą najtrudniej zepsuć.

Wystarczy pomocnik, potrafiący obsługiwać śrubokręt i mozna zaoszczędzić 5 tysięcy weekend.

Nawet projekt wentylacji można skonsultować tu, na Forum.

Dokładnie.

Jak ktoś sobie nie zdaje sprawy z tego jakie to jest proste to filmik poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=s3ujR2PDgIU

I dać zarobić takim dwóm lebrom 6-8tys.zł za to ? :D

Brać kumpla,po piwku i WM zrobiona w weekend ;)

Edytowane przez Arturo72

Co do kominów to je zrobiłem dla swojego spokoju, zagladalem tu na kilka miesięcy przed budowa ale nie przekonały mnie ze komin to zbedny wydatek bo stwierdziłem że wolę się zabezpieczyć na całe życie, nigdy nie wiadomo co będzie za x lat , koszt nie jest jakiś straszny, w 3,5 tys się zmieszczą a w razie W mam gdzie podpiąć smieciucha.

Dlatego w Polsce ludzie nie umieją budować tanio.

Wszystko buduje się na zapas.

Poddasze, bo może za 20 lat lat dzieci zamieszkają z rodzicami. Alternatywy pięciu systemów grzewczych, bo "przyjdą Ruskie i Szwaby". Zdublowane systemy wentylacyjne, na wypadek wybuchu wulkanu i trzęsienia ziemi, które odetną dom na wiele miesięcy od prądu. Piwnicę, bo może w przyszłości zabraknie ziemniaków i marchwi w sklepie i trzeba będzie hodować własne.

:)

I potem po wsiach stoją takie domy po 300-400 m2, drogie w utrzymaniu, zamieszkałe przez parę emerytów. Ani tego potem sprzedać.

Edytowane przez Elfir

Ja obecnie już się zmagam z niepracującą wentylacją grawitacyjną, a jeszcze przecież się na dobre lato nie rozpoczęło. Aby dostarczać tlenu muszę otwierać okna na przestrzał. Jak się ma psy za płotem szczekające dzień i noc, albo jak u mnie sąsiad hoduje pawie (sic!) to można fioła dostać przy otwartych oknach, nie wspominając o owadach i nawiewaniu brudu do domu... WM chroni przed tymi wszystkimi elementami i dostarcza świeżego i czystego powietrza.

Mam dokładnie tak samo za wyjątkiem pawi:)

Przedwczoraj późnym popołudniem na dworze 23*C w dom 23*C zero wiatru i co? W domu lekki smrodek. Jedyny ruch powietrza jaki mogę wymusić to dodatkowy oprócz WG wentylator wyciągowy w łazience.

Pozdrawiam

Cezary

buduję w gminie Opole Lubelskie (ok 50 km od Lublina)

co do kominów - to jest to długo i intensywnie przemyślana przeze mnie inwestycja i nie zmieniłbym decyzji (przez którą nie spałem kilka nocy) jesli miałbym podejmować ją jeszcze raz, te 3,5 tys które zaoszczedziłbym to nic w porównaniu do innych wydatków na których można łatwiej zaoszczędzić

o ogrzewaniu myślę już od kilku miesięcy, ale nadal nie podjąlem decyzji z tego względu że:

1 większość osób zachwalających pompy to "naganiacze", mało kto pisze o realnych kosztach inwestycji

2 nie znam jeszcze zapotrzebowania mojego budynku na ciepło choćby z tego względu że uważałemm za bezsens wykonanie ozc jak jeszcze nie wybrałem np jakości styropianu (czy będzie to grafit czy biały) grubości wełny itd

3 nikt nie mówi o tym że taka pompa nie działa wiecznie a jak sie posypie to kolejne 20 tys ?

przyłącze gazu jeżeli zrobię to zrobię raz w życiu , a kocioł kondensacyjny będzie kosztował 1/4 ceny pompy i raczej podziała dłużej,

co do WM to przyznam że te kwoty 13-15 tys podałem tylko z luźnych rozmów telefonicznych podajac rodzaje pomieszczeń i metraż, chętnie wysłałbym tak jak piszecie konkretne zapytanie ale przyznam, że po prostu nie znam się na tym więc jak mogę pytać o konkrety ?

odnośnie instalacji CO to mam człowieka, który mi zrobi instalację CO podłogową i wod-kan za okolo 5-6 tys, a jakbym wział firmę np "od pompy" do takiej instalacji to zapewne zaśpiewali by 2x więcej.

Myjk sprawdź skrzynke i jak możesz wyślij mi ten arkusz

PS. przyznam że nie umiem dokładnie określi kosztów ogrzewania domu choćby z tego względu że nie znam też ceny energi i gazu w mojej okolicy, jeszcze tego nie sprawdzałem

ps2 dodam jeszcze że nie chciałbym być niewolnikiem w swoim domu i żeby jak co niektórzy wypowiadający się na temat oszczednego grzania np nie dostosowywać swojej aktywności pod drugą taryfę prądu (Grażyna nie włączaj tera pralki/zmywarki, prasuj w nocy bo wtedy mamy tanio!)

chciałbym też wyjaśnić że nie chce krytykować "pompiarzy" tylko celowo wsadzam kij w mrowisko, aby mi ktoś rzetelnie wytłumaczył jak chłop krowie na miedzy, jak to jest w praktyce

Edytowane przez sony87

...co do kominów - to jest to długo i intensywnie przemyślana przeze mnie inwestycja i nie zmieniłbym decyzji...

A nie można było zrobić tylko fundamentu i ewentualnego przebicia przez strop? W takim wypadku wymurowanie komina nawet w zamieszkałym domu to pikuś. A 3,5tys. w kieszeni.

3 nikt nie mówi o tym że taka pompa nie działa wiecznie a jak sie posypie to kolejne 20 tys ?

przyłącze gazu jeżeli zrobię to zrobię raz w życiu , a kocioł kondensacyjny będzie kosztował 1/4 ceny pompy i raczej podziała dłużej,

I tu się mylisz. Pompy ciepła są dużo trwalsze od kotłów, pracują bez problemów po kilkadziesiąt lat. Ta moja np. kosztowała 10tys. (działa siódmy rok). Raz w tym czasie się popsuła i naprawiłem ją "przez telefon z producentem" za 50zł. Jak padnie najdroższa część, to zapłacę 3tys. Dlaczego mam wymieniać całą?

1 większość osób zachwalających pompy to "naganiacze", mało kto pisze o realnych kosztach inwestycji

Ja jestem inwestorem i tępię naganiaczy. Jednego instalatora od PC z tego forum już pogoniłem, bo chciał na mnie zarobić na czysto 10-15 tys. zł :p Trochę to dużo jak za dwa dni pracy, nawet jeśli przyjedzie z pomocnikiem.

2 nie znam jeszcze zapotrzebowania mojego budynku na ciepło choćby z tego względu że uważałemm za bezsens wykonanie ozc jak jeszcze nie wybrałem np jakości styropianu (czy będzie to grafit czy biały) grubości wełny itd

Toć właśnie od tego jest OZC. Zrób założenia na tzw. minimalne parametry (najsłabsze) i dla nich wykonaj obliczenia. Jak w trakcie budowy coś zrobisz lepszego, to tylko później się odbije na mniejszych rachunkach. Jeśli wg starych obliczeń dobierzesz moc urządzenia, to lekkie przewymiarowanie też w zasadzie będzie na korzyść. Aczkolwiek w ostatnim możliwym momencie warto przeliczyć ponownie (zazwyczaj poprawki są w cenie, bo jak audytor już policzy i zachowa sobie Twój projekt, to zmiana parametrów ściany czy ocieplenia to podejrzewam chwila roboty). Mówiąc krótko, od czegoś trzeba zacząć, czekanie niczemu nie służy.

Nie kolejne, tylko naprawa. Wiedz, że PC jest prosta jak konstrukcja cepa. Kompresor, parę rurek miedzianych, parę elementów typu zaworki, filtr, wymiennik płytowy, z drugiej strony wentylator i wymiennik lamelowy (dot. powietrznej). Może sięzepsuć sprężarka, najdroższy element, wymiana której dokona większość chłodników, to koszt maks. 4 tys. zł. Ew. rozszczelnienie układu to w zasadzie grosze i też uszczelnienie i napełnienie zrobi każdy chłodnik, ten sam zazwyczaj, co lodówki reperuje. Może paść elektronika oczywiście, ale w życiu jednostkowa naprawa nie zrówna się ani przekroczy 1/4 kosztu początkowego pompy.

Nie znam się na kotłach gazowych, to się nie wypowiadam, aczkolwiek kotły gazowe swoje za uszami też mają.

odnośnie instalacji CO to mam człowieka, który mi zrobi instalację CO podłogową i wod-kan za okolo 5-6 tys, a jakbym wział firmę np "od pompy" do takiej instalacji to zapewne zaśpiewali by 2x więcej.

Nie ma problemu, ekipę do CO i reszty bierzesz swoją, ekipę od pompy TYLKO do instalacji pompy -- powinni wtedy dać 8% na pompę przy montażu.

Wysłałem rano -- sprawdź czy w spamie nie wylądowałem (mogłem, bo od lat używam tego adresu w internecie), ew. sprawdź czy Ty dobry mail mi podałeś. ;)

PS. przyznam że nie umiem dokładnie określi kosztów ogrzewania domu choćby z tego względu że nie znam też ceny energi i gazu w mojej okolicy, jeszcze tego nie sprawdzałem

Niestety, trzeba przysiąść i poszukać informacji, ew. podzwonić i popytać. Nikt tego za Ciebie nie zrobi. Względnie założyć średnie wartości.

no to już konkretna wypowiedź,

a co do błędów na budowie to nie da się ich uniknąć, nigdy, a tym bardziej budując pierwszy raz w życiu, niektórzy popełniają ich więcej inni mniej,

mój kolega np budujący niemal równocześnie ze mną do dużo mniejszego domu zamontował kocioł na ekogroszek i podłączył gaz..chyba tylko po to żeby gotować na tym gazie.

Niektóre błędy popełnia się mając ich świadomosć, choc nie wiem czy można je nazwać błędami, jak no mój balkon. Miało go nie być bo to bez sensu wg mnie, mostek termiczny, problemy, koszty, ale żona chciała i co zrobisz? mam jej powiedzieć..: GRAŻYNA NIGDY W ŻYCIU ! jak np balkon to jej marzenie?

wracajac do tematu, chętnie przyjmę kontakt do kogoś kto mi doradzi/profesjonalnie mnie obsłuży z zakresu wentylacji mechanicznej i pompy ciepła, najlepiej z woj lubelskiego

jak już wcześniej powiedziałem, decyzja jeszcze nie podjęta, więc...rzecz warta zastanowienia, ale nie za kilkadziesiąt tysięcy

Gość Arturo72
buduję w gminie Opole Lubelskie (ok 50 km od Lublina)

co do kominów - to jest to długo i intensywnie przemyślana przeze mnie inwestycja i nie zmieniłbym decyzji (przez którą nie spałem kilka nocy) jesli miałbym podejmować ją jeszcze raz, te 3,5 tys które zaoszczedziłbym to nic w porównaniu do innych wydatków na których można łatwiej zaoszczędzić

o ogrzewaniu myślę już od kilku miesięcy, ale nadal nie podjąlem decyzji z tego względu że:

co do WM to przyznam że te kwoty 13-15 tys podałem tylko z luźnych rozmów telefonicznych podajac rodzaje pomieszczeń i metraż, chętnie wysłałbym tak jak piszecie konkretne zapytanie ale przyznam, że po prostu nie znam się na tym więc jak mogę pytać o konkrety ?

ps2 dodam jeszcze że nie chciałbym być niewolnikiem w swoim domu i żeby jak co niektórzy wypowiadający się na temat oszczednego grzania np nie dostosowywać swojej aktywności pod drugą taryfę prądu (Grażyna nie włączaj tera pralki/zmywarki, prasuj w nocy bo wtedy mamy tanio!)

chciałbym też wyjaśnić że nie chce krytykować "pompiarzy" tylko celowo wsadzam kij w mrowisko, aby mi ktoś rzetelnie wytłumaczył jak chłop krowie na miedzy, jak to jest w praktyce

A ile Ty masz latek,że nie potrafisz odsiac ziarna od plew czy rzucić samemu kilka czy kilkanaście zapytań do firm o wycenę ?

Problem w tym,że Ty nie wiesz o co się pytać a potem zarzuty,że drogo.

O "niewolnictwie" dwóch taryf opowiadasz idiotyzmy.

Rachunki za ogrzewanie zależą od ILOŚCI ENERGII jaką dom potrzebuje. Wbij sobie to do głowy. Czy to będzie prąd,czy węgiel czy gaz czy pompa ciepła ilość potrzebnej energii będzie taka sama.

Kto Ci każe brać do ogrzewania firmę pompowa ? Kto Ci zakazuje zrobić ogrzewanie we własnym zakresie ?

Skąd znowu te idiotyzmy ? Wujki tak mówiły ?

Kto Ci każe wyrzucać pompę jak się zepsuje ?

Czy auto też oddajesz na złom jak Ci pójdzie w nim alternator ?

Myślisz trochę ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

wracajac do tematu, chętnie przyjmę kontakt do kogoś kto mi doradzi/profesjonalnie mnie obsłuży z zakresu wentylacji mechanicznej i pompy ciepła, najlepiej z woj lubelskiego

jak już wcześniej powiedziałem, decyzja jeszcze nie podjęta, więc...rzecz warta zastanowienia, ale nie za kilkadziesiąt tysięcy

Wszyscy Ci tłumacza,że WM z reku to jak klocki lego,film na jutubie nie jest magią bo tak to wygląda a Ty dalej nie możesz uwierzyć,że białe jest białe.

Podstawa do kierowania zapytań o system grzewczy to wiedza na temat domu i jego potrzeb.

Nie idziesz chyba do salonu RTV i nie mówisz "chcę kupić TV" a facet pakuje Ci bylejaki jeśli chodzi o markę i wielość.

Tak robisz ? To gratuluję :)

A jak tak nie robisz to czemu nie postepujesz tak samo z systemem grzewczym ?

dodam jeszcze że nie chciałbym być niewolnikiem w swoim domu i żeby jak co niektórzy wypowiadający się na temat oszczednego grzania np nie dostosowywać swojej aktywności pod drugą taryfę prądu (Grażyna nie włączaj tera pralki/zmywarki, prasuj w nocy bo wtedy mamy tanio!)

pompiarze akurat mają na dwie taryfy wywalone, tacy jak ja mają teoretycznie najgorzej, ale i tak wychodzi sporo taniej, teraz jest droga taryfa, chodzi w salme plazma, żona ciasto wyrabia na pieczenie niedługo.. w taniej taryfie chodzi tylko grzanie domu i wody.. tak specjalnie..

jeszcze zmywarka co drugi dzień chyba tak wieczorem włączana, no i pralka - ale to dlatego że w soboty głównie u nas pranie jest robione..

a reszta jak pasuje.. jak sobie z dwóch taryf średnią wyciągniesz (no. dla lodowki) to i tak taniej wychodzi

Wszyscy Ci tłumacza,że WM z reku to jak klocki lego,film na jutubie nie jest magią bo tak to wygląda a Ty dalej nie możesz uwierzyć,że białe jest białe.

Podstawa do kierowania zapytań o system grzewczy to wiedza na temat domu i jego potrzeb.

Nie idziesz chyba do salonu RTV i nie mówisz "chcę kupić TV" a facet pakuje Ci bylejaki jeśli chodzi o markę i wielość.

Tak robisz ? To gratuluję :)

A jak tak nie robisz to czemu nie postepujesz tak samo z systemem grzewczym ?

Arturo, widzę że wracasz do formy :D po okresie snu zimowego :p

NIe to ze nie umiesz dokładnie okreslic kosztów ogrzewania, bez ozc i audytu tego sie nie da wyliczyc. To nie jest wartosc którą sie okresla, koszty sie wylicza.