Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy pompa ciepła jest zawsze najtańszym ogrzewaniem? Na pewno nie, choć w wielu wypadkach jest najkorzystniejsza.

Najtaniej jest palić chrustem przyniesionym z lasu.

Czy chcielibyście jeździć najtańszym samochodem? Czyli starym rupieciem za 500 zł?

Najtańsze w eksploatacji są (podobno) samochody na prąd. I jakoś nikt nimi nie jeździ.

Najtańsze kotły to śmieciuchy które nie trzymają żadnych norm. Ale czy chcecie co rano rozpalać taki kocioł i 3 razy dziennie dosypywać węgiel szuflą?

Tani często sporo kosztuje. Zawsze trzeba przemyśleć koszty w złotówkach w stosunku do wygody eksploatacji.

Pompa ciepła to spora inwestycja na początku, ale w eksploatacji bywa tańsza od ekogroszku i praktycznie bezobsługowa.

Ci którzy kiedyś czyścili kocioł na paliwo stałe wiedzą o czym mowa i jak wygląda kotłownia z takim kotłem.

Edytowane przez panfotograf

Niby...

Las trzeba kupić. Trzeba pielęgnować. Trzeba ściąć, rąbać, sezonować. To wszystko kosztuje, pieniądze i czas. To niby darmowe drewno ma też swoją wartość, więc spala realne pieniądze.

Była mowa wyłącznie o kupowaniu paliwa. Właściciel lasu nie musi rzeczonego kupować.

Co nie znaczy oczywiście, że ogrzewa "za darmo", bo to inna para kaloszy.

Witam wszystkich,

Proszę o pomoc, porady, sugestię.

Jakiś czas temu zszedłem do piwnicy i zauważyłem że z mojego 12 letniego dolniaka ( bez nawiewu, jedynie pompka wody, ale jak nie było prądu to grawitacyjnie też szło) wycieka woda....

Muszę wymienić kocioł tylko na jaki ??

Dom z lat 70, ściany na półtorej pustaka ( gazowo-żużlowe), na wiosnę dom docieplony styro 10, na dachu blachodachówka - na jesień będzie poddasze docieplone, okna plastikowe.

Przeliczyłem metraż i wyszło ok.200m ( parter i dwa piętra) z czego na ok. 50m mam podłogówkę.

Nie nastawiam się na ostre palenie drewnem ale z racji, iż mam swój prywatny las- wiatrołomy, co roku jest 2-3 sztuki - to pasuje spalić :)

Aktualnie mam 4t węgla w piwnicy i sporo drzewa. Zastanawiam się nad kotłem na ekogroszek z dodatkowym paleniskiem, abym mógł spalić węgiel i drewno.

Jakie podajniki polecacie, ślimakowe czy tłokowe??? Jak dobrze dobrać kocioł?? Jakiej mocy?

Może do jakiegoś innego źródła ciepła mnie przekonacie??? Dodam, iż mieszkam w małopolsce

Liczę na Waszą pomoc :)

Witam wszystkich,

Proszę o pomoc, porady, sugestię.

Jakiś czas temu zszedłem do piwnicy i zauważyłem że z mojego 12 letniego dolniaka ( bez nawiewu, jedynie pompka wody, ale jak nie było prądu to grawitacyjnie też szło) wycieka woda....

Muszę wymienić kocioł tylko na jaki ??

Dom z lat 70, ściany na półtorej pustaka ( gazowo-żużlowe), na wiosnę dom docieplony styro 10, na dachu blachodachówka - na jesień będzie poddasze docieplone, okna plastikowe.

Przeliczyłem metraż i wyszło ok.200m ( parter i dwa piętra) z czego na ok. 50m mam podłogówkę.

Nie nastawiam się na ostre palenie drewnem ale z racji, iż mam swój prywatny las- wiatrołomy, co roku jest 2-3 sztuki - to pasuje spalić :)

Aktualnie mam 4t węgla w piwnicy i sporo drzewa. Zastanawiam się nad kotłem na ekogroszek z dodatkowym paleniskiem, abym mógł spalić węgiel i drewno.

Jakie podajniki polecacie, ślimakowe czy tłokowe??? Jak dobrze dobrać kocioł?? Jakiej mocy?

Może do jakiegoś innego źródła ciepła mnie przekonacie??? Dodam, iż mieszkam w małopolsce

Wg obowiązujacej od 01.07.2017 uchwały antysmogowej dla Małopolski w przypadku instalacji kotła w nowym budynku lub wymiany/remontu kotła w budynku juz uzytkowanym nowo instalowany kocioł musi spełniac wymogi V klasy, w przypadku dofinansowania takiej wymiany kocioł musi dodatkowo spełniac wymogi ekoprojektu.

Niby...

Las trzeba kupić. Trzeba pielęgnować. Trzeba ściąć, rąbać, sezonować. To wszystko kosztuje, pieniądze i czas. To niby darmowe drewno ma też swoją wartość, więc spala realne pieniądze.

No to wychodzi że najtańsze ogrzewanie , zupełnie bez wysiłku ze strony użytkownika , jest na DWORCU CENTRALNYM

Spróbuj zapytać w częściej odwiedzanych wątkach o kotłach na węgiel. Jeśli byś miał "gaz z rury" to wiele osób decyduje się na ogrzewanie gazowe. Rachunki za gaz mają nieco większe niż za węgiel, ale za to ogrzewanie bezobsługowe.

Możesz jeszcze pomyśleć o pompie ciepła. Ale w starym domu bez podłogówki w całym domu wyjdzie spora inwestycja. Ale rachunki za prąd mniejsze niż za węgiel. I też bezobsługowe.

Przeczytałeś jaki on ma dom? Chcesz powiedzieć że ogrzewanie takiego domu wyjdzie taniej niż węglem? Chyba jak zainwestuje 100tys w całkowity remont

Ma ocieplony dom. Mało bo mało, bo można było dać 15 a może nawet 20 niewiele większym kosztem, ale mówi się trudno. W części domu ma podłogówkę, reszta kaloryfery i to stanowi główny problem. Aczkolwiek jeśli wyrabiały przed ociepleniem, to teraz pewnie są przewymiarowane. DeeeF musi określić na jakiej temperaturze latały kalafiory przed i po ociepleniu. To da trochę pojęcia jak mocno obecnie kalafiory są przewymiarowane i czy jest sens się przymierzać do gazu/PC. Jest parę osób na forum, które grzeją PC z kalafiorami całkiem spore domy (po przesiadce z węglosyfu). Czy będzie taniej? Może być, szczególnie patrząc na to co się dzieje ostatnio na rynku węglowym. Aczkolwiek wg mnie to tylko wierzganie i strzelanie fochów przez mafię węglową żeby pokazać jaka to będzie bieda jak zabronili ludziom syfu sprzedawać. :p

@DeeeF z tego co czytałem kotły podajnikowe z rusztem to straszliwe kupy. Zresztą podejrzewam, że jak zasmakujesz względnej bezobsługowości, to nie będziesz z tego dodatkowego rusztu korzystać. Więc może uda się na jeden sezon zaspawać trupa i spalić gruby wyngiel?

Edytowane przez Myjk

Aktualnie spalałem ok. 3t węgla + powiedzmy 3-5 m3 drewna

Gaz mam doprowadzony pod dom.

Pytanie ile drożej wyjdzie gaz?? 30%, 50% ??

Na jakiej temp. latały hmm? jak to sprawdzić? Po ociepleniu nie sprawdzę bo ocieplałem w tym roku na wiosnę.

Podczas ostatniej zimy na parterze kaloryfery były w części pomieszczeń skręcone delikatnie na RTL, na piętrze na RTL było na Fulla rozkręcone poddasze dopiero wykańczam.

Jest sens przymierzać się do gazu???

Jak już wybudowałeś komin, kotłownię i wsadziłeś piec? Nie licz na jakiekolwiek "oszczędności". Takie decyzje podejmuje się przed wyborem projektu.

Nakłady na doprowadzenie gazu, kupno pieca, wkład spalinowy do komina dymowego, dostosowanie instalacji to dodatkowe koszty a nie oszczędności.

Jedyne czym można się w tej sytuacji kierować to wygodą obsługi. Ale nie ekonomią.

Aktualnie spalałem ok. 3t węgla + powiedzmy 3-5 m3 drewna

Gaz mam doprowadzony pod dom.

Pytanie ile drożej wyjdzie gaz?? 30%, 50% ??

Na jakiej temp. latały hmm? jak to sprawdzić? Po ociepleniu nie sprawdzę bo ocieplałem w tym roku na wiosnę.

Podczas ostatniej zimy na parterze kaloryfery były w części pomieszczeń skręcone delikatnie na RTL, na piętrze na RTL było na Fulla rozkręcone poddasze dopiero wykańczam.

Jest sens przymierzać się do gazu???

Jakiego węgla i jakiego drewna? Na pewno m3 czy może jednak mp? Jaki kocioł? To wszystko się da wyliczyć. Mniej więcej.

Spróbuj jeszcze wklepać swój dom tutaj -> http://cieplowlasciwie.pl/ a jeśli nie żałujesz 400 zł, to zwróć się o wykonanie OZC do audytora (na forum trudni się tym asolt). Poda Ci moc i zapotrzebowanie domu, a od tego już niedaleko do oszacowania opłacalności danych źródeł ciepła.

Jeśli ocieplenie było na wiosnę, to bym pocisnął aby załatać posiadany kocioł i sprawdzić fizynie wyniki po sezonie.

Jak już wybudowałeś komin, kotłownię i wsadziłeś piec? Nie licz na jakiekolwiek "oszczędności". Takie decyzje podejmuje się przed wyborem projektu.

Nakłady na doprowadzenie gazu, kupno pieca, wkład spalinowy do komina dymowego, dostosowanie instalacji to dodatkowe koszty a nie oszczędności.

Jedyne czym można się w tej sytuacji kierować to wygodą obsługi. Ale nie ekonomią.

Elfir, przeczytaj post "rozpoczynający"...

Edytowane przez Myjk

Na szybko

3T węgla o wartości opałowej 25MJ/kg wychodzi 21 MWh z paliwa, przez sprawność instalacji, przyjmuję optymistycznie 60%, daje 13MWh

4m3 drewna bukowego uśrednione pomiędzy m2 a mp :p to 10 MWh z paliwa, przez sprawność instalacji, przyjmuję optymistycznie 60%, daje 6MWh.

W sumie dom bez ocieplenia wciągał jakieś 19 MWh (jak rozumiem już z CWU)

Przyjmując koszt ogrzewania gazem na 0,24 zł/kWh wychodzi rocznie 4600 zł

Teraz trzeba przeliczyć jakie oszczędności da styropian na ścianach i ocieplenie strychu (z tego co doczytałem niestety planujesz dać równie mało ocieplenia co na ściany). To już spróbuj wyliczyć orientacyjnie przez stronę którą podałem wcześniej (tylko zważ, że to mało dokładny kalkulator, acz da pewne pojęcie o różnicy ocieplony vs nieocieplony, szczególnie że zużycie obecne znasz i będzie można to porównać), albo zgłoś się do audytora po dokładne wykonanie OZC.

Przeczytałeś jaki on ma dom? Chcesz powiedzieć że ogrzewanie takiego domu wyjdzie taniej niż węglem? Chyba jak zainwestuje 100tys w całkowity remont

Napisałem że posiadacze pomp ciepła płacą często mniej za prąd (służący do pracy pompy) niż posiadacze kotłów na węgiel za węgiel.

Edytowane przez panfotograf

A ja znam jednego posiadacza domu w którym było ogrzewanie na ekogroszek. Rok temu zmienił na kocioł na gaz i jest super zadowolony. Koszty niewiele większe, ale bezobsługowość nieporównywalna.

Mam kilku znajomych z ogrzewaniem na gaz z rury i sobie chwalą.

Może warto zajrzeć na wątek o takim ogrzewaniu i tam poczytać (zapytać) ile ich to kosztowało i jakie mają rachunki.

Na szybko

3T węgla o wartości opałowej 25MJ/kg wychodzi 21 MWh z paliwa, przez sprawność instalacji, przyjmuję optymistycznie 60%, daje 13MWh

4m3 drewna bukowego uśrednione pomiędzy m2 a mp :p to 10 MWh z paliwa, przez sprawność instalacji, przyjmuję optymistycznie 60%, daje 6MWh.

W sumie dom bez ocieplenia wciągał jakieś 19 MWh (jak rozumiem już z CWU)

Przyjmując koszt ogrzewania gazem na 0,24 zł/kWh wychodzi rocznie 4600 zł

Cena ekogroszku szybko zbliża się do 1 000 zł/t, a niekiedy już przekracza.

Wzrośnie zapewne jeszcze bardziej jak w całym kraju wycofają flot i muł

Wówczas /za rok?/ relacja węgiel - inne nośniki ciepła, będą wyglądały zupełnie inaczej i nastąpi przewartościowanie kosztów ogrzewania.

A dochodzi jeszcze bezobsługowość.

Cena ekogroszku szybko zbliża się do 1 000 zł/t, a niekiedy już przekracza.

Wzrośnie zapewne jeszcze bardziej jak w całym kraju wycofają flot i muł

Wówczas /za rok?/ relacja węgiel - inne nośniki ciepła, będą wyglądały zupełnie inaczej i nastąpi przewartościowanie kosztów ogrzewania.

A dochodzi jeszcze bezobsługowość.

Wówczas nikt już węgla do porównań brać nie będzie.

Dlatego moi rodzice skorzystali z dofinansowania (choć i tak 25k PLN musieli wydać), ocieplili dom z 1970r i przeszli na gaz.

I tak robi (wreszcie !) coraz więcej mieszkańców mojej dzielnicy.

Zakaz sprzedaży flotu i miału to coś, na co czekam z utęsknieniem.