Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Hedonista moze nie jestem, ale zgadzam sie z takim podejsciem do sprawy. Wybudowalismy nasze ,,chawirki'' za pare ladnych ,,stowek'' aby potem ,,luskac'' kwh z II taryfy jak te ......;) dziady:P

Nie chodzi o to czy jak dziady czy nie dziady. Jak latem będzie upał to co mam nie załączać chłodzenia PC bo jestem w drogiej taryfie ?? Jak po 18 w grudniu czy styczniu zajdzie słonko ochłodzi się i nie będzie w domu odczuwalnego źródła ciepła to co mam rozpalać w kominku lub czekać do 22 aby załączyła się PC w taniej taryfie ? Nie muszę sobie podbijać ego najniższym rachunkiem za CO i CWU na forum - mam mieć komfortową temperaturę i tyle.

PS niektórzy miesięcznie wydają na fajki więcej niż ktoś z PC zaoszczędzi rocznie na dwu taryfach .

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oszczędności tak ale nie kosztem komfortu - a co tam hedonista jestem i tyle.

A kto mowi o robieniu czegos kosztem komfortu? Teraz ten barak komfortu to wahania temperatury w domu nieprzekraczajace 0,5K. Czy naprawde myslisz (pomimo, ze przy Tobie finansowo jestem drobnym ciulaczem), ze dla 200-300 zl rocznie oszczednosci pozbawil bym sie komfortu we wlasnym domu? Nie przyszlo Ci do glowy, ze to pewnego rodzaju zabawa, czy moge cos zrobic tak jak sobie to wczesniej zaplanowalem? Czy to sie sprawdzi w realnym Swiecie? Mnie takie techniczne aspekty po prostu bawia. Dodatkowa zaleta jest to, ze mam ta zabawe na miejscu. :)

Jak tu po raz pierwszy napisalem, ze przewymiarowalem swiadomie PCi, to malo mnie nie pozarto. Ze jakies herezje wypisuje i stek bredni, bo kazdy "wie", ze pompe najlepiej kupic na 80% realnego zapotrzebowania, bo tak mowili na szkoleniach. Cofnij sie do moich pierwszych postow na tym forum. To samo bylo z kosztami samodzielnego wykonania DZ. Nikt prawie nie chcial uwierzyc. ;)

Witam ponownie,

Wczoraj był u nas hydraulik. Na początku przystał na ogrzewanie podłogowe w całym domu. Ogólnie obejrzał cały dom, wyszło na to, że 1 z kominów jest postawiony niepotrzebne, bo w pralni i tak nie zmieści się piec z całą instalacją o zasobniku w przypadku tego pomieszczenia w ogóle można zapomnieć. Także wyszło na to, że piec ląduje w prawowitej kotłowni za garażem, a komin to będzie prawdopodobnie rurka plastikowa wystawiona przez ścianę. Także żadnych kwasówek nie będziemy potrzebowali.

Na sam koniec wizyty zapytałam Speca czy to dobry pomysł robić ogrzewanie podłogowe w sypialniach? Bo tego w dalszym ciągu nie jestem pewna. Martwi mnie bezwładność tego typu ogrzewania. No więc gość stwierdził, że rzeczywiście podłogówka jest ogrzewaniem bezwładnym, o szybkim wystudzeniu pomieszczenia można zapomnieć.

A jeśli chodzi o temperaturę podłogi, o czym już wcześniej pisałam, że podłoga u naszych znajomych była wręcz zimna, to powiedział, że jak ktoś sobie jej nie umie sam ustawić to tak właśnie będzie. Aby odczuwać komfort cieplny w stopy podłoga musi mieć 29-30st.C, wtedy na piecu ustawiane jest 35st.

Ogólnie, to po jego wizycie mam jeszcze większy mętlik w głowie niż miałam przed. Nie wiem czy chcę tą podłogówkę w sypialniach czy nie.

A i jeszcze jedno jak zapytałam z czego pociągnie nam podejście pod grzejnik drabinkowy w łazience, to powiedział, że nie będzie to pętla z podłogowego, tylko normalne podejście pod grzejnik. Więc tak czy inaczej instalacja będzie mieszana.

Nani- sama musisz zdecydować czy chcesz o.p. w sypialniach,ja nie mam,ale u mnie poddasze to strefa nocna,w ciągu dnia nikt tam nie przesiaduje,ja lubię spać w tem.19 stopni i tyle mam bez żadnego ogrzewania jezeli nie ma mrozu,a mrozu tej zimy nie ma (najniższa tem. tegorocznej zimy to było -6 stopni) jeżeli któremuś domownikowi jest chłodno to sobie odkręci grzejnik i w kilka minut ma ciepło.Podłogówka ma dużą bezwładność - szybko pokoju nie nagrzejesz to fakt,ale nieprawdą jest ''aby odczuwać komfort cieplny w stopy podłoga musi mieć 29-30 stopni'' - wystarczy jak tem. podłogi wynosi 23 stopnie,jest bardzo przyjemna w dotyku i w pokoju 22-22,5,wilgotność 30%,przynajmniej tak jest u mnie.

Na sam koniec wizyty zapytałam Speca czy to dobry pomysł robić ogrzewanie podłogowe w sypialniach? Bo tego w dalszym ciągu nie jestem pewna. Martwi mnie bezwładność tego typu ogrzewania. No więc gość stwierdził, że rzeczywiście podłogówka jest ogrzewaniem bezwładnym, o szybkim wystudzeniu pomieszczenia można zapomnieć.

A jeśli chodzi o temperaturę podłogi, o czym już wcześniej pisałam, że podłoga u naszych znajomych była wręcz zimna, to powiedział, że jak ktoś sobie jej nie umie sam ustawić to tak właśnie będzie. Aby odczuwać komfort cieplny w stopy podłoga musi mieć 29-30st.C, wtedy na piecu ustawiane jest 35st.

Ogólnie, to po jego wizycie mam jeszcze większy mętlik w głowie niż miałam przed. Nie wiem czy chcę tą podłogówkę w sypialniach czy nie.

Taki wychladzanie i wzrost temperatury to jest dobry, jak mialabys ochote np spac w salonie. W dzien 22*C a w nocy 20. Tego podlogowka nie zrobisz. Jak masz sypialnie, gdzie ma byc caly czas np 20*C, to tak ustawiasz i tyle masz.

Temp podlogi bedziesz miala na poziomie 30*C jesli nie ocieplisz domu. Jak ocieplisz, to bedzie max 25*C. Hydra ureguluje na wiecej, jak sie kura zesiura.

Luzujcie, nie ma o co kopii kruszyć. Powtórzę że dla mnie ważniejszy jest komfort niż 50 czy 100 pln miesięcznie oszczędności. Mając Pc mógłbym jak większość przejść na dwie taryfy ale zwyczajnie nie chcę . Moje ego jest już na tyle duże że nie ustawię temp w domu na 19C , nie zabronię kąpać się do woli, gotować, odkurzać, prać tylko w taniej taryfie , nie zmniejszę wentylacji na minimum, nie powiem że 25-26C latem w domu to standart i nie włączymy chłodzenia pc tylko po to żeby na forum napisać tak ogrzewam 310m2 ( i 140 m2 nieogrzewanego strychu gdzie jst w zimie 14C) za 2000 Pln. Sorki ale to nie moja bajka.

Najsmieszniejsze jest to, ze nawet jesli bys podszedl olewajaco do tematu taryf, to i tak bys na tym raczej nie starcil. No chyba, ze bys sobie na zlosc robil. :)

Blade masz pojecie o korzystaniu z 2 taryf i "wadach" tego rozwiazania. Jedyna "niedogodnosc" to zmywarka, pralka i suszarka w tanim pradzie (najczesciej z opoznionym startem).

Najsmieszniejsze jest to, ze nawet jesli bys podszedl olewajaco do tematu taryf, to i tak bys na tym raczej nie starcil. No chyba, ze bys sobie na zlosc robil. :)

Blade masz pojecie o korzystaniu z 2 taryf i "wadach" tego rozwiazania. Jedyna "niedogodnosc" to zmywarka, pralka i suszarka w tanim pradzie (najczęsciej z opoznionym startem).

Nie będę niewolnikiem we własnym domu za kwotę którą niektórzy wydają np. za metalizowany lakier samochodu czy 2 opony. Nie przekonasz mnie pyxis że jest jakikolwiek inny niż finansowy czynnik zmuszajacy ludzi do ograniczenia komfortu i używaniu 2 taryf. Jestem więcej niż pewien iż gdyby została wprowadzona całodobowa tańsza taryfa dla użytkowników pc to 99 procent zaczeło by grzać poza II taryfą ( wtedy kiedy chcą a nie wtedy kiedy muszą).

Gość Liwkoo
Nie będę niewolnikiem we własnym domu za kwotę którą niektórzy wydają np. za metalizowany lakier samochodu czy 2 opony. Nie przekonasz mnie pyxis że jest jakikolwiek inny niż finansowy czynnik zmuszajacy ludzi do ograniczenia komfortu i używaniu 2 taryf. Jestem więcej niż pewien iż gdyby została wprowadzona całodobowa tańsza taryfa dla użytkowników pc to 99 procent zaczeło by grzać poza II taryfą ( wtedy kiedy chcą a nie wtedy kiedy muszą).

Mylisz się, wtedy też ustawiałbym pompę na jakieś godziny, inaczej by taktowała a to niezdrowe dla sprężarki.