Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Luzujcie, nie ma o co kopii kruszyć. Powtórzę że dla mnie ważniejszy jest komfort niż 50 czy 100 pln miesięcznie oszczędności. Mając Pc mógłbym jak większość przejść na dwie taryfy ale zwyczajnie nie chcę . Moje ego jest już na tyle duże że nie ustawię temp w domu na 19C , nie zabronię kąpać się do woli, gotować, odkurzać, prać tylko w taniej taryfie , nie zmniejszę wentylacji na minimum, nie powiem że 25-26C latem w domu to standart i nie włączymy chłodzenia pc tylko po to żeby na forum napisać tak ogrzewam 310m2 ( i 140 m2 nieogrzewanego strychu gdzie jst w zimie 14C) za 2000 Pln. Sorki ale to nie moja bajka.

Dalej odniosę się do domu pasywnego bo uważasz że nie jest komfortowy.

Czy przypuśćmy we wrześniu jak po dniach gdzie było ponad 20st przez dwa dni zrobiło się +10st w domu z 20cm styropianu na ścianach będzie trzeba włączać ogrzewanie? Odpowiedź jest prosta:NIE. Bo w domu trzyma się ciepło i nie trzeba grzania a dom pasywny taki stan potrafi przenieś nawet na grubo ujemne temperatury i czemu brak ogrzewania miałby być niekomfortowy? Niekomfortowo jest wtedy jak temperatura spadnie w domu a jak nie spadnie to będzie dalej tak samo. I o to chodzi w pasywnym czy samogrzejnym. Mimo braku ogrzewania w domu jest ciepło bo są tak małe straty że zyski bytowe uzupełniają straty. Jeżeli chodzi o to co poruszałeś najbardziej czyli wentylacja i chłodzenie bo to drugi problem to z tym też nie powinno być problemu przy dobrze zaprojektowanym domu. Wiadomo jak sobie ktoś da duże okna od południa bez zacienienia to będzie miał problem z przegrzewaniem bo tego nie uniknie, ale to jest błąd projektowy. Każde duże okna od południa powinny mieć jakąś osłonę. Jak się uchroni od słońca i dobrze zaizoluje dom to do komfortu wystarczy reku+gwc. Albo przynajmniej tak powinno być w domu pasywnym. Więc czy to jest coś złego? Dla mnie zły dom to jest jak widzę jak mu się z komina kopci w zimę, jak trzeba się pierdzielić z kominkiem, z drzewem do niego, jak trzeba w ogóle myśleć o ogrzewaniu. Ja tam wole przyjść do domu i sobie odpocząć i najwyżej się pośmiać z sąsiada który w śnieżycę węgiel do piwnicy rzuca lub wstaje godzinę wcześniej aby w piecu napalić. Dla mnie to jest niekomfortowe. Dla mnie też jest komfortowe jak w domu nie trzeba grzać czy włączać klima i aby było przyjemnie a patrząc na rachunki za prąd widzieć niską kwotę niezależnie od pory roku. To jest dla mnie komfort a to zapewni dom pasywny czy samogrzejny.

Pyxis rozumiem że dla Ciebie priorytetem jest niskie zużycie prądu na CO i CWU ale nie rozśmieszaj mnie że pilnowanie ograniczeń przy II taryfach jest super komfortowe.

Jakie "pilnowanie"?Jak zona zaladuje pralke i ma ja wlaczyc o 21szej a ustawi opozniony start o godzine, to czego musi pilnowac? Pompa ciepla sama sie pilnuje.

Nie robie niczego, co by w jakis sposob ograniczalo komfort korzystania z czegokolwiek. Jak trzeba puscic zmywarke w drogiej, to leci w drogiej. Reszta urzadzen to sa sladowe zuzycia, wiec nawet nie warto sobie glowy zawracac jakas optymalizacja pod katem taryfy.

Zdziwisz sie, ale na weekend gdzie mam teraz sobote i niedziele cala dobe tani prad pompa nadal pracuje w cyklach. :)

Teraz mam wahania temperatury powietrza w domu w powszedni dzien rzedu 0,5K ( w weekendy jeszcze mniej). Czy to jest dla mnie jakies wyrzeczenie? Zadne! Jak bym mial plaska taryfe, to bym podbil histereze, zeby nie miec 15 startow pompy na dobe na CO, tylko 2-3 jak teraz. Dla komfotu to jeden ciul, bo mam mocna pompe i 2h taniego pradu w dzien powszedni i to pozwala spokojnie doladowac wylewke w razie potrzeby.

Dalej odniosę się do domu pasywnego bo uważasz że nie jest komfortowy.

Czy przypuśćmy we wrześniu jak po dniach gdzie było ponad 20st przez dwa dni zrobiło się +10st w domu z 20cm styropianu na ścianach będzie trzeba włączać ogrzewanie? Odpowiedź jest prosta:NIE. Bo w domu trzyma się ciepło i nie trzeba grzania a dom pasywny taki stan potrafi przenieś nawet na grubo ujemne temperatury i czemu brak ogrzewania miałby być niekomfortowy? Niekomfortowo jest wtedy jak temperatura spadnie w domu a jak nie spadnie to będzie dalej tak samo. I o to chodzi w pasywnym czy samogrzejnym. Mimo braku ogrzewania w domu jest ciepło bo są tak małe straty że zyski bytowe uzupełniają straty. Jeżeli chodzi o to co poruszałeś najbardziej czyli wentylacja i chłodzenie bo to drugi problem to z tym też nie powinno być problemu przy dobrze zaprojektowanym domu. Wiadomo jak sobie ktoś da duże okna od południa bez zacienienia to będzie miał problem z przegrzewaniem bo tego nie uniknie, ale to jest błąd projektowy. Każde duże okna od południa powinny mieć jakąś osłonę. Jak się uchroni od słońca i dobrze zaizoluje dom to do komfortu wystarczy reku+gwc. Albo przynajmniej tak powinno być w domu pasywnym. Więc czy to jest coś złego? Dla mnie zły dom to jest jak widzę jak mu się z komina kopci w zimę, jak trzeba się pierdzielić z kominkiem, z drzewem do niego, jak trzeba w ogóle myśleć o ogrzewaniu. Ja tam wole przyjść do domu i sobie odpocząć i najwyżej się pośmiać z sąsiada który w śnieżycę węgiel do piwnicy rzuca lub wstaje godzinę wcześniej aby w piecu napalić. Dla mnie to jest niekomfortowe. Dla mnie też jest komfortowe jak w domu nie trzeba grzać czy włączać klima i aby było przyjemnie a patrząc na rachunki za prąd wdzieć niską kwotę niezależnie od pory roku. To jest dla mnie komfort a to zapewni dom pasywny czy samogrzejny.

Kamil czytałeś co pisał kolega który ma dom pasywny ? Powtórzę czy ja rodziców zabiłem że za karę dla idei fix ( dom pasywny ) mam nie mieć okien od północy, mieć łazienki najlepiej obok siebie i w jednym pionie, broń Boże od północy, latem siedzieć po ciemku przy spuszczonych roletach, wieczorem otwierać okna i chłodzić pasywnie , limitować ilość kąpieli, nie mieć garażu w bryle budynku i ogrzewanego bo przekroczę jakiś durny wskaźnik 10Wm2 czy 15Wm2rok. Nawet jakbyś mi dopłacił nie chciałbym mieszkać w tzw. domu pasywnym.

Witam wszystkich.

Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu pewnego problemu.

Niedawno kupiliśmy działkę i powoli planujemy budowę domku.

W sumie nie szukaliśmy jakiś innych rozwiązań ogrzewania domu jak ekogroszek,

Ale pojawiła się alternatywa – podłączenie do miejskiej ciepłowni-

Koszt podłączenia około 5 tys. ( odbiór ciepła na poziomie 10 kw + 5kw woda ciepła) maksymalne koszty to 350 zł miesięcznie( przez 12 m-cy:D)

Dom z garażem będzie miał 120 mk

Teoretycznie wychodzi sporo bo 4200 za rok. To 5 ton węgla…

Dodatkowo delikatnie dano nam do zrozumienia ze będziemy mieć problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę z piecem na węgiel :(.

Powoli zbliża się termin decyzji czy bawić się z tą ciepłownią czy nie.

Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Maciejka00

Pyxis nie zrozumiemy się choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość ja nie widzę komfortu w grzaniu w nocy ( gdy śpię wolę jak podłoga jest chłodniejesza) , nie widzę też powodu abym musiał gotować na indukcji od 13 do 15, prać i odkurzać, prasować po 22 . Ok kasa jest ważna ale życie jest jedno i dla 1000pln rok nie dam się na to namówić.

Mam I-taryfe od 15-21 i przy takiej Zimie jest oki ale przy ,,normalnej'' z mrozami to pewnie o 20 bylby brak komfortu, przy 10cm warstwie posadzki;)

Dlatego dla niskich temperatur mam bardzo stroma ta czesc krzywej grzewczej i pompa moze zalaczyc sie w drogim pradzie. Najczesciej bylo tak, ze startowala o 19-20 zamiast o 22giej. Ale to musi wieczorem zleciec temperatura ponizej -10*C.

Pyxis nie zrozumiemy się choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość ja nie widzę komfortu w grzaniu w nocy ( gdy śpię wolę jak podłoga jest chłodniejesza) , nie widzę też powodu abym musiał gotować na indukcji od 13 do 15, prać i odkurzać, prasować po 22 . Ok kasa jest ważna ale życie jest jedno i dla 1000pln rok nie dam się na to namówić.

Koowa, jak grochem o sciane.

Napisalem Ci, ze u mnie dobowe wahania temperatury powietrza to teraz 0,5K. Rozumiesz co to znaczy? Ze w nocy temperatura moze byc wyzsza o max 0,5K niz np rano po cyklu grzania. Ja w sypialni mam przy WG najwiecej puszczanego powietrza i przykrecona petle na 1l/min a u corci gdzie wentyluje slabiej, zeby wilgonosc nie leciala az tak mocno nan 0,5l/min. Spimy w temperaturze nie przekraczajacej 21*C (bo tak lubimy). Rownie dobrze mogl bym tam ustawic sobie 18-19*C.

Lwia czesc prania prasowania i takich porzadkowych rzeczy zona robi na weekend, gdzie tani prad jest caly czas. Nie traktuj kogos jak debila, ze bedzie z indukcji korzystal tylko w tanim pradzie. Masz jakies chore wyobrazenia w tym tamacie.

Dlatego dla niskich temperatur mam bardzo stroma ta czesc krzywej grzewczej i pompa moze zalaczyc sie w drogim pradzie. Najczesciej bylo tak, ze startowala o 19-20 zamiast o 22giej. Ale to musi wieczorem zleciec temperatura ponizej -10*C.

Nie mam wlasnie doswiadczenia na wiekszych mrozach bo to pierwsza,, zamieszkana '' Zima ,najnizej sredniodobowo bylo -5 i to chwilowo. Mam w notkach gdy budynek (niezamieszkany) grzalem Pc 2 lata wstecz i srednio dobowo bylo -16:o Takie ekstrema to dobry sprawdzian ustawien Pc

Kamil czytałeś co pisał kolega który ma dom pasywny ? Powtórzę czy ja rodziców zabiłem że za karę dla idei fix ( dom pasywny ) mam nie mieć okien od północy, mieć łazienki najlepiej obok siebie i w jednym pionie, broń Boże od północy, latem siedzieć po ciemku przy spuszczonych roletach, wieczorem otwierać okna i chłodzić pasywnie , limitować ilość kąpieli, nie mieć garażu w bryle budynku i ogrzewanego bo przekroczę jakiś durny wskaźnik 10Wm2 czy 15Wm2rok. Nawet jakbyś mi dopłacił nie chciałbym mieszkać w tzw. domu pasywnym.

czytałem co pisał ale on nie ma domu pasywnego. Głupoty piszesz o domu pasywnym. Są pewne wymogi aby dom był pasywny i jak komuś to przeszkadza to takiego domu nie buduje i tyle. Nikt Ci nie karze siedzieć przy zamkniętych oknach. Łazienki w każdym domu lepiej jak są blisko siebie aby instalacje nie trzeba było daleko ciągnąć. Nie zależy mi na tym abyś marzył o takim domu ale nie ma co pisać głupot.

Nie mam wlasnie doswiadczenia na wiekszych mrozach bo to pierwsza,, zamieszkana '' Zima ,najnizej sredniodobowo bylo -5 i to chwilowo. Mam w notkach gdy budynek (niezamieszkany) grzalem Pc 2 lata wstecz i srednio dobowo bylo -16:o Takie ekstrema to dobry sprawdzian ustawien Pc

U mnie tez sa to teraz jakies kilkugodzinne okresy pracy pompy w drogim pradzie ( w tym sezonie jesze ani minuty zreszta, ale zima jeszcze mloda). Ponizej 1% w ogolnym bilansie. Pierwszej zamieszkalej zimy (prawdziwej zimy) 3 lata temu nie mialem tego jeszcze dogranego na poczatku. Dopiero pozniej wpadlem jak to poustawic, zeby nie trzeba bylo recznie zalaczyc grzania w drogiej.

Koowa, jak grochem o sciane.

Napisalem Ci, ze u mnie dobowe wahania temperatury powietrza to teraz 0,5K. Rozumiesz co to znaczy? Ze w nocy temperatura moze byc wyzsza o max 0,5K niz np rano po cyklu grzania. Ja w sypialni mam przy WG najwiecej puszczanego powietrza i przykrecona petle na 1l/min a u corci gdzie wentyluje slabiej, zeby wilgonosc nie leciala az tak mocno nan 0,5l/min. Spimy w temperaturze nie przekraczajacej 21*C (bo tak lubimy). Rownie dobrze mogl bym tam ustawic sobie 18-19*C.

Lwia czesc prania prasowania i takich porzadkowych rzeczy zona robi na weekend, gdzie tani prad jest caly czas. Nie traktuj kogos jak debila, ze bedzie z indukcji korzystal tylko w tanim pradzie. Masz jakies chore wyobrazenia w tym tamacie.

Piszesz o temp. wew. a tu chodzi o komfort z podlogi, nie zaprzeczysz ze to dwie inne sprawy przy grzaniu akumulacyjnym

Piszesz o temp. wew. a tu chodzi o komfort z podlogi, nie zaprzeczysz ze to dwie inne sprawy przy grzaniu akumulacyjnym

Ale ja struje temperatura posadzki. Pompa zalacza sie jak spadnie jej temperatura, a nie powietrza wewnatrz. Takie sterowanie wlasnie bardzo pilnuje komfortu "z podlogi". Znacznie lepiej niz inne systemy.

Ale ja struje temperatura posadzki. Pompa zalacza sie jak spadnie jej temperatura, a nie powietrza wewnatrz. Takie sterowanie wlasnie bardzo pilnuje komfortu "z podlogi". Znacznie lepiej niz inne systemy.

Dokladnie, lecz wartosc histerezy na posadzce a odczucia przez was mieszkancow to zupelnie co innego ,tym bardziej gdy twoja pompa ,,czeka'' od 15 do 22. To az 7h ! Nie mow ze zonka nie ,,pyszczy'':D