Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

czytałem co pisał ale on nie ma domu pasywnego. Głupoty piszesz o domu pasywnym. Są pewne wymogi aby dom był pasywny i jak komuś to przeszkadza to takiego domu nie buduje i tyle. Nikt Ci nie karze siedzieć przy zamkniętych oknach. Łazienki w każdym domu lepiej jak są blisko siebie aby instalacje nie trzeba było daleko ciągnąć. Nie zależy mi na tym abyś marzył o takim domu ale nie ma co pisać głupot.

Wiesz co kamil weźcie pobudujcie z merkawą te super hiper komfortowe domki pasywne. Jak nie wygonicie to przyjadę do was latem i zimą jak mnie komfort mieszkania przekona pierwszy odszczekam co pisałem. Na razie to jesteś teoretyk fantasta co to bez problemów mocuje 1m grubości płyty styro na piętrowym domu na klej.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokladnie, lecz wartosc histerezy na posadzce a odczucia przez was mieszkancow to zupelnie co innego ,tym bardziej gdy twoja pompa ,,czeka'' od 15 do 22. To az 7h ! Nie mow ze zonka nie ,,pyszczy'':D

On ma jeszcze kominek na paliwo stale na takie przerwy ,ale jak ostatnio zaatakowała nas afrykańska zima i na zewnątrz temperatura dodatnia to niewiele spadnie .

Edytowane przez animuss

Dokladnie, lecz wartosc histerezy na posadzce a odczucia przez was mieszkancow to zupelnie co innego ,tym bardziej gdy twoja pompa ,,czeka'' od 15 do 22. To az 7h ! Nie mow ze zonka nie ,,pyszczy'':D

Ale ja nie mowie o samej histerezie, ale o trzymaniu temperatury podadzki. Histereza dla wylewki to +-0,2K. Pompa w tanim pradzie laduje nieco powyzej zadanej temperatury. Nie jest tak, ze dobija do zadanej i pozniej tylko juz spada.

Z okienkiem nie wiem jak teraz bedzie, bo od tego piatku mam w godzinach 13-15 tanie okienko (G12w). Wczesniej mialem 14-16 w G12g. Jesli tamperatura wylewki spadnie ponizej zadanych parametrow, to pompa wejdzie kawalek w drogi prad zalaczajac sie przed 22ga, ale na pewno nie przy takich temperaturach zewnetrznych. Ot i wszystko.

On ma jeszcze kominek na paliwo stale na takie przerwy ,ale jak ostatnio zaatakowała nas afrykańska zima i na zewnątrz temperatura dodatnia to niewiele spadnie .

W srodku sezonu gdy jest w miare stala temperatura na zewnatrz do kominka nawet nie podchodze. Ugotowal bym sie a nie dogrzal. Dla mnie te temperatury w domu sa na tyle wysokie, ze w gaciach latam i na krotki rekaw.

Jak sa okresy przejsciowe, to jesli matka natura wymanewruje moja pogodowke, to i owszem - nieraz zona chce zeby rozpalic, ale i tak po 2-3h jest sauna w salonie. ;)

Ale ja struje temperatura posadzki. Pompa zalacza sie jak spadnie jej temperatura, a nie powietrza wewnatrz. Takie sterowanie wlasnie bardzo pilnuje komfortu "z podlogi". Znacznie lepiej niz inne systemy.

Widzisz, ja tez nie mam sterowania pokojowego a tylko i wylacznie ,,pogodowka'' mam wew. 22,1-22,7*C (sypialnia21-21,5) czasem w domu przekroczy 23*C (tak jak dzis przez slonce) a brak uczucia zimnej podlogi zapewnia cykliczne mieszanie wody przez Pc (5min. miesza, 20min pauza) To naprawde dziala :yes:, ale nie wiem czy ,,znacznie lepiej niz inne systemy";)

Ale ja nie mowie o samej histerezie, ale o trzymaniu temperatury podadzki. Histereza dla wylewki to +-0,2K. Pompa w tanim pradzie laduje nieco powyzej zadanej temperatury. Nie jest tak, ze dobija do zadanej i pozniej tylko juz spada.

Z okienkiem nie wiem jak teraz bedzie, bo od tego piatku mam w godzinach 13-15 tanie okienko (G12w). Wczesniej mialem 14-16 w G12g. Jesli tamperatura wylewki spadnie ponizej zadanych parametrow, to pompa wejdzie kawalek w drogi prad zalaczajac sie przed 22ga, ale na pewno nie przy takich temperaturach zewnetrznych. Ot i wszystko.

Jestem ciekaw jak zmiana tego ,,okienka" wplynie na Pc i komfort, bo IMHO dluzsza pauza Pc po poludniu do nocy gorsza od tej do poludniowej.

Ps. Jaki masz teraz stosunek stref/doba?

Edytowane przez pitersson

Widzisz, ja tez nie mam sterowania pokojowego a tylko i wylacznie ,,pogodowka'' mam wew. 22,1-22,7*C (sypialnia21-21,5) czasem w domu przekroczy 23*C (tak jak dzis przez slonce) a brak uczucia zimnej podlogi zapewnia cykliczne mieszanie wody przez Pc (5min. miesza, 20min pauza) To naprawde dziala :yes:, ale nie wiem czy ,,znacznie lepiej niz inne systemy";)

Powiadasz, ze herba... podloga robi sie ciepla od samego mieszania? ;)

Jestem ciekaw jak zmiana tego ,,okienka" wplynie na Pc i komfort, bo IMHO dluzsza pauza Pc po poludniu do nocy gorsza od tej do poludniowej.

Ps. Jaki masz teraz stosunek stref/doba?

Jak to liczylem, to zeby zrownac sie z kosztami w G12g moge przez 18 tygodni sezonu dolozyc sobie w dzien jedna godzine grzania w drogim.

Pytasz ile godzin na dobe taniego? W dzien powszedni 10h (8 noca i 2h w dzien.

Wiesz co kamil weźcie pobudujcie z merkawą te super hiper komfortowe domki pasywne. Jak nie wygonicie to przyjadę do was latem i zimą jak mnie komfort mieszkania przekona pierwszy odszczekam co pisałem. Na razie to jesteś teoretyk fantasta co to bez problemów mocuje 1m grubości płyty styro na piętrowym domu na klej.

Dla mnie to tez bedzie w pewien sposob eksperyment. Pozyjemy, zobaczymy.

Jak dotad nie mialem odczucia chlodu na podlodze, jak zwykle palisz glupa;) i powiadasz ze ten czujnik w podlodze jest ,,bardziej lepszejszy" :D

"Lepciejszy" niz sterowanie temp powietrza? Tak, tak mysle, bo jak rozpale w kominku czy mam impreze w domu, to mi sie nie rozjezdzaja cykle pracy pompy, a tak by sie stalo przy czujniku sterwaniu temp powietrza.

Ty oczywiscie sterowales przez temperature posadzki praca CO chociazby testowo, ze "wiesz"? Czy jak zwykle to tylko ludowe madrosci i "usenet legends"? Bo ja czujnikiem temperatury powietrza przez 12 lat i znam wady tego rozwiazania, chiciaz przy gazie gdzie jest plaska taryfa latwo je "naprawic". :D

Skąd w Tobie kamilu takie wątpliwości ? Przecież sam twierdziłeś że nie ma dsykusji.

PS. A skąd ma to merkawa wiedzieć jak Ty sam nie wiesz jakie będziesz miał zyski bytowe latem , i jaką moc będzie miało GWC :no:

tu też wyraźnie mówią o tym że nie wolno przegrzać domu i do tego powinno wtedy wystarczyć reku z gwc

chcesz się kłócić z fachowcami?

przez 10%(max) roku temp może przekroczyć wewnątrz 25 st w takim budynku, co już pokazuje że nie do końca jest to przemyślane.

Bardzo prestiżowej jest spełnienie 10W/m2 mocy.

Ogrzewanie domu ? prąd w zasadzie odpada, chyba że własnym buntem, Aby spełnić wymagania EP mniej jak 120 kWh/m2 potrzeba

zejść z ogrzewanie/cwu/wentylacją 1;1 na 40kWh/m2 . Aby tak było dom musi mieć zapotrzebowanie EuC.O koło 20 i Eu CWU około 15 np.

Mam mieć przez miesiąc w domu 25C bo to jest k.....a prestiż mieć zapotrzebowanie poniżej 10W/m2 ???? To jest komfort ? P....ć taki komfort w domu pasywnym .

Jak w lato na polu jest ponad 30st to w domu nie można mieć poniżej 25st bo za duża różnica temperatur i byś chory był od razu. W teorii wszystko pięknie brzmi i teoretycznie powinno tak to wyglądać że dom sam się grzeje i chłodzi za pomocą wentylacji. Nikt nie ma takiego domu więc nie wiadomo jak jest naprawdę. Nie wiem jeszcze jak z tym wygląda bo to opracowali Niemcy na ich klimacie i przy temperaturze obliczeniowej chyba 19st a w Polsce jest 20st. A jeszcze też nie wiem jak wygląda sprawa jeżeli chce się mieć w domu wyższą temperaturę niż te 20st i czy bez ogrzewania to jest możliwe czy nie. Może po liczeniu OZC okaże się że bez dodatkowego systemu grzewczego nie ma szans aby była taka temperatura i wtedy trzeba zrezygnować z myśli o pasywności. No chyba że czystym prądem rachunki i tak będą mizerne to w budowie i założeniach nic mi się nie zmieni.

Mam mieć przez miesiąc w domu 25C bo to jest k.....a prestiż mieć zapotrzebowanie poniżej 10W/m2 ???? To jest komfort ? P....ć taki komfort w domu pasywnym .
to jest tylko dopuszczenie, waść się tak nie pusz :p

Jak w lato na polu jest ponad 30st to w domu nie można mieć poniżej 25st bo za duża różnica temperatur i byś chory był od razu
ale waszmościowie piszecie bzdurki! 25 st to jest z palcem w rzopie utrzymać nawet jak jest +37 na zewnątrz.

Ja tu mówię o trzymaniu karnie +20 st. Ale że sprytnym wybiegiem sobie zrobili możliwość przekroczenie 25 st to znaczy nic z tego nie wynika ..

bo 10% roku to dobry miesiąc, a upałów jest raptem do 2 tygodni łącznie.

A jeszcze też nie wiem jak wygląda sprawa jeżeli chce się mieć w domu wyższą temperaturę niż te 20st i czy bez ogrzewania to jest możliwe czy nie.
Pozostaje tylko regulacja na wentylacji, na jej wydatku. Do tego trzeba badać stężenie CO2 np oraz pary wodnej w tedy wentylację będzie można ustawić od 40%-60% wilgotności i nie przekraczania np 1000pp CO2.

To nie że OZC wyjdzie inaczej ! to jest jak z kowalem w kuźni, musi mieć warsztat i dopasować się do sytuacji i korygować uderzenia młota.

Mnie taka gra w ruletkę nie odpowiada, będzie nie będzie. Ma być stąd trzeba wykonać odpowiednie rachunki.

Bardzo surowo podchodzę do swoich założeń, nie że może będzie, ma być.

Kolego o dziwnym nicku nie pisz takich pustych porównań.Wiesz dużo, ale....?

O pracy kowala nie wiele wiesz, po co takie porównania?

Cały warsztat(kuźnia), to utrzymanie odpowiedniej temperatury przy obróbce materiału.

Bo jak spadnie, to kowal ma w nosie dopasowywanie się do sytuacji, trzeba grzać a nie klepać młotem, bo to nic nie daje.

U kowala nie ma "będzie nie będzie". zaniesiesz siekierę na ten przykład wzór "lwowska" i ma poklepać i ma być dobrze.