Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Masz z tym rację, bo kowal człek prostyj.

Ale byś się zdziwił, bo w wsi gdzie wyrastałem były 3 kuźnie, prawdziwe kuźnie

miechy, czasem spawarka itp i długie godziny się patrzyło na pracę kowala, tak że pudło.

http://www.technique.pl/51/tab2.jpg

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Gubik,siekierę nie tylko trzeba dobrze wykuć,przede wszystkim dobrze zahartować(dziadek i ojciec kowal).Często jako mały smark pomagałem dziadkowi, za długo trzymana stal w ogniu to kolor biało- przeżroczysty=topnienie,dziadek mówił na to szczury w ogniu(niby stal zżerają).Każdy porządny kowal wie na wyczucie kiedy jest te 1200- 1300 st.,na tym to polega.Pozdrawiam.

Napisz jeszcze jak dziadek z ojcem okreslali rozmiar ziaren austenitu (zeby zmniejszyc ilości uprzywilejowanych miejsc zarodkowania cementytu) i ich jednorodnosc (powodujac brak dodatkowych zarodków przyśpieszających rozkład austenitu w zakresie przemiany perlitycznej), zeby uzyskac jak najwiecej marteznytu. ;)

to jest tylko dopuszczenie, waść się tak nie pusz :p

ale waszmościowie piszecie bzdurki! 25 st to jest z palcem w rzopie utrzymać nawet jak jest +37 na zewnątrz.

Ja tu mówię o trzymaniu karnie +20 st. Ale że sprytnym wybiegiem sobie zrobili możliwość przekroczenie 25 st to znaczy nic z tego nie wynika ..

bo 10% roku to dobry miesiąc, a upałów jest raptem do 2 tygodni łącznie.

Pozostaje tylko regulacja na wentylacji, na jej wydatku. Do tego trzeba badać stężenie CO2 np oraz pary wodnej w tedy wentylację będzie można ustawić od 40%-60% wilgotności i nie przekraczania np 1000pp CO2.

To nie że OZC wyjdzie inaczej ! to jest jak z kowalem w kuźni, musi mieć warsztat i dopasować się do sytuacji i korygować uderzenia młota.

Mnie taka gra w ruletkę nie odpowiada, będzie nie będzie. Ma być stąd trzeba wykonać odpowiednie rachunki.

Bardzo surowo podchodzę do swoich założeń, nie że może będzie, ma być.

Wiesz co merkawa przyjadę do Ciebie latem jak będzie to 37C i chętnie zobaczę to 20C w domu jak żona obiad ugotuje a dzieciaki tak 2-3 h ostro na kompie i rtv pograją, oczywiście tylko reku i gwc chłodzi.

Wiesz co merkawa przyjadę do Ciebie latem jak będzie to 37C i chętnie zobaczę to 20C w domu jak żona obiad ugotuje a dzieciaki tak 2-3 h ostro na kompie i rtv pograją, oczywiście tylko reku i gwc chłodzi.

Przy murze z cegły o metrowej grubości + izolacja termiczna to myślę że jest możliwa taka temperatura ale nawet cały rok ale za jaką cenę?? Przy +37 mienie w domu +20st to choroba gwarantowana. Nie bez powodu się mówi aby jadąc w aucie z klima na kilka minut przed końcem jazdy zwiększać temperaturę aby szoku termicznego nie dostać.

Przy gotowaniu w kuchni masz wyciąg więc całe ciepło zostaje wywalone z domu. Świat idzie do przodu i są telewizory ledowe czy jakieś lepsze które zużywają bardzo mało watów i nie grzeją więc z czego dziecka mają przegrzać dom? Jak już dom pasywny to też sprzęty energooszczędne i można być EKO.

E,Pyksiu ,my doktoratu nie piszemy,my praktycy.
oczywiście że tak, magia musi mieć swoje zaklęcia.

Świat idzie do przodu i są telewizory ledowe czy jakieś lepsze które zużywają bardzo mało watów i nie grzeją więc z czego dziecka mają przegrzać dom? Jak już dom pasywny to też sprzęty energooszczędne i można być EKO.
pierwsze +37 mamy raz na paredziesiąt lat.

Witam.Muru metrowej grubości z cegły bez izolacji nie da się nagrzać do temp. powyżej + 22-24 st. w letnie opały,chyba że okna cały czas na oścież otwarte,przy normalnej eksploatacji,nie ma takiej możliwości żeby tę potężną masę zagrzać.Natomiast mur 24 cm. z betonu komórkowego + 20 cm. styro. będzie najpóżniej po 2 dniach bez chłodzenia( zasłonięte rolety,klima,i.t.p.) się przegrzewał.Między współczynnikiem U tych budowli: przepaść,ale tylko w teorii.Co do klimy w aucie wyłączyć należy na kilka minut przed końcem jazdy po to aby osuszyć przewody w których cały czas kondensuje para=wilgoć,zagrzybienie,a temp. w aucie nie powinna być niższa jak 6-8 st.od tej na zewnątrz=przeważnie dodajemy trochę ogrzewanego powietrza,automat robi to sam.Pozdrawiam. Edytowane przez miedziannik

Witam.Muru metrowej grubości z cegły bez izolacji nie da się nagrzać do temp. powyżej + 22-24 st. w letnie opały,chyba że okna cały czas na oścież otwarte,przy normalnej eksploatacji,nie ma takiej możliwości żeby tę potężną masę zagrzać.Natomiast mur 24 cm. z betonu komórkowego + 20 cm. styro. będzie najpóżniej po 2 dniach bez chłodzenia( zasłonięte rolety,klima,i.t.p.) się przegrzewał.Między współczynnikiem U tych budowli: przepaść,ale tylko w teorii.Co do klimy w aucie wyłączyć należy na kilka minut przed końcem jazdy po to aby osuszyć przewody w których cały czas kondensuje para=wilgoć,zagrzybienie,a temp. w aucie nie powinna być niższa jak 6-8 st.od tej na zewnątrz=przeważnie dodajemy trochę ogrzewanego powietrza,automat robi to sam.Pozdrawiam.

Na pewno jest jakaś odpowiednia grubość aby była cały czas ta sama temperatura. Nie wiem czy metrowy mur czy cieńszy ale tak się da i mimo że nie będzie +24st a 20st to przy -20 tez będzie te 20st.

To zależy jaka to ma być temp.W głębokiej jaskini masz cało-rocznie ok.+ 9 st.,w moim domu ściana 50 cm. z kamienia wapiennego+ pustka powietrzna+cegła,w największe upały nagrzewa salon(strona zachodnia) do max. 22-23 st.,sypialnia strona północno-zachodnia max.20 st.To jak będzie przy - 20 st. zależy od twojego ogrzewania,wiadomo że mur taki będzie miał dużo większe traty ciepła,niż nowy dobrze ocieplony,ale nie takie wielkie jak to z teorii i wyliczeń wynika.Największy problem w starym budownictwie to mostki termiczne i słaba izolacja stropów a nie grube ściany.

To zależy jaka to ma być temp.W głębokiej jaskini masz cało-rocznie ok.+ 9 st.,w moim domu ściana 50 cm. z kamienia wapiennego+ pustka powietrzna+cegła,w największe upały nagrzewa salon(strona zachodnia) do max. 22-23 st.,sypialnia strona północno-zachodnia max.20 st.To jak będzie przy - 20 st. zależy od twojego ogrzewania,wiadomo że mur taki będzie miał dużo większe traty ciepła,niż nowy dobrze ocieplony,ale nie takie wielkie jak to z teorii i wyliczeń wynika.Największy problem w starym budownictwie to mostki termiczne i słaba izolacja stropów a nie grube ściany.

Z tego co ktoś pisał ale nie pamiętam kto, to w domu pasywnym bez ogrzewania wychłodzi się chyba do 16st jak nikogo w domu nie będzie czy coś takiego. Więc Izolując bardziej mam nadzieję że ochłodzi się do 17st więc niewiele trzeba aby utrzymać komfortową temperaturę.

Mówimy o lecie,sam wstawiłeś film to posłuchaj jakie problemy ma dom pasywny w lecie,których mój dom nie ma,niestety nie ma perfekcyjnego domu.Witaj Pyksiu,miło cię słyszeć,wiedziałem że znowu coś mądrego napiszesz.

W lato to chyba każdy dom może mieć problem z przegrzaniem gdy jakoś się nie osłoni przed słońcem. W pasywnym który planuje chce zrobić tak aby warunki zewnętrzne tego nie potęgowały i dzięki temu aby reku z gwc ochłodziło dom a jak w nocy będzie zdecydowanie chłodniej to przez otwarcie tych paru okien które będę miał będę ochładzać dom. Więc to powinno pomóc aby się nie przegrzało.

Hej, trochę chyba za bardzo się przejmujcie tym chłodzeniem. Ja mam dom daleki od Waszych, a jednak, przy pewnym reżimie zamykania rolet i przy wysuniętym dachu z południowej stronie, nie miałem problemu z temperaturą.

WM na max w nocy, w lipcu sa temp poniżej 20*, w dzień na min. Okien bym nie otwierał - komary, muszki, hałas...

W lato to chyba każdy dom może mieć problem z przegrzaniem gdy jakoś się nie osłoni przed słońcem. W pasywnym który planuje chce zrobić tak aby warunki zewnętrzne tego nie potęgowały i dzięki temu aby reku z gwc ochłodziło dom a jak w nocy będzie zdecydowanie chłodniej to przez otwarcie tych paru okien które będę miał będę ochładzać dom. Więc to powinno pomóc aby się nie przegrzało.

To gdzie ten komfort twojego pasywniaka ? W nocy latem jak owadów od groma będziesz okna na full otwierał ??? i co po ciemku czy światełkiem będziesz komarki wabił ?? PS wiem dasz moskitiery i będzie OK.

No chyba że masz rozrywkowych sąsiadów to i za free muzy sobie w nocy posłuchasz a co tam jak komfort to komfort :D