Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To gdzie ten komfort twojego pasywniaka ? W nocy latem jak owadów od groma będziesz okna na full otwierał ??? i co po ciemku czy światełkiem będziesz komarki wabił ?? PS wiem dasz moskitiery i będzie OK.

No chyba że masz rozrywkowych sąsiadów to i za free muzy sobie w nocy posłuchasz a co tam jak komfort to komfort :D

Tak jak pisałeś są moskitiery. O jakim braku komfortu piszesz? Gdzie? Nie ponosi Cię za bardzo? Gdzie jest napisane że w domu pasywnym na noc jak jest chłodniej to że okien nie można otwierać? Piszę wręcz że jest pożądane takie wietrzenie nocne więc nie wiem co masz za problem. W dzień upalny lepiej jak się nie otwiera okien bo wtedy nawet klima nie działa. Co innego jest wyjście na taras ale ja nie znam osoby która przy dużej lampie na polu siedzi na południowym tarasie w samo południe i je kurde obiad czy imprezuje aby mieć powód do wyłażenia na taras. Raczej wszyscy siedzą gdzieś w cieniu, lub nad rzeką czy na basenie więc przestań pierdolić głupie głupoty bo źle się to czyta. No chyba ze jesteś wyjątkiem i w upalny dzień na tarasie grila sobie robisz to jesteś the best i wtedy nie dziwie się że bez klimy ani rusz. W obecnym starym domu w lato zasłony zasłaniam aby słońce nie przegrzewało a jak miałbym rolety to bym je zamknął aby się nie nagrzało i żadna to przyjemność jak okno służy za grzejnik. Wolę je zamknąć i iść na pole schować się w cieniu i odpocząć niż wiecznie siedzieć w domu. Nawet jak goście przyjadą to też na polu do cienia. Nie wiem co masz za jakieś dziwne obyczaje. Kompletnie mi nie zależy abyś zbudował sobie dom pasywny skoro masz ze wszystkim problem. Ale nie wymyślaj jakieś niestworzone historie aby tylko pokazać że się nie da.

Kamilu nie zawsze mieszkasz w super spokojnej okolicy , a w nocy kiedy jest cicho to hałasy niosą się daleko .Nie chcę być budzony w nocy imprezą obok lub szczekającymi psami . Poza tym jak masz kontaktrony w oknach to nie nie załączysz alarmu . Gdzie tu komfort ???

PS twoje słownictwo świadczy o Tobie.

To po co wchodzisz na forum ? Aby bajki pisać - licz się z tym że ktoś powie - sprawdzam .

Nie wiem, czemu to forum wzbudza tyle agresji...

Jakie bajki? Rekuperator JG350, siedzi w kotłowni na dole zamknięty, już bardziej słychać lodówkę.

W sypialni słychać delikatny szum i tyle, mam zmierzyć db? Każdy inaczej reaguje na hałas, ja jestem raczej wrażliwy, ale nie przeszkadzało mi to latem i tyle.

Kamilu nie zawsze mieszkasz w super spokojnej okolicy , a w nocy kiedy jest cicho to hałasy niosą się daleko .Nie chcę być budzony w nocy imprezą obok lub szczekającymi psami . Poza tym jak masz kontaktrony w oknach to nie nie załączysz alarmu . Gdzie tu komfort ???

PS twoje słownictwo świadczy o Tobie.

Wiem jak jest z hałasem ale mi to zupełnie nie grozi bo po lewej sąsiad ma mały domek do którego przyjeżdża 2 razy w miesiącu, po prawej nigdy nie będzie domów bo się nie da a na wprost jest 16ar działki należącej do teściowej na której sąsiedzi puszczają krowy czy konie aby się pasły. Mam takie można rzec idealne miejsce na domek pasywny gdyby nie dojazd który będzie przez służebność.

Wybacz za słownictwo. Ale wymyślne historie też nie są na miejscu.

Myslisz, ze jak masz rekuperator i wsadziles troche styro w sciane, to Pana Boga za nogi zlapales? :D

Luzuj Pyxio , zabolało ? Sam pisałeś że masz durszlak. Ps jak byś nie miał to nie miałbyś 30 % wilgotności w domu. Widzisz że jednak PC GW to nie jest remedium na wszystko. Poza tym komfort też się liczy :D

Wiem jak jest z hałasem ale mi to zupełnie nie grozi bo po lewej sąsiad ma mały domek do którego przyjeżdża 2 razy w miesiącu, po prawej nigdy nie będzie domów bo się nie da a na wprost jest 16ar działki należącej do teściowej na której sąsiedzi puszczają krowy czy konie aby się pasły. Mam takie można rzec idealne miejsce na domek pasywny gdyby nie dojazd który będzie przez służebność.

Wybacz za słownictwo. Ale wymyślne historie też nie są na miejscu.

Kamil to nie są wymyślane historie tylko praktyka . Co mi tam mogę zlać temat bo to Ty zrobisz sobie kuku nie ja. Ps myślałeś już jak będą osadzone okna przy 50 cm izolacji ?Nawet jak je wysuniesz na konsolach w ocieplenie to primo - nie będzie tanio secundo i tak wygląd okienek strzelniczych.

Nie wiem, czemu to forum wzbudza tyle agresji...

Jakie bajki? Rekuperator JG350, siedzi w kotłowni na dole zamknięty, już bardziej słychać lodówkę.

W sypialni słychać delikatny szum i tyle, mam zmierzyć db? Każdy inaczej reaguje na hałas, ja jestem raczej wrażliwy, ale nie przeszkadzało mi to latem i tyle.

Możesz podać dane producenta.

Kamil to nie są wymyślane historie tylko praktyka . Co mi tam mogę zlać temat bo to Ty zrobisz sobie kuku nie ja. Ps myślałeś już jak będą osadzone okna przy 50 cm izolacji ?Nawet jak je wysuniesz na konsolach w ocieplenie to primo - nie będzie tanio secundo i tak wygląd okienek strzelniczych.

Tak jak pisałem to nie wyobrażam sobie w upalny letni dzień otwierania okien w domu. Jeżeli Ty tak lubisz to faktycznie Tobie dom pasywny by nie pasował bo byś go zgrzał od razu ale zwykły dom też się zgrzeje i po to w nim klima aby schłodzić bo sam sobie z tym nie poradzi.

Myślałem o oknach i aby nie było koszmarnie drogo to użyje konsol tylko dolnych a resztę to standardowe kotwy dam. Efektu tunelu się nie uniknie ale w zimie słońce i tak wpadnie do domu bo będzie nisko.

Tak jak pisałem to nie wyobrażam sobie w upalny letni dzień otwierania okien w domu. Jeżeli Ty tak lubisz to faktycznie Tobie dom pasywny by nie pasował bo byś go zgrzał od razu ale zwykły dom też się zgrzeje i po to w nim klima aby schłodzić bo sam sobie z tym nie poradzi.

Myślałem o oknach i aby nie było koszmarnie drogo to użyje konsol tylko dolnych a resztę to standardowe kotwy dam. Efektu tunelu się nie uniknie ale w zimie słońce i tak wpadnie do domu bo będzie nisko.

Kamil gdzie ja napisałem że latem jak jest upał to otwieram okna ??? Piszesz o tym od kilku postów, chyba coś Ci się przestawiło. Ufiksowałeś się na tzw. dom pasywny bo myślisz że tanio i komfortowo. To nieprawda.

Masz z tym rację, bo kowal człek prostyj.

Ale byś się zdziwił, bo w wsi gdzie wyrastałem były 3 kuźnie, prawdziwe kuźnie

miechy, czasem spawarka itp i długie godziny się patrzyło na pracę kowala, tak że pudło.

http://www.technique.pl/51/tab2.jpg

A po zapachu też poznawali gatunek stali..??

Kamil gdzie ja napisałem że latem jak jest upał to otwieram okna ??? Piszesz o tym od kilku postów, chyba coś Ci się przestawiło. Ufiksowałeś się na tzw. dom pasywny bo myślisz że tanio i komfortowo. To nieprawda.

To nie Ty pisałeś że przy normalnym użytkowaniu wychodzi się na taras a zarazem otwiera okno tarasowe aby wyjść? Jak nie Ty to przepraszam za to sformułowanie.

Skąd wiesz że w domu pasywnym jest niekomfortowo skoro w żadnym nie byłeś?

Bo już same jego założenia mocno ten komfort ograniczają. Zresztą Sam pisałeś że chcesz mieć 23C a nie 19C w domu. Już samo to spowoduje wzrost zużycia na ogrzewaniu 20-25 %. Ja to rozumiem bo sam tak mam, dla mnie 19C to nie komfort, podobnie jak: 30 dni w roku gdzie 25C w domu, brak garażu w domu, brak okien od północy, okna jak okienka strzelnicze, przewietrzanie w nocy, problem z zyskami bytowymi w lecie. Dom jest dla mnie a nie ja dla domu. Nie zrezygnowałem z komfortu dla 1000 czy 1500pln oszczędności rocznie na CO i CWU. Zbudowałem niskoenergetyczny a nie pasywny właśnie z w/w powodów.