Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessmann Vitodens 200W problem z taktowaniem (ciągłe włączanie/wyłączanie)

reiner

Recommended Posts

mam lientów którzy zgłaszają problemy bo po 2,5 h nonstop grzania cwu poajwia się problem z temperaturą w pomieszeczeniach
i b. proszę nie schodźmy z tematu, teraz z kolei na cwu -każdy wie co ma i wie, że w tym wypadku mówimy o ciągłym Załącz/Wyłacz, co dla CWU nie występuje bo jedzie na maxa i trwa to naprawdę niedługo.

Trzeba wyjaśnić "wiatr" od początku do końca!

• Odpowiedzi 596
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam lientów którzy zgłaszają problemy bo po 2,5 h nonstop grzania cwu poajwia się problem z temperaturą w pomieszeczeniach

2.5 godziny CIĄGŁEGO grzania CWU ???

Zdajesz sobie sprawę, że przez 2.5h kocioł o mocy 12kW zagrzeje 650 litrów o 40C ?

Musisz o klientach typu pensjonat/hotel ? ;)

I tak to winna inwestora bo Viessmann jest nietykalny i jego kotły są najlepsze wśród kotłów. A JAK ZACZYNA WIAĆ TO KOCIOŁ VITODENS NIE MODULUJE I PRACUJE STAŁA MOCĄ 65/55/33 % I POWODUJE TAKTOWANIE. Na niewłaściwą pracę urządzenia względem informacji podawanych przez Viessmanna o modulowaniu kotła , konsultant tej firmy używa słowa ze to normalna praca i nie mamy co się martwić bo jest gwarancja oraz w przyszłości ulepszą swoje modele a od nich dostajemy tylko ofertę na ich produkty ,więc nie biorą odpowiedzialności za ich nie właściwa pracę. BRAWO BRAWO BRAWO .Prosimy o nowego konsultanta może przyniesie jakiś powiew świeżości dotyczącego tego problemu. Widać że długa praca w tej firmie oraz ukończenie wyższych uczelni nie sprzyja do dalszego rozwoju i chęci w rozwiązaniu przyczyn takiej pracy. Sądzę że jest możliwość w rozwiązaniu tego problemu , sugeruje założyć nowy nick przynajmniej nie będzie na Viessmanna : ) a użytkownicy poprawią ,usprawnią instalację i będzie po temacie. Jeszcze podpowiem jeśli nie znacie rozwiązania sugerował bym udać się na różne uczelnie ''w zaciągnięciu języka'' w końcu oddział Viessmann Polska robi różnego rodzaju badania i na pewno zna wielu Profesorów

mam wrażenie, że te negatywne posty są pisane przez trole wynajęte przez konkurencję.... pojawia się autor, zrobi kilka wpisów tylko w jednym temacie poczym znika i nagle cudownie pojawia się kolejny poszkodowany biedak i znowu czysta historia parę postów w temacie i bach gościu znika.....a do tego paru łowców wpisów którzy mają wiedzą w każdym temacie i chętnie się nią dzielą....

a tak swoja drogą w jednym wpisów pojawiło się porównanie kotłów vieśka do mercedesa, ciekawe czy mercedesowi tez dupe zawracacie, że od czasu do czasu podaje dodatkową dawkę paliwa by wypalić dpf-a,.w końcu tego tez nie ma w reklamach.

.

a tak swoja drogą w jednym wpisów pojawiło się porównanie kotłów vieśka do mercedesa, ciekawe czy mercedesowi tez dupe zawracacie, że od czasu do czasu podaje dodatkową dawkę paliwa by wypalić dpf-a,.w końcu tego tez nie ma w reklamach.

Tylko, że to każda marka z takim systemem dpf robi.

Robił mi to Opel, robil VW... Nihil novi

Tylko, że to każda marka z takim systemem dpf robi.

Robił mi to Opel, robil VW... Nihil novi

i jak kiedyś konkurencja zrobi kocioł o takiej modulacji to pewnie tez będzie miała podobny system ochrony palnika (ale poczekamy może wymyślą coś innego).

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że w viesku niewiedzą co robią.Pare szkoleń u nich zaliczyłem, nawet i w centrali w niemczech i sprawiają wrażenie, że wiedzą co robią ;)

I w końcu pierwszych którzy powiedzieli, że to ziemia krąży wokół słońca nazwano heretykami.

U siebie miałem kocioł junkersa i żal mi że bosch uśmierca markę bo to bardzo dobre kotły były. Obecnie wszystkim znajomym polecam vieska, mimo wylewanych tu pomyj i jakoś nikt nie mówi, że mu źle doradziłem. W nowobudowanym domu sobie tez zainstaluje vieśka tyle, że pompę ciepła. I cieszę się, że mimo 20 lat w branży jeszcze nie trafil mi się, żaden taki oszolom jak ci co to niby mają problemy opisane w tym wątku.

Edytowane przez redox7

i jak kiedyś konkurencja zrobi kocioł o takiej modulacji to pewnie tez będzie miała podobny system ochrony palnika (ale poczekamy może wymyślą coś innego).

.

Ale że co - że zrobią kotły, które nie modulują na 10%, jak wiatr zawieje ?

To ja już wolę takie 2-12kW gdzie te 2kWjest dostępne zawsze.

Przecież takim kotłem da się komfortowo ogrzać dom 160-180m2 spełniający WT 2021

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że w viesku niewiedzą co robią.Pare szkoleń u nich zaliczyłem, nawet i w centrali w niemczech i sprawiają wrażenie, że wiedzą co robią ;)

.......

Konkurencja już robi i ma ten sam problem.

Zamiast zawracać d....pę pierdołami to postawcie się na miejscu Viessmana.

Ciśnienie gazu w instalacji istnieje natomiast powietrza nie więc tworząc odpowiedni skład mieszanki do spalania radzą sobie jak i wszyscy poprzez wentylator którego prędkość odpowiada wysterowaniu palnika.

I jasne jest że gdy przy 10% wysterowania i małych obrotach wentylatora podmuch wiatru do komina spowoduje wahnięcie obrotów w jedną lub drugą stronę. Dlatego jeśli dla uniezależnienia od wpływu wiatru podnieśli wysterowanie palnika to chwała im za to, gdyż konkurencja nie dba o takie sprawy i gdy zdmuchnie płomień palnika to kocioł wyłącza się aby po chwili załączyć się ponownie.

2-12 kW to modulacja 1:6, vd200 ma modulacje 1:17 ( i nie mówcie, ze wam chodzi o kociol 1,9 do 11kW to dalej jest kocioł 32kW , wystarczy przejrzeć części na stronie https://www.viessmann.com/etapp/search/pl/9500 by zobaczyc, że podzespoly we wszystkich mocach sa te same)., aby urządzenie konkurencyjne było porównywalne musialby z 12kW zejść do 0,7kW. Edytowane przez redox7

2-12 kW to modulacja 1:6, vd200 ma modulacje 1:17 ( i nie mówcie, ze wam chodzi o kociol 1,9 do 11kW to dalej jest kocioł 32kW , wystarczy przejrzeć części na stronie https://www.viessmann.com/etapp/search/pl/9500 by zobaczyc, że podzespoly we wszystkich mocach sa te same)., aby urządzenie konkurencyjne było porównywalne musialby z 12kW zejść do 0,7kW.

Ale mnie nie interesuje, jaką ma modulacje :)

To jest jakaś wartość, która dla typowego użytkownik nie ma najmniejszego znaczenia, ale fakt - można ją podkreślać w folderach.

Mnie interesuje aby kocioł:

- ogrzał dom i CWU z największe mrozy

- pracował płynnie w okresach przejściowych z temperatura +kilka stopni (także wtedy, gdy wieje)

I widzę, ze kotły Vi nie bardzo tten drugi warunek spełniają....

czemu wg ciebie nie spełniają, co jak wieje to w domach robi się zimno? Kotły innych producentów tez taktują, tylko że albo nie pokazują liczby startów palnika i godzin pracy albo te odczyty są głęboko ukryte dla zwykłego użytkownika. Dzięki temu nie ulegają takiej panice jak tych tu kilku nakręconych przez "znafcuf", choć ja dalej twierdze, ze to trole z konkurencji... ja jakoś w ciągu dnia nie mam czasu szperać po forum gdyż pracuję a choćby głony ostatnio krzykacz wojownik2 aktywny jest tylko w godzinach pracy....

fotohobby w podpisie widzę, że masz kociol immergsa nie znam ich oferty ale zakładam, że ma moc 2,2 do 13kW (przy 50/30*C) powiedz mi (i to jest prośba bez złośliwości) ile masz starów i godzin pracy palnika.

Kiedyś jednym z pierwszych szkoleń, starej daty wykładowca powiedział dobry kocioł to ten który ma w sobie dużo wody dziękii czemu średni czas jednego startu może trwać i 1h, w przyszłości już tak nie będzie... i tak się teraz własnie dzieje

Edytowane przez redox7

czemu wg ciebie nie spełniają, co jak wieje to w domach robi się zimno? Kotły innych producentów tez taktują, tylko że albo nie pokazują liczby startów palnika i godzin pracy albo te odczyty są głęboko ukryte dla zwykłego użytkownika. Dzięki temu nie ulegają takiej panice jak tych tu kilku nakręconych przez "znafcuf", choć ja dalej twierdze, ze to trole z konkurencji... ja jakoś w ciągu dnia nie mam czasu szperać po forum gdyż pracuję a choćby głony ostatnio krzykacz wojownik2 aktywny jest tylko w godzinach pracy....

fotohobby w podpisie widzę, że masz kociol immergsa nie znam ich oferty ale zakładam, że ma moc 2,2 do 13kW (przy 50/30*C) powiedz mi (i to jest prośba bez złośliwości) ile masz starów i godzin pracy palnika.

Kocioł ma 1.9-11kW.

W pierwszym sezonie kiedy działał samopas miał jakieś - startów na CO i 10-12 godzin pracy.

Teraz, kiedy go ustawiłem tak, żeby działał, kiedy to dla mnie najbardziej optymalnie to 3starty na CO i około 6-8h pracy.

Ponieważ w pomieszeniu gospodarczym przebywam dość często (czasem wołam tam zdjęcia, czasem warzę piwo, bądź drukuję 3D) widzę(słyszę), jak pracuje palnik - jeszcze się nie zdążyło, by się odpalił, pochodził kilka minut, wygasił itp, itd.

Instalacja 100% podlogówka - rozdzielacz wpięty bezpośrednio do kotła.

Zasobnik 120l

Edytowane przez fotohobby

Oczywiście, że bez zaworów. Z zaworami to trudno, żeby kocioł nie taktował, jak mu się 3/4 pomieszczeń odetnie.

Ale tu jakoś nikt nie pisze o zaworach.

Liczba startów z obserwacji. Ale jak siedzę 2h w pom gospodarczym i kocioł cały czas jednostajnie pracuje, to mam pewność, że problem opisywany tu mnie nie dotyczy

mam wrażenie, że te negatywne posty są pisane przez trole wynajęte przez konkurencję.... pojawia się autor, zrobi kilka wpisów tylko w jednym temacie poczym znika i nagle cudownie pojawia się kolejny poszkodowany biedak i znowu czysta historia parę postów w temacie i bach gościu znika.....a do tego paru łowców wpisów którzy mają wiedzą w każdym temacie i chętnie się nią dzielą....

różne kotły naprawiałem, tylko w wieśku po odkręceniu elektrody nie idzie jej przykręcić, bo z gwintu robi się mielonka

tylko w wiesku po zapchaniu się syfonu nazbierało się tyle wody, że uszkodził się zawór gazowy a przy szukaniu usterki poleciał bezpiecznik na płytce... wlutowany, większość osób pewnie nie wie jak wygląda, dla porównania jak przy ferroli zrobiło się podwójne zasyfonowanie to pobulgotało i się kocioł wyłączył

seria 200 kocioł do wymiany, bo wymiennik do wymiany, bo.... cieknie przy śrubie mocującej pokrywę, standardowy wyciek , pewnie każdy się spodziewa, że od ognia poleci wymiennik.

ogólnie kotły takie jak inne tylko w cenie premium.

Kolego redox7 NIE PRZEGINAJ twoje zarzuty są bez podstawne a twoje opisy mogę obalić .nie to nie jest pojedynek prześledż moje posty od początku . Twoje tez można by utwierdzić się w jakimś przekonaniu. Niestety jaki wpływ może mieć rozwinięcie tego tematu jest oczywisty, ludzie czytają i zostają uświadomieni co może ich spotkać a o czym nie było mowy , a dzięki temu maja wybór a nie skłaniając się samymi folderami reklamowymi by wierzyć w ich cudowna moc przez co obrywa firma jak i osoby współpracujące z nimi (czym droższe tym większe profity) Wiele przykładów podałem nie tylko WIATR ale dlaczego poruszam te tematy bo jestem/byłem użytkownikiem tych dobrodziejstw i czytam różne artykuły, opracowania, tak jak chodzisz na szkolenia by się rozwijać i poszerzyć swoją wiedzę.To forum tez jest '' Kompendium '' wiedzy której nie ma na szkoleniach , w książkach itp , je piszę życie ,sam z niego korzystasz.. Oczywiście są na tym forum niepotrzebne komentarze i być może wpisy konkurencji ale też osoby które są nie zależne od tych wszystkich firm i posiadają doświadczenie branżowe i dzielą się nim.Podałem porównianie Mercedesa bo ktoś kiedyś powiedział: dziadkowie , ojcowie ''czym prostsze będziesz miał rozwiązania tym będziesz miał miej kłopotów'' i ta zasada w życiu się sprawdza.Dlaczego to piszę bo zapłaciłem krocie za sprzęt , póżniej kolejne bo kocioł taktuje nie miłosiernie i nikt nie potrafił z tym sobie poradzić(serwis, instalatorzy, infolinia) z walając winnę na instalację. Potem okazuje się że to nie moja winna tylko ten kocioł tak pracuje jak zaczyna się wiatr a firma Viessmann zna dokładnie ten problem ale o nim nie wspomina przez co użytkownicy tracą czas i pieniądze a nie miało to tak wyglądać decydując się na jego zakup. Dlatego tak potężna firma powinna poczynić wszelakie próby w rozwiązaniu tego problemu , posiadają potężny budżet. . Proszę zrobić test na podzespołach Viessmanna ,rurę spalinową delikatnie przechylić do rury zew. aby nie była centaralnie co wtedy z robi kocioł. Mówię tu o podzespołach Viessmanna które były dostępne 2015 roku bo co nie którzy piszą że niczym się nie różni. a do tego montował to wykwalifikowany , przeszkolony autoryzowany instalator Viessmanna który siegał rad u samego Viessmanna tak jak to robią inni i serwisanci jeśli z czymś maja kłopot bo są tam doradcy techniczni , projektanci i wiele innych osób.Próbowałem sam rozwiązać problem i widzę że są jakieś zależności między sobą ale niestety nie posiadam tylu tytułów aby to pojąć więc radzę się specjalistów którzy te piękne urządzenia skonstruowali.Albo niech usprawnią kocioł jeśli osiągneli tak niską moc albo usprawnia system spalinowo-powietrzny aby nie zachodziła tego typu praca. Duzo osób mieszka gdzie warunki wietrzne są na tyle częste że ten kocioł szaleje.Wystarczą w drożyć pewne wytyczne co w przypadku takich miejsc zastosować jeśli się nie da oraz chęci i pomoc a nie ''nie da się i koniec'' Wiec kolejny raz pisze w tej sprawie aby przysiąść na tym tematem i go rozwiązać .Redox7 jeśli zastanawiasz się nad pompą wiem że jest droga ale warto zastanowić się nad Alpha Innotec WZSV 92H3M inwerter i gruntówka odwiert pionowe. podobną ma viesiek i steibel tylko jedna z tych firm zaopatruje się u drugiej a nibe wykupiło alpha innotec ta w ramach ścisłości. Wiele badań Viessmann Polska robiła dotyczącej pomp ciepła ciekawe artykuły.

proszę bardzo godz 7 wybiła i nagle znowu wraca życie u niektórych....

Wojownik2 piszesz że sie nie znasz a po pierwsze podważasz widze i doświadecznie ludzi w viesku, po drugie znowu nie znając się polecasz jakieś urządzenia.

Przy naszych zimach gruntówka to wywalone pieniadze, Alpha odpada ze względu na problemy z dostępem do serwisu.

ogolnie dla mnie jestes trolem na usługach ktorejś z firm (czyżby alphy) i tyle....

Pytanie z poza tematu

Czy są jakieś przeciwskazania aby zamontować w zasobniku ładowanym warstwowo 100 l. anody tytanowej np galmet czy innej firmy zamiast magnezowej bo Viessmann nie ma takiej anody w swojej ofercie

I znowu się mijasz z prawdą. Anode tytanową mamy w swojej ofercie. Znajdziesz ją w cenniku https://www.viessmann.pl/content/dam/vi-brands/PL/PDF/Cennik/Viessmann_Cennik_1_2022_01_26.pdf/_jcr_content/renditions/original./Viessmann_Cennik_1_2022_01_26.pdf przy każdym wyposażeniu do zasobników (przykładowo, byś nie musiał dlugo szukać na stronie 58, anoda ochronna 7265008 )

Oczywiście nie stoi nic na przeszkodzie byś zastosował anode innej firmy.

Chciałby też sprostować kolejną nieprawdę jakoby cyt.:" podobną ma viesiek i steibel tylko jedna z tych firm zaopatruje się u drugiej"

Produkcja pomp ciepła firmy Viessmann odbywa się w fabryce w Legnicy. Dodatkowo 15.12.2021 została podjęta decyzja o postawieniu w Legnicy kolejnej fabryki pomp ciepła. Skoro pompy produkujemy sami to wynikałoby, że to Stiebel kupuje od nas.... schlebia nam to ale niestety to kolejna nieprawda.

Edytowane przez Konsultant Viessmann

mam wrażenie, że te negatywne posty są pisane przez trole wynajęte przez konkurencję.... p.
A ja mam wrażenie, że jest Kolega Konsultant NO.2 :) Z mojego doświadczenia i kombinacji wynika, że należy dolot powietrza i wylot spalin przymknąć na minimum + zdecydowanie osłonić dolot powietrza -mam pewne rezultaty pozytywne (działają oprócz silniejszych porywów wiatru) , ale ostatnio kominiarz powiedział że niezgodnie ze sztuka p.poż. -i jak żyć?

Poza tym Producent odpowiedział już mi wymijająco, że nie mogą sie tym zająć, bo produkt nie jest przez nich zarządzany. . -czyżby również nie był poprzez nich produkowany? Bo napisałem do Producenta przecież a nie do lokalnego serwisu, ufff