Mareks77 07.02.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 No jasne. Należy wybrać mniejsze zło ale podnosząc wydajność pompy gdy kocioł podwyższył wysterowanie palnika ze względu na wiatr możemy ograniczyć przyrost temperatury na wyjściu.Ze sprzęgłem możemy podnieść pompę wewnętrzną i zewnętrzne mieć wyrównane przepływy bez taktowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 07.02.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 No jasne. Należy wybrać mniejsze zło ale podnosząc wydajność pompy gdy kocioł podwyższył wysterowanie palnika ze względu na wiatr możemy ograniczyć przyrost temperatury na wyjściu. Ze sprzęgłem możemy podnieść pompę wewnętrzną i zewnętrzne mieć wyrównane przepływy bez taktowania Przepływy nic nie dadzą podczas wiartu i tak będzie taktował i tak. Problem trzeba zlikwidować u źródła a nie szukać sposobów które i tak nic nie dadzą. Jedynym rozwiązaniem jest wyeliminować wzrost mocy podczas wiatru tylko pytanie jak. Pan konsultant zamiast mówić że to normalna praca powinien chociaż "próbować" dowiedzieć się co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.02.2022 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Przepływy nic nie dadzą podczas wiartu i tak będzie taktował i tak. Problem trzeba zlikwidować u źródła a nie szukać sposobów które i tak nic nie dadzą. Jedynym rozwiązaniem jest wyeliminować wzrost mocy podczas wiatru tylko pytanie jak. Pan konsultant zamiast mówić że to normalna praca powinien chociaż "próbować" dowiedzieć się co z tym zrobić. Nie wyeliminujesz wzrostu mocy podczas wiatru bo na tym polega ochrona że wentylator pracuje szybciej. Jeśli to nie nastąpi to podczas podmuchu kocioł się wyłączy a gdy podmuch minie załączy się ponownie więc wystąpi taktowanie od podmuchu do podmuchu. Przepływ powietrza podczas podmuchów ulega zmianom w jedną lub drugą stronę, dlatego aby zagwarantować w miarę stały przepływ w stronę kotła wentylator zwiększa obroty i tym samym następuje wzrost mocy palnika. Nie ma tu złotego środka w postaci np. nasad kominowych bo każdy przypadek ( dach, komin, kierunek wiatru ) jest inny. Dlatego jeśli zwiększymy przepływ i tym samym odbiór gorącej wody z zasilania to przy stałej 30 - 40% mocy temperatura nie przekroczy granicznej przy której następuje wyłączenie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 07.02.2022 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 No ok tylko wtedy w domu będziesz miał 25 stopni a nie 21 tak jak chcesz a już lepiej nie mówić o poborze gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.02.2022 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 No ok tylko wtedy w domu będziesz miał 25 stopni a nie 21 tak jak chcesz a już lepiej nie mówić o poborze gazu. Bzdura. Zrozum że obecnie przy taktowaniu kocioł pracuje 10 - 20s podgrzewa tylko wodę w wymienniku i trochę poza nim bo przyrost temperatury jest tak duży że przekracza ona granicę powodującą wyłączenie, natomiast woda w instalacji nadal jest chłodna. Ten stan i taktowanie trwa do czasu aż woda w instalacji ostygnie na tyle aby mogła przyjąć zawyżoną moc kotła. Jeśli regulator pokojowy będzie trzymał temperaturę a nie sama pogodówka to będziesz miał tyle ile chcesz. Kocioł będzie się tylko częściej załączał i wyłączał utrzymując zadaną temperaturę ale nie będzie taktował klepiąc co chwila i nie powodując podgrzewania wody w instalacji . W kotłach dwufungcyjnych podaje się wydajność wody o określonej temperaturze. Jeśli więc dla 50*C mamy 14l/min to dla przepływu 20l/min temperatura będzie już miała tylko 43*C. Dlatego stosując taką samą zasadę możemy pozbyć się trochę temperatury i taktowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 07.02.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Wybacz ale użytkuje ten kocioł 7 lat i naprawdę dużo próbowałem i to nic nie daje. Woda w wymienniku nagrzana w sprzęgle nagrzana mieszacze pozamyka i palnik stop. Po czym mieszacze się otwierają i dalej powtórka z rozrywki. Ogrzewanie podłogowe jest najbardziej ekonomiczne jeśli temperatura zasilania jest utrzymywana na mniej więcej na tym samym poziomie. A takie chwile będę grzał podłogę a później chwilę nie to z oszczędnością poboru gazu nie ma nic wspólnego testowałem nie raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.02.2022 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Ty użytkujesz jeden kocioł a ja ich zainstalowałem dziesiątki. Rozumiem że masz złe doświadczenia i wszelkie nowinki są dla Ciebie stratą czasu.Mieszacze Ci się zamykają bowiem temperatura jest za wysoka. To tym bardziej potęguje problem wzrostu temperatury w wymienniku. O ile istnieje zakres to zwiększenie przepływu po stronie mieszacza oraz po stronie kotła spowoduje mniejszą temperaturę na zasilaniu a to z kolei nie spowoduje przymykania zaworu trójdrogowego.Ekonomiczność podłogówki jest znana wszystkim, jednak praca przerywana tylko w okresach wzmożonego wiatru jest lepsza od taktowania w którym ogrzewanie nie występuje w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 08.02.2022 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Nie mam podstaw by się obrażać. Temat sledzę i jeśli nie ma nic nowego to nie piszę, bo moim zadaniem nie jest nabijanie sobie postów. odpowiadając na pytania 1. kociol reaguje na wykryte podmuchy zwiększajac chwilowo moc minimalną. Kocioł nie mierzy zmian ciśnienia po stronie spalin. 2 Kocioł ni emierzy również ciśniena po stronie powietrza, jest mierzony przepływ masowy powietrza, 3. patrz pkt 1. 4. chyba błąd w tlumaczeniu, zmiany sa robione na podstawie rzeczywistych pomiarów a nie prognozy. 5. ograniczenie mocy służy do ograniczenia mocy maksymalnej 6. tzn? 1. czyli jak je wykrywa, wg jakiego pomiaru? -za dużo tlenu ma? I nie zmniejsza podmuchu? 2. czyli jednak nie tlenu tylko ilość powietrza -dlaczego więc sobie go nie zmniejsza? 4. Niemcy odpisali sugestywnie że >4ms -stąd poszukiwanie parametru mierzonego, ew. prognozy wiatru 5. To sie wię, ale kiedy jest np. ignorowane 6. Schemat total dla automatyka z wszystkimi logikami, ograniczeniami, również dot. wiatru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 08.02.2022 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 .....Przepływ powietrza podczas podmuchów ulega zmianom w jedną lub drugą stronę, dlatego aby zagwarantować w miarę stały przepływ w stronę kotła wentylator zwiększa obroty i tym samym następuje wzrost mocy palnika.... A może by zaczął zmniejszać?, bo w końcu pomiar wskazuje, że ma za dużo. A dopiero jak ma za mało to zwiększać -jakaś kiepska ta regulacja. Poza tym przed wentylatorem powinny być odpowiednie kierownice, które by przy okazji tłumiły efekty kominowe. Mój komin to ok. 8mb, więc już w sobie samym ma tłumienie odpowiednie, bo przecież powietrze ulega mini-sprężaniu i nawet duży poryw na poziomie 8m, będzie mało odczuwalny na poziomie 2mb, gdy przejdzie w dół przez komin. Do tego mam przysłone na kratce czerpnej powietrza i naprawdę nie rozumiem skąd problem ilości powietrza. Generalnie -serwis nie chce gadać o szczegółach konstrukcyjnych, więc trzeba się temu przyjrzeć samemu... ... obecnie przy taktowaniu kocioł pracuje 10 - 20s podgrzewa tylko wodę w wymienniku i trochę poza nim bo przyrost temperatury jest tak duży że przekracza ona granicę powodującą wyłączenie.... Tu możesz mieć też dodatkowo inny problem - wygląda w ogóle, że kocioł nie wychodzi Ci z rozruchu! Otarłem się o to jak zacząłem obniżać parametry kotła aby uzyskać wyższą sprawność, wtedy niechcący obniżyłem jedno z zabezpieczeń temperaturowych kotła, które niestety nie jest ignorowane przy rozruchu (inteligentny kocioł?) i wtedy nabiłem też tysiące rozruchów, zanim się spostrzegłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 08.02.2022 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Wybacz ale użytkuje ten kocioł 7 lat i naprawdę dużo próbowałem i to nic nie daje. Woda w wymienniku nagrzana w sprzęgle nagrzana mieszacze pozamyka i palnik stop. Po czym mieszacze się otwierają i dalej powtórka z rozrywki. Ogrzewanie podłogowe jest najbardziej ekonomiczne jeśli temperatura zasilania jest utrzymywana na mniej więcej na tym samym poziomie. A takie chwile będę grzał podłogę a później chwilę nie to z oszczędnością poboru gazu nie ma nic wspólnego testowałem nie raz skoro mieszacze pozamykane tzn że masz źle dobraną krzywą grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 08.02.2022 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 skoro mieszacze pozamykane tzn że masz źle dobraną krzywą grzewczą. Heh to czyli mam dać na zasilanie podłogi 40 stopni żeby się nie zamykały? Jak na kotle jest 50 to jak mają się nie zamykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 08.02.2022 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Heh to czyli mam dać na zasilanie podłogi 40 stopni żeby się nie zamykały? Jak na kotle jest 50 to jak mają się nie zamykać jak się zamykają tzn że masz za wysoką krzywą i instalacja przegrzewa pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 08.02.2022 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Redox wcale mi pomieszczeń nie przegrzewa. Mieszacze zamykają się ponieważ kocioł podczas wiatru nie schodzi z mocą poniżej 32% i nie utrzymuje zadanej temperatury np 35 stopni tylko cały podgrzewa ją np do 50 stopni aż do wyłączenia kotła. Zresztą o tym jest ten temat na tym forum. A Ty chyba pomyliłeś tematy ponieważ do niczego w związku z tym tematem twoje posty nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 09.02.2022 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Pochowałem b.bliską osobę mojemu sercu którą część w sobie posiadam. To był dopiero Wojownik walczył o prawdę o sprawiedliwość i dążył do celu na tyle ile mu zostało sił i nie bał się postawić urzędnikom, polityką i całej jej biurokracji bo walczył w słusznej sprawie, mówił o marzeniach ale robił to dla swoich dzieci. Twardo stawiałem fakty dotyczące tego co doświadczyłem użytkując ten kocioł a mam tylko jeden i spędziłem przy nim bardzo.wiele godzin (pisałem o tym) i nie potrzebne było mi montować ich dziesiątki aby zrozumieć jego pracę. Nazywajcie sobie jak to chcecie ale wychodzi na to że zbytnio zaufałem reklamie i samemu Viessmannowi w przekonaniu że na tyle maja dobrze opracowaną technologię że będzie wszystko dobrze pracowało.CZAS I PIENIĄDZE KTÓRE POŚWIĘCIŁEM W ROZWIĄZANIU TEGO PROBLEMU BO UWAŻAŁEM ŻE PRACA W TAKI SPOSÓB TEGO KOTŁA JEST NIE NORMALNA I PRZYCZYNIA SIE NA NIEKORZYŚĆ MOJĄ POSZŁY NA MARNE. DLACZEGO !!! Bo się okazuje że jest to tabu dla producenta i niewygodne fakty a na tym forum mamy tego świetny przykład.Dla nie których te informacje działają niekorzystnie próbują być mądrzejsi i zamiast przyjrzeć się dokładnie temu problemowi to odwracają kota ogonem rzucając winę na ich posiadaczy ''że to że tamto'' i choć liczby zgadzają się na papierze bo na tym bazują projektanci ale nie muszą się potwierdzać bo może dochodzić jeszcze wiele zmiennych.Zrobiłem co mogłem i wydałem dużo pieniędzy na tzw. OFERTĘ od Viessmanna która miała przyczynić się do poprawnej pracy kotła i na tym koniec.ZERO PRÓB POMOCY TAK MA BYĆ I KONIEC LUB ŻE JEST TO TWOJA WINNA BO COŚ TAM a to świadczy tylko o firmie. Pisałem że zaproszę do siebie przedstawicieli Viessmanna i najlepiej Pana Marcin.P lub Dawida P bo posiadają ogromną wiedzę ale na to wychodzi że to nic nie zmieni ponieważ te kotły tak mają co sami potwierdzają i musimy z tym żyć BO NIE CHCĄ POMÓC MIMO ZAPLECZA KTÓRE POSIADAJĄ. Tak na koniec to co doświadczyłem na tym forum utwierdza mnie w moim przekonaniu i nie muszą się wszyscy z tym zgadzać ale niestety firma jest nastawiona na zyski często kosztem przyszłych lub obecnych użytkowników ich produktów. Ostatnia lektura bo to jest walka z wiatrakami i jest to mój ostatni post bo wiele się teraz zmieni w moim życiu i teraz dla mnie nie będzie miało to znaczenia , choć będę zaglądał na to forum bo być może Viessmann przychylnie popatrzy na ten problem i da jakieś rozwiązanie lub któryś użytkownik znajdzie rozwiązanie tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 09.02.2022 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 https://inzynierbudownictwa.pl/wplyw-wiatru-na-wentylacje-i-odprowadzenie-spalin-gazu-z-mieszkan/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 09.02.2022 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Wojownik2 - moje kondolencje. Smutno się zrobiło, chociaż w tym wątku nigdy nie było za wesoło. Pamiętaj, że żyjemy w czasach gdzie każda naprawa polega na wymianie czasem coraz większych modułów, a serwisant nie ma czasu długotrwałej analizy pracy kotła i skasowałby pewnie dużo. Jednak ten kocioł można przeanalizować zdalnie -próbowałeś pogadać, żeby się temu przyjrzeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 09.02.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Konsultant Viessman - czy istniej możliwość przeróbki zasobnika cwu Vitocell 100-W CUGA 120L, bo ten który posiadam, nie ma możliwości zamontowania grzałki elektrycznej i wspomagania z PV. Może jego płaszcz ma miejsce, gdzie dałoby się to zrobić? Oczywiście chodzi zdecydowanie o przeróbkę pogwarancyjną. Edytowane 9 Lutego 2022 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.02.2022 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Konsultant Viessman - czy istniej możliwość przeróbki zasobnika cwu Vitocell 100-W CUGA 120L, bo ten który posiadam, nie ma możliwości zamontowania grzałki elektrycznej i wspomagania z PV. Może jego płaszcz ma miejsce, gdzie dałoby się to zrobić? Oczywiście chodzi zdecydowanie o przeróbkę pogwarancyjną. niestety, jeśli fabrycznie niema otworu to nie przewidujemy jego robienia w późniejszym czasie. Zasobniki serii 100 zabezpieczane są przez korozja powłoka ceramiczną i każde wiercenie spowoduje jej nieodwracalne uszkodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 10.02.2022 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) niestety, jeśli fabrycznie niema otworu to nie przewidujemy jego robienia w późniejszym czasie. Zasobniki serii 100 zabezpieczane są przez korozja powłoka ceramiczną i każde wiercenie spowoduje jej nieodwracalne uszkodzenie. Dziękuję za info. Prawdopodobnie dokupię mały bojler na grzałkę - czy Pan się orientuje, jest jakaś rezerwa w automatyce Viessmanna dla tego urządzenia, czy trzeba kupować też całość z automatyką? Stan: 2 obiegi, sprzęgło, mieszacz, 200-W z reg. pogodową + Vitocell 100-W (2 skrzyneczki automatyki). Będę wdzięczny za podpowiedzi Pana lub innych użytkowników. Dziękuję. Edytowane 10 Lutego 2022 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astrea 10.02.2022 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Hej, Mam piec vitodens 200W 49kW z vitotronic 200 (z jakimś czujnikiem na zewnątrz pogodówka) podgrzewacz vitocell 100W 300ltr i mam podobny problem jak tu wszyscy - taktowanie pieca. Na chwilę obecną w domu są robione głównie prace wykończeniowe, więc nie jest potrzebna "normalna" temperatura w pokojach. Taktowanie wygląda tak że piec co 2 minuty około, włącza się na 10-20s z mocą 80%. Od końca listopada przebieg pieca to 24500, czyli jakieś 400 razy dziennie się włącza. Instalator stwierdził że można by zmniejszyć maksymalną moc grzewczą pieca na np 40%. (szczerze mówiąc nie wiem jak to się robi, ale poszukam jeszcze) Instalacja ze sprzęgłem afriso, za sprzęgłem rura się rozdziela na instalacje do grzejników i do podłogówki, do podłogówki jest mieszacz który część ciepłej wody kieruje spowrotem do sprzęgła, a reszta leci na podłogówke. (nie wiem czy to dobrze opisałam, przepraszam za wszelkie błędy) Ogrzewanie podłogowe około 300m2, 4 grzejniki drabinki (nie zamontowane na chwilę obecną), w aplikacji mam ustawione Grzejniki 15 stopni, Podłogówka 13 stopni. Piec utrzymuje w tej chwili na podłogówce temp. zasilania około 20 stopni (według czujnika), co daje jakieś 15 stopni w pokojach (termometr pokojowy). Dom ocieplony ściany 14cm styropian + niektóre pomieszczenia 36cm, piwnica 12cm (wiem że na obecne standardy to niezbyt dużo, no ale jest), poddasze 30cm wełna Mam podgląd przez aplikację Viessmann co się dzieje z piecem. Rachunek za gaz 1. miesiąc 3k zł (około 1000m3), drugi miesiąc 1k zł (około 300m3). Pytanko do Was, czy można powalczyć z tym piecem aby mniej się włączał? Bo takie ilości przebiegów to chyba nie jest norma? Za wszelkie porady dziękuje Pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2022 przez astrea użycie terminów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts