Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy odpowietrzenie kanalizacji stanowi poważny mostek w domu pasywnym?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież nie wystawisz ponad dach samą rurę pcv :) Jakiś komin warto zakupić.

Chcę u siebie przerobić przestrzeń nad poddaszem użytkowym na tzw. baaaardzo dużą skrzynkę rozprężną. Tam będzie zaciągane brudne powietrze z domu, więc i zakończenie kanalizacji nie stanowi problemu. Później te powietrze będę przepuszczał przez reku i wyrzucał na zewn. Jedyny przepust jaki chciałbym mieć w domu, to wyrzut z wentylacji.

Chodziło mi o dachówkę wentylacyjną. Wyżej ktoś wstawił fotkę. Po to ktoś wymyślił te dachówki.

Straty są zimą a zimą jest też różnica temp. To powoduje, że ciąg jest wyczuwalny "gołą ręką".

Ale szkoda odp. bo tak naprawdę cały, nie zmanipulowany wpis brzmiał:

...różnica wyraźna.

Czyli ~200m3/dobę? Wystarczy chyba aby merytorycznie odp. na pytanie tematu zamiast robic syf jak zwykle?

EDIT: Jest i odp. rzeczonego:

Drogi kszhu to był komentarz do ,,taka rura ciągnie jak dobry komin" Choć o,2W z jednego stopnia to może czemu nie (sarkazm)

Dom ma instalację kanalizacyjną a ona musi mieć odpowietrzenie. Inst. kan. jest połączona z POŚ więc siłą rzeczy jest i odpowietrzeniem .Ciepłe się unosi,więc siłą rzeczy przepływ jest jednoznaczny. Kominki przy złożu POŚki to są napowietrzniki. To nie jest odpowietrzenie a napowietrzenie.

Chyba że masz sławojkę,to faktycznie nie musi być odpowietrzenia przez dom.

Po to daje się odpowietrzenie nad kalenicą,coby na dole nie waliło przemianą materii.No ale jak kto lubi te zapachy,to faktycznie ,nie zabronisz.

Różnica temp. i wysokości jednak wymusi przepływ nad kalenice, bo wewnętrzna inst. i tak musi być odpowietrzona ,inaczej z syfonów wyssie.

• 4 years później...

Podnoszę temat.

Czy w między czasie ktoś wymyślił jak 'energooszczędnie' zamontować wywiewkę kanalizacji?

Będę mieć dwa piony kanalizacji oraz oczyszczalnie biologiczną.

Pomyślałem żeby nielegalnie zrobić 2 zawory napowietrzające, poużywać, sprawdzić czy z syfonami będzie ok, czy nie będzie śmierdzieć. Jeśli będzie ok to zostawić, jeśli nie dorobić wywiewkę na dachu.

Drugi pomysł to zaizolować wełną całą rurę kanalizacyjną aż po dach. Wtedy zimne gazy przechodzące z oczyszczalni przez rurę kanalizacyjną w kierunku dachu nie będą wyziębiać domu?

Czy sensowne jest montować wywiewkę w ścianie szczytowej żeby nie 'dziurawić' dachu?

Chyba że się mylę i żadne zimne gazy nie będą przepływać na trasie oczyszczalnia->dom->wywiewka na dachu lub odwrotnie i robić efekt odwrotny do GWC?

• 2 weeks później...
Podnoszę temat.

Czy w między czasie ktoś wymyślił jak 'energooszczędnie' zamontować wywiewkę kanalizacji?

Będę mieć dwa piony kanalizacji oraz oczyszczalnie biologiczną.

Pomyślałem żeby nielegalnie zrobić 2 zawory napowietrzające, poużywać, sprawdzić czy z syfonami będzie ok, czy nie będzie śmierdzieć. Jeśli będzie ok to zostawić, jeśli nie dorobić wywiewkę na dachu.

Drugi pomysł to zaizolować wełną całą rurę kanalizacyjną aż po dach. Wtedy zimne gazy przechodzące z oczyszczalni przez rurę kanalizacyjną w kierunku dachu nie będą wyziębiać domu?

Czy sensowne jest montować wywiewkę w ścianie szczytowej żeby nie 'dziurawić' dachu?

Chyba że się mylę i żadne zimne gazy nie będą przepływać na trasie oczyszczalnia->dom->wywiewka na dachu lub odwrotnie i robić efekt odwrotny do GWC?

Ostatecznie wywiewkę zakończyłem w przestrzeni pomiędzy deską elewacyjną a płytą MFP w ścianie szczytowej. Wywiewka zakończona jest automatem napowietrzającym. Jest OK.

Ludzie o czym Wy piszecie. To są pomijalne wielkości. Przecież tego powietrz nie wyciąga Wam z domu, jakby tak było to by syfony nie miały sensu. Puścić w warstwie izolacji i zapomnieć. Napiszę jeszcze, że mam rurę fi 200 przepuszczoną przez dach (wychodzi z poddasza, leci równolegle do kalenicy i niej do góry jest 9 króćców fi 100) i wielkich mostków kamera termowizyjna nie pokazuje. Dużo gorsze rzeczy pokazuje jak mamy jakąkolwiek nieszczelność i przewiewy więc na tym się skupcie !

Może opiszę ku przestrodze. U siebie nie mam odpowietrzenia kanalizacji tylko napowietrzacze, nie działa to za dobrze, pomijając brak napowietrzacza przy wannie(wysysało mi wodę z syfonu umywalki dorobiłem jeszcze jeden napowietrzacz). Mam oczyszczalnie ekologiczną po wypuszczeniu wody z wanny smród wracał z szamba. Mam teraz dorobioną wentylację bezpośrednio na oczyszczalni oraz syfon na wyjściu kanalizacji z domu (miałem taka małą rewizje dorobiłem kolanko w dół taki syfon i zapach nie wraca z szamba). Podsumowując ne działa to dobrze na samych napowietrzaczach trzeba mieć jeszcze wentylacje do wyrównywania ciśnienia - tak też piszę w instrukcji napowietrzaczy. Niestety zaufałem mojemu pseudo hydraulikowi.

• 2 years później...

Odświeżam temat bo natrafiłem na poniższy eksperyment bodajże Politechniki Lubelskiej, ale może ktoś ma jeszcze lepszy pomysł ?

https://informacjainstal.com.pl/en/tag/passive-building/

Koncepcja-układu-napowietrzaniarys1.jpg

Schemat proponowanego sposobu napowietrzania instalacji kanalizacji sanitarnej: 1 – zbiorniki hermetyczne, 2 – pion kanalizacyjny, 3 – przybory sanitarne, 4 – podejście kanalizacyjne, 5 – syfon kanalizacyjny, 6 – przewód odpływowy, 7 – rura wywiewna, 8 – wywiewka kanalizacyjna, 9 – punkt odbioru ścieków

Cytat:

"Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że istnieje możliwość wykorzystania proponowanej koncepcji napowietrzania do ograniczania powstawania podciśnienia w trakcie przepływu ścieków przez przewody instalacji kanalizacyjnych. Proponowany układ redukcji podciśnienia jest szczególnie zalecany w budownictwie pasywnym i niskoenergochłonnym z uwagi na rygorystyczne wymagania odnośnie do szczelności zewnętrznej skorupy budynków. Przesunięcie rury wywiewnej poza bryłę budynku i napowietrzanie układu za pomocą zbiorników rezerwowych może stanowić dobry sposób na minimalizację mostków termicznych, typowych dla tradycyjnych sposobów wentylowania układów kanalizacyjnych."

• 1 year później...
Witam. W jaki sposób ocieplić rury od odpowietrzenia na poddaszu nieogrzewanym? Jaka grubość wełny będzie odpowiednia?

A co chcesz osiągnąć? Jak się para wodna skropli - to spłynie do kanalizacji (czyli tam, skąd odparowała). A to, co przez ścianę się wychłodzi, to już na poddaszu nie uratujesz - przepadło.

Czyli termoizolacja wentylacji kanalizacji w przestrzeni nieogrzewanej nic nie daje i jest zbędna.