bobas84 02.03.2022 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 A co chcesz osiągnąć? Jak się para wodna skropli - to spłynie do kanalizacji (czyli tam, skąd odparowała). A to, co przez ścianę się wychłodzi, to już na poddaszu nie uratujesz - przepadło. Czyli termoizolacja wentylacji kanalizacji w przestrzeni nieogrzewanej nic nie daje i jest zbędna. Słyszałem, że woda potrafi się skraplać również na zewnętrznej stronie rur i może kapać na ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2022 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Słyszałem, że woda potrafi się skraplać również na zewnętrznej stronie rur i może kapać na ocieplenie Jak rura chłodzi wilgotne powietrze to owszem. Tylko czy w upały rura będzie na tyle zimna, żeby się skropliło i jeszcze wsiąkło w ocieplenie? Nawet, jeżeli tak - to wełna nie rozwiąże wtedy problemu, bo ma znikomy opór dyfuzyjny i para wodna i tak się skropli. W takich sytuacjach trzeba używać pianki kauczukowej. A jak się uprzesz na wełnę, to trzeba ją dokładnie od zewnątrz owinąć np. folią stretch tak, żeby Z ŻADNEJ STRONY para wodna nie mogła dotrzeć do rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobas84 03.03.2022 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 A zima? Bo chyba bardziej o tej porze roku myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 03.03.2022 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 (edytowane) tak to poważne , w skali życia po podliczeniu flaszka czy nawet dwie będzie. bo wicie, rozumicie to co opuszcza wasze lube ciałka ma temperaturę znacznie wyższą niż temperatura utrzymywana w waszych pomieszczeniach, a jak jeszcze władujecie tam zawartość wanny po wymoczeniu. to te straty sa iluzorycznie z wnętrza domu pasywnego. Jak znam życie niedługo kanalizację trza będzie izolować termicznie, aby bankom i inym żyło sie lepiej a raty były wielkie, a dom za milion tanim Edytowane 3 Marca 2022 przez gnago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.03.2022 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 A zima? Bo chyba bardziej o tej porze roku myślałem Co zima? Zimą na nieogrzwanym poddaszu masz zimniej, niż wewnątrz tej rury - więc może się skraplać wewnątrz, a nie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyob 31.05.2022 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Wpakowałem ścinki i resztki styropianu wokół rury odpowietrzającej. Potem poszła najtańsza pianka. Na nieogrzewanym poddaszu mam założony "rękaw" z wełny owinięty folią, aż pod sam dach. Taka moja ekstrawagancja. Nie jestem budowlańcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.06.2022 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Wersja wypasiona:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts