kamilb1987b 12.12.2017 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Ludzie robią fundament, nadproża, stropy a nawet dachy a to są elementy konstrukcyjne w których też można popełnić błędy. Mimo wszystko na to są rysunki konstrukcyjne a kierownik budowy sprawdza czy v wszystko jest ok. Jak widzi że jest dobrze to zezwala na dalsze prace i tyle. Nie wiem czy ja znajdę jakiegoś ale myślę że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.12.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Ludzie robią fundament, nadproża, stropy a nawet dachy a to są elementy konstrukcyjne w których też można popełnić błędy. Mimo wszystko na to są rysunki konstrukcyjne a kierownik budowy sprawdza czy v wszystko jest ok. Jak widzi że jest dobrze to zezwala na dalsze prace i tyle. Nie wiem czy ja znajdę jakiegoś ale myślę że tak. Robią, ale podstawie projektu konstruktora, z elementów do tego przeznaczonych, czyli beton, stal, bloczki, wszystko ma atest, dopuszczenie do danego zastosowania, itd. Nijak to przestaje do Twoich planów klecenia w stodole czegoś na podobieństwo konstrukcji ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Ludzie robią fundament, nadproża, stropy a nawet dachy a to są elementy konstrukcyjne w których też można popełnić błędy. Mimo wszystko na to są rysunki konstrukcyjne a kierownik budowy sprawdza czy v wszystko jest ok. Jak widzi że jest dobrze to zezwala na dalsze prace i tyle. Nie wiem czy ja znajdę jakiegoś ale myślę że tak. Robią to wg projektu, odbiera to inzynier. Zrozum to wreszcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.12.2017 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Robią, ale podstawie projektu konstruktora, z elementów do tego przeznaczonych, czyli beton, stal, bloczki, wszystko ma atest, dopuszczenie do danego zastosowania, itd. Nijak to przestaje do Twoich planów klecenia w stodole czegoś na podobieństwo konstrukcji ściany. Ale ja też będę miał przecież projekt i będę to robił z materiałów zgodnie z projektem. SIP robi się z osb i styropianu a domek z paneli. Więc wszystko będzie tak jak napisałeś w pierwszym zdaniu tyle że to będą SIPy. Więc dalej pytam, dlaczego ja tak nie mogę zbudować? Oczywiście jak nie znajdę konstruktora który mi to zrobi to z tego nie będę budował, ale mam nadzieję że się taki znajdzie. W końcu domy się z tego buduje i się to nadaje więc wystarczy dobrze zrobić panele i będzie ok. U mnie w składzie kupiłem sobie dziś po jednej płycie EPS100 i EPS150 gr.5cm. Ściskiem ciesielskim o nacisku 60kg ścisnąłem styropian. W ścisku powierzchnia mała bo ok.3x4cm ale w styropian się to mocno wbijało jak w jeden tak i w drugi. Ścisnęło to jakieś 2mm i faktycznie styropian nie wrócił do pierwotnego wymiaru. Widać ze jest dużo twardszy od EPS80, ale najważniejsze jest to że nie można go ścisnąć za bardzo bo się odkształci i potem będzie ciężko założyć łącznik. Maksymalny ścisk zatem będzie ok.1-2mm, czyli praktycznie tylko taki by osb z styropianem dobrze i równo przylegało, a resztę załatwi dobry klej. W takim razie nie będą potrzebne aż tak duże siły ścisku jak przypuszczałem. Może nawet kilka ton wystarczy, lub tak jak ten rusek co miał pneumatyczną prasę. Przy takiej prasie Stosując 4 podnośniki 10tonowe łączny nacisk by wyszedł 40ton co na 1cm2 da ok.1kg a przy podnośnikach 5tonowych będzie 0,5kg/cm2. Różnica w cenie między 5t a 10t podnośnikiem to raptem 20zł więc można wziąć te 10t. Kiedyś jak gadałem z jednym gościem który przeszedł z jednej firmy co z PURu robią panele do takiej co robią je z styropianu to mówił ze mogą sprasować każdy styropian, nawet grafitowy więc z tego można wnioskować że nieważne jaki jest do tego użyty styropian a i tak będzie to dobre. Skoro nawet taki można użyć do paneli SIP, a zarazem nie można za mocno tego sprasować by się styro za bardzo nie odkształcił, tzn że nie ma potrzeby używać do tego prasy o dużym tonażu. Do tego może nawet by wystarczyła prasa półkowa którą linkował kiedyś beskidziak http://allegro.pl/prasa-polkowa-italpresse-3-srubowa-i7009473767.html#thumb/5 już ta jest nieaktualna a podobnych o odpowiednim wymiarze nie ma więc i tak pozostaje zrobić sobie samemu taką prasę. Znalazłem też ciekawy sposób na nakładanie kleju najlepiej przewinąć do 50 sekundy bo i tak wcześniej nic nie robią a tylko mówią. Ważne jest to że oni po nałożeniu kleju zraszają wodą ten klej, czyli robią to dobrze. Swoją drogą ciekawe że na wschodzie jak robią sobie sami panele i z tego domy to jest to ok, a jak u nas o tym myślę to już nie jest ok. Może jest to spowodowane tym że się boicie nowości czy inności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.12.2017 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Robią to wg projektu, odbiera to inzynier. Zrozum to wreszcie . Też to zrobię według projektu i też to odbierze inżynier. Patrząc na te dwa filmiki widać że oni kleją płyty osb woskowane które nie są przeszlifowane więc raczej to że są woskowane nie dyskwalifikuje tego do produkcji SIP. Kolejny wasz mit został obalony. Na tym filmiku widać że faktycznie do produkcji paneli nie jest potrzebna prasa a nawet worki próżniowe wystarczą. O tym kiedyś wspominał gambit565 więc też do klejenia nie są wymagane duże siły nacisku. Wiem ze taki worek próżniowy też mocno ściśnie ale nie tak jak prasa kilkudziesięciu tonowa. Może też wystarczyłaby taka jak u tego ruska z tym że klej i tak by musiał być taki co wcześniej prezentowałem co zresztą widać na filmikach poprzednich ze nie jest byle jaki. Nie widać na filmie jaki jest tylko że jest płynny, ale jak fachowiec doradza mi taki klej to taki musi być. Jak mi przyjdzie próbka tego kleju to spróbuję go nałożyć jakimś opryskiwaczem czy coś takiego na początku. Klej można podgrzać do 50stopni by był bardziej wodnisty więc może się to uda. Metoda prób i błędów dojdzie się do tego jak najlepiej to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2017 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 A ten "rusek", to jakie ma certyfikaty ?Ty podjedź moze do jakiegoś inżyniera konstruktora, poretm do takiego trudniacego sie tez obowiazkami kierownika budowy i zapytaj, czy ci takie wsrsztatowe panele klepną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.12.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Patrząc na te dwa filmiki widać że oni kleją płyty osb woskowane które nie są przeszlifowane więc raczej to że są woskowane nie dyskwalifikuje tego do produkcji SIP. Kolejny wasz mit został obalony Dobrze Ci fotohobby sugeruje, najpierw zweryfikuj czy to jest do przepchnięcia a potem eksperymentuj, żeby się nie okazało, że chociaż panele masz wypasione to nikt Ci tego nie podpisze i na końcu wybierzesz właściwie (ale po drodze zapłacisz dwa razy za to samo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.12.2017 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Macie rację, ale przyjąłem że nie powinno być z tym problemu. Najważniejszy w tym jest klej a odpowiedni będę miał bo konstrukcyjny. Ale się zobaczy co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.12.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Macie rację, ale przyjąłem że nie powinno być z tym problemu. Najważniejszy w tym jest klej a odpowiedni będę miał bo konstrukcyjny. Ale się zobaczy co powiedzą. To przyjąłeś błędne założenie. I żaden klej tej sytuacji nie poprawi - Twój "produkt" nie będzie miał dopuszczenia do użycia jako elementu konstrukcyjnego, pomimo, że z poszczególnych elementów konstrukcje można tworzyć, tylko wprowadza się je poprzez dopuszczenie do stosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 13.12.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Chlopcze,zamin zaczniesz produkowac nastepne pierdyliony postow o plycie warstwowej konstrukcyjnej prozozmawiaj jak ci radza:- z czlowiekiem posiadajacym odpowiednie uprawnienia w branzy konstrukcyjnej-czlowiekiem posiadajacym odpowiednie uprawnienia w branzy wykonawczeja na koncu okaze sie ze, owszem, kazdy chetnie zaprojektuje cie twoj domek z twojej wspanialej plyty ale tak jakby to byly dwa kawalki plyty z kawalkiem styropianu wlozonym do srodk, niczym nie polaczone. Styropian nie bedzie przenosil zadnych obciazen, co jest istota takiego elementu, i okaze sie znowu ze pierdylion postow napisales na darmo, pomimo ze wszyscy dookola radzili skonsultuj sie z kims madrzejszym od ciebie i posiadajacym odpowiednia wiedze i doswiadczenie.Twoje zaklinanie rzeczywistosci i gdybanie nic nie da. Mozesz sobie ze swojej plyty co najwyzej sciane oslonowa zrobic i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.12.2017 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Panowie to są panele SIP a nie statek kosmiczny. Nie przesadzacie z tym za bardzo? Wiem że to ma być element konstrukcyjny ale jak ktoś robi sobie sam strop to nie zauważyłem że potrzebuje do tego certyfikaty czy coś w tym stylu dzięki czemu ma dopuszczenie. Pokażcie mi przepisy które mówią o tym, że do budowy domu mam używać produkty mające certyfikaty czy jakieś dopuszczenia.Domy nawet z butelek robią a nie słyszałem ze butelki mają dopuszczenia do budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 13.12.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Panowie to są panele SIP a nie statek kosmiczny. Nie przesadzacie z tym za bardzo? Wiem że to ma być element konstrukcyjny ale jak ktoś robi sobie sam strop to nie zauważyłem że potrzebuje do tego certyfikaty czy coś w tym stylu dzięki czemu ma dopuszczenie. Pokażcie mi przepisy które mówią o tym, że do budowy domu mam używać produkty mające certyfikaty czy jakieś dopuszczenia. Domy nawet z butelek robią a nie słyszałem ze butelki mają dopuszczenia do budownictwa. Rozmaiwales juz z osoba posiadajaca odpowiednie urpawnienia budowlane? Co powiedziala? Nie? To po co sie znowu wymadrzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.12.2017 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Rozmaiwales juz z osoba posiadajaca odpowiednie urpawnienia budowlane? Co powiedziala? Nie? To po co sie znowu wymadrzasz? Właśnie napisałem maila do architekta w którym opisałem moje zamiary itp więc się zobaczy co odpisze. Jak szukałem do niego maila to zauważyłem że kiedyś się go już pytałem o to czy byłby w stanie zrobić mi projekt z paneli i odpisał że tak. Teraz mu napisałem że owe panele sam bym chciał sobie zrobić i niech określi co o tym myśli. Z drugiej strony jak może zaprojektować dom z paneli to projekt na dom będę miał a to już moja sprawa skąd wytrzasnę panele. Popatrz na to z takiej strony, kupuje się przykładowo belki stropowe do terivy. Z składu je przywożą i one nie mają na sobie jakiś certyfikatów czy coś takiego. Widać pręty, stopę żelbetową i tyle. Potem się z tego i pustaków układa strop, daje zbrojenie itd a potem kierownik budowy przyjeżdża i sprawdza czy wszystko jest zrobione zgodnie z projektem i jak tak to pozwala zalewać strop. Czy sprawdza czy poszczególne komponenty mają dopuszczenia? Po drugie skąd przypuszczenia że producent zrobi panele dobrze? Rozmawiałem kiedyś z jednym budowlańcem i mówił że zdarzało mu się murować z BK po czym musiał burzyć bo bloczki pękały. Co mu dały te wszystkie certyfikaty? Więc jak możesz to podaj przepisy o które wcześniej pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 13.12.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Właśnie napisałem maila do architekta w którym opisałem moje zamiary itp więc się zobaczy co odpisze. Jak szukałem do niego maila to zauważyłem że kiedyś się go już pytałem o to czy byłby w stanie zrobić mi projekt z paneli i odpisał że tak. Teraz mu napisałem że owe panele sam bym chciał sobie zrobić i niech określi co o tym myśli. Z drugiej strony jak może zaprojektować dom z paneli to projekt na dom będę miał a to już moja sprawa skąd wytrzasnę panele. Popatrz na to z takiej strony, kupuje się przykładowo belki stropowe do terivy. Z składu je przywożą i one nie mają na sobie jakiś certyfikatów czy coś takiego. Widać pręty, stopę żelbetową i tyle. Potem się z tego i pustaków układa strop, daje zbrojenie itd a potem kierownik budowy przyjeżdża i sprawdza czy wszystko jest zrobione zgodnie z projektem i jak tak to pozwala zalewać strop. Czy sprawdza czy poszczególne komponenty mają dopuszczenia? Po drugie skąd przypuszczenia że producent zrobi panele dobrze? Rozmawiałem kiedyś z jednym budowlańcem i mówił że zdarzało mu się murować z BK po czym musiał burzyć bo bloczki pękały. Co mu dały te wszystkie certyfikaty? Więc jak możesz to podaj przepisy o które wcześniej pytałem. Bez urazy gosciu, ale ty moderowano. Zacznij czytac ksiazki isluchac madrzejszych zamiast ogladac ruskie filmy i robic "projekty domow" w sketchupie to moze czegos sie do wiesz. Na nauke nigdy nie jest za pozno chociaz w tym przypadku mam watpliwosci. Wszystko juz zostalo napisane, to ze ty niczego nie zrozumiales to juz twoja sprawa. Szkoda klawiatury Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Inwektywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.12.2017 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Bez urazy gosciu, ale ty moderowano. Zacznij czytac ksiazki isluchac madrzejszych zamiast ogladac ruskie filmy i robic "projekty domow" w sketchupie to moze czegos sie do wiesz. Na nauke nigdy nie jest za pozno chociaz w tym przypadku mam watpliwosci. Wszystko juz zostalo napisane, to ze ty niczego nie zrozumiales to juz twoja sprawa. Szkoda klawiatury Prośba do moderatorów aby nie zmieniali treści wiadomości. Gambit, co zostało napisane? Jak na razie nic konkretnego a tylko masę zniechęcających informacji na zasadzie nie bo nie. Zadałem parę pytań i na żadne konkretnie nie potrafisz odpowiedzieć? Piszesz że są potrzebne jakieś dopuszczenia itp to pytam się o przepisy które o tym mówią. Jaki przepis mówi o tym że do budowy trzeba używać materiałów wytworzonych przez jakiegoś producenta? Z jakim cudem ludzie robią fundamenty, stropy itp nie będąc producentem? Jakie przedstawiają na to certyfikaty że materiały użyte są odpowiednie i że oni mają kwalifikacje do tego by to robić? Wiem że kierbud to odbiera, ale często są tacy co na budowę nie zaglądają. Nawet jak rzetelnie wszystko odbierają to jak ja będę miał projekt na panele to on to przecież też będzie odbierał. Więc konkretnie proszę o odpowiedź dlaczego ja nie mogę z tego budować i jakie przepisy o tym mówią, a nie jakieś slogany tylko konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Pokażcie mi przepisy które mówią o tym, że do budowy domu mam używać produkty mające certyfikaty czy jakieś dopuszczenia.. Ustawa o wyrobach budowlanych i Prawo Budowlane. Nie słyszałem, żeby dom mieszkalny zbudowano obecnie z butelek, gliny, opon czy innych wynalazków został dopuszczony do używania. Pewnie znajdziesz architekta, który się podpisze pod materiałami, których nie użyjesz i kierbuda, który się podpisze, że jednak użyłeś (jak to np. standardowo dzieje się z więźbą). Pewnie też nikt więcej tego nie sprawdzi. Skoro Targom Katowickim przeszły takie numery, to czemu w domku jednorodzinnym miałyby nie przejść? Pytanie, czy to nigdy nie wypłynie i nie dostaniesz nakazu rozbiórki czy coś nie zacznie pękać. Ja wydając spore pieniądze i jeszcze większy nakład pracy bym nie ryzykował budując taki dom wrogowi. A sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 13.12.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Prośba do moderatorów aby nie zmieniali treści wiadomości. Gambit, co zostało napisane? Jak na razie nic konkretnego a tylko masę zniechęcających informacji na zasadzie nie bo nie. Zadałem parę pytań i na żadne konkretnie nie potrafisz odpowiedzieć? Piszesz że są potrzebne jakieś dopuszczenia itp to pytam się o przepisy które o tym mówią. Jaki przepis mówi o tym że do budowy trzeba używać materiałów wytworzonych przez jakiegoś producenta? Z jakim cudem ludzie robią fundamenty, stropy itp nie będąc producentem? Jakie przedstawiają na to certyfikaty że materiały użyte są odpowiednie i że oni mają kwalifikacje do tego by to robić? Wiem że kierbud to odbiera, ale często są tacy co na budowę nie zaglądają. Nawet jak rzetelnie wszystko odbierają to jak ja będę miał projekt na panele to on to przecież też będzie odbierał. Więc konkretnie proszę o odpowiedź dlaczego ja nie mogę z tego budować i jakie przepisy o tym mówią, a nie jakieś slogany tylko konkrety. Poczytaj o takich skomplikowanych pojeciach jak: -Aprobata Techniczna -Swiadcetwo Zgodnosci -Deklaracja Wlasciwosci Uzytkowych i na sam konice najtrudniejsze: -wartosci charakterystyczne materialow konstrukcyjnych. Moze uda ci sie cos zrozumiec, chociaz po tym jak miales klopoty z przeliczeniem jednostek cisnienia i nacisku z kPa na kg/cm^2 i wyciagnieciem wlasciwych wnioskow mam powazne watpliwosci. Dalej niech uswiadamiaja cie za twoje pieniadze konstruktor i architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.12.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Ustawa o wyrobach budowlanych i Prawo Budowlane. Nie słyszałem, żeby dom mieszkalny zbudowano obecnie z butelek, gliny, opon czy innych wynalazków został dopuszczony do używania. Pewnie znajdziesz architekta, który się podpisze pod materiałami, których nie użyjesz i kierbuda, który się podpisze, że jednak użyłeś (jak to np. standardowo dzieje się z więźbą). Pewnie też nikt więcej tego nie sprawdzi. Skoro Targom Katowickim przeszły takie numery, to czemu w domku jednorodzinnym miałyby nie przejść? Pytanie, czy to nigdy nie wypłynie i nie dostaniesz nakazu rozbiórki czy coś nie zacznie pękać. Ja wydając spore pieniądze i jeszcze większy nakład pracy bym nie ryzykował budując taki dom wrogowi. A sobie? jeżeli dobrze zrozumiałem to mogę samemu to zrobić na podstawie tego co będę miał od projektanta który to uzgodni z producentem. Reszta przepisów mówi o tym jak ktoś chce wprowadzić jakiś produkt do sprzedaży a ja nie chce tego sprzedawać tylko sobie samemu zrobić i zbudować z tego dom. Buduje się domy z paneli SIP i nie widzę powodu dlaczego miałbym i ja nie zbudować. Jeżeli panel będzie dobrze zrobiony i dom z nich dobrze zbudowany to wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.12.2017 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Poczytaj o takich skomplikowanych pojeciach jak: -Aprobata Techniczna -Swiadcetwo Zgodnosci -Deklaracja Wlasciwosci Uzytkowych i na sam konice najtrudniejsze: -wartosci charakterystyczne materialow konstrukcyjnych. Moze uda ci sie cos zrozumiec, chociaz po tym jak miales klopoty z przeliczeniem jednostek cisnienia i nacisku z kPa na kg/cm^2 i wyciagnieciem wlasciwych wnioskow mam powazne watpliwosci. Dalej niech uswiadamiaja cie za twoje pieniadze konstruktor i architekt. Ja to chce zrobić dla własnego użytku a nie do dalszej sprzedaży. Dokumentacja będzie sporządzona przez projektanta. Nie muszę znać wszystkich pojęć bo niby po co mi to? Do sklejenia paneli mam studiować budownictwo i robić z tego dyplom na inżyniera? Nie przesadzasz za bardzo? Pokaż mi chociaż jednego budowlańca który zna właściwości techniczne poszczególnych materiałów lub który umie coś obliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 uzgodni z producentem. Chcesz zostać producentem materiałów budowlanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts