kamilb1987b 13.12.2017 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Chcesz zostać producentem materiałów budowlanych? Nie, a dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Nie, a dlaczego pytasz? Zrozumiałem, że sam chcesz robić panele - a to producent materiału ma wydać oświadczenie o zgodności z dokumentacją i przepisami. Przechodziłem to z projektantami jak chciałem, żeby mi zaadaptowali domek w technologii M3system. Mocno kręcili nosami, że chociaż każdy materiał z osobna ma CE i jest dopuszczony, to ich "kanapka" konstrukcyjna nie ma żadnych papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 13.12.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Ja to chce zrobić dla własnego użytku a nie do dalszej sprzedaży. Dokumentacja będzie sporządzona przez projektanta. Nie muszę znać wszystkich pojęć bo niby po co mi to? Do sklejenia paneli mam studiować budownictwo i robić z tego dyplom na inżyniera? Nie przesadzasz za bardzo? Pokaż mi chociaż jednego budowlańca który zna właściwości techniczne poszczególnych materiałów lub który umie coś obliczyć. co to jest dyplom na inzyniera? Zrozumiales juz co to sa wartosci charakterystyczne i po co one sa zdefinowane i po co one sa konstruktorowi potrzebne ze dalej sie wymadrzasz? Konstruktor ich sobie z brudnego palucha jak ty nie wyssa, tylko wezmie z odpowiedniej normy, deklaracji albo aprobaty. W jakiej normie albo aprobacie tudzierz deklaracji sa zdefinowowane wartosci charakterystyczne dla twojego panela? Pytam dla twojego panela nie dla paneli producenta X,Y,czy Z bo to nie jest ten sam material.Czlowiek ktory nie potrafi przeliczyc jednostek na poziomie szkoly podstawowej bedzie zaraz konstruktorow pouczal co i jak maja projektowac. Chlopie nie blaznuj z kazdym postem coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Zrozumiałem, że sam chcesz robić panele - a to producent materiału ma wydać oświadczenie o zgodności z dokumentacją i przepisami. Przechodziłem to z projektantami jak chciałem, żeby mi zaadaptowali domek w technologii M3system. Mocno kręcili nosami, że chociaż każdy materiał z osobna ma CE i jest dopuszczony, to ich "kanapka" konstrukcyjna nie ma żadnych papierów. Sam chce je zrobić, ale za tego co zrozumiałem to producent który wydałby to oświadczenie byłby jakiś producent paneli. Mój projektant by musiał z którymś rozmawiać, sporządzić projekt a oni by musieli podpisać że jest zgodny z wytycznymi na gotowy produkt jeżeli będzie odpowiednio zrobiony. Ja to tak zrozumiałem co nie znaczy że będzie to proste bo nie wiadomo czy któryś producent paneli (a zbyt wielu ich nie ma) podpisze to. Nie czytałem jeszcze Twojego dziennika ale w wolnej chwili przeczytam, masz domek z M3system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 . Ja to tak zrozumiałem co nie znaczy że będzie to proste bo nie wiadomo czy któryś producent paneli (a zbyt wielu ich nie ma) podpisze to. Nawet się nie łudź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2017 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 co to jest dyplom na inzyniera? Zrozumiales juz co to sa wartosci charakterystyczne i po co one sa zdefinowane i po co one sa konstruktorowi potrzebne ze dalej sie wymadrzasz? Konstruktor ich sobie z brudnego palucha jak ty nie wyssa, tylko wezmie z odpowiedniej normy, deklaracji albo aprobaty. W jakiej normie albo aprobacie tudzierz deklaracji sa zdefinowowane wartosci charakterystyczne dla twojego panela? Pytam dla twojego panela nie dla paneli producenta X,Y,czy Z bo to nie jest ten sam material.Czlowiek ktory nie potrafi przeliczyc jednostek na poziomie szkoly podstawowej bedzie zaraz konstruktorow pouczal co i jak maja projektowac. Chlopie nie blaznuj z kazdym postem coraz bardziej. Jakie pouczał? Co Ty zaś wymyślasz? Już wiele razy pisałem że to jest sprawa konstruktora a nie moja. Ja chcę zbudować z tego dom, a zrobić to mogę na podstawie projektu od konstruktora. Co Ty mi zarzucasz? Że projektuje zupełnie nowy produkt bez jakiś badań? Panele SIP na zachodzi są znane nie od dziś. Składają się z płyt osb czy magnezowych a środnik z piany PUR lub styropiany sklejony klejem. Ja to niby wymyśliłem? Nie trzeba być inżynierem by skleić ze sobą osb i styropian. Nie rób z tego kosmicznej technologii tylko zejdź na ziemię. Z czym masz chłopie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.12.2017 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Nawet się nie łudź Już pomału zaczyna mi świeczka z nadzieją gasnąć. Dostałem pierwszą odpowiedź od architekta i też zaznacza ze do budowy trzeba używać atestowane produkty. Na razie ogólnie zapytałem o to i pytam dalej konkretniej. Jak dla mnie jest to zupełnie niezrozumiałe. Jeszcze nie pisałem mu o punkcie w ustawie o wyrobach budowlanych który wam przedstawiałem i się zobaczy co na to powie. Kurcze musi być na to jakiś sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.12.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Już pomału zaczyna mi świeczka z nadzieją gasnąć. Dostałem pierwszą odpowiedź od architekta i też zaznacza ze do budowy trzeba używać atestowane produkty. Na razie ogólnie zapytałem o to i pytam dalej konkretniej. Jak dla mnie jest to zupełnie niezrozumiałe. Jeszcze nie pisałem mu o punkcie w ustawie o wyrobach budowlanych który wam przedstawiałem i się zobaczy co na to powie. Kurcze musi być na to jakiś sposób. Idź na studia, zostań konstruktorem, zrozumiesz czemu inni nie podzielają twojej koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Już pomału zaczyna mi świeczka z nadzieją gasnąć. Dostałem pierwszą odpowiedź od architekta i też zaznacza ze do budowy trzeba używać atestowane produkty. . Pisałem, ze zaczynasz od d..y strony z tymi swoimi koncepcjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.12.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Pisałem, ze zaczynasz od d..y strony z tymi swoimi koncepcjami. Jak zaczynałem o tym tu pisać to nikt nie mówił że muszą być jakieś atesty czy coś takiego. Też nie będę gonić do architekta z każdym pomysłem. Najpierw musiałem się dowiedzieć jak to zrobić i czy będę w stanie. Teraz uważam że tak a tu kolejny problem. Mam nadzieję że jakoś się ten problem rozwiąże. Jak z tym architektem się nie dogadam to będę szukał takiego z którym się to załatwi. Jak się nie uda to będę musiał sobie odpuścić panele i zostać przy szkielecie. Sam projekt i tak mi się nie zmieni tylko sposób jego wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Jak zaczynałem o tym tu pisać to nikt nie mówił że muszą być jakieś atesty czy coś takiego. Też nie będę gonić do architekta z każdym pomysłem. Najpierw musiałem się dowiedzieć jak to zrobić i czy będę w stanie. Teraz uważam że tak a tu kolejny problem. Mam nadzieję że jakoś się ten problem rozwiąże. Jak z tym architektem się nie dogadam to będę szukał takiego z którym się to załatwi. Jak się nie uda to będę musiał sobie odpuścić panele i zostać przy szkielecie. Sam projekt i tak mi się nie zmieni tylko sposób jego wykonania. Albo masz złą pamiec, albo jakis syndrom wyparcia z psychiki, bo doskonale pamietam, ze rok temu z okładem pisalem, iż nikt nie zaprojektuje ci domu z materiału budowlanego bez atestu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.12.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Albo masz złą pamiec, albo jakis syndrom wyparcia z psychiki, bo doskonale pamietam, ze rok temu z okładem pisalem, iż nikt nie zaprojektuje ci domu z materiału budowlanego bez atestu Pamięć mam złą i faktycznie nie pamiętam. Ale musi być sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.12.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Pamięć mam złą i faktycznie nie pamiętam. Ale musi być sposób Może skontaktuj się z tymi, którzy budują z gliny i słomy, oni mogą mieć architektów i projektantów mocno otwartych na nietypowe konstrukcje. Chociaż dla mnie to w większości szkieleciaki, a glina czy słoma są tylko wypełnieniem. Może też budujący według koncepcji earthship pomogą, w końcu mają ściny z opon samochodowych wypełnionych piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.12.2017 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Może skontaktuj się z tymi, którzy budują z gliny i słomy, oni mogą mieć architektów i projektantów mocno otwartych na nietypowe konstrukcje. Chociaż dla mnie to w większości szkieleciaki, a glina czy słoma są tylko wypełnieniem. Może też budujący według koncepcji earthship pomogą, w końcu mają ściny z opon samochodowych wypełnionych piaskiem. Faktycznie tacy może pomogą. Mam czas więc będę szukać jak wyczerpię możliwości z architektem z którym myślałem podjąć współpracę. Odpisał mi tak ...Nie można produkować własnych materiałów konstrukcyjnych bez atestów mających certyfikaty ITB. Wykonanie stropu czy fundamentów to co innego, bo przy tym korzysta się z odpowiedniej klasy betonu, stali, itp. (np. beton B20, stal St3)... na co odpisałem że panele też bym zrobił z odpowiednich materiałów zgodnie z projektem jak w art.10 o wyrobach budowlanych. Mimo to pomału tracę nadzieję na to. Mamy przepisy jakie mamy przez co jest się skazanym na kupowanie wszystkiego od producentów. Pod tym względem zazdroszczę trochę ruskom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.12.2017 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Z tymi panelami muszę sobie chyba dać spokój. Skoro legalnie nie mógłbym ich użyć tzn że nikt potem ode mnie prasy by nie odkupił a takie miałem założenie. Nie ma sensu robić prasę na jeden domek tylko po to by na siłę zrobić sobie panele dla własnej satysfakcji. Co innego jakby można było legalnie sobie zrobić panele bo wtedy na pewno by się ktoś znalazł co by też chciał je zrobić, a tak to się nie znajdzie. Niestety (lub stety) muszę pozostać przy szkielecie drewnianym tak jak to wcześniej zakładałem. Projekt zostaje mi mniej więcej w tej formie http://danwoodfamily.pl/pl-PL/konfigurator-domow/Family-104 czyli z poddaszem użytkowym bo na taki domek wystarczą słupki ścienne 40x140mm co 62,6cm. Zacząłem się też zastanawiać jakby wyglądał w nim strop a dokładniej jakby szły belki stropowe. Najlepiej byłoby na parterze zrobić ściany zewnętrzne bez wewnętrznych, na środku słup podpierający główną belkę stropową 14x24cm o odpowiedniej nośności by belki stropowe 6x20cm zamocować tak jak na ilustracji chodzi mi o to aby belki stropowe szły prostopadle do najdłuższych ścian które byłyby też kolankowe. Wiecie może czy z grubsza tak by to mogło być? Chodzi mi o ten sposób układu belek stropowych i tak że na środku byłby słup drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 21.12.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Zapewne z grubsza mogło by tak być.Ja bym dał jeszcze jeden słup pod tą belką, w miejscu gdzie jest podwieszona ta druga belka od wymianu schodów.Pogadaj z konstruktorem najlepiej, ale myślę, że dobrze tu kombinujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.12.2017 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Zapewne z grubsza mogło by tak być. Ja bym dał jeszcze jeden słup pod tą belką, w miejscu gdzie jest podwieszona ta druga belka od wymianu schodów. Pogadaj z konstruktorem najlepiej, ale myślę, że dobrze tu kombinujesz. O tym dodatkowym słupie też myślałem. Najważniejsze jest to że po prawej stronie będzie salon z jadalnią jako jedna duża przestrzeń i nie chciałbym widocznych podciągów tylko właśnie tak schowanych. Jednym słowem wszystko by się trzymało na tym podciągu podpartym słupami. Wytrzymałość słupów pokazuje ta tabela wiec na środku dałbym dwa słupy12x12cm o wysokości do 3m obok siebie (zamiast jednego 12x24cm bo będzie lżejsze do przenoszenia). Według tabeli jeden wytrzyma ok.5ton więc dwa ok.10ton a jeszcze jeden dałbym tam gdzie wspomniałeś. Oczywiście z konstruktorem to się obgada ale z grubsza chciałbym wiedzieć jakby to mogło być by ślepo nie wierzyć w wszystko co powie bo mógłby kombinować jeżeli by mu się nie chciało czegoś liczyć przez co by faworyzował inne rozwiązania. Z grubsza muszę wiedzieć czy dobrze kombinuję czy nie. Teraz druga kwestia, na poddaszu planuję wylewkę betonowa o gr.5-6cm co przy tej powierzchni da obciążenie ok.7,6ton. Jak obliczyć jaką do tego trzeba użyć belkę by to wytrzymało? Szukałem różnych kalkulatorów do liczenia ale nic konkretnego nie udało się znaleźć co by odpowiedziało chociaż w przybliżeniu jakie to ma być. Na pewno bym chciał aby to była belka drewniana a nie dwuteownik stalowy. Z drugiej też strony widoczny podciąg z belki drewnianej mógłby dodać trochę uroku domku drewnianego a na pewno by to pozwoliło ominąć wieszaki do belek w takiej ilości. Jakby to nie było to nie będzie potrzeby robienia wewnętrznej ściany nośnej, a tylko słupy i to by mi pasowało. Na pewno na ten podciąg to się przyda do montażu ciężki sprzęt ale koparko-ładowarka sobie z tym poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.12.2017 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Żeby nie było że tylko o szkielecie myślę i na dom murowany się wypiąłem to przypominam się że tak nie jest. Jeżeli chodzi o budowę domku w standardzie NF15 czy blisko tego to tylko w szkielecie ze względu na grubość przegrody, ale mogę też wymurować z BK i pójść w stronę domku energooszczędnego ogrzewanego pompą ciepła lub (bardzo niechętnie) gazem w zależności od kosztów przyłączy itd. Domek z poddaszem użytkowym murowałbym z BK o grubości 20cm odmiana 600 z termalicy ze względu na wysokość bloczka 25cm oraz to ze mój skład handluje termalica. Projekt ten sam tylko wersja murowana o wymiarze konstrukcji 7,5x9m, na to 20cm styro grafitowego, w podłodze 28cm styro, a w dachu 35-40cm wełny. Płyty fund bym nie robił ale też nie takie standardowe fundamenty. Opiszę jakbym to widział mniej więcej. 1) Na początku koparka by zdjęła humus i ogólnie wybrała 40cm ziemi 2) Następnie pod ściany nośne łyżką o szerokości 40cm (mam nadzieję że to wystarczy) wgłąb na 60cm wykopie mi rowy do którego dam zbrojenie i tak zaleję betonem z gruszki być może przed tym wsadzę folię do rowu ale to się jeszcze zobaczy. 3) Jak podeschnie tak jak trzeba to zamaluje się parę razy izolacją przeciwwilgociową 4) Ścianę fundamentową zrobiłbym z pustaka szalunkowego o szerokości 20cm na dwa rzędy co da wysokość 50cm i zaleje betonem po tym będzie to wystawać ponad teren o 10cm 5) A jak beton podeschnie to zamaluję izolacją przeciwwilgociową ściany z zew i wew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.12.2017 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 6) Następnie od środka przykleję styropian o gr.5cm i zasypię to piachem który się zagęści tak aby było tego 40cm 7) Potem przyjdzie czas na kanalizację ale to będzie prosty temat bo wszystko jest z jednej strony czyli prawej i wylanie chudziaka 10cm 8.) Miedzy czasie jak się będzie podlewać to z zewnątrz przykleję 10cm styropianu 9) Który zabezpieczy się siatką z klejem i folią kubełkową 10) Zrobi się drenaż i odpływ deszczówki a następnie zasypie ziemią której będzie dość z wykopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.12.2017 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 (edytowane) 11) Na ściany fundamentowe pójdzie folia a na nią pierwsza warstwa bloczków na zaprawie 12-15) potem 4 rzędy bloczków z miejscem na drzwi wejściowe 100x210cm oraz okno tarasowe 180x240cm 16) bo w kolejnym już zaczną się dwa okna 180x150 i jedno 120x150 ale to będą FIXy 17) a w następnej warstwie będą kolejne otwory pod okna od północy 3sztuki 60x100cm jednoskrzydłowe 18-20) potem kolejne 3 rzędy bloczków bo następnie będą nadproża na północnej ścianie Edytowane 27 Grudnia 2017 przez kamilb1987b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts