Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy eps 80 wystarczy pod wylewkę?

rraphal88

Recommended Posts

EPS100 to egzotyka w tym sensie, że większość osób tego nie kupuje i to jest tylko na zamówienie.

Inaczej niż na zamówienie to niewiele materiałów kupowałem. To normalne. A że więcej się sprzedaje styropianu elewacyjnego - też normalne, bo powierzchnia ścian zewnętrznych jest znacznie większa, niż podłóg i grubość zazwyczaj też większa.

Odnieś się do tego, że w zasadzie powyżej eps 80 na składach nie ma i nie mówimy tu dostępności jako takiej tylko o tym co faktycznie się sprzedaje. Chcecie mi powiedzieć, że 90% domów to zapadnięte posadzki po jakimś czasie? Na pewno nie. A już nie wspominam o tym co na przełomie wcześniejszych lat ludzie kładli pod posadzki, a podłogi jak były na swoim miejscu tak są.

Nie neguje, próbuje zrozumieć.

Nie chodzi tylko o zapadanie (no chyba, że na tym postawi się coś faktycznie cięzkiego, typu bufor 1000l co najmniej).

Chodzi o sprężystość. Styropian jest materiałem srężystym, im bardziej miękki tym bardziej i im grubsza warstwa tym zjawisko może bardziej o sobie znać. Czyli przy EPS80 na wylewkę będą działały większe naprężenia, czyli większe prawdopodobieństwo pękania (niekoneiecznie musi być to od razu widoczne na płytkach), czyli może obniżyć żywotność instalacji w podłodze. Podłoga nie podlega naciskom przez 5 lat lecz przynajmniej przez 50+ (chyba, że ktoś lubi generalne remonty).

Kiedyś nie robiono powszechnie podłogówki, a te kilka rurek i kabelków najczęściej szły po ścianach, a jak już ktoś kład styro to w symbolicznych grubościach.

• Like 1

Gdyby pracowal w jakikolwiek znaczący sposób, to widać byłoby po fugach (szczególnie) cementowych na łączeniu sciana-podłoga.

Byłoby popękane, lub wręcz zerwane.

Po 6 latach brak takich śladów, wiec nie sądzę, żeby EPS80 zapewniał generalny remont po 50 latach....

Styropian jest materiałem srężystym, im bardziej miękki tym bardziej i im grubsza warstwa tym zjawisko może bardziej o sobie znać. Czyli przy EPS80 na wylewkę będą działały większe naprężenia, czyli większe prawdopodobieństwo pękania

Sprężystość to akurat ułatwia życie wylewce, bo jak się ugnie w danym miejscu (np. w dylatacji, bo ktoś blisko niej postawił 200kg płytek w czasie wykańczania) to wraca do poprzedniego kształtu. Ale te naprężenia przy podłogówce to jest nic przy naprężeniach które musi wytrzymać wylewka w czasie wygrzewania. I też dobrze, jak po nich styropian wróci do pierwotnego kształtu, a nie zostanie wgnieciony tam, gdzie na którymkolwiek etapie wygrzewania czy stygniecia wygięcie wylewki go odkształciło

Inaczej niż na zamówienie to niewiele materiałów kupowałem. To normalne. A że więcej się sprzedaje styropianu elewacyjnego - też normalne, bo powierzchnia ścian zewnętrznych jest znacznie większa, niż podłóg i grubość zazwyczaj też większa.

No a poza tym cena robi swoje.

Dla przeciętnego zjadacza chleba styropian to styropian. Oznaczenia 60-80-100-150-200 nic im nie mówią.

Skoro jest tańszy to bierzemy ten tańszy.

Tak, większość patrzy na cenę, ale jednak nieliczne domy mają problem ze zbyt miękkim styro. Mało tego w swoim otoczeniu nie znam takiego przypadku, a chyba 90% z tego otoczenia nie ma zielonego pojęcia o budowaniu, o tym jakich materiałów użyto do budowy ich domów, o parametrach materiałów... a posadzki jak były okej tak są okej.

Mało tego w swoim otoczeniu nie znam takiego przypadku, a chyba 90% z tego otoczenia nie ma zielonego pojęcia o budowaniu,

I ile tego styropianu mają w podłodze? "Ło paaaanie, sunsiad mi mówił, ze nie trza, ale ja sobie budowałem i dałem na zapas - 5cm!"?

Gdyby pracowal w jakikolwiek znaczący sposób, to widać byłoby po fugach (szczególnie) cementowych na łączeniu sciana-podłoga.

Byłoby popękane, lub wręcz zerwane.

Po 6 latach brak takich śladów, wiec nie sądzę, żeby EPS80 zapewniał generalny remont po 50 latach....

Już chyba kiedyś o tym dyskutowaliśmy...

To jeden z kilku czynników, które mają wpływ, więc mówimy o jakimś prawdopodobieństwie a nie, że zawsze i wszędzie. U Ciebie mogło się nic nie zdarzyć z powodu takiego styro i może się już nie zdarzy, a może zdarzy się później, a może zdarzyło a nie jest widoczne. Na betonie wiele rys ujawnia się dopiero po śrutowaniu, itp. To że przy pechowym zbiegu okoliczności żywotność instalacji spadnie z 60-70 lat do 20-30 to też niekoniecznie ktokolwiek powiąże z kiepskim styropianem, prędzej z hydraulikiem nieukiem.

Ja jednak u siebie staram się minimalizować takie ryzyka na elementach trudnonaprawialnych.

Sprężystość to akurat ułatwia życie wylewce, bo jak się ugnie w danym miejscu (np. w dylatacji, bo ktoś blisko niej postawił 200kg płytek w czasie wykańczania) to wraca do poprzedniego kształtu.

Jak wraca to siła działa dodatkowo w drugą stronę. Sumarycznie więc jest gorzej dla wylewki.

Ale te naprężenia przy podłogówce to jest nic przy naprężeniach które musi wytrzymać wylewka w czasie wygrzewania.

Dlatego właśnie lepiej jak wylewka nie ma rys i pęknięć. Ma pracować jak monolit, a dylatacje mają być przemyślane i wykonane prawidłowo.

Już chyba kiedyś o tym dyskutowaliśmy...

To jeden z kilku czynników, które mają wpływ, więc mówimy o jakimś prawdopodobieństwie a nie, że zawsze i wszędzie. U Ciebie mogło się nic nie zdarzyć z powodu takiego styro i może się już nie zdarzy, a może zdarzy się później, a może zdarzyło a nie jest widoczne. Na betonie wiele rys ujawnia się dopiero po śrutowaniu, itp. To że przy pechowym zbiegu okoliczności żywotność instalacji spadnie z 60-70 lat do 20-30 to też niekoniecznie ktokolwiek powiąże z kiepskim styropianem, prędzej z hydraulikiem nieukiem.

Ja jednak u siebie staram się minimalizować takie ryzyka na elementach trudnonaprawialnych.

.

No właśnie - ale nie zwiększasz grubości ścian, więźby podciągów ponad to, co zostało obliczone ?

Powiem ci tak - widziałem wiele kiepskich jastrychów z OP, niektóre nawet 2 lata po oddaniu do eksploatacji klawiszowały (ułożenie styropianu wołało o pomstę do nieba)

Inne można było zarysować widelcem.

Więc zamiast przepłacać za styropian o gorszych parametrach termicznych warto dopilnować, by był dobrze ułożony, warto zamiast piasku domieszać 1/3 żwirku i 2-4mm i zadbać o właściwą ilość odpowiedniego cementu.

Biorąc pod uwagę, jak został ułożony styropian i jak wygląda jakość jastrychu (składniki+pielęgnacja) - ostatnie o co się martwię to o pęknięcia, czy zagrożenie dla OP