Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie domu drewnianego przed pożarem

KajaM

Recommended Posts

Zlikwidować go?....

Zostawiać "murzynka" do pilnowania ognia pod naszą nieobecność?...

W czym problem?

Bo bardzo mało konkretnie go rysujesz.

Chcesz zostawiać płonący ogień bez nadzoru i wychodzić z domu?

Adam M.

Do tego trzeba dodać gaśnice - ale to tylko gdy ktoś jest w środku. Możesz jeszcze zastosować czujki dymu (wiadomo, nie ma dymu bez ognia) - możesz to wszystko podłączyć pod centralkę SATEL serii CSP-200 i CSP-100.

A ta poinformuje dźwiękiem, światłem czy nawet wezwie sama strażaków do gaszenia :)

Wygląda to tak jak poniżej

CSP-zestaw.jpg

• 4 weeks później...
  • 1 year później...
a co do kominka - nosz drewniana, przytulna chałupka i elektryczne ustrojstwo?? łeeeee :eek: porządna instalacja, materiały, wszystko na wysokim poziomie i bez fuszerki to się nic nie podpali :)

Ja mam w szafie z książkami...http://www.kominki-batura.pl/galeria,portal-17,4,18#

• 5 months później...
a jakiej gasnicy użyasz do takiego kominka? ostatnio sie zastanawialem, bo tych rodzajow jest kilka i nie wiem ktore wybrac ewentualnie. znalazłem coś takiego. jaka jest roznica miedzy tą http://www.gasnicedomowe.pl/product_picture/full_size/7c9be25732803f4da9c70ce470dd7e6f.jpg a tą http://www.gasnicedomowe.pl/product_picture/full_size/834e28e64dc4c5fe9db9eebb5cc4666d.jpg ?? (chcialem wrzucić obrazki ale są strasznie wielkie)

zacznijmy od tego, że nie używam :p mam w zapasie ale jeszcze nie miałem okazji (i mam nadzieje nie mieć) uzycia. No i raczej mam zwykła proszkową która nadaje sie do każdego rodzaju pożaru no i jest po prostu o wiele tańsza. ta druga ze zdjecia to wodna-mgłowa. kosztuje sporo wiecej ale nie zostawia śladów po gaszeniu. przydaje sie jak gasisz coś na czym ci bardzo zalezy, bo proszek ci raczej wszystko ubrudzi,. gdzieś w necie jest filmik na którym pokazują ich możliwości

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
dobrze to wygląda chociaż i tak zastanawaim sie jaka jest skuteczność takiej gaśnicy jak ktoś jest niewyszkolony

Wygląda dobrze, a widziałeś wyposażenie strażaka i ciekawe jak by to wyglądało w małym pomieszczeniu z zadymieniem. Osobiście radził bym ewakuować mieszkańców i wezwać straż a nie bawić się w bohatera domu;-)

tu jest pokazana gaśnica wodna mgłowa w akcji
gaszenie od 1:58. znalazłem jak przekopywałem internet w poszukiwaniu informacji :)

ale to w sumie fajny sposób żeby sie pokazać. te filmy są troche reklamowe a troche informacyjne. z drugiej strony jest zagrożenie że ktoś pomyśli że to takie łatwe i jeszcze se krzywdę zrobi