Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani dom w budowie i eksploatacji

Recommended Posts

Witam jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumiałosc. Na poczatku pragne sie przywitac z forumowiczami :) W dobie kryzysu i niepewnej przyszłosci trzeba kombinowac niestety a jak wiadomo lepiej na własnym niz dawac komus zarabiac tak wiec postanowilismy ze bedziemy budowac. Projektu jeszcze nie mamy ale układ i wielkosc pomieszczen chcemy cos w tym stylu http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-przyjemnej-2-bis-KRK1318. Bez garazow tarasow i innych po prostu sam budynek mieszkalny. Budowac sie chcemy metoda gospodarcza. Wiekszosc robot chce robic sam po konsultacji i pod pewnym okiem osob doswiadczonych. Do reszty chce zatrudnic jedna lub dwie osoby. Po wstepnych wyliczeniach na fundament potrzebuje okolo 10 tys do stanu zero ( ale licze 15 tys bo nie wiadomo jak głeboko bedzie trzeba kopac ) na mury tez mniej wiecej tyle samo z pomoca ojca i brata.Strop myslałem o drewnianym poniewaz jest łattwy i szybki do wykonania z racji nieuzytkowego poddasza ale tu jeszcze jest znak zapytania poniewaz nie znam dokładnych kosztow wiec rowniez licze okolo 15 tys Dach chce zrobic w ten sposob ze wezme kogos kto mi zrobi sam szkielet a deskowanie, blachowanie, papowanie i inne zrobie sam. Mysle ze tez okolo 15 tys bez blachodachowki. Na poczatek wystarczy papa. Czyli stan surowy wyjdzie mnie okolo 60 tys. Okna zwykłe plastiki drzwi wewnetrzne za okolo 200 zł szt z oscieznicami w wiekszosci domu zamiast tynkow polanuje połozyc plyte GK w miejscach gdzie beda wisialy jakies szafki itp bedzie noramlny tynk z gładzai gipsowa wiadomo wylewki we własnym zakresie elektryke i hydraulike rozprowadze sam w pokojach panele z nizszej polki łazienka nie duza. Teraz moje pytanie czy jest wogole sens marzyc o czyms takim? Wiem ze sporo fachowcow zaraz powie ze jak sie buduje to raz a porzadnie ale niestety mamy takie czasy ze trzeba kombinowac i np zamiast pieca z podajnikiem za 7 tys kupimy zwykly piec za 2 tys i juz mamy 5 tys na bloczki. Jak myslicie jakie beda realne koszty takiego budynku ? Wiem, ze sa setki takich postow ja rowniez sporo przeczytalem ich na tym i innych forach lecz nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Acha zapomniałem dodac, ze narazie ocieplac z zewnatrz nie planujemy chociaz jedna jedna zime bedziemy musieli przezyc choc tam gdzie teraz wynajmujemy rowniez nie ma ocieplenia i dajemy rade. W sumie kiedys ludzie budowali z tego co było i budynki dalej stoja a ja nie bede zył sto lat a dzieci pewnie i tak wyfruną a co nowe to nowe jak przyjda lepsze czasy łatwiej bedzie sprzedac.

Bardzo ważny jest montaż okien dlatego lepiej zapłacić trochę i wynająć porządnych montażystów, zaoszczędzisz na ogrzewaniu, bo można dużo zepsuć złym montażem

• 2 weeks później...
Dziekuje bardzo za odpowiedzi ;) Jak juz wyzej napisałem nie chodzi mi o niewiadomo jaki dom po prostu chce miec cos swojego niz pchac komus do kieszeni. Parterowy zawsze mozna podniesc lub dobudowac cos a jak odrazu pietrowy wybuduje to i koszty wzrosna o schody balkony itp... Na te chwile spokojnie mi te 70-80 m wystarczy w parterze z super prostym dachem dwuspadowym bardziej licza sie koszty. Powedzcie mi prosze z waszego doswiadczenie co bardziej sie oplaca beton komorkowy czy cegla max?

Ja sie generalnie na budowaniu domu nie znam wcale. Brak mi rowniez doswiadczenia, ale uwazam ze warto jednak rozwazyc niewielki domek z poddaszem uzytkowym. Schody to symboliczny koszt, balkonow budowac nie nalezy, dach dwuspadowy bez ozdobnikow.

W kwestii technologii doswiadczenia rowniez nieco mi brakuje, jednak polecam goraco beton komorkowy ukladany na klej, tanie bloczki bez PW, byle w odpowiedniej do murowania na klej klasie. Znacznie mniej pracy kosztuje postawienie takiej sciany niz sciany z ceramiki na zaprawie. Cenowo jest rowniez bardzo atrakcyjnie. Z worka kleju (za 16-17 zl) mozna wymurowac cala palete bloczkow (7m2 sciany); mieszasz w wiaderku wiertarka, bez betoniarki, bez targania ciezkich wiader zaprawy na rusztowania itp - super super wygoda).

Ale, jak wspomnialem na wstepnie, nie znam sie i nie mam doswiadczenia ;)

Mam jeszcze jedno pytanie skad biora sie takie ceny tych oto nieruchomosci na przykład :

http://olx.pl/oferta/sokolka-gmina-sadowne-dom-stan-surowy-144-m-obok-lasu-CID3-ID5S0qf.html#f3be9b8653 przeciez dzialka kosztuje pozwolenia itp i ktos jeszcze musi na tym zarobic ? Widziałem wiele takich ogłoszen rowniez w moich okolicach i zakładajac, ze działka kosztuje 30 tys i ten ktos spusci jeszcze z ogłoszenia ok 5 tys to zostaje 85 tys a przeciez jeszcze trzeba odjac zarobek dla tego kogos bo watpliwe jest to zeby budował charytatywnie :) Czy to moze byc potwierdzenie moich przekonan, ze jak sie chce to sie uda? O albo takie cos http://www.gumtree.pl/c-ViewAdLargeImage?AdId=592111834&Keyword=mazowieckie

Edytowane przez procent
edycja

Oba budynki sa w stanie surowym, przykryte tylko wstepnie papa, bez okien, mediow, ocieplenia i pierdyliona roznych innych kosztogennych rzeczy.

Czemu sa do sprzedania? Trudno powiedziec... ale moze ktos uwierzyl ze da sie za kilka zlotych postawic chate i w niej zamieszkac i sie przeliczyl?

Jestem zdania ze da sie wybudowac dom tanio i ze mozna zrobic to samemu. Jednak uwazam rowniez ze nie kazdy moze i powinien sie za to zabierac, bo nie kazdy sie do tego nadaje. Nie wystarczy tylko chciec - to nie jest gwarantem tego ze sie uda.

Najwazniejsza w tej calej zabawie zasada to kierowac sie zdrowym rozsadkiem i liczyc wylacznie na siebie. Nie zakladaj z gory ze bedziesz mial pomocnikow (szwagrow, braci, ojca, kogokolwiek), lepiej zaloz ze bedziesz sam i odpowiedz sobie czy wtedy tez dasz rade? Czy na kazdym etapie? Budowanie, instalacje, wykanczanie itp - tam gdzie nie dasz rady sam tam musisz brac pod uwage ze zlecisz te prace. Oczywiscie pojawia sie jacyc pomocnicy, ale nie zakladaj z gory ze beda bo mozesz sie przeliczyc.

Przemysl wszystko 2 razy zanim zaczniesz aby ktos za rok czy 2 nie ogladal Twojej chaty w stanie surowym na Gumtree zastanawiajac sie czemu tak tanio ktos za nia chce...

I wcale nie jestem pesymista, ani nie chce Cie zniechecic, namawiam tylko do chlodnej oceny sytuacji i analizy wlasnych (wylacznie mozliwosci).

Ja swoje codziennie poznaje i weryfikuje na nowo. Uwierz mi, budowanie samemu dla siebie samego uczy pokory jak jasna cholera.

Oba budynki sa w stanie surowym, przykryte tylko wstepnie papa, bez okien, mediow, ocieplenia i pierdyliona roznych innych kosztogennych rzeczy.

Czemu sa do sprzedania? Trudno powiedziec... ale moze ktos uwierzyl ze da sie za kilka zlotych postawic chate i w niej zamieszkac i sie przeliczyl?

Jestem zdania ze da sie wybudowac dom tanio i ze mozna zrobic to samemu. Jednak uwazam rowniez ze nie kazdy moze i powinien sie za to zabierac, bo nie kazdy sie do tego nadaje. Nie wystarczy tylko chciec - to nie jest gwarantem tego ze sie uda.

Najwazniejsza w tej calej zabawie zasada to kierowac sie zdrowym rozsadkiem i liczyc wylacznie na siebie. Nie zakladaj z gory ze bedziesz mial pomocnikow (szwagrow, braci, ojca, kogokolwiek), lepiej zaloz ze bedziesz sam i odpowiedz sobie czy wtedy tez dasz rade? Czy na kazdym etapie? Budowanie, instalacje, wykanczanie itp - tam gdzie nie dasz rady sam tam musisz brac pod uwage ze zlecisz te prace. Oczywiscie pojawia sie jacyc pomocnicy, ale nie zakladaj z gory ze beda bo mozesz sie przeliczyc.

Przemysl wszystko 2 razy zanim zaczniesz aby ktos za rok czy 2 nie ogladal Twojej chaty w stanie surowym na Gumtree zastanawiajac sie czemu tak tanio ktos za nia chce...

I wcale nie jestem pesymista, ani nie chce Cie zniechecic, namawiam tylko do chlodnej oceny sytuacji i analizy wlasnych (wylacznie mozliwosci).

Ja swoje codziennie poznaje i weryfikuje na nowo. Uwierz mi, budowanie samemu dla siebie samego uczy pokory jak jasna cholera.

Podpisuję się pod tym rencami i nogami, ogarnąć wszystko musisz sam, pomocy i oparcia szukaj w drugiej połówce.

Jak chyba każdy, kto sam buduje.

Gość grend
w wątku R&K to liczyłem i po dokładniejszym przyjrzeniu się sprawy niewiele więcej materiałów się użyje i patrząc na całokształt może wyjść cenowo podobnie bo dom to nie tylko materiały. pozdrawiam

Ja liczyłem i za kazdym razem mi wychodzi że z poddaszem jest duzo tańszy. Oczywiscie nie pisze o domku 70-80m bo wtedy tylko parterówka ale o 120-130metrów. Co ciebie przekonało ze parterówka jest w podobnej cenie

Ps Oczywiscie opinie ze parterówka jest tańsza niz z poddaszem to wierutna bzdura .....

• 3 months później...
Ja liczyłem i za kazdym razem mi wychodzi że z poddaszem jest duzo tańszy. Oczywiscie nie pisze o domku 70-80m bo wtedy tylko parterówka ale o 120-130metrów. Co ciebie przekonało ze parterówka jest w podobnej cenie

Ps Oczywiscie opinie ze parterówka jest tańsza niz z poddaszem to wierutna bzdura .....

budując prostą bryłę można zbudować dom parterowy w podobnej cenie. parterówkę też łatwiej się zbuduje a to też pieniądz. nie mniej od tego czasu co to liczyłem i tak zostaję przy opcji że bardziej opłacalny jest dom z poddaszem od parterowego. ja z racji chęci budowy domu pasywnego uważam że najlepiej do tego nadają się domy piętrowe z pełnym pietrem i taki zamierzam budować.

Ja natomiast zdecydowanie wybrałem parterówkę (100m), nie porównywałem kosztów, ale przeważyły względy praktyczne. W małym domu poddasze użytkowe, jest słabo uzytkowe (skosy, małe klity itd, chodzenie po schodach, 2 łazienki, jeśli jedna to jeszcze gorzej...) Znam kilka osób które postawiło małe domki z poddaszem użytkowym i żałują (na tym forum też takie opinii nie brakuje). Według mnie budynek 150 m2 i wzwyż ma sens budować z poddaszem użytkowym, 100 metrów i mniej to tylko parterowy, chyba że ktoś chce narobić małych nieustawnych pokoików na poddasz i biegać góra dół. Kiedyś może dożyję emerytury i te kilkanaście schodów może być dla mnie nie lada wyzwaniem.... Edytowane przez sylwekr