Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Największe fuszerki

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]420098[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]420099[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]420100[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]420101[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]420102[/ATTACH]

Sufit podwieszany około 48m2, wykonany rok temu. Firma nie należała do najtańszych, nie targowałem się, prace przebiegały normalnie.

Dwa dni temu rano pojawiły się huknięcia(?) i trzaski, strop się powoli uginał i pękał w miejscach styku płyt. Wynoszę masę rzeczy, na co dzień pokój dzienny jest placem zabaw dla kilkunastomiesięcznego dziecka, i podpieram sufit drabiną. W momencie kiedy zastanawiam się co podłożyć jeszcze pod drabinę bo brakuje kilku cm, sufit opiera się o drabinę i już nic nie muszę podkładać.

Telefon do firmy która to robiła, właściciel Michał Wołczacki pojawia się po 2h. W trakcie rozmowy wychodzi ze sufit wykonał jego znajomy podwykonawca Krzysztof Maliszewski i on umywa ręce. Ile w tym prawdy trudno powiedzieć. Obaj panowie z Białegostoku.

W między czasie przez otwór po oprawie widzę że wszystkie kołki mocujące wieszaki do stropu po prostu wysunęły się.

Rozbieram sufit, bo po prostu trzeba mieszkać w tym domu.

Wszystkie kołki mocujące wieszaki do stropu były plastikowe, miały średnicę 6mm i długość 2,5cm-to nie pomyłka!

Poszukuję osób u których ta ekipa wykonała wykończeniówkę lub remont, być może ich sufity też mogą runąć w każdej chwili.

W Poznaniu poszło 300m² http://www.gazetaprawna.pl/galerie/793454,duze-zdjecie,2,zdjecia-zawalil-sie-sufit-w-centrum-handlowym-poznan-city-center.html

• Odpowiedzi 815
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może od razu nie zabije ale fuszerka z wyższej półki. Co do kołków, spójrz do czego one były wkręcane - do "garów" (myślę, że to gary) kiepskiej jakości i mocy. Takich rozmiarów kołki np. Fishera wytrzymają naprawdę dużo. Jeśli wykonawca starał by się mocować do belek stropowych to może nie wystąpił by taki efekt, co prawda kołeczki mógł dać trochę dłuższe.

Wszystkie kołki były mocowane do belek. Kołek "siedział" także w drucie wieszaka. Czyli pierwsze i ostatnie milimetry koła nic nie dawały i w sumie tylko może ze 2cm kołka "pracowały". Kolejną ważną rzeczą jest to czy producent podając udźwig bierze pod uwagę zmęczenie materiału.

• 5 months później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...

U mnie na razie tylko projektant. Schody źle rozplanowal. Nanioslem dużo zmian, ale o schodach nie pomyślałem...zabiegowe(180'), wekscie Z lewej strony. (Dzisiaj usłyszałem że powinny zaczynać się z prawej?)

Zburzylem zelbet, dolewam teraz strop schody będą drewniane po ścianie, 90' i górny bieg. Oszczedzilem około 10 m2.

Fuszerki za to widziałem straszne...

Strop teriva składający się x2. Za krótkie belki i źle podparty. (Łódzkie)

W budynku użyteczności publicznej zamontowali okna ze współczynnikiem 1,3. W peojekcie był 1,1 xD

Na moim przypadku:

Kierowałem palowaniem pod piwnice bloku ( koparka z wibromlotem, bardzo

fajna cena, pale DSM), pomiędzy starym blokiem A bankiem. Dużo głupot zgody prezesa banku, mieszkańców itd. 60 sztuk 8 m w teren, i ponad 200 dwuteownikow. Po 6 m stanęły. Odwierty były na 6m, a chciałem oszczędzić i nie robiłem głębszych. Około 20 wystawała ponad 1m. Tylko 5 weszło bez problemu. Iły...musiałem zamówić mocniejszy sprzęt i dobić. Ta sama firma i tragedii nie było ale 6k poszło.

Przenieśli mnie na inną budowę.

Na już przedstawionym bloku zrobili wykop i berlinke. Wpadłem po papiery, dużo znajomych. Wykop głęboki i lata od niwelatora nie starczała, zażartowałem żeby deska przedłużyl, i poszedłem.

Co wynikło.. Tak zrobili deska od dołu na łacie. Kierownik budowy i robót nie zauważyli i zalali Chudzik około 45 cm za wysoko. 40 cm betonu xD

I tak oto wróciłem na blok xD

• 2 years później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

1. Dom, ktory się zapadł w gruncie (grunt za mało nośny)

2. Strop typu falistego, czyli podparty zbyt rzadko podczas lania betonu :)

3. Zamiast wełny na poddaszu użytkowym włożone worki foliowe po tej wełnie, a welna gdzieś zniknęła ;)

4. Obrócony dach z lukarną (poddasze użytkowe) na domu na planie kwadratu

5. Zbyt płytko posadowiony dom na gruntach wysadzinowych - znam dwa przypadki i obydwa to architektki (kobiety) - zbytnia wiara w tabelki i "obliczenia"???

6. Mój sąsiad przerobił drogę gminną tak, aby woda z tej drogi w całości lała sie do niego na podwórko - miało być wygodnie, to wykostkował drogę gruntową (za co dostał karę). Teraz namawia mnie, żebym przerobił drogę, żeby woda lał sie do mnie, bo cytuję "on już dał kostkę" :D

• 2 months później...
  • 1 month później...

U mnie kiedyś fachowcy zamontowali listwy przypodłogowe na gwoździach i wkrętach do drewna (zakup podłogi z montażem). Mam jedną ścianę półokrągłą i stwierdzili, że nie da się na niej zamocować listwy w całości i pocieli takie małe 10-cio cm kawałki :bash: , gdybu użyli normalnych kołków montażowych to napewno byim sięudało. Mi się udało więc dla mnie to była fuszera..

Inni z kolei malowali jedną ścianę elewacji od strony sąsiada (dom w granicy), a że sąsiad oparł sobie szybę o ścianę, to już jej nie odstawili tylko pomalowali dookoła. Dosłownie jak z tych głupich filmików na yt.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 4 months później...

Ło panie... jakbym napisał co się na mojej budowie działo to bym wygrał ten wątek :D są jakieś nagrody dla zwycięzcy? :lol2:

Majster, murarz już starszy, budowa rok temu w słońcu w te 40-stopniowe upały, ani łyka wody nie wypił, tylko piwo jedno za drugim i to jakieś 9%... ale i tak po piwach lepiej robił niż na trzeźwo.

Na trzeźwo: robi któryś tam rząd ściany fundamentowej, kładzie beton, bloczek betonowy, poziomica - coś nie gra, bierze młota - [jeb, jeb, jeb] - poziomnica, dalej nie gra, znowu [jeb, jeb, jeb] - dalej nie gra... no to "a ch***j, następną warstwą się wyrówna" :D

Jeden z jego ulubionych tekstów to: "po to Bozia dała oczy, żeby robić na oko" :D

Drzwi wewnętrzne w projekcie napisane 80/200 czy jakoś tam, to oczywiście wszystkie otwory pod drzwi mają 80 cm :mad:

Majster stary, całe życie się je****y nie nauczył robić schodów, teraz pierwszy schodek będę miał 8 cm wysokości, pozostałe 19 cm :mad::mad:

Dobra, dalej nie chcę pisać bo już się wk****

• 1 month później...
Zatrudniłem ''fachowców'' do położenia cegiełki za piecem wolnostojącym. Oni robili, ja pracowałem w innym pomieszczeniu. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy zobaczyłem część tej pracy... Cegły były przyklejone tak krzywo... To nie kwestia kilku stopni, a kilkudziesięciu! Kazałem im znikać, oczywiście nie zapłaciłem, i wspólnymi siłami ze szwagrem zrobiliśmy to 100 razy lepiej.

• 1 month później...