Ronifcb 11.05.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Witam.Zamiarzam pobudować ten domek .Dostałem kilka ofert i chciałbym zapytać o jedną z nich.Co sądzicie o takich kosztach robocizny?:Cała budowa podzielona będzie na poszczególne etapy (fundament 6000 zł. Ściany parteru 6000 zł. Strop + schody 9000 zł. Ściany poddasza + wieniec 4000 zł. Więźba 6000 zł. Dachówka ceramiczna + obróbka i obrynnowanie 16000 zł.) ( do negocjacji )Dom budowany w okolicach Płocka.Link do projektu http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/dom_przy_sielskiej/3450/opisCzy te 250 tyś zł są w miare realne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 14.05.2014 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Tyle osób na forum i zero odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 ok 400 tyś do deweloperskiego - i będzie to dobry wynik. Licząc koszty przyłączy, mapek, geodetę itp. Ceny podane przez pracownię to primaaprilisowy żart Mój bardzo prosty domek kosztował 280 tyś, przy pracy własnej. ok. 300 tyś w systemie zleconym - do deweloperskiego. Zobacz jak bardzo prosty jest mój domek w porównaniu z tym projektem. Obawiam się, że projekt może nie spełniać obecnych przepisów dotyczących przegród budowlanych i projektant adaptujący pogrubi ci warstwę styropianu na ścianie (za co dodatkowo zapłacisz). Zwróć uwagę na przekroje - parter ma tylko 255 cm wysokosci - czyli tyle, co niskie mieszkanie w bloku, przy dużej powierzchni parteru będzie to dawało wrażenie przygniatającego sufitu. Poza tym zastanawiam się jak rozwiązesz problem ustawienia szaf na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Na forum tylko dwie osoby pytały się o ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.05.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Jeśli dobrze zliczam, daje to robociznę SSO w kwocie 47k. Moim zdaniem cena łączna bardzo ok, porównując z cenami w moim dolnośląskim, a także zważywszy na bryłę domu, skomplikowanie więżby i dachu, liczbę ścian nośnych, strop monolit.Brakuje mi w tej rozpisce kominów. 250k totalnie nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 15.05.2014 02:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Np ten domek do tego stanu to niecałe 200tyś zł bo pisałem do tej pani .http://www.anet79.mojabudowa.pl/Także może kwoty sa w miare realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 15.05.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Do którego stanu? Tak zaawansowanej wykończeniówki? Kwoty rzędu 200-250k za dom są realne w zasadniczo dwóch przypadkach (a dobrze połączyć ze sobą te dwie rzeczy):1. trzeba mieć projekt tani w budowie (dom typu kostka lub stodoła, bez balkoników, wykusików, lukarn, rozsądnie zaprojektowany również konstrukcyjnie - mało stali, lanych słupów, podciągów, więźba policzona pod ciężar pokrycia i stosownie do strefy śniegowej, bez podrażaczy typu łukowate okna, otwory narożne, z prostymi i niedługimi instalacjami, zredukowaną liczbą kominów) i o niedużej powierzchni netto (Twoja propozycja projektowa ma prawie 100m2 podłóg na parterze i ponad 60m2 na poddaszu)2. zasuwać samemu przy budowie (mam na myśli budowę, a nie drobniejsze prace typu panele czy malowanie). Nie widzę kwot na podlinkowanym blogu, nie jestem tam zarejestowana. Osiągnięcie takiego wyniku finansowego jest możliwe jedynie przy spełnieniu jakichś specjalnych warunków - zakupie materiałów znacznie poniżej cen rynkowych, darmowej robociźnie. Wielu inwestorów nie podaje prawdziwych kwot, nie chcą się ujawniać ze swoimi finansami. W tym przypadku mam wrażenie, że na odczepne podana Ci została kwota z kosztorysu szacunkowego, a nie faktycznie wydana. 250k za 160m2 daje niewiele ponad 1,5k na m2. Da się w takiej kwocie budować, ale nie taki dom jak przy Sielskiej. Tego typu domy w standardowym wykończeniu to około 3k za m2, czyli 480k. Jak jesteś obrotny, dobrze się targujesz i zadowoli Cię tańsze wykończenie (półka marketowa), to będzie taniej, powiedzmy, że uda sie zejść do 2,5k za metr (400k za całość), jak dasz radę włożyć własną robociznę, to jeszcze obniżysz koszt, ale poniżej 2k za m2 (320 całość) się nie uda ze względu na to, że dom ma bardzo rozbudowany dach, pójdzie dużo stali (będzie sporo fundamentów, są słupy w oknach, strop monolit), są aż 4 kominy. Kosztów materiałów nie da się sprowadzić poniżej pewnej granicy. 200k kosztował mój dom(-ek) - 107m2 użytkowej, typowa stodoła, wprawdzie docieplenia ma trochę powyżej średnich, ale wykończenie dla równowagi maksymalnie tanie. Dużo własnej robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 15.05.2014 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Pisałem z ta osobą i tyle własnie wydała do tego stanu.... A to ten sam projekt tylko bez garazu praktycznie.Co sądzisz o tym projekcie ?Bo również bieżemy go pod uwagę...http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/dom_przy_rubinowej_3/5097 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Powtarzam - zajrzyj do mojego dziennika. Spisywałam uczciwie wszytskie faktury. Mój prosty domek kosztował prawie 300 tyś do stanu zaawansowanego deweloperskiego (czyli z płytkami na parterze, w miarę wykończoną jedną łazienką). System zlecony. Koszty robocizny ok 50 tyś, wiec własnymi rękoma pewnie ok. 250 tyś.Zajrzyj do wątku "dom za 200 tyś" - zobacz jakie domy ludzie budują i ile pracy to wymaga. Niestety, przy takim podejściu jakie prezentujesz (odrzucanie faktów, pomijanie krytyki), skończysz albo z dwa razy większym kredytem albo rozgrzebaną na lata budową. Nie jesteś pierwszym forumowiczem, któremu się "wydawało" , że dom można tanio zbudować. Ja też zapłaciłam wiecej niż planowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 15.05.2014 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 O kredycie nawet nie myślę Pisałem z 3-4 osobami i 2 które budują dom przy sielskiej 3 bez garażu podału mi taką kwotę . Np projekt domu przy sadowej pan mi napisał że wydał 260tyś ,a ma juz kontakty,meble w kuchni itd.Czyli prawie wszystko.... Narazie zbieram informację i próbuje wybrac projekt.Też sie trochę boje tego ,który wybrałem dlatego być może zmienimy z żoną na inny o bardziej prostej bryle żeby się zmieścić np w 300tyś zł . Także ponawiam pytanie o ten projekt.http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/dom_przy_rubinowej_3/5097 Czy powinien być sporo tańszy w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 15.05.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Sporo tańszy to nie, bo jest rozłożysty - powierzchnia dachu duża, dużo metrów bieżących fundamentów i ścian nośnych, choć to parterówka, to też ma strop żelbetowy. Może być trochę tańszy bo: - docieplenie można położyć na stropie a nie na połaciach dachu - wszędzie takie same ściany do tynkowania (w domu z poddaszem regipsy na skosach i ich robocizna są droższe) - prawie 5m3 mniej drewna na więźbę niż w Sielskiej - odpada robienie schodów, które tanie nie są - kominy krótsze o prawie 1,5m każdy (a ich wysokość przekłada się wprost na cenę) - ma tańszą stolarkę okienną Czy jest do zbudowania za 300k? (Ja cały czas mówię o domu pod klucz, do zamieszkania) Ja go oceniam raczej na 350. No ale jeżeli jesteś w stanie włożyć własną robociznę, masz jakieś chody w hurtowniach, albo talent do wyłapywania okazji, w Twojej okolicy robocizna stoi z cenami sporo poniżej średnich krajowych, to może udałoby się zamieszkać w takiej kwocie. No i też zależy dużo od tego, jak planujesz docieplić dom, jaka będzie instalacja grzewcza, czy na przykład jesteś w stanie zaakceptować kuchnię umeblowaną i wyposażoną do 6-8k, czy chciałbyś mieć tak jak pokazywali ludzie w plebiscycie na najpiękniejsze kuchnie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 15.05.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 A - jeszcze jedno. Patrz na projekty na "stronie macierzystej", bo tam często jest więcej danych.http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-rubinowej-3.htmlhttp://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-sielskiej.htmlSą karty katalogowe, tu znalazłam więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 17.05.2014 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Jaka orientacyjnie może być róznica w stanie pod klucz?30-40tyś zł? WJak zdecydujemy się budowac dom przy sielskiej to poddasze można zostawić niewykończone prze zjakiś czas jakby brakowało funduszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.05.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Cena rzędu 45 - 47 za robociznę SSO w zależności od regionu Polski nie jest ceną wygórowaną, natomiast kwota 200 - 250 tyś za stan pod klucz jest niestety czasem nie do osiągnięcia. Na taką kwotę końcową wymagana jest praca własna i budowa systemem gospodarczym, natomiast jeśli od samego początku zakłada się zatrudnienie wykonawców którzy zrobią wszystko za ciebie to niestety nie wróże powodzenia.Jeśli pragniesz się zmieścić w tej kwocie to szukaj od początku wykonawców pokroju murarza z pomocnikiem to wymaga od ciebie codziennej bytności na budowie i przypilnowania od początku kolejnych prac. Poprzez zatrudnianie generalnego wykonawcy lub firmy wcale nie zwalnia od przypilnowania fachowców a pozwala na uniknięcie wielu niespodzianek które pojawią się podczas dalszych prac wykończeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.05.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Myślę, że za całość pod klucz różnica będzie 30-50 tysięcy. Obydwa domy nie należą do specjalnie tanich w budowie. Wątek o domu za 200k zrobił się rozlazły i przegadany. Dużo tam niepotrzebnych dywagacji i sporów z osobami, które nie budowały w takim budżecie, ale uparcie twierdzą, że albo się nie da, albo, że za tyle "to nie dom". Natomiast czytając od początku, można znaleźć dużo danych, wytycznych i założeń co do tego, jak obniżać koszty budowy, jakie rozwiązania konstrukcyjne i instalacyjne są tanie.W wątku o domu za 300k polecam pooglądać, jakie projekty ludzie budują w tym budżecie, zawsze zwracając uwagę na ilość prac zleconych i wykonanych własnoręcznie. Dom z poddaszem jest w naturalny sposób bardziej zdatny do etapowania budowy. Z własnych obserwacji powiem jednak, że przy budowie na kredyt jest to kiepska opcja, bo wykończenie tego poddasza nie jest wówczas łatwe. Trzeba spłacać raty, ponosi się koszty utrzymania domu (często zresztą wyżśze przez to, że na niewykończone poddasze ucieka ciepło) i odłożenie kilkunastu czy kilkudziesięciu tysięcy na dokończenie staje się kwestią wielu lat.Przy budowie z oszczędności i bieżących przychodów jest to zwykle kwestia dodatkowego roku lub dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 20.05.2014 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 W takim razie bedziemy nadal szukać projektu chyba .Co powiecie o takim projekcie:http://z500.pl/projekt/750/Z273_a_L_GL,wersja-powiekszona-w-odbiciu-lustrzanym-z-garazem-jednostanowiskowym-po-lewej-stronie/dane-ogolne.htmlOgolnie bardzo nam się podoba.Wiemy że taniej by było bez garażu ,ale chcielibyśmy chociaż jednostanowiskowy garaż pobudować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Zbudujcie garaż - ale nie w bryle budynku, tylko dostawiony do budynku. Oczywiście może być połączony drzwaimi wewnętrznymi z budynkiem. Chodzi o to, by był w lekkiej konstrukcji i na lekkim fundamencie (może nawet punktowym) - bardziej wiata ze ścianami niż murowany budynek. Oczywiście taka wiatę z drewna i OSB można otynkowac tak samo jak dom:http://domy-energooszczedne.info/wp-content/uploads/nowoczesnydom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 30.05.2014 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Ok ,praktycznie wybraliśmy projekt http://z500.pl/projekt/750/Z273_a_L_GL,wersja-powiekszona-w-odbiciu-lustrzanym-z-garazem-jednostanowiskowym-po-lewej-stronie.htmlGaraż chce poszerzyć o około 100 cm . Druga opcja to budowa bez garażu i dostawienie i otynkowanie garażu z dachem pulpitowym w miejscu ,gdzie mamy garaz w ww projekcie .Teraz cena budowy takiego domku.Mamy jeden komin ,brak stropu i wieźby tradycyjnej.... Szukam narazie ekipy budowlanej ,ale 2 osoby powiedziały mi że około 30-35tyś .W tej cenie mamy Fundamenty ,sciany i komin.... Nie uważacie że trochę drogo? W domu przy sielskiej z gotowym dachem wyszło 47 tyś i to do negocjacji.... Prosze o pomoc jakie kwoty będa akceptowalne za taką pracę .Czyli Fundamenty,sciany + komin.Wiązary montuje oddzielana firma u której się je kupuje z tego co się orientuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts