ajk82 23.07.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Witam. Posiadam działkę rolną klasy 3b. Ponadto droga dojazdowa do mojej 4 działki od drogi głównej to również klasa 3b a ja posiadam w tej drodze udział 1/8. Ponieważ staram sie o pozwolenie na budowę (posiadam wydane warunkj zabudowy z 2011r. - a na pozostałych działkach sąsiednich albo już są postawione domy albo już na nich budują) złożyłem wniosek i uzyskałem zgodę na odrolnienie mojej działki w rozmiarze 5 arów tak jak występowałem. Moje pytanie jest takie czy do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę jest niezbędne odrolnienie drogi dojazdowej czy odrolnienie drogi dojazdowej jest niezbędne w celu odbioru budynku. Moim priorytetem jest uzyskanie (zanim wejdą kolejne jakieś obostrzenia) pozwolenia na budowę a odrolnienie drogi zrobić w terminie późniejszym. Wiem że weszły nowe przepisy o ochronie gruntów rolnych i na klase 3 naliczane są opłaty. Czy mogę odrolnić tylko swój udział 1/8 bo odrolnienie całej drogi i ponoszenie kosztów tylko przeze mnie spowoduje koniec marzeń o budowie jeżeli pozostali nie będą chcieli partycypować w kosztach lub podpisać zgody (wniosku) na odrolnienie drogi (bo albo już się pobudowali albo budują). Proszę o porady.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 23.07.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Witam, mam również ziemię klasy RIIIb. Nie trzeba odralniać gruntu pod budowę, wystarczy wyłaczyć z produkcji rolnej. Jeśli wystąpisz do Starostwa Powiatowego o wyłączenie do 500m2 gruntu, to nie będzie żadnych opłat. Mówi o tym Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych Art. 12a. Z tym zastrzeżeniem, że na pozostałym gruncie nie można nic teoretycznie robić, powinien pozostać jako orny. Składa się wniosek wraz z planem zagospodarowania działki. Jeśli chodzi o drogę, to mam na prywatnej drodze bezpłatną służebność przejazdu, więc nie potrzebowałam żadnych wyłaczeń/odrolnień. Myślę, że powinieneś się dowiedzieć w Wydziale Rolnictwa i ochrony środowiska w Twoim Starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajk82 23.07.2014 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Witam. Taką decyzję o wyłączeniu z produkcji rolnej (5 arów bez opłat) już uzyskałem. Pozostałe wszystkie niezbędne dokumenty m.in. projekt, promesy, warunki techniczne już wszystko mam. Tylko pozostaje pytanie czy muszę mieć decyzję o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej dla drogi dojazdowej która też ma klasę RIIIb a ja w akcie notarialnym kupna działki mam zapisany w udział 1/8 w tej działce która stanowi drogę wewnętrzną. Czy muszę mieć taką decyzję w celu uzyskania pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 23.07.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Witam. Taką decyzję o wyłączeniu z produkcji rolnej (5 arów bez opłat) już uzyskałem. Pozostałe wszystkie niezbędne dokumenty m.in. projekt, promesy, warunki techniczne już wszystko mam. Tylko pozostaje pytanie czy muszę mieć decyzję o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej dla drogi dojazdowej która też ma klasę RIIIb a ja w akcie notarialnym kupna działki mam zapisany w udział 1/8 w tej działce która stanowi drogę wewnętrzną. Czy muszę mieć taką decyzję w celu uzyskania pozwolenia na budowę? Rzuciłam okiem po internecie i zdaje mi się, że swoją część drogi musisz odrolnić. Ale ja bym zadzwoniła do urzędu, powinni udzielić w Starostwie konkretnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.07.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 nie ma odrolnienia = nie ma drogi dojazdowejnie ma drogi dojazdowej = nie ma dostępu do drogi publicznej = nie ma WZ, to i nie ma PnB taki krótki przewód logiczny o rzeczach wymaganych do PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajk82 23.07.2014 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 momencik.warunki zabudowy są. (wydane w 2011r)w akcie notarialnym mam zapisane że działka nr ... udział 1/8 która stanowi drogę dojazdowądostęp do drogi gminnej jest (tam juz są pobudowane domy)pozytywną decyzję o wyłączeniu z produkcji rolnej dla mojej działki na której chcę budować już mam pozostałe promesy projekty warunki techniczne wszystko mam. POZOSTAJE NIESZCZĘSNA DROGA po której dojeżdżam do mojej działki.Czy do PnB musze mieć jeszcze jedną decyzję o wyłączeniu z produkcji rolnej działki o nr....... która stanowi drogę wewnętrzna.? sąsiad na przeciwko buduje dom i też ma w tej drodze swój udział. (ma pozwolenie na budowe) to on nie musiał wyłączać z produkcji rolnej tej drogi żeby dostać PnB? Co prawda pozwolenie na budowę uzyskał bodajże w 2013r. NIe wiem czy pozostali udziałowcy notarialni tej drogi których defacto nie znam będą chcieli podpisac sie pod wnioskiem o wyłączenie z produkcji rolnej abym mógł docelowo dostać PnB bo ani ich nie zmuszę ani nie sfinansuje wyłączenia RIIIb sam. swój udział zapłacę jak najbardziej. Co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.07.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 skoro inni budują przy tej drodze lub mają budynki przy tej drodze, to jest to droga, to z jakiej przyczyny Ty jedna masz ją wyłączać i spod czego niby??? pierwsze do sprawdzenia - spytaj sąsiadów którzy mają dojazd tą drogą, jaką mieli procedurę, ale pewnie jak to bywa zmiany, zmiany, zmiany druga sprawa, skoro masz WZ to w czym problem? Nie miałabyś dostępu do drogi publicznej, nie dostałabyś WZ, ale... poczytaj w WZ co masz o dojeździe do działki, jak składałaś wniosek to podałaś, że masz dojazd do działki, czy że będzie planowany? we wniosku na PnB trzeba będzie napisać że dojazd istniejąca drogą wewnętrzna i powinno wystarczyć, tym bardziej jeśli droga jest geodezyjnie naniesiona na mapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 23.07.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Nie musisz odralniać,musisz mieć tylko pismo z gminy:Postanowienie ustalające obsługę komunikacyjną inwestycji drogą gminną ul...... poprzez drogę wewnętrzna skomunikowaną z w/w drogą.Ja mam dokladnie takie pismo,czekalam 1 dzień na podpis Wójta,bo było gotowe od ręki.Do pozwolenia wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 14.01.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Odświeżam temat...mam ten sam dylemat co ajk82...dzisiaj telefonicznie uzyskałem informację w starostwie, iż jednak muszę wyłączyć z produkcji rolnej drogę dojazdową (łąka IIIb). Czy rozwiązanie, które podał wyżej Bejaro jest wystarczające ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 14.01.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 A myśmy oficjalnie nie mieli w ogóle zjazdu na naszą działkę, kiedy składaliśmy wniosek o wydanie pozwolenia na budowę. Adaptujący projekt we wniosku napisał, że dojazd do nieruchomości będzie uzgadniany w innym postępowaniu. W rezultacie pozwolenie na budowę mieliśmy w grudniu 2012r., a pozwolenie na budowę zjazdu z drogi powiatowej dopiero w maju 2013r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 31.03.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) Usunięto! Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 02.11.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Witam wszystkich i ponownie odświeżam temat. Jestem na etapie kupna działki która też ma jako drogę dojazdową działkę rolną klasy IIIb w której będę miał 1/8 udziałów. Jak to w końcu jest, muszę złożyć wniosek o wyłączenie jej z produkcji rolnej żeby uzyskać PnB ?? Co jeśli pozostali współwłaściciele nie wyrażą na to zgody? Nikt tam na razie się nie buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.11.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Witam wszystkich i ponownie odświeżam temat. Jestem na etapie kupna działki która też ma jako drogę dojazdową działkę rolną klasy IIIb w której będę miał 1/8 udziałów. Jak to w końcu jest, muszę złożyć wniosek o wyłączenie jej z produkcji rolnej żeby uzyskać PnB ?? Co jeśli pozostali współwłaściciele nie wyrażą na to zgody? Nikt tam na razie się nie buduje. Zmiana przeznaczenia nieruchomości wspólnej wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli. Nie możesz sam dokonać żadnej czynności na działce drogowej, które jesteś tylko współwłaścicielem. W jakim sensie ta działka budowlana "ma drogę dojazdową"? Jaki jest sposób użytkowania zaznaczony w ewidencji gruntów, bo to co podałeś to może być klasa bonitacyjna gleby, a niekoniecznie "sposób użytkowania działki"? W skrajnym przypadku może być, że ta działka użytkowana jest jako "użytek rolny", a pozostali nie wyrażą zgody na zmianę sposobu użytkowania. Jak złożysz wniosek o zmianę sposobu użytkowania, to wszyscy współwłaściciele zostaną oficjalnie powiadomieni i będą mogli zablokować procedurę zmiany. Chyba, że przegapią terminy. Oczywiście pozostaje "sąd", który po kilku latach procesu ustanowi "drogę konieczną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 03.11.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 (edytowane) Działka którą planuje nabyć powstała w wyniku podziału wielkiej działki na szereg mniejszych. Pośród nich jest działka " w domyśle drogowa" - tak ją nazywam ponieważ nie jest nigdzie oznaczona jako drogowa a taką pełni funkcję wg decyzji podziału pierwotnej wielkiej działki. W decyzji podziału jest napisane że ta działka "w domyśle drogowa" ma służyć jako droga wewnętrzna tym wszystkim działkom i że w ten sposób zapewnia im dojazd do drogi publicznej. Niestety ta działka "w domyśle drogowa" w wypisie z ewidencji gruntów jest oznaczona jako R, grunty orne. Mam teraz obawy że nie dostanę PnB ponieważ Starostwo uzna że działka która jest gruntem ornym klasy IIIb nie może stanowić dla mojej działki drogi dojazdowej do drogi publicznej. Czy moje obawy są zasadne i powinienem złożyć wniosek o wyłączenie tej działki "w domyśle drogowej" o wyłączenie z produkcji rolnej (oczywiście ze zgodą wszystkich współwłaścicieli) czy może moje obawy są bezzasadne i Starostwo nie będzie robiło mi żadnych problemów. Zaznaczam że istnieje MPZP na którym wszystkie działki, razem z działką "w domyśle drogową" leżą na obszarze zabudowy jednorodzinnej (MN). Oczywiście nie proszę nikogo żeby mi przepowiedział co uczyni Starostwo tylko chciałbym wiedzieć jak to wygląda od strony prawnej - mam obowiązek wyłączać z roli czy nie? Jeśli nie to znaczy że mam prawo taką działkę utwardzić (ze zgodą współwłaścicieli) jako drogę pomimo że w wypisie to grunty orne? Edytowane 3 Listopada 2018 przez corey10 Dodanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Witam wszystkich i ponownie odświeżam temat. Jestem na etapie kupna działki która też ma jako drogę dojazdową działkę rolną klasy IIIb w której będę miał 1/8 udziałów. Jak to w końcu jest, muszę złożyć wniosek o wyłączenie jej z produkcji rolnej żeby uzyskać PnB ?? Co jeśli pozostali współwłaściciele nie wyrażą na to zgody? Nikt tam na razie się nie buduje. jesli na mapach jest jako droga dojazdowa, jeśli w ewidencji gruntów jest ta działka po której idzie droga wpisana jako droga dojazdowa, to dopóki nie będziesz budował tej drogi(nie dotyczy utwardzenia) to nic nie musisz odralniać lub wyłączać z produkcji rolniczej. Jest MPZP? jesli tak, to jako co jest oznaczona ta działka, jako droga, czy zwykła działka? Jesli jako droga, to tak jak pisałem na wstepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Działka którą planuje nabyć powstała w wyniku podziału wielkiej działki na szereg mniejszych. Pośród nich jest działka " w domyśle drogowa" - tak ją nazywam ponieważ nie jest nigdzie oznaczona jako drogowa a taką pełni funkcję wg decyzji podziału pierwotnej wielkiej działki. W decyzji podziału jest napisane że ta działka "w domyśle drogowa" ma służyć jako droga wewnętrzna tym wszystkim działkom i że w ten sposób zapewnia im dojazd do drogi publicznej. Niestety ta działka "w domyśle drogowa" w wypisie z ewidencji gruntów jest oznaczona jako R, grunty orne. Mam teraz obawy że nie dostanę PnB ponieważ Starostwo uzna że działka która jest gruntem ornym klasy IIIb nie może stanowić dla mojej działki drogi dojazdowej do drogi publicznej. Czy moje obawy są zasadne i powinienem złożyć wniosek o wyłączenie tej działki "w domyśle drogowej" o wyłączenie z produkcji rolnej (oczywiście ze zgodą wszystkich współwłaścicieli) czy może moje obawy są bezzasadne i Starostwo nie będzie robiło mi żadnych problemów. Zaznaczam że istnieje MPZP na którym wszystkie działki, razem z działką "w domyśle drogową" leżą na obszarze zabudowy jednorodzinnej (MN). Oczywiście nie proszę nikogo żeby mi przepowiedział co uczyni Starostwo tylko chciałbym wiedzieć jak to wygląda od strony prawnej - mam obowiązek wyłączać z roli czy nie? Jeśli nie to znaczy że mam prawo taką działkę utwardzić (ze zgodą współwłaścicieli) jako drogę pomimo że w wypisie to grunty orne? od strony prawnej wygląda tak, ze jesli jest oznaczona jako droga, to nic nie musisz z nia robić aby uzyskac PnB. My z sasiadami mamy droge oznaczona jako PsIII i tak zostanie dopóki nie będziemy chcieli wybudować takiej drogi z prawdziwego zdarzenia, czyli latarnie, chodniczki, jezdnia z kostki/asfaltu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 03.11.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Właśnie chodzi o to że NIGDZIE poza decyzją o podziale pierwotnej działki nie jest ta działka "drogowa" oznaczona jako drogowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 a działki podzielone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Co jest w tekście MPZP w zakresie dróg na tym obszarze? Na mapie nie ma tam planowanej drogi? To byłby błąd w sztuce, gdyby planista zaplanował działki budowlane nie przewidując do nich drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.11.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Co jest w tekście MPZP w zakresie dróg na tym obszarze? Na mapie nie ma tam planowanej drogi? To byłby błąd w sztuce, gdyby planista zaplanował działki budowlane nie przewidując do nich drogi. Wtedy MPZP jest wykonany niezgodnie z przepisami i do zaskarżenia do Sądu Administracyjnego, a potem uchylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts