Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odrolnienie drogi dojazdowej do pozwolenia na budowę??

Recommended Posts

zaraz, zaraz, na razie to chyba jest dopiero decyzja, do fizycznego podziału droga daleka, chociaz na mapkach powinno juz to byc zaznaczone jako działki projektowane i tam powinno byc widać, czy jest droga czy nie.
Właśnie chodzi o to że NIGDZIE poza decyzją o podziale pierwotnej działki nie jest ta działka "drogowa" oznaczona jako drogowa.

MPZP nie zawiera planowanego podziału działek (co najwyżej ustala zasady dzielenia, np. że minimum 2000m2 - ale nie granice). Nie ma znaczenia, czy droga planowana jest przez osobną działkę, czy przez sześćdziesiąt osiem działek. Nie ważne, czy przy tej drodze są tereny budowlane, czy pola (do których też trzeba dojechać). I nie ważne, czy te drogi faktycznie są. Bo plan, to plan - a nie opis stanu obecnego. I nie ma nic wspólnego z ewidencją gruntów.

MPZP był wykonany w 2015r przed podziałem. Wtedy była tam jedna wielka działka w całości leżąca na terenie zabudowy jednorodzinnej wg tegoż MPZP. Podział jest już dokonany (2017r). Działka 1103 która wg decyzji podziału ma być drogą wewnętrzną jak widać na załączonej mapie ewidencyjnej nie jest oznaczona jako drogowa (dr) działki.jpg

I teraz tak, nabywając którąkolwiek z działek nabywa się też udział w działce 1103. Gmina remontując drogę wykonała nawet odpowiedni zjazd. W uzasadnieniu decyzji podziału w wyniku którego powstały te działki wraz z działką "drogową" 1103 jest napisane że zgodnie z art. 93 ust.3 ustawy o gospodarce nieruchomościami uważa się że dostęp do drogi publicznej jest zapewniony poprzez wydzielenie drogi wewnętrznej i zbycie w niej udziałów kupującemu, czyli wszystko się zgadza, natomiast mój architekt ostrzegł mnie że mimo to w Starostwie mogą uznać że ponieważ jest to po prostu działka rolna (zgodni z wypisem z ewidencji gruntów) to nie można tego traktować jako dostęp do drogi publicznej i muszę najpierw wyłączyć ją z produkcji rolnej. Dodał też że żeby można było ją uznać za drogową to trzeba ją utwardzić, a tego też nie mogę wg niego zrobić bez wyłączenia jej z produkcji rolnej

Edytowane przez corey10
nowe info

Powiem Wam że całą noc czytałem różne przepisy, fora prawne, wątki zakładane przez różnych ludzi z podobnym problemem na różnych forach i generalnie to Starostwa wymagają wyłączenia z produkcji rolnej "drogi wewnętrznej" która stanowi dojazd do działki i bez tego nie wydają pozwolenia na budowę. W przypadku współwłasności trzeba mieć zgodę wszystkich współwłaścicieli zarówno na wyłączenie z roli jak i na samo utwardzenie drogi, czy ciągnięcie mediów. To co jest w decyzji podziału że działka ma dostęp do drogi publicznej przez działkę 1103 stanowiącą drogę wewnętrzną należy chyba w moim obecnym rozumieniu traktować tylko jako potencjalną możliwość, bo z tego co się doczytałem geodeta przy podziale nawet nie ma prawa oznaczyć jej jako "użytek dr" (droga). Tak oznaczyć można dopiero po wyłączeniu z roli i faktycznym wykonaniu drogi co sprawdza geodezja. Tak więc w decyzji Burmistrza Miasta i Gminy podziału pierwotnej dużej działki, każda nowa działka ma dostęp do drogi publicznej poprzez współwłasność w działce 1103 stanowiącą drogę wewnętrzną, a w Starostwie (do którego zadzwonię dopiero w poniedziałek) zapewne dowiem się że dostępu nie mam bo muszę wpierw wyłączyć działkę 1103 z produkcji rolnej. Taka to standardowa nasza, polska jasność i spójność przepisów.

u mnie podział dużych działek nastąpił kilka lat po uchwaleniu MPZP, mamy drogi wewnętrzne jako użytki PsIII, wszędzie są tak oznaczone i w Ewidencji gruntów i księgach wieczystych, mamy i pozwolenia na budowę i pobudowane i odebrane domy i cześć w budowie i nikt nigdy nie żądał od nikogo wyłączeń z produkcji rolniczej drogi. Droga jest, jest na mapkach, cześć to kawałek pola, i tylko my wiemy, ze tam jest na mapkach droga. To nie wszystko, większość dróg ma swoje nazwy, a w ewidencji jest albo jako pastwisko albo grunt rolniczy.

Starostwo patrzy tylko, czy na mapce do celów projektowych jest namalowana droga.

pisze o drogach prywatnych w których udziały maja właściciele działek przylegających do drogi

Może to zależy też od indywidualnej interpretacji przepisów przez dane Starostwo? Może wyjątkowo poszli Wam na rękę? W necie jest wiele opisów układów dróg i działek podobnych do mojego gdzie jednak Starostwa nie wydają PnB jeśli droga wewnętrzna nie jest wyłączona z roli. Spotkałem się nawet z jednym opisem (o ile to prawda) gdzie ktoś będący właścicielem drogi wew. w 1/8 złożył do Starostwa wniosek o wyłączenie z roli jedynie jego własnych udziałów i nie wymagali od niego zgody reszty współwłaścicieli.:confused:

Pozwolili Wam utwardzić/wybrukować te drogi wewnętrzne pomimo braku wyłączenia z roli?

• 1 month później...

Dlatego bo Dz.U. 1995 Nr 16 poz. 78 USTAWA z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych „Art. 2. 1. Gruntami rolnymi, w rozumieniu ustawy, są grunty: 10) pod drogami dojazdowymi do gruntów rolnych.”

Z jakiego powodu zatem inne starostwa chcą by wyłączać drogę dojazdową do gruntów rolnych skoro ona w rozumieniu ustawy jest także gruntem rolnym?

Do szkół ich wysłać, takich urzędników w Polsce nie potrzebujemy. To szkodnicy.