Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek ale chyba nie mamy się z czego cieszyć. Oskubać nas chcą?

Benta

Recommended Posts

Niby fajnie jest dostać cokolwiek, jednak zastanawiamy się czy nie zrzec się spadku bo sytuacja wygląda nieciekawie. Chodzi o niewielkie pieniądze, to znaczy gdyby nie obciążenia to by nas owszem uradowały i to bardzo. Chodzi właśnie o te obciążenia. Po kolei. Zadzwonili z kancelarii spadkowej do męża, że jest jedynym spadkobiercą zmarłej we Francji krewnej. To ciotka mojego męża, kobieta uboga ale te 10 000 euro na koncie w banku uskładała. Ciotka zmarła około 4 m-ce temu. Ta kancelaria dostała zlecenie z Francji ( z sądu?) odszukania spadkobierców. Kancelaria chce podpisać umowę na prowadzenie sprawy, ich wynagrodzenie ma wynosić 40% plus Vat. w przypadku gdy postępowanie zakończy się sukcesem, tzn. reprezentowana przez nich osoba zostanie uznana za spadkobiercę i zostanie jej przyznana część spadku, dopiero wówczas mają prawo do 40% plus Vat (wliczając w to wszystkie składniki masy spadkowej oraz wszelkie płatności należne z tytułu zgonu) potrąconych uprzednio z masy spadkowej.

Nie podpisaliśmy jeszcze umowy z kancelarią, bo wiadomo jak podpisane to pozamiatane. Nie rozumiem od czego (jakiej kwoty) należne jest 40 procentowe (plus Vat) wynagrodzenie kancelarii, bo z tego co już wiemy podatek we Francji to około 60%. Tak na chłopski rozum to co nam z tego nie zostanie? Czy ta kancelaria chce nas oskubać, czy możemy obejść się bez niej? Z czym trzeba się liczyć aby bez pośrednictwa kancelarii coś uzyskać. Wiem kwota niewielka ale zawsze coś, tylko czy gra warta świeczki? Nie mamy kogo się poradzić, a tego prawniczego bełkotu to już w ogóle nie rozumiem. Aby nie przyszło się dopłacać do tego spadku.

Może warto udać się do Francji. Jak myślicie. Proszę poradźcie.

Wygląda to jak kolejna mutacja "przekrętu nigeryjskiego"

Macie pewność że wspomniana Ciotka w ogóle istniała? Mieliście z nią jakiś kontakt?

Z tego co wiem to spadek z Francji załatwia się tak że najpierw trzeba się zwrócić do ich Centralnego Rejestru Dyspozycji Ostatniej Woli w kwestii czy zmarła nie zostawiła testamentu lub jeśli go zostawiła to jakie są w nim zapisy a następnie do notariusza właściwego pod kątem miejsca zamieszkania zmarłej w celu potwierdzenia nabycia spadku. Podatek płaci się niestety dwa razy. Francuzki 60% i polski zależnie od tego czy łapiecie się na II czy III grupę podatkową.

Trochę podstawowych informacji jest na stronie MSZ

http://www.paryz.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/sprawy_administracyjne_i_prawne/spadki/spadki

Edytowane przez G.N.

Bardziej ku przestrodze - ostatnio dostałem maila, że mi zmarł krewny w Stanach. Z tego co pamiętam, zostawił mi coś koło "bańki", oczywiście w USD.

Odpuściłem ;-)

Takie czasy, że powiązanie maila z nazwiskiem nie stanowi większego problemu, a późniejsze dorobienie przekonujących faktów jest tylko kwestią umiejętności i polotu oszusta. W piśmie były nawet wzmianki o innych z mojej rodziny, którzy zostali świadomie przez zmarłego pominięci, dziwnym trafem wszyscy oni mają konta na FB i noszą to samo nazwisko :D

Natomiast - jeśli ś.p. Ciotkę znaliście, jeśli faktycznie istniała, poproście o akt zgonu, odpis, cokolwiek. Choć coś czuję, że prośba pozostanie bez odpowiedzi.

Nie jest to chyba "przekręt nigeryjski" skoro nie żąda się od nas żadnych opłat. Tak myślę, Ta śp. Ciotka to dość bliska krewna, rodzona siostra ojca mojego męża. Miał okazję poznać Ciotkę, było to za życia jego ojca, a więc ponad 30 lat temu. Kontakty były sporadyczne, a po jego śmierci teściowa czasem otrzymywała świąteczne kartki. Także faktycznie śp. Ciotka istniała.

Kogo mam poprosić o akt zgonu? Ta kancelaria spadkowa jest w posiadaniu dokumentu? Zapytałam o to skąd mają informacje o spadku, powiedzieli, że zwrócono się do nich o odszukanie spadkobiercy. Na moje pytanie dlaczego takie wysokie wynagrodzenie i czy podlega negocjacji usłyszałam, że działają na mocy jakiejś umowy ze stroną francuską. Wynagrodzenie takie a nie inne bo to m.innymi koszt adwokata, który ma reprezentować interes spadkobiercy, zresztą już ponieśli koszty związane z odszukaniem spadkobiercy. Nie wiem co o tym myśleć ale nie podoba mnie się ta presja z ich strony. Moim zdaniem jakie to niby koszty z odszukaniem spadkobiercy, skoro na kartkach świątecznych odnalezionych w domu zmarłej był adres nadawcy o tym samym nazwisku, czyli teściowej i to do niej najpierw zadzwonili.

Tak czy inaczej poproszę o akt zgonu, chociaż coś mi się wydaje, że będą to warunkować wcześniejszym podpisaniem umowy i pełnomocnictwa.

do przeprowadzenia postepowania spadkowego nie potrzeba adwokata.

Jedyny problem to tłumaczenie francuskich dokumentów.

Podatek od spadku we Francji to 60%?

Nieźle kroją...

Chociaż może to kwota dla niespokrewnionych?

http://www.successions-europe.eu/pl/france/topics/which-law-applies_can-i-choose-the-applicable-law-to-my-inheritance/

W Polsce też trzeba zapłacić podatek 20% od kwoty, która zostanie...

Edytowane przez Elfir

Też tak mi się wydawało, że do postępowania spadkowego nie potrzeba adwokata chociaż kancelaria twierdzi, że muszą wynająć. Tak czy inaczej drążę temat. Najgorsza jest bariera językowa. Link, który Elfir podałaś nieco rozjaśnia, wygląda na to, że przede wszystkim notariusz jest potrzebny. Dzięki za pomoc.

• 10 years później...
  • 1 month później...

Temat dotyczył rejestracji spadku z Francji.

W Polsce jest "zgłoszenie otrzymanie majątku ze spadku lub darowizny (formularz podatkowy SD-Z2)".

Zgłasza się m.in. po to aby nie płacić podatku od spadku, podatku od darowizny w kategorii najbliższej rodziny.