gubik 08.06.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Na razie największym problemme jest dla mnie znalezienie jakiegoś sensownego deszczomierza. Ale jak coś znajdę to ruszy temat się dalej. Fantom ps. Dostęp przez internet do sterowania już tez mam. Nie obraź się ale ten twój trawnik(sama trawa tylko i wyłącznie bez żadnych innych roślin) to jak nawozisz. Bo o laniu wody to wiesz bardzo dużo;) Odgrzałeś kotleta z tamtego roku, to pochwal się ubiegłorocznymi rezultatami? A o glebie pod twoim trawnikiem to nie doczytałem się... jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.06.2015 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Nie obraź się ale ten twój trawnik(sama trawa tylko i wyłącznie bez żadnych innych roślin) to jak nawozisz. Bo o laniu wody to wiesz bardzo dużo;) Odgrzałeś kotleta z tamtego roku, to pochwal się ubiegłorocznymi rezultatami? A o glebie pod twoim trawnikiem to nie doczytałem się... jaka? Hmmm. Nie zauważyłem, że odgrzałem jakiegoś kotleta. Czytaj uważnie jak chcesz się czepić. Co do nawożenia to stosuję po prostu zwykłe mieszanki na azocie itp. Choć zastanawaiłem się, czy nie wpiąć tego w podlewanie i nie rozprowadzać mawozu przez zraszacze (oczywiście zachowując dawkę itp). Co do tego czy to sam trawnik to tak nie jest - mam też sporo roślin i wszytskie podlewam zraszaczami (nic kropelkowo). Gleba pod trawnikiem ? Czarnoziem a pod nim glina/ił/piasek. Rezultaty ? normalne. Wszystko rośnie Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 08.06.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Czarnoziem, chciałbym mieć, mam glinę Przepraszam, jak odebrałeś mój post, że czepiam się. Fizycznie jest bardzo trudno dobrać odpowiednią ilość wody do poszczególnych roślin(mają odmienne zapotrzebowanie). Chyba, że projektując trawnik z dodatkami pomyślałeś o tym. Nie jestem zwolennikiem podlewania z sieci, chlor, lub fluor to raz, a temperatura to dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 08.06.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Można rano, NIE MOŻNA wieczorem !!! M.A.G. dleczego rano? Lepiej dla trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 przy podlewaniu wieczornym trawa (i w ogóle każda roślina) wolniej wysycha a to daje szansę na rozwój chorób grzybowych - zarodniki grzybów kiełkują w kropli wody znajdującej się na liściu.Dlatego podlewa się bardzo wczesnym rankiem, koło godziny 5. Wówczas woda zdąży spokojnie wsiąknąć w glebę ale jednocześnie wstające słońce osuszy liście roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 12.06.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 przy podlewaniu wieczornym trawa (i w ogóle każda roślina) wolniej wysycha a to daje szansę na rozwój chorób grzybowych - zarodniki grzybów kiełkują w kropli wody znajdującej się na liściu. Dlatego podlewa się bardzo wczesnym rankiem, koło godziny 5. Wówczas woda zdąży spokojnie wsiąknąć w glebę ale jednocześnie wstające słońce osuszy liście roślin. To jeden powód :yes: A drugi taki że wieczorem podlewają tylko bogacze bo co się stanie jak na nagrzaną powierzchnię wylejesz wodę?? sporo z niej szybko odparuje. Podlewając nad ranem gleba jest najchłodniejsza a więc chłonie praktycznie 100% tego co jej dostarczamy bez strat na parowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mecenas41 12.06.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 A pogląd, że podlewając rano słońce sprawia, że woda zamiast wsiąknąć to wyparowuje? Dlatego zawsze wieczorem podlewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 12.06.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 A pogląd, że podlewając rano słońce sprawia, że woda zamiast wsiąknąć to wyparowuje? Dlatego zawsze wieczorem podlewam. faktycznie o 4- 5 nad ranem słońce daje tak niemiłosiernie że woda od razu wyparowuje.... ręce opadają.... podlewaj jak Cię stać; raz na rachunki, dwa na chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.06.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dodatkowo, nad ranem (4:00-5:00) jest największe ciśnienie w sieci, bo nikt o tej porze się nie kąpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts