Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 2 months później...
  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyszła pora na stekora :)

Chodzil za mna od jakiegos czasu taki DOBRY ale prawdziwie dobry stek.

Ostatnio byla okazja spotkac sie z moim dobrym znajomym z Crazy Butcher, wiec poprosilem go, aby wybral mi jakis dobry kawalek mieska na steka. On wie co lubie, wiec zdalem sie na niego.

Oto efekt:

Ciecie:

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_zakup1.jpeg

Dalej.. pakowanie i do kasy:

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_zakup2.jpeg

 

W ten sposob moze nie tani, ale swietnie wygladajacy surowiec na steka zmierzal juz w moja strone.

Rozpakowac, swiezo mielony gruby pieprz i na grill-a bez tluszczu - samo miesko ma tu na tyle tluszczyku, ze nie potrzeba psuc smaku zewnetrznym czymkolwiek

no to smazymy:

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_smaz1.jpg

 

 

tu nastapily modly o to, aby tylko nie przesmazyc... 1/3 steki mi wychodzi... wiec oby to byl ten...

no i udalo sie, stek odpoczal na desce i trzeba zajrzec do srodka. Oto efekt:

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_kroj1.jpghttp://pliki.med-bud.pl/stek/stek_kroj2.jpg

 

 

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_zakup1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyszła pora na stekora :)

Chodzil za mna od jakiegos czasu taki DOBRY ale prawdziwie dobry stek.

Ostatnio byla okazja spotkac sie z moim dobrym znajomym z Crazy Butcher, wiec poprosilem go, aby wybral mi jakis dobry kawalek mieska na steka. On wie co lubie, wiec zdalem sie na niego.

Oto efekt:

Ciecie:

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_zakup1.jpeg

Dalej.. pakowanie i do kasy:

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_zakup2.jpeg

 

W ten sposob moze nie tani, ale swietnie wygladajacy surowiec na steka zmierzal juz w moja strone.

Rozpakowac, swiezo mielony gruby pieprz i na grill-a bez tluszczu - samo miesko ma tu na tyle tluszczyku, ze nie potrzeba psuc smaku zewnetrznym czymkolwiek

no to smazymy:

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_smaz1.jpg

 

 

tu nastapily modly o to, aby tylko nie przesmazyc... 1/3 steki mi wychodzi... wiec oby to byl ten...

no i udalo sie, stek odpoczal na desce i trzeba zajrzec do srodka. Oto efekt:

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_kroj1.jpghttp://pliki.med-bud.pl/stek/stek_kroj2.jpg

 

 

http://pliki.med-bud.pl/stek/stek_zakup1.jpg

 

Zapytam.Czy to twoje zdjęcia czy z sieci.Ty jesteś tą osobą co to przyrządziła czy ktoś inny???.Łanie to wygląda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapytam.Czy to twoje zdjęcia czy z sieci.Ty jesteś tą osobą co to przyrządziła czy ktoś inny???.Łanie to wygląda.

w sumie chyba to najlepszy komplement :)

pierwsze 2 zdjecia : ciecie i pakowanie w sklepie - zrobione przez Grzegorz "Falcon" (moj znajomy z Crazy Butcher)

smazenie i przekrojone to juz efekt mojej dzialalnosci "tymi rencami" :)

udalo sie jak malo kiedy a smak... hmmm najlepsze okreslenie to: "grzeszny"

Edytowane przez fighter1983
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Na rzadkich zakupach w Lidlu, wśród wielu innych, wpadły mi w ręce steki z antrykotu, którym kończył się termin za 2 dni. Na oko ładnie wysezonowane, piękny marmurek, ale by nie było tak słodko... cieniutkie. I ogólnie tłuste. Takie ostatnie i niechciane, grzech było nie wziąć.

Miałem problem z usmażeniem. Wziąłem poprawkę, celowałem w medium, 2 minuty z jednej strony i 1,5 minuty z drugiej. Niestety, okazało się za długo, wyszedł well done. Mięso pyszne, aromatyczne jak nigdy, ale zbyt długie smażenie zrobiło swoje. Był po prostu zbyt twardy, choć bez problemu z pogryzieniem.

Czasem można trafić rodzynek i w Lidlu. Prawie wszystkie pozostałe, były zupełnie z innego sortu, tłuszcz tylko na obrzeżu i białe-jakieś niewysezonowane. Aha, dostawca "Rzeźnik", ale producent PPHU "MARK'S" Sp.z.o.o., Sokolniki. Z jakiej rasy-nie podano, ale smak wyjątkowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...
Polecam kupowac tylko takie mięso, które jest z certyfikatem QAFP. Masz pewność, że zawsze jest świeże, zdrowe i bardzo smaczne! :) Polecam zajrzeć na ich stronę :spam: , bo jest mapka ze sklepami, w których kupisz takie mięso. Warto postawić na jakość naprawdę. Edytowane przez Greengaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...