sSiwy12 04.09.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Niestety tak się nie da zrobić. Nie jest możliwe zakupienie dziennika, uzupełnienie i dopiero jego zarejestrowanie. Nie wiem skąd taki pomysł. . Jest możliwe. I moim zdaniem, dość bezpieczne i dla kierbuda i inwestora - często stosowane przy "zagubieniu", "zniszczeniu" dziennika budowy. Jeśli kierbud był zatrudniony (otrzymał wynagrodzenie), a zwłaszcza jak jest jakaś umowa w tym zakresie, to kierbud tylko uzupełnia wpisy w dzienniku, a nie poświadcza nieprawdę, bo był kierbudem i była budowa, którą "nadzorował". Jeśli kierbud zaakceptuje takie "rozwiązanie" to sprawa będzie bardzo prosta. Jeśli nie - różnie może się to skończyć, bo to będzie "uznaniówka" urzędników. Po co "męczyć" urzędników i zmuszać ich do podejmowania trudnych decyzji co do oceny, czy budowa "legalna" , czy też samowola - bo do tego to się sprowadzi. Mają mieć klarowna sytuację - inwestor tylko nie dotrzymał terminu związanego ze zgłoszeniem rozpoczęcia budowy - reszta "kwitów" jest OK. Przeca w tym dzienniku chodzi o dokonanie kilku (3 - 5) wpisów, na przestrzeni 2 lat, a nie przepisanie 12 Ksiąg Pana Tadeusza. I dla jasności - nie namawiam do łamania prawa, tylko wyegzekwowania od kierbuda, tego co miał uczynić. Ps. Pamiętać należy też o tym, że to nie budowa "kurnika", tylko "psiej budy", na którą przepisy wymagają PnB - a w związku z tym urzędnicy potraktują (mogą potraktować) tą budowę tak jak budowę Pałacu Kultury, bo PB nie rozróżnia takich "niuansów". Edytowane 4 Września 2014 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.09.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Tytułem wyjaśnienia. Bagatelizowanie tej sprawy może być bardzo dużym błędem - bo tu nie chodzi tylko o niezgłoszenie terminu rozpoczęcia. Jest to też prowadzenie budowy bez wymaganego nadzoru, a jak się urzędnik uprze, to może to też zakwalifikować jako samowolę budowlaną, a to duże koszty i nie tylko związane z legalizacją, ale także z ewentualnym procesem, jeśli inwestor będzie się odwoływał. Przypominam, że puki co postępowanie dotyczy tylko niezgłoszenia terminu budowy - co nie oznacza, że może być rozszerzone o dotkliwsze "zarzuty". Urząd ma dostać to czego wymaga, a na dzień dzisiejszy wymaga tylko dziennika budowy, który powinien być wypełniony, bo za to skasował kierbud. Zwracam uwagę również na to, że decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 3 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata. W takim przypadku należy wystąpić o wydanie nowej decyzji: o pozwoleniu na budowę. Czyli tak, czy siak, bez uzupełnienia dziennika, decyzja o pozwoleniu na budowę wygasła., bo jakoś trzeba będzie udowodnić choćby rozpoczęcie robót. Trzeba dać urzędowi możliwość najprostszego załatwienia tej sprawy. Edytowane 4 Września 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejdm1 04.09.2014 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jestem po wizycie w urzędzie .Rozmowa z kierownikiem nadzoru była szybka i na temat .Przyznałem ,że nie dopilnowałem sprawy , oczekuję kary i czuję się winny.Nałożył na mnie 200zł mandatu ,kazał porobić wpisy w Dziennik Budowy wypełnić trzy papiery i z tym wszystkim przyjść i zalegalizować .Przypomniał żeby zgłosić zakończenie budowy i tyle. Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam. Dam znać jak wszystko będzie załatwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.09.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jestem po wizycie w urzędzie .Rozmowa z kierownikiem nadzoru była szybka i na temat ..... ,kazał porobić wpisy w Dziennik Budowy ................... Niestety tak się nie da zrobić. Nie jest możliwe zakupienie dziennika, uzupełnienie i dopiero jego zarejestrowanie. Nie wiem skąd taki pomysł.. Teraz wiesz ? To był (jest) najprostszy sposób załatwienia tej (takiej) sprawy - szczęście że urzędnik nie jest upierdliwcem (a może jest leniwy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejdm1 04.09.2014 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Mam jeszcze parę pytań:W projekcie jest napisane,że nie będzie w środku żadnych instalacji , a jak wspominałem ojciec podciągnął z mieszkania prąd do kilku gniazdek i oświetlenie.Pewnie przy odbiorze będzie z tym problem-co proponujecie zrobić?Czy usunąć instalację ,czy to zgłosić teraz (pewnie dojdą dodatkowe koszta).Druga sprawa to położony polbruk - wiem że wymagało to zgłoszenia i teraz będę to chciał wyprostować.Czy potrzeba jakiś mapek- jak tak to gdzie je pobrać ?Pewnie będę musiał zrobić szkic?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.09.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 W projekcie budowlanym, projektant może nanieść te zmiany (jeśli uzna, że nie są istotne).Nanosi na czerwono i podpisuje się.Finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejdm1 04.09.2014 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Masz na myśli,że naniesie na mapkę ten polbruk i inst.el.? I to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
porba 04.09.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Podaj mi co to za nadzór budowlany. Widzę że Wy macie chyba inne prawo budowlane. Siwy a podaj mi podstawę prawną gdzie jest napisane że zmiany nieistotne nanosi się na projekt budowlany. Poczytaj art. 57 ust. 2, tam wyraźnie pisze jak się to robi.A z dziennikiem budowy zrobili majstersztyk, co prawda niezgodnie z prawem ale co kraj to obyczaj, a raczej co urząd to inna interpretacja przepisów. Edytowane 4 Września 2014 przez porba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.09.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 1. Zastosowane rozwiązanie nie narusza prawa - jest to tylko uzupełnienie, niedotrzymanych przez kierownika budowy obowiązków . 2. Również zgodnie z prawem ukarano inwestora za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia budowy. 3. PB art.36a.6 + ksero (kopia) z tego, przy zgłoszeniu zakończenia budowy - co zresztą jest bardzo jasno opisane i napisane w przywołanym przez Ciebie: ....należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.09.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 I polecam uwadze wpis # 21 i 22 - tam jest opis co jak i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejdm1 10.09.2014 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Dziennik podbity i teraz można działać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adek233 13.11.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Mam pytanie, podepnę się pod temat. Co, jeśli mam pozwolenie na budowę, odebrałem dziennik budowy ze starostwa, ale zacznę kopać bez zgłoszenia budowy? Jest grzywna i możliwość zawieszenia budowy? Zależy mi na czasie i czy mogę te kilka dni budować i potem zgłosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.11.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Nie kombinuj. O ile dobrze usłyszałem już nie ma 7. dni. Zglaszasz, na drugi dzień kopiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.11.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Nie kombinuj. O ile dobrze usłyszałem już nie ma 7. dni. Zglaszasz, na drugi dzień kopiesz. Nie potrzeba marnować dnia. Możesz w ten sam dzień. Zgłaszasz rano w urzędzie o 7:00, a o 7:15 zaczynasz wykopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts