Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja (przeciwwodna) / pokrycie daszku płaskiego (na wejściem)

Recommended Posts

Na drzwiami wejściowymi będzie daszek płaski (minimalny spadek). Jest to nośny szkielet z profil stalowych, będzie opatulony troszkę XPSem (jest zamocowany do nadproża betnonwego nad drzwiami, chcę zredukować mostek), natomiast pytanie moje dotyczy górnych warstw, które mają uchronić przed przeciekaniem tego daszku.

Planuję aby to były:

- płyta OSB-3 (ca. 12mm)

- pierwsza warstwa papy (przybita? przykręcona do OSB?)

- druga warstwa papy (przyklejona "na zimno" do pierwszej warstwy?)

- między obiema warstwami papy, na krawędziach, obróbka blacharska (okapnik), zamocowana do OSB (papiaki? farmery przez obie warstwy papy?)

Poradźcie proszę jak to wykonać, jakiej papy użyć (zważywszy że to dwa daszki mniejsze niż 1x2m, tę rolkę czy dwie papy będę chciał raczej dostać w jakimś sklepie "za rogiem")? Nie mam zupełnie wprawy (i sprzętu) do zgrzewania palnikiem warstw papy, więc tego wolałbym uniknąć...

ja mam tę samą papę co na płaskim dachu. A daszek wykończony blachą na rabek na całości.

Ty masz widzę dwuwarstwowo (wprost na styro), wierzchnia najpewniej klejona palnikiem? Na daszku podobnie?

Na tę papę u mnie już nic więcej nie pójdzie z góry, więc to też nieco inaczej (choć jakiś rąbek mi się ostał :) )

Pomijając że nie mam palnika (i umiejętności jego obsługi) nie wiem czy przy daszku na którym nie ma potrzeby łączenia papy (mniej niż 2x1m) ta "dwuwarstwowość" jest potrzebna.

Zdaje się że na OSB-3 (która będzie pod papą) papę i tak należy raczej mocować mechanicznie (papiaki?), więc jak narazie się skłaniam do np Matizol Max WZ PYE PV250 S52 jednowarstwowo. Na krawędzi na OSB bym ułożył obróbki (okapniki) z nawierconymi otworami, i przybił je razem z papą (papiakami). Główki papiaków bym zaciapał jakimś (?) lepiszczem na zimno i/lub przykleił tam punktowe łatki z tej papy. Nie mam pewności czy zamocowanie tej papy przy krawędziach starczy (sądzę że tak), czy powinienem też gdzieś w środku tego daszku przybić papę do OSB..?