surgi22 25.01.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Macie rację z tym wszystkim że nie ma to sensu. Skoro wykopie się dołek a potem go zasypie tą samą ziemia to nie jest to takie najgorsze. Do GGWC użyje rury chyba fi 40 http://allegro.pl/rura-40-pe-do-wody-5mb-rury-pe100-sdr17-pn10-ab-be-i4960663876.html może taka być? Ciśnienie 16bar nie będzie za małe do tego układu? Kamil a jakie planujesz mieć ciśnienie w GGWC ?? 30bar ? 50 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.01.2015 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Kamil a jakie planujesz mieć ciśnienie w GGWC ?? 30bar ? 50 ??? Nie wiem jakie jest do normalnej pracy ale skoro do tego można użyć takie rury to chyba więcej jak 10bar tam nie powinno być przy takich rurach i temu pytam czy to nie za mało do pracy bo wtedy takie rury się nie nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A wybrałeś już jakiej firmy chcesz ggwc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.01.2015 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A wybrałeś już jakiej firmy chcesz ggwc ? Nie. Kolektor poziomy to się samemu zrobi więc pewnie jednostkę wewnętrzną będzie trzeba podpiąć pod reku więc ggwc wezmę od tego co mi reku będzie montować. Kanały też samemu rozłożę. Jak dobiera się ggwc? Ile metrów rur trzeba do tego? Niby do żądanej mocy się dobiera ale nie wiem jak na to popatrzeć. Dla mnie kryterium jest takie aby reku w współpracy z ggwc za pomocą wentylacji mógł praktycznie mi dom "ogrzać" i schłodzić. W planach mam jak najmniejsze straty przez dobre ocieplenie typu 30cm w podłodze(U=0,08), 50cm na ścianach(U=0,06) i 70 w suficie(U=0,06), okna z U poniżej 0,8 , od południa 29m2 okien, a na reszcie niewielkie ilości, odpowiednie strefowanie pomieszczeń, od północy wejście do domu i garaż dostawiony do północnej elewacji parteru stanowiący bufor ciepła. Oczywiście dwa pełne piętra i AV poniżej 0,7 więc wszystkie warunki na to są spełnione aby dom nie potrzebował ogrzewania. Widziałem parę projektów domów pasywnych i to co mam pod względem pasywności jest najlepsze i liczę na to że będzie pasywny-samogrzejny czyli nie będę robić w nim jakiegoś alternatywnego ogrzewania na czarną godzinę czy coś takiego. Jedynie w łazienkach i pomieszczeniach wyciągowych ogrzewanych będę dawał grzejniki elektryczne czy kable grzewcze więc przez odzysk ciepła przy normalnej pracy reku w połączeniu z gwc mam nadzieję że to zda egzamin. Ale nie wiem jaki musi być ten gwc aby to razem się dobrze zgrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Jak ty chcesz to 50 cm przymocować do ściany przy 2 pełnych kondygnacjach ? ? Znalazłeś już producenta ? kotwy 60cm nie będą tanie. Przy takich jak planujesz założeniach problemem będzie usunięcie zysków bytowych latem - sam GGWC nie da rady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.01.2015 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Jak ty chcesz to 50 cm przymocować do ściany przy 2 pełnych kondygnacjach ? ? Znalazłeś już producenta ? kotwy 60cm nie będą tanie. Przy takich jak planujesz założeniach problemem będzie usunięcie zysków bytowych latem - sam GGWC nie da rady . Styropianu nie będę kołkować tylko kleić. Styro z swisspora albo paneltechu. Problemem usunięcie zysków nie będzie gdy nie pozwoli się na to aby słońce za bardzo zgrzało domu. Dom dobrze ocieplony też nie będzie się nagrzewać tak bardzo jak gorzej ocieplony. Izolacja działa w dwie strony i właśnie temu gwc powinien sobie z tym poradzić. Dom pasywny powinien schłodzić się w sposób pasywny lub też nie będzie domem pasywnym. Ja raczej myślę o tym aby od początku nie pozwolić mu na to aby się przegrzał bo wtedy faktycznie gwc nie pomoże. Ale widocznym problemem może być jakaś impreza przy otwartych drzwiach tarasowych od południa bo raczej jak impreza przeniesie się na salon i taras to nie będzie wesoło. Jedynie pozostaje liczyć na to że przy maksymalnych obrotach reku czyli na przewietrzaniu ud się go schłodzić. Teoretycznie wydaje mi się że się powinno udać tylko nie wiem jak duży powinien być gwc ciepła aby podołał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 To podaj jaki producent da gwarancję na klejenie 50 cm styro . Zyski bytowe to nie tylko słońce. Kuchenka, mikrofala, czajnik elektryczny, zmywarka, lodówka, pralka , oświetlenie , TV, komputer to wszystko daje KW ciepła które musisz wyrzucić latem aby nie przegrzać domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.01.2015 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 To podaj jaki producent da gwarancję na klejenie 50 cm styro . Zyski bytowe to nie tylko słońce. Kuchenka, mikrofala, czajnik elektryczny, zmywarka, lodówka, pralka , oświetlenie , TV, komputer to wszystko daje KW ciepła które musisz wyrzucić latem aby nie przegrzać domu . Z tego co się robi testy na wytrzymałość to przy klocku 10x10x10(cm) to styropian się rwie a nie tak że klej nie wytrzymuje więc co za problem? Po co ten kołek? Wystarczy dobry klej i to załatwi sprawę. Wiem jakie są zyski bytowe ale one zawsze występują a w lecie dochodzi słońce które daje o wiele więcej więc to wszystko łącznie za pomocą wentylacji powinno się usunąć. Więc temu musi być dobry reku z gwc a jak nie to to reku plus klima ale wtedy dom już nie będzie pasywny. Staram się wierzyć w to że reku z gwc wystarczy w takim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2015 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Jak ty chcesz to 50 cm przymocować do ściany ... kotwy 60cm ... . poważnie doradzasz kołkowanie styro grubości 50cm kołkami 60cm??? najśmieszniej jak ktoś nie bardzo wie o czym pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.01.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Pisałem z gościem z paneltechu o takim grubym styropianie. Najbardziej mnie interesowała kwestia taka czy można ten styropian mieć w lepszej cenie poprzez to że dadzą go o większym gabarycie i by nie musieli ciąć na typowe płyty. Pisał że forma ma wymiar 100x120x450. Taki duży blok można przeciąć tylko na pół i z tego mieć dwa bloki gr.50-wys.120-dł.450 i przez to że nie będą mieć odpadków może dać lepszą cenę. Też taki blok można podzielić na płyty o grubości 40cm lub 30cm tylko w większym formacie. Więc przy 50cm grubości byłoby 1 cięcie, przy 40cm 2cięcia a przy 30cm 3cięcia ale nie ma odpadu. Przy lepszej cenie większa grubość może kosztować tyle co przy wyższej cenie typowa płyta i na to liczę. Tylko pojawia się poważny problem z montażem takiej płyty. Ma ktoś jakiś mądry na to sposób? Klejąc całą płytę to jedna będzie miała powierzchnię krycia 1,2x4,5=5,4m2 więc jak na to nałożyć klej? Jak to się zrobi przykładowo na zaprawie klejowej to tego sporo wejdzie i zanim skończę całą to może początek zdąży już wyschnąć czy coś takiego. Przy kleju w pianie to podobnie. Tu wydaje mi się dobrym sposobem jakaś metoda natrysku kleju na płytę aby to było szybciej ale czy coś takiego istnieje i czy warte byłoby to tych pieniędzy które się oszczędzi na styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 takie 450 na pół i w parterówce mojej jak ulał w pionie. klejenie takich tylko na pianę w/g mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.01.2015 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Tez mysle o pianie. Do tej roboty bede pewnie potrzebowac z dwie osoby aby jednoczesnie nakladac piane bo sam zanim to zrobie to poczatkowo nakladana zdazy pewnie zwiazac zanim dojde do konca. Ale to na pewno bedzie niezle wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 27.01.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 tak szybko raczej nie zacznie wiązać. Czasami trzeba wręcz czekać np dwie minuty po nałożeniu kleju w piance żeby zaczął 'łapać'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.01.2015 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 tak szybko raczej nie zacznie wiązać. Czasami trzeba wręcz czekać np dwie minuty po nałożeniu kleju w piance żeby zaczął 'łapać'. ale taka płyta miałaby 5,4m2 powierzchni więc samemu pewnie w kilka minut bym musiał piane nakładać, a jeszcze jest to że samemu tego to bym nie był w stanie zrobić ze względu na gabaryty. Ale muszę pomyśleć nad ekipą bo i tak kogoś do tego potrzebuję a ekipa może wziąć styro na siebie i z usługą z mniejszym vatem mi to obchnąć. Na pewno trzeba się nad tym dobrze zastanowić i pogadać z jakąś ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.01.2015 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 z tym gwc jeżeli już będę je robił to jakby przed domu od strony południowej i mogę je zrobić mniej więcej jak na obrazku? od końca tarasu do rowu melioracyjnego będę miał jakieś 15m wiec szerokość chciałbym aby była jak najmniejsza ale długość może mieć 25-30m więc jak proponujecie abym to u siebie zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.01.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Kamil, włacz wyobrażnię....Płyta paneltech EPS 032 PRO LAMBDA o dlugości 1m może wg ich specyfikacji być wyłódkowana o 10mm.(Slaby wynik! Austrotherm dopuszcza 5mm)Jesli będzie miała długość 4,5m to jej wygiecie bedzie mogło wynosić 4.5 cmI teraz taką krzywa, sztywną (bo gruba na 40-50cm) płytę starasz się przykleić do ściany na piankę.... Absurd. Już nie pytam nawet, jak zabezpieczysz taką płytę po przyłożeniu do ściany przed odepchnięciem przez rozprężajacą się jeszcze pianę, potrafiacą zrobic brzydką, 1.5cm szparę... Absurd..... Edytowane 27 Stycznia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.01.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 O co chodzi z tym wyłódkowaniem? Masz na myśli to że płyty nie są równe? Jakieś wybrzuszenia mogą się zdarzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.01.2015 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 A nad sposobem jej montażu to się muszę jeszcze dobrze zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 O co chodzi z tym wyłódkowaniem? Masz na myśli to że płyty nie są równe? Jakieś wybrzuszenia mogą się zdarzyć ?[ /QUOTE] Przy tych wymiarach płyt, to na bank się przytrafią. Nawet w Austrothermie miałem kilkanaście płyt, ktore trzeba było przeznaczyc na docinki, bo płyta odstawała od ściańy. Poza tym, najwięjkszy paradoks w tym, że do pracy, która jest wprost wymarzona, by wykonać ja samodzielnie będziesz wynajmował ekipę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.01.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 @kamil, a nie lepiej dać w 2 warstwach po 25cm, bo to co planujesz to ciężkie zadanie, szczególnie że rozważasz aby wziąć fachofców do takiej nietypowej i wymagającej staranności i myślenia roboty. W życiu (no chyba że masz jakich wybitnych, z taką praktyką, w co nie wierzę). @fotohobby, sądzę że aż takiej łódki by nie było (szczególnie jakby to dobrze zorganizować), co nie zmienia faktu że jest to hardcore... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts