Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Etap projektu - etap cięcia kosztów budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja sobie myślę o tym tak: Może z jakiegoś nieznanego mi dotąd powodu będę miała potrzebę zainstalować za 15 lat jakieś grzejniki. Koszt kucia ścian i robienia bałaganu w domu będzie wyższy niż przygotowanie tej instalacji zawczasu.

Styropian na 200m2 bedziecie rozkładać z 2 tygodnie jesli to ma być dobrze polozone tzn poziom +/- 1cm. Na 110m2 kładliśmy w dwie osoby przez 4 lub 5 dni, z tym że chudziak i strop nie były zbyt równe i była zabawa i dopasowaniem płyt.

Ja za rozłożenie podłogówki (bez styro) + 2 rozdzielacze + 2 szafki i wyprowadzenie pionow do kotłowni zapłaciłem niecale 7tyś z materiałem na markowych rurkach i rozdzialaczach. Nie wiem jak chcesz zaoszczędzić 8tyś...

Styropian na 200m2 bedziecie rozkładać z 2 tygodnie jesli to ma być dobrze polozone tzn poziom +/- 1cm. Na 110m2 kładliśmy w dwie osoby przez 4 lub 5 dni, z tym że chudziak i strop nie były zbyt równe i była zabawa i dopasowaniem płyt.

My będziemy mieć płytę fundamentową - prostą z założenia. A strop - może naiwnie, ale jednak będziemy wymagać żeby był prosty. Będzie terriva.

Ja za rozłożenie podłogówki (bez styro) + 2 rozdzielacze + 2 szafki i wyprowadzenie pionow do kotłowni zapłaciłem niecale 7tyś z materiałem na markowych rurkach i rozdzialaczach. Nie wiem jak chcesz zaoszczędzić 8tyś...

Wyliczenia kilka postów wyżej. Kaizen nawet podał cenę samej robocizny przy rozkładaniu. Podzielę się wrażeniami jak już ułożymy ;)

My będziemy mieć płytę fundamentową - prostą z założenia. A strop - może naiwnie, ale jednak będziemy wymagać żeby był prosty. Będzie terriva.

Naiwnie. Strop i chudziak będą nierówne z prostej przyczyny - beton nie rozpływa się samopoziomująco, ani nikt go na takiej powierzchni nie zaciera łatą, jak wylewki. Wynik +-1cm można uznać za dobry. Czyli przy dobrze wykonanych betonach będzie ryzyko 2cm różnicy między najwyższym, a najniższym punktem. To już może oznaczać syfon w podłogówce.

Układanie styropianu to poważna praca, na 200m2 robiłem to dwa tygodnie, po kilka godzin dziennie średnio. Za to zrobiłem to tak, że i instalator, i wykonawcy wylewek (obydwaj, od anhydrytowej i cementowej) byli pod wrażeniem. Instalacje prowadzone po podłodze istotnie dodają pracy.

Edytowane przez samotnik

My będziemy mieć płytę fundamentową - prostą z założenia.

Błędne założenie. Zapytaj wykonawcy (a jeszcze lepiej zapisz w umowie), jaką dokładność wykonania poziomu +- oferują pomiędzy najwyższym, a najniższym miejscem (zdziwisz się zapewne).

Ze stropem to samo.

A jaka jest Twoja uśredniona cena w przeliczeniu na m2?

Wiesz co - mnie podłogówka wyniosła 65zł/ m2. Materiały kupowałem sam.

Fakt, że teraz firma, która mi u mnie pracowała liczy sobie więcej, ale to pewnie dlatego ,że wysłałem im kilku klientów i terminy mają być pozajmowane.

Wiesz co - mnie podłogówka wyniosła 65zł/ m2. Materiały kupowałem sam.

Fakt, że teraz firma, która mi u mnie pracowała liczy sobie więcej, ale to pewnie dlatego ,że wysłałem im kilku klientów i terminy mają być pozajmowane.

65zł/m2 to cena z materiałami? To jaki był u Ciebie koszt robocizny i co się na nią składało? I z jakiego okresu to jest cena? My raczej też materiały kupimy sami - projekt mamy mieć, czyli kupić ;) Albo od firmy co robi projekt, albo możemy na własną rękę.

65zł/m2 to cena z materiałami? To jaki był u Ciebie koszt robocizny i co się na nią składało? I z jakiego okresu to jest cena? My raczej też materiały kupimy sami - projekt mamy mieć, czyli kupić ;) Albo od firmy co robi projekt, albo możemy na własną rękę.

U mnie tak samo, 65zl/m2 styropianem ukladalem sam. Ze styropianem 10zl wiecej.

Robocizna 23 material wyszedl chyba kolo 40

Cena za układanie styropianu, rozkładanie rur, podłączenie do rozdzielcza i próbę ciśnieniową. No i oczywiście matetiały, które zamówiłem sam. Instalacja wykonywana trzy lata temu.

image.jpg

image.jpg

Sprawdziłem dokładnie - 75 brutto/m2, w cenie materiał kan-therm z dwiema szafkami rozdzielaczowymi, folia, taśma brzegowa. Połowa powierzchni rozstaw 15cm, połowa 10cm. Rurek na 180m2 wyszło ponad 2km. ;) Styropian kupiłem i układałem sam. 2016r. Ponieważ instalator robił również kotłownię, więc nie wiem, w której wycenie było przewiercanie się przez stropy itd.

Witam,

Widzę, ze temat schodzi na oszczędności na etapie wykonania, a nie projektu :)

Przedstawiam nasz projekt: http://www.dobredomy.pl/projekt/ines/

Szukaliśmy i szukamy oszczędności przy projekcie ale nie za wszelka cenę. Żona chciała koniecznie poddasze, więc jest. Garaż dwustanowiskowy to świadomy wybór - chcę tam zmieścić jedno auto i mieć miejsce na rowery, kosiarkę itp, miejsce do 'dłubania'. Również taras, chcieliśmy mieć, więc będziemy mieć i nie wnikam ile to podnosi koszty. Chociaż zastanawiam się czy dom nie jest trochę za duży na rodzinę 2+1 (2+2 docelowo :D). Działkę mieliśmy od rodziców Żony, więc i tak jesteśmy do przodu trochę $$.

Zmiany:

Wyrzucam wszystkie kominy (instaluję gruntowa pc,dolny wymiennik zrobię sam i WM)

Zamieniamy miejscami gabinet i kuchnię, co uprości instalacje CWU. Również na górze zastanawiamy się nad przeniesieniem łazienki, w miejsce pokoju 13m2. W głównej sypialni będzie garderoba, pralnie i prywatna łazienke likwidujemy.

Nowopowstała kuchnia zostanie powiększona o część kotłowni, druga czesc kotlowni stworzy wneke w garazu na pompę ciepła.

Wyrzucamy drzwi które sa w obecnej kotłowni.

zmieniamy dach na bezokapowy (rynny zostaja tradycyjne)

Zastanawiam sie nad usunieciem betonowego tarasu i zadaszenia, zamiast tego byłaby pergola i deski, co myślicie o tym?

Jeszcze nie wiem jakie pokrycie dachu, ale nawet jeśli blacha to zostawię więźbę jak jest, żeby nie zamykać sobie drogi do dachówki w przyszłości.

Czy zmiana silki 24 na 18 to duża oszczędność? O ile to w ogoóe jest możliwe

Jednym słowem wychodzimy z złożenia, że dom ma być funkcjonalny i ma nam się podobać i być spełnieniem marzeń, w większym stopniu niż tylko dlatego, że w ogóle jest. Wszelkie oszczędności, które nie naruszaja tej zasady sa mile widziane :)

Edytowane przez Robaczywy

350 będzie z kredytu, a reszte bede dokladał na bierzaco i dołożę ile trzeba..ale powiedzmy, że stawiam na 450 i bardzo bym nie chciał przekroczyć.

W zasadzie jeżeli nie ma minusów to każda oszczędność jest mile widziana:). Jedyny minus 18 zamiast 24 jaki przychodzi mi do głowy to mniejsza akumulacyjność cieplna, a stawiam na grzanie w taniej taryfie. Silikaty sa chyba na tyle wytrzymałe, że nie ma mowy o problemach z nośnościa?

Na dniach będę się orientował w cenach materiału, dostałem z projektem zestawienie potrzebnych ilości, więc o tyle prostsza sprawa.

Wyrzucam wszystkie kominy (instaluję gruntowa pc,dolny wymiennik zrobię sam i WM)

To raczej szukanie zwiększenia kosztów w domu, który i tak jest stosunkowo drogi i mało energooszczędny. Droższego w instalacji źródła ciepła nie ma.

1. nieforemna bryła.

2. ogrzewany garaż

3. taras nad ogrzewanym garażem

4. dużo drogich okien dachowych

5. dom jest duży, czego nie widać w powierzchni użytkowej. A to nie m2 PU kosztuje, tylko m2 ściany, stropu, izolacji itd.

Policzyłbym 209,7 m2 (razem z garażem i pomieszczeniem gospodarczym) do wyceny. I nawet licząc tylko po 2,5K zł/m2 ciężko będzie się zmieścić w 500K zł. A i to IMO optymistyczna wycena nie obejmująca drogich zabawek, jak gruntowa PC.

Do dzisiejszej wyceny materiałów dodaj ze 20% zapasu. Zobacz co w ciągu ostatniego pół roku stało się z ceną styropianu. Inne materiały też szaleją.