Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile energii ELEKTRYCZNEJ zużywa kocioł gazowy?

lotnick

Recommended Posts

Cześć.

W dokumentacji kotłów są podane moce ~100W-200W .

Czy ktoś z Was zmierzył ile energii elektrycznej średnio w sezonie zużył kocioł?

Np pół roku(sezon grzewczy) pracy na 200W przez pół dnia(12/24) to ze 220PLN na sezon.

Ale nie wiem czy pracuje pół dnia czy cały....

Słyszałem, że warto kupić taki piec, który nie będzie cały czas się włączał i wyłączał czyli taki, który ma szeroką modulację mocy.

Dla mojego domu wyliczono zapotrzebowanie ~8kW , więc wybór jest ograniczony.

Pytanie jak się to ma do pracy pompy, czy jest jakaś zależność?

Cześć.

W dokumentacji kotłów są podane moce ~100W-200W .

Czy ktoś z Was zmierzył ile energii elektrycznej średnio w sezonie zużył kocioł?

Np pół roku(sezon grzewczy) pracy na 200W przez pół dnia(12/24) to ze 220PLN na sezon.

Ale nie wiem czy pracuje pół dnia czy cały....

Słyszałem, że warto kupić taki piec, który nie będzie cały czas się włączał i wyłączał czyli taki, który ma szeroką modulację mocy.

Dla mojego domu wyliczono zapotrzebowanie ~8kW , więc wybór jest ograniczony.

Pytanie jak się to ma do pracy pompy, czy jest jakaś zależność?

Zalezy na ktorym biegu bedzie pracowala pompa. U mnie na najwyzszym biegu kociol pobiera 115W (zmierzone). W stand by 5W.

Immergas Victrix 12.

Dzięki za odpowiedź, ale chyba nie wyraziłem się jasno.

Chodzi mi o to by określić roczne koszty pracy pompy a nie moc chwilową.

Tutaj znalazłem jakiś trop : http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/domowe-instalacje-zuzycie-energii-wysokosc-rachunkow-za-prad,222_9787.html

Piszą, że rocznie pracuje ~3000h i zużywa ~280kWh, ale nie napisano przy jakiej mocy pompy. Zakładając, że przy energooszczędnej, to ~140zł rocznie można stracić kupując piec z gorszą pompą. Jeśli policzono tą gorszą, to ~70zł.

Ktoś ma jeszcze jakieś pomiary. Wystarczy licznik elektroniczny za 40zł włączany do gniazdka. :-) Ja na pewno zmierzę jak już się zdecyduję na piec, ale miarodajne pomiary wymagają kilku miesięcy "badań".

Takie pomiary niewiele dadza.

To ile energii pobierze pompa zalezy od biegu, na ktorym bedzie pracowala. A bieg zalezy od wykonania instalacji. Jedym wystarcza drugi bieg, innym trzeci. Poza tym ci co maja kotly o wiekszej mocy to maja mocniejsze pompy. Kolejna sprawa to sterowanie. Czy kociol pracuje non stop, czy w okreslonych godzinach, a jezeli tak to w jakich, bo to istotne jaka masz taryfe G11, G12(W).

Dzięki za odpowiedź, ale chyba nie wyraziłem się jasno.

Chodzi mi o to by określić roczne koszty pracy pompy a nie moc chwilową.

Tutaj znalazłem jakiś trop : http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/domowe-instalacje-zuzycie-energii-wysokosc-rachunkow-za-prad,222_9787.html

troniczny za 40zł włączany do gniazdka. :-) Ja na pewno zmierzę jak już się zdecyduję na piec, ale miarodajne pomiary wymagają kilku miesięcy "badań".

Jak masz moc chwilową i przewidywana ilość godzin, jaką przepracuje w ciągu roku kocioł, to przecież mozesz to sobie wyliczyć.

Mnie w Victrixie wystarcza 2. bieg, kocioł pobiera 85-90W

Ale to zależy od rodzaju domu, indywidualnych ustawienień, rodzaju sterowania.

Możesz przyjąć, źe poza sezonem grzewczym (120dni) będzie pracowal 1,5dziennie na cwu, a przez pozostałe 240dni średnio 8h.

To daje 180+1920, razem 2100h

U mnie 2100*0.09kW to 190kWh, czyli jakieś 100zł.

Dzięki.

Dodam tylko , że dzwoniłem do TERMETa i powiedzieli mi że cały osprzęt kotła kondensacyjnego GOLD to 200W.

Średnio pracuje 120W. W wypadku pompy w klasie A możemy liczyć na obniżenie mocy o ~40W. Sama standardowa pompa może pobierać ~80W.

Każdy chyba musi sobie przemyśleć czy warto dopłacić do energooszczędnej pompy,która zwróci się pewnie za kilka lat. Pytanie czy nie będzie jej wtedy trzeba wymienić...

Gdybym teraz kupowal to moze bym sie zastanawial. Ale oprocz wiekszej mocy, co ma znaczenie przy czasie grzania cwu to w sumie nic ciekawszego od Immergasa 12 nie ma. Immergas tanszy, co prawda nieznacznie. Pompa w standardzie z odpowietrzaniem i 5 lat gwarancji, o ile co roku bedziesz robil przeglady. Zuzycie energii pewnie bedzie porownywalne.

AAAaa, no i z tego co wiem to polska firma.

Odbiegając od tematu napisze tylko, że ja zdążyłem się skutecznie wyleczyć z "polskiego" sprzętu.

Po 4 miesiącach od kupna zepsuł mi się piekarnik, a po roku płyta indukcyjna. Wszystko Mastercooka. Sklep oddał kasę, bo serwis już nie funkcjonował.

Kupiłem coś innego.

Teście mają kocioł dwufunkcyjny Termetu, jakiś zwykły i daje radę.

W ten sposób można zostać rekordzistą forum. Napisać 10000, przeczytać 100. :-]

ABYYYY

zmierzyć pobór prądu przez indywidualny odbiornik można tenże odbiornik podłączyć pośrednio przez licznik za 40zł. (takie gniazdko z miernikiem).

Warto się wyposażyć w takie coś- wiesz ile zużywają poszczególne urządzenia w praktyce.

Ja mam, ale jeszcze pieca nie mam.

Zamówiłem ECOCONDENS GOLD i jak kiedyś mi się przypomni to tu napiszę ile zużywa.