Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile energii ELEKTRYCZNEJ zużywa kocioł gazowy?

lotnick

Recommended Posts

zmierzyć pobór prądu przez indywidualny odbiornik można tenże odbiornik podłączyć pośrednio przez licznik za 40zł. (takie gniazdko z miernikiem).

Warto się wyposażyć w takie coś- wiesz ile zużywają poszczególne urządzenia w praktyce.

.

Czyli musze wydac 40 zł, by dowiedzieć się, że wydaję np. 30 gr dziennie? :D

I co to zmienia?

Mam usunąc piec za 4 tyś, by kupić nowy za 6 tyś, by zaooszczędzić 15 groszy, czy co?

Na jakiej podstawie doszedłeś do wniosku, że nie warto wybierać energooszczędnego pieca?

Gdy już wiesz, że to 1kWh/dzień to łatwo powiedzieć że warto lub nie. Gdy nie wiesz czy to 0,5kWh czy 5kWh dziennie to już jest trudniej.

Po zdobyciu wiedzy łatwo powiedzieć, że nic ona nie zmienia.

Dzięki uprzejmym ludziom, którzy wymieniają się informacjami dowiedziałem się, że piec z pompą klasy A może zużyć rocznie 60zł mniej niż standardowy.

Po 5 latach zostaje mi ((0,04kW*0,5PLN*3000h) -100zł droższa pompa) =200zł w kieszeni, po 10 być może 500zł.

Jak chcesz to licz jeden dzień do przodu...

nie napisałam, że nie warto wybierać energooszczednego, tylko, że nie ma sensu kupować licznika do mierzenia zuzycia prądu na piecu gazowym, który jest zainstalowany.

Chyba, że ktoś jest hobbystą elektrykiem i lubi sobie mierzyć wszytsko dookoła.

A następnie.

Jesli na rynku są tylko 2 naprawdę małe piece z dużą modulacją to mam wybierać przewymiarowany większy, tylko dlatego, że ma bardziej energooszczędną pompkę elektryczną? :)

Chyba, że ktoś jest hobbystą elektrykiem i lubi sobie mierzyć wszytsko dookoła

Takim nie jestem, ale kilka lat temu zakupiłem sobie taki watomierz i ograniczyłem zużycie prądu o ponad 1k kWh/rok - uważam, że warto wiedzieć ile energii marnotrawimy - taka wiedza nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić, ale głównie zatroszczymy się o środowisko w interesie nas wszystkich.

Odpowiedziałem tylko na temat zakupienia prostego, taniego watomierza. Zakupiłem taki w 2008r - efekty widać w zużycie en el w moim domu. W moim przypadku było warto

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6661601&viewfull=1#post6661601

Odnośnie sposobu zaoszczędzenia takiej ilości energii pisałem kilkakrotnie na FM. Ok zapytałaś o piec - pomimo tylu lat na FM nigdy o tym nie pisałem bo nie chcę drażnić instalatorów i sprzedawców - odpowiem teraz, że od lat używam kotła na świecę - on nie potrzebuje prądu ma tylko termostat mechaniczny, na prąd jest pompa obiegowa, programator sterujący nią jest na baterię. Kilkakrotnie pisałem, że kocioł jest elementem najłatwiejszym do wymiany w układzie grzewczym, nawet zakupiłem nowoczesny kondensacyjny, ale ze względu na zalety starego nie zdecydowałem się na jego wymianę.

Edytowane przez kbab

wrzuciłeś linka do tabelki z porównaniem zużycia prądu, gazu i drewna do kominka.

Nic mi to nie mówi w jaki sposób można zaooszczędzić w kosztach eksploatacji urządzeń, kupując urządzenie do mierzenia poboru prądu.

Rozumiem - wymienić żarówkę na LED. Zgasić telewizor, odłączyć komputer na noc.

Ale co z urządzeniami, które są stale podpięte?

Sporo urządzeń odłączyłem od zasilania - po co mają mi pokazywać godzinę skoro uruchamiam je raz na miesiąc, czy dwa razy w roku - wystarczy wtedy je włączyć. Najbardziej wnerwił mnie stary dekoder sat, ciągle pobierał ponad 40W a uruchomiony ponad 80 - już go nie ma, ograniczyłem pracę filtra w basenie, potem wymieniłem go na oszczędniejszy, czeka mnie jeszcze wymiana starej plazmy (ciągnie do 500W), ale żeby o tym wiedzieć to niestety trzeba ponieść ten wydatek kilkudziesięciu złotych na watomierz.

W tabelce w kolumnie za en el widać sporą oszczędność po 2008r

• 4 years później...
Cześć.

W dokumentacji kotłów są podane moce ~100W-200W .

Czy ktoś z Was zmierzył ile energii elektrycznej średnio w sezonie zużył kocioł?

Np pół roku(sezon grzewczy) pracy na 200W przez pół dnia(12/24) to ze 220PLN na sezon.

Ale nie wiem czy pracuje pół dnia czy cały....

Słyszałem, że warto kupić taki piec, który nie będzie cały czas się włączał i wyłączał czyli taki, który ma szeroką modulację mocy.

Dla mojego domu wyliczono zapotrzebowanie ~8kW , więc wybór jest ograniczony.

Pytanie jak się to ma do pracy pompy, czy jest jakaś zależność?

Ja mam piec kondensacyjny w domu jednorodzinnym, ktory teraz w lecie ogrzewa tylko wode. Pompa ma moc 140 W i zmierzylem pobireanie mocy w ciagu doby 3.5 kWh. Oznacza to, ze pompa pracuje bez przerwy. i daje zuzycie energii 7 razy wieksze niz moja lodowka.

Ja mam piec kondensacyjny w domu jednorodzinnym, ktory teraz w lecie ogrzewa tylko wode. Pompa ma moc 140 W i zmierzylem pobireanie mocy w ciagu doby 3.5 kWh. Oznacza to, ze pompa pracuje bez przerwy. i daje zuzycie energii 7 razy wieksze niz moja lodowka.

To oznacza, że jest coś skopane. Jak kocioł nie grzeje CWU to pompa nie powinna pracować. Może obieg CO jest tego powodem. Może wyłącz grzanie CO na kotle.

105 kWh/miesiąc :jawdrop:, a u mnie (4 osoby) bojler na prąd w czerwcu zużył 137 kWh.

• 4 weeks później...
Cześć.

W dokumentacji kotłów są podane moce ~100W-200W .

Czy ktoś z Was zmierzył ile energii elektrycznej średnio w sezonie zużył kocioł?

Np pół roku(sezon grzewczy) pracy na 200W przez pół dnia(12/24) to ze 220PLN na sezon.

Ale nie wiem czy pracuje pół dnia czy cały....

Słyszałem, że warto kupić taki piec, który nie będzie cały czas się włączał i wyłączał czyli taki, który ma szeroką modulację mocy.

Dla mojego domu wyliczono zapotrzebowanie ~8kW , więc wybór jest ograniczony.

Pytanie jak się to ma do pracy pompy, czy jest jakaś zależność?

Witam,

Dla przykładu kocioł kondensacyjny Cerapur ZSB 14-5C zużywa następującą ilość energii elektrycznej:

- 0,040 kW przy pełnym obciążeniu

- 0,012kW przy częściowym obciążeniu

- 0,002 kW w trybie czuwania

W przypadku wyboru innego kotła z naszej oferty, zużycie energii elektrycznej można łatwo można sprawdzić w Karcie Produktu znajdującej się na stronie internetowej: https://www.junkers.pl

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

Witam,

Dla przykładu kocioł kondensacyjny Cerapur ZSB 14-5C zużywa następującą ilość energii elektrycznej:

- 0,040 kW przy pełnym obciążeniu

- 0,012kW przy częściowym obciążeniu

- 0,002 kW w trybie czuwania

W przypadku wyboru innego kotła z naszej oferty, zużycie energii elektrycznej można łatwo można sprawdzić w Karcie Produktu znajdującej się na stronie internetowej: https://www.junkers.pl

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

Chyba się coś Koledze POPRZESTAWIAŁO!

Energia w kW?