Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATOR - pochwalcie się jaki macie w swoim domu.

Recommended Posts

Przeszukałem forum i nie znalazłem takiego tematu- Dlatego też go zakładam. Jeżeli jednak jest gdzieś to proszę o podanie linka.

Jak w temacie- proszę użytkowników domów, mieszkań z rekuperacją o to, aby pochwalili się jaki mają rekuperator?

Gdzie go kupiliście?

Jakie ma wydajności i z jakiej wydajności najczęściej korzystacie?

Co byście zmienili w tym rekuperatorze, albo jaki byście dzisiaj wybrali?

Jaki macie sterownik oraz jakiej funkcji w nim brakuje?

Czy posiadacie GWC rurowy, GGWC czy też nagrzewnice elektryczną?

Temat ten ma być pisany przez użytkowników, a nie przez instalatorów!

Dziękuję :)

Edytowane przez PliP
pytanie o nagrzewnicę

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wlasnie skonczylem montowac/uruchamiac ... Bartosza Vena 4 ST Kupilem z drugiej reki. Domek 220m2

przy temp ze 3-4 stopnie ... mialem nadmuch 18,8...19,1 stopnia (w domu ~22)

Praca na 1 biegu po 24h ... temp nadmuchu spadla .. do 16,5 stopnia (temp w domu ta sama)

Kanały wyciszlem wełna minerlna 10cm ... ale nadal jest glosno musze go zabudować karton gipsem + od wew mata wygluszajca mam nadzieje ze zyskam .. z 2-5 db

Mam podstawowe sterowanie 1...5 biegow. i tj wada .. na pierwszym biegu .. jest chyba az za duzo skoro dom wyziebia ... i minus glosno jest w pomieszczeniu gdzie jest umiejscowiony

Mam najtańszą na rynku Lunę, kupiłem nową za 1350 zł.

Całość składa się z:

- dwóch wentylatorów Ziehl-Abeg, u producenta po 72 eur sztuka:

- plastikowego wymiennika Heatom

- styropianowej obudowy

Żeby działało jako tako dodałem sterowanie na ARW (5 biegów), zewnętrzne filtry do DGP i kabel samoregulujący przeciw zamrażaniu, łącznie ze wszystkim wyszło około 2100zł.

Centralka stoi na nieocieplonym strychu. Przy niewielkich mrozach i na plusie sprawność całego układu wychodziła zwykle w okolicy 78%. Po paru dniach mrozu -5 wyszło około 55% (najgorszy zanotowany wynik). Być może już podmarzał wymiennik, a nie miałem jeszcze odmrażania, a być może były większe straty poza centralą, bo między centralą, a skrzynką rozdzielczą nawiewu idzie zwykły termoflex długi na kilka metrów.

Luna jest stosunkowo głośna, ale ze strychu jej nie słychać. Początkowo instalacja była słyszalna ale dokupiłem tłumiki z Alnora (dodatkowy koszt) i nie słychać kompletnie nic, może za wyjątkiem jednej łazienki, ale jest to bardzo cichy dźwięk.

Praktycznie cały czas centralka chodzi na minimum, czyli na 115V. W razie potrzeby wietrzenia podkręcam obroty bardziej. Nie ma potrzeby otwierania okien.

Aktualnie wilgotność w domu to 48-50%, przy dłuższym mrozie schodziła do 43%.

Oryginalna centrala wymaga tuningu, jest to raczej rozwiązanie dla hobbystów, ale jak na razie jestem zadowolony.

W podjęciu decyzji i rozwiązywaniu problemów bardzo pomogło kilka wątków na FM.

• 4 months później...
Witam serdecznie,

jestem tu nowy, ale mogę pochwalić się rekuperatorem Wanas.

Rozumiem, że jest to WANAS 350.

Myślę, że można powiedzieć w jakiej cenie był zakupiony. Co byś dzisiaj w niem zmienił albo co ci się nie podoba. Jaka funkcja jest tą którą najbardziej polubiłeś. No i najważniejsze dlaczego WANAS? Z jakimi centralami go porównywałeś?

Rozumiem, że jest to WANAS 350.

Myślę, że można powiedzieć w jakiej cenie był zakupiony. Co byś dzisiaj w niem zmienił albo co ci się nie podoba. Jaka funkcja jest tą którą najbardziej polubiłeś. No i najważniejsze dlaczego WANAS? Z jakimi centralami go porównywałeś?

Dokładnie rzecz biorąc to wanas 350 H. Zakup uczynił mnie nie całe 8tys. Cena katalogowa jest trochę wyższa ale od czego ma się przyjaciół ;) I to właśnie jest zasadniczy powód wyboru - rekuperator zarekomendował mi sąsiad , który już wcześniejszy sezon korzystał z wanasa. Porównywałem rzecz jasna z innymi. Intrygowała mnie Luna, którą można dostać za dużo niższą cenę ale jakoś opinie użytkowników mnie nie przekonywały do zasadności zakupu. Jeśli chodzi o to co mi się podoba to tak jak pisałem wcześniej wysoka kultura pracy, jest na prawdę cichy. Obsługa też nie stwarza najmniejszych problemów nawet takiemu laikowi jak ja. Pozdrawiam

• 5 months później...

Witam

pewnie trochę sie wyłamię.. jeszcze nie ma domku.. a co za tym idzie, jeszcze nie mam zamontowanego rekuperatora. Jednak juz wiem na 90 % jaki rekuperator to będzie.

W moim domu z użytkowym poddaszem o powierzchni okolu 120 m2, którego budowę, chce rozpocząć na wiosnę 2016 przymierzam się do zainstalowania Vitovent 300-W

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/Wentylacja-mechaniczna-rekuperacja/Rekuperator-Vitovent-300-odzysk-ciepla.html

Zastanawiam się czy ktoś z Was ma u siebie to cudeńko i jakie macie opinie o tym urządzeniu.

Pozdrav

Komfovent REGO 600HE - obrotowy, na dom ~180m²

Ten kontroler C4PLUS, jest bardzo prościutki, zresztą jak sama budowa rekuperatora. Wodotrysków tam brak.

Z doświadczenia wiem, że jeśli firma sprzedaje towaru na kilka milionów złotych, a kapitał zakładowy wynosi 30 tys, to jest duże prawdopodobieństwo, że...............

Albo inaczej: dlaczego firma z obrotem kilku milionów posiada kapitał zakładowy wart 3 rekuperatory !!

• 6 months później...
  • 1 month później...

Moja instalacja w domu około 140m2 z poddaszem to:

- Rekuperator Onyx Dream 400 - 5700zł netto,

- GWC: 50m rury PCV fi200 zakopanej na głębokości 140m - 170m,

- kanały PE-FLEX,

- Nagrzewnica wodna, Frapol podłączona do instalacji C.O.

Kanały PE-FLEX, skrzynie rozprężne i anemostaty montowałem sam. Kanały dla parteru rozprowadziłem po posadzce na poddaszu w warstwie styropianu. Kanały dla poddasza biegną w zabudowie KG na poddaszu (między KG a wełną).

Dla GWC mam zamontowaną automatyczną przepustnicę, GWC wykonałem sam.

W projekty się nie bawiłem, poczytałem trochę, naniosłem wszystko na brudno na rysunki i poprosiłem fachowca o zaprojektowanie i wykonanie skrzyń rozprężnych.

Całość instalacji zamknęła się w kwocie 16 000zł.

Kupiłem centralę o większej wydajności, po to aby mogła chodzić na mniejszych obrotach i żeby miała zapas. Przy wydajności 40% instalacja jest niesłyszalna. Przy wydajności 50% słyszę z garażu minimalny szum centrali (centrala będzie w przyszłości zabudowana, więc przy 50% nie będzie słyszalna). Kanały prawie niesłyszalne. Siedząc przed TV ustawionym na normalny poziom głośności, ustawiłem centralę na 100% wydajności. Pracowała przez 10 minut i nikt nie słyszał żadnych szumów.

Obecnie w okresie letnim, w dzień otwieram okna (minusem są natrętne muchy, ale i tak dzieci ciągle biegają z domu na dwór zostawiając otwarte drzwi, dlatego stwierdziłem że nie warto uruchamiać centrali w dzień) i rekuperator jest wyłączony. Instalację uruchamiam dopiero na noc. W ciepłe wieczory, nie dawała rady (pracowała na 65%). W nocy wyłączyliśmy instalację i spaliśmy przy otwartym oknie. Myślałem że BYPAS w połączeniu z GWC schłodzi trochę dom, ale tak niestety nie jest. Centrala chodząc na BYPAS'ie i tak ogrzewa nawiewane powietrze o około 5, 6 stopni.

W zimne wieczory chodzi ładnie. Na dworze 14stopni, a do domu nawiewa 21, 22. Przez całą noc temperatura w domu taka sama.

Nagrzewnicę wodna montowałem min. dlatego że w całym domu mam ogrzewanie podłogowe z wydzieloną odrębną, dodatkową instalacją dla grzejników które znajdują się w łazienkach, suszarni i jeden ozdobny w salonie. Zależało mi na tym, aby w jesienne wieczory móc uruchomić grzejnik w salonie dzięki nagrzewnicy wodnej podnieść temperaturę nawiewu o 2, 3 stopnie. Jesienią bywa tak, że 2, 3 dni jest ciepło a kolejny dzień jest chłodnawy. Uruchamianie podłogówki na jeden dzień nie ma sensu. Czy się sprawdzi, zobaczymy za kilka miesięcy.

O pracy w zimie mogę napisać za pół roku.

Edytowane przez kiewball

• 2 months później...
Skoro założyłem wątek to i sam muszę się pochwalić:

Dużo oglądałem, czytałem, słuchałem i w końcu wybrałem:

Jedzie do mnie ThesslaGreen AirPack 500h z Air++ oraz modułem upgrade.

Zapewne na początku listopada będę mógł coś więcej powiedzieć jak już wszystko podłączę.

[ATTACH=CONFIG]369570[/ATTACH]

Co zdecydowało że go wybrałes?