PliP 21.12.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Przeszukałem forum i nie znalazłem takiego tematu- Dlatego też go zakładam. Jeżeli jednak jest gdzieś to proszę o podanie linka. Jak w temacie- proszę użytkowników domów, mieszkań z rekuperacją o to, aby pochwalili się jaki mają rekuperator? Gdzie go kupiliście? Jakie ma wydajności i z jakiej wydajności najczęściej korzystacie? Co byście zmienili w tym rekuperatorze, albo jaki byście dzisiaj wybrali? Jaki macie sterownik oraz jakiej funkcji w nim brakuje? Czy posiadacie GWC rurowy, GGWC czy też nagrzewnice elektryczną? Temat ten ma być pisany przez użytkowników, a nie przez instalatorów! Dziękuję Edytowane 22 Grudnia 2014 przez PliP pytanie o nagrzewnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milyrafal 21.12.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Wlasnie skonczylem montowac/uruchamiac ... Bartosza Vena 4 ST Kupilem z drugiej reki. Domek 220m2 przy temp ze 3-4 stopnie ... mialem nadmuch 18,8...19,1 stopnia (w domu ~22)Praca na 1 biegu po 24h ... temp nadmuchu spadla .. do 16,5 stopnia (temp w domu ta sama) Kanały wyciszlem wełna minerlna 10cm ... ale nadal jest glosno musze go zabudować karton gipsem + od wew mata wygluszajca mam nadzieje ze zyskam .. z 2-5 db Mam podstawowe sterowanie 1...5 biegow. i tj wada .. na pierwszym biegu .. jest chyba az za duzo skoro dom wyziebia ... i minus glosno jest w pomieszczeniu gdzie jest umiejscowiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 21.12.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Mam najtańszą na rynku Lunę, kupiłem nową za 1350 zł. Całość składa się z: - dwóch wentylatorów Ziehl-Abeg, u producenta po 72 eur sztuka:- plastikowego wymiennika Heatom- styropianowej obudowy Żeby działało jako tako dodałem sterowanie na ARW (5 biegów), zewnętrzne filtry do DGP i kabel samoregulujący przeciw zamrażaniu, łącznie ze wszystkim wyszło około 2100zł. Centralka stoi na nieocieplonym strychu. Przy niewielkich mrozach i na plusie sprawność całego układu wychodziła zwykle w okolicy 78%. Po paru dniach mrozu -5 wyszło około 55% (najgorszy zanotowany wynik). Być może już podmarzał wymiennik, a nie miałem jeszcze odmrażania, a być może były większe straty poza centralą, bo między centralą, a skrzynką rozdzielczą nawiewu idzie zwykły termoflex długi na kilka metrów. Luna jest stosunkowo głośna, ale ze strychu jej nie słychać. Początkowo instalacja była słyszalna ale dokupiłem tłumiki z Alnora (dodatkowy koszt) i nie słychać kompletnie nic, może za wyjątkiem jednej łazienki, ale jest to bardzo cichy dźwięk. Praktycznie cały czas centralka chodzi na minimum, czyli na 115V. W razie potrzeby wietrzenia podkręcam obroty bardziej. Nie ma potrzeby otwierania okien.Aktualnie wilgotność w domu to 48-50%, przy dłuższym mrozie schodziła do 43%. Oryginalna centrala wymaga tuningu, jest to raczej rozwiązanie dla hobbystów, ale jak na razie jestem zadowolony.W podjęciu decyzji i rozwiązywaniu problemów bardzo pomogło kilka wątków na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 27.12.2014 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Czyżby wśród tylu tysięcy forumowiczów zainstalowane były tylko 2 rekuperatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.12.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 u mnie jest pierwotna vena4, nie powiem złego słowa z wyjatkiem montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawellardo 06.05.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Witam serdecznie, jestem tu nowy, ale mogę pochwalić się rekuperatorem Wanas. Nie powiem do najtańszych nie należy ale coś za coś. Jego mocne strony to zdecydowanie energooszczędność, wysoka kultura pracy i bardzo łatwa i intuicyjna obsługa. Mam 200m domek i spokojnie daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 06.05.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Witam serdecznie, jestem tu nowy, ale mogę pochwalić się rekuperatorem Wanas. Rozumiem, że jest to WANAS 350. Myślę, że można powiedzieć w jakiej cenie był zakupiony. Co byś dzisiaj w niem zmienił albo co ci się nie podoba. Jaka funkcja jest tą którą najbardziej polubiłeś. No i najważniejsze dlaczego WANAS? Z jakimi centralami go porównywałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmiecik 07.05.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Takiego jak ja mam już nie produkują, ale teraz jest nowszy rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowym i wentylatorami na prąd stały Mistral PRO 600 EC, współpracuje z GWC. http://www.pro-vent.pl/mistral-pro600Ec,0.html http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=316201&d=1431002559 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawellardo 13.05.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Rozumiem, że jest to WANAS 350. Myślę, że można powiedzieć w jakiej cenie był zakupiony. Co byś dzisiaj w niem zmienił albo co ci się nie podoba. Jaka funkcja jest tą którą najbardziej polubiłeś. No i najważniejsze dlaczego WANAS? Z jakimi centralami go porównywałeś? Dokładnie rzecz biorąc to wanas 350 H. Zakup uczynił mnie nie całe 8tys. Cena katalogowa jest trochę wyższa ale od czego ma się przyjaciół I to właśnie jest zasadniczy powód wyboru - rekuperator zarekomendował mi sąsiad , który już wcześniejszy sezon korzystał z wanasa. Porównywałem rzecz jasna z innymi. Intrygowała mnie Luna, którą można dostać za dużo niższą cenę ale jakoś opinie użytkowników mnie nie przekonywały do zasadności zakupu. Jeśli chodzi o to co mi się podoba to tak jak pisałem wcześniej wysoka kultura pracy, jest na prawdę cichy. Obsługa też nie stwarza najmniejszych problemów nawet takiemu laikowi jak ja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 24.10.2015 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Hmmm sporo różnorodność tych rekuperatorów- nikt więcej się nie pochwali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 25.10.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Witam pewnie trochę sie wyłamię.. jeszcze nie ma domku.. a co za tym idzie, jeszcze nie mam zamontowanego rekuperatora. Jednak juz wiem na 90 % jaki rekuperator to będzie.W moim domu z użytkowym poddaszem o powierzchni okolu 120 m2, którego budowę, chce rozpocząć na wiosnę 2016 przymierzam się do zainstalowania Vitovent 300-W http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/Wentylacja-mechaniczna-rekuperacja/Rekuperator-Vitovent-300-odzysk-ciepla.html Zastanawiam się czy ktoś z Was ma u siebie to cudeńko i jakie macie opinie o tym urządzeniu. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 01.11.2015 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Mało tych rekuperatorów- czyżby w tematach na forum było dużo teorii, a mało praktyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreDi 01.11.2015 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) Komfovent REGO 600HE - obrotowy, na dom ~180m²Ten kontroler C4PLUS, jest bardzo prościutki, zresztą jak sama budowa rekuperatora. Wodotrysków tam brak. Edytowane 1 Listopada 2015 przez GreDi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 02.11.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Komfovent REGO 600HE - obrotowy, na dom ~180m² Ten kontroler C4PLUS, jest bardzo prościutki, zresztą jak sama budowa rekuperatora. Wodotrysków tam brak. Z doświadczenia wiem, że jeśli firma sprzedaje towaru na kilka milionów złotych, a kapitał zakładowy wynosi 30 tys, to jest duże prawdopodobieństwo, że............... Albo inaczej: dlaczego firma z obrotem kilku milionów posiada kapitał zakładowy wart 3 rekuperatory !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.11.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Jeden z najtańszych - VUT Mini 200 i robi to co do niego należy - powietrze jest swieże i jest OK.Bangla na minimum.Reszta mnie nie obchodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.11.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Na 90% będę montował Amber 1 PP 300 m3/h. Polskiej produkcji, dobry spręż i cichy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.05.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Mało tych rekuperatorów- czyżby w tematach na forum było dużo teorii, a mało praktyki? Brink - Renovent HR 400 z własnoręcznie wykonanym By-pass - em Eksploatowany 5 rok !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiewball 12.07.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 (edytowane) Moja instalacja w domu około 140m2 z poddaszem to: - Rekuperator Onyx Dream 400 - 5700zł netto,- GWC: 50m rury PCV fi200 zakopanej na głębokości 140m - 170m,- kanały PE-FLEX,- Nagrzewnica wodna, Frapol podłączona do instalacji C.O. Kanały PE-FLEX, skrzynie rozprężne i anemostaty montowałem sam. Kanały dla parteru rozprowadziłem po posadzce na poddaszu w warstwie styropianu. Kanały dla poddasza biegną w zabudowie KG na poddaszu (między KG a wełną). Dla GWC mam zamontowaną automatyczną przepustnicę, GWC wykonałem sam.W projekty się nie bawiłem, poczytałem trochę, naniosłem wszystko na brudno na rysunki i poprosiłem fachowca o zaprojektowanie i wykonanie skrzyń rozprężnych. Całość instalacji zamknęła się w kwocie 16 000zł.Kupiłem centralę o większej wydajności, po to aby mogła chodzić na mniejszych obrotach i żeby miała zapas. Przy wydajności 40% instalacja jest niesłyszalna. Przy wydajności 50% słyszę z garażu minimalny szum centrali (centrala będzie w przyszłości zabudowana, więc przy 50% nie będzie słyszalna). Kanały prawie niesłyszalne. Siedząc przed TV ustawionym na normalny poziom głośności, ustawiłem centralę na 100% wydajności. Pracowała przez 10 minut i nikt nie słyszał żadnych szumów. Obecnie w okresie letnim, w dzień otwieram okna (minusem są natrętne muchy, ale i tak dzieci ciągle biegają z domu na dwór zostawiając otwarte drzwi, dlatego stwierdziłem że nie warto uruchamiać centrali w dzień) i rekuperator jest wyłączony. Instalację uruchamiam dopiero na noc. W ciepłe wieczory, nie dawała rady (pracowała na 65%). W nocy wyłączyliśmy instalację i spaliśmy przy otwartym oknie. Myślałem że BYPAS w połączeniu z GWC schłodzi trochę dom, ale tak niestety nie jest. Centrala chodząc na BYPAS'ie i tak ogrzewa nawiewane powietrze o około 5, 6 stopni. W zimne wieczory chodzi ładnie. Na dworze 14stopni, a do domu nawiewa 21, 22. Przez całą noc temperatura w domu taka sama. Nagrzewnicę wodna montowałem min. dlatego że w całym domu mam ogrzewanie podłogowe z wydzieloną odrębną, dodatkową instalacją dla grzejników które znajdują się w łazienkach, suszarni i jeden ozdobny w salonie. Zależało mi na tym, aby w jesienne wieczory móc uruchomić grzejnik w salonie dzięki nagrzewnicy wodnej podnieść temperaturę nawiewu o 2, 3 stopnie. Jesienią bywa tak, że 2, 3 dni jest ciepło a kolejny dzień jest chłodnawy. Uruchamianie podłogówki na jeden dzień nie ma sensu. Czy się sprawdzi, zobaczymy za kilka miesięcy. O pracy w zimie mogę napisać za pół roku. Edytowane 12 Lipca 2016 przez kiewball Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 06.10.2016 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Skoro założyłem wątek to i sam muszę się pochwalić: Dużo oglądałem, czytałem, słuchałem i w końcu wybrałem: Jedzie do mnie ThesslaGreen AirPack 500h z Air++ oraz modułem upgrade. Zapewne na początku listopada będę mógł coś więcej powiedzieć jak już wszystko podłączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 06.10.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Skoro założyłem wątek to i sam muszę się pochwalić: Dużo oglądałem, czytałem, słuchałem i w końcu wybrałem: Jedzie do mnie ThesslaGreen AirPack 500h z Air++ oraz modułem upgrade. Zapewne na początku listopada będę mógł coś więcej powiedzieć jak już wszystko podłączę. [ATTACH=CONFIG]369570[/ATTACH] Co zdecydowało że go wybrałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts