Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki a paliwo stałe

rustin

Recommended Posts

I robisz to jak za dotknięciem różdżki. 3 st w 10 minut. Super. Podaj przepis, system ogrzewania oraz typ budynku, jakie ocieplenie. I uważasz że przejście z pomieszczenia o temp.23 st do pomieszczenia o temp. 20 st nie jest szokiem.

może i dla ciebie jest szokiem , nie wnikam.

Przejście nie jest w ciągu 10 min tylko paru godzin i mi to odpowiada. Czy może zaczniecie mi pisać w jakiej temp powinienem żyć ? no coraz lepiej :bye:

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przejście nie jest w ciągu 10 min tylko paru godzin i mi to odpowiada. Czy może zaczniecie mi pisać w jakiej temp powinienem żyć ? no coraz lepiej :bye:

No tak . Kilka godzin obniżanie kilka godzin podnoszenie temperatury to te 23 st masz pewnie w południe gdy w domu nikogo nie ma. A miało być tak pięknie. Powodzenia. Mam nadzieję że masz wyrozumiałą rodzinę .

No tak . Kilka godzin obniżanie kilka godzin podnoszenie temperatury to te 23 st masz pewnie w południe gdy w domu nikogo nie ma. A miało być tak pięknie. Powodzenia. Mam nadzieję że masz wyrozumiałą rodzinę .

Czegoś jednak nie rozumiesz ,jeżeli to dotyczy grzejników lub instalacji mieszanej ,to powinieneś napisać tak :

kilka godzin obniżanie kilka minut podnoszenie temperatury.;)

Obniżanie przez odcięcie źródła ciepła na kilka godzin , potrzebna różnica temperatur zew./wew.

Edytowane przez animuss

Jeżeli już się uprzesz i zrobisz sobie tą podłogówkę w całym domu :rolleyes: , to co daje osobny obwód

wpięty do rozdzielacza spięty z grzejnikiem łazienkowym jak on ledwo letni.

Lepiej kupić suszarkę z grzałką elektryczną ,którą cały rok można używać.

Ja nie muszę sie upierać, tak jest u mnie i twierdzę, że sie sprawdza. Grzałka jest zbędna. Czy masz takie rozwiązanie u siebie ? Czy piszesz bo tak Ci sie wydaje ?

Czegoś jednak nie rozumiesz ,jeżeli to dotyczy grzejników lub instalacji mieszanej ,to powinieneś napisać tak :

kilka godzin obniżanie kilka minut podnoszenie temperatury.;)

Obniżanie przez odcięcie źródła ciepła na kilka godzin , potrzebna różnica temperatur zew./wew.

O właśnie , o to mi chodzi. I nikt mi nie będzie mówił czy to dobre czy nie jak ciężko mu pojąć taką rzecz. Nie mam zamiaru spać w termosie, jak niektórzy.

O właśnie , o to mi chodzi. I nikt mi nie będzie mówił czy to dobre czy nie jak ciężko mu pojąć taką rzecz. Nie mam zamiaru spać w termosie, jak niektórzy.

No to sobie wysterujesz podłogówkę w sypialni na 20C i będziesz tam miał 20C, żaden problem...

Gość Arturo72

Przejście nie jest w ciągu 10 min tylko paru godzin i mi to odpowiada.

Zapomnij o przejsciu z 23st.C do 20st.C w nowym murowanym domu,z wstawionymi oknami w ciągu paru godzin,gdybyś powiedział parę dni,to bym się z tym zgodził.

No to sobie wysterujesz podłogówkę w sypialni na 20C i będziesz tam miał 20C, żaden problem...

A to jest żaden problem.

Edytowane przez Arturo72

wg mnie to lepiej już takie coś i chyba taniej niż ładna drabinka:

http://img.galerialimonka.pl/imgcache/p[ATTACH=CONFIG]301500[/ATTACH]

U mnie przy 100% podłogówki ręcznikowiec podłączony jest równolegle z CWU (grzeje wtedy kiedy temperatura CWU jest niższa niż zadana), gdy idę się kąpać ubranie kładę na ręcznikowcu i po spadku temperatyry przy kompaniu zaczyna grzać ręcznikowiec i ubieram fajnie ciepłe ubranie, natomiast po kąpieli mokry ręcznik też na nim rozwieszam i zanim CWU dogrzeje z powrotem wodę to ręcznik jest suchy. Natomiast w lecie też grzeje wodę piecem i ręcznikowiec w zależności od temperatury na zewnątrz jest ręcznie zakręcony lub odkręcony.

Ale w latem organizm jest przyzwyczajony do innych temperatur, nie sądzisz? dobra bo sie zrobi w jakich temp powinno się spać.

Ja śpie w temp ok 20' i tak mi i moim domownikom odpowiada a w dzień ok 23' ma być.

W związku z tym, że jasno określiłeś parametry temperatur, to dodam jeszcze. Bez klimatyzacji się nie obejdziesz. W domu jaki opisujesz,bez klimatyzacji nie zejdziesz z 23 do 20oC w ciągu paru godzin. Murowany nowy dom, który jest dopuszczony do eksploatacji uniemożliwia takie manewry.

Albo szkieleciak albo szałas.

To Twój dom.

Jak go urządzisz tak będziesz mieszkał. Na jakie instalacje CO i CWU się zdecydujesz, takie będziesz miał. Za rok, dwa ocenisz czy wybrałeś słusznie.

Tu nic nie zrobisz przy podłogówce musisz utrzymywać stałą temperaturę 24 godziny na dobę jaką potrzebujesz do spania ,z grzejnikami w sypialni jest inaczej też nie kręcisz zaworami wystarczy położyć się do łózka ,automatycznie obniża się temperatura w jakiej przebywasz o ok. 1-2 *C ,rozkład temperatur w pomieszczeniu przy ogrzewaniu grzejnikowym jest inny niż przy podłogówce .

• 2 weeks później...
Tu nic nie zrobisz przy podłogówce musisz utrzymywać stałą temperaturę 24 godziny na dobę jaką potrzebujesz do spania ,z grzejnikami w sypialni jest inaczej też nie kręcisz zaworami wystarczy położyć się do łózka ,automatycznie obniża się temperatura w jakiej przebywasz o ok. 1-2 *C ,rozkład temperatur w pomieszczeniu przy ogrzewaniu grzejnikowym jest inny niż przy podłogówce .

Sorki ale spałem latami w sypialni gdzie były grzejniki od 1,5 roku śpię przy ogrzewaniu podłogowym i wiem jedno - nigdy więcej grzejników w sypialni .

ja ani w bloku z grzejnikami ani w domu z podłogówką nie bawię się w dobowe regulacje. Stale mam jednakową temp. ustawioną. 20 stopni (w bloku grzejniki były w zasadzie wyłączone).

Też nie wróciłabym świadomie do grzejników.

Oderit insipiens sapientis verba magistri

===

Ogrzewanie wyłączone na "0".

Do rana temperatura nie spadnie lub spadnie minimalnie, a jutro pełne słoneczko, więc ogrzewania w ogóle nie trzeba włączać pewnie aż do wieczora...

Wieczorkiem leciutko podgrzać powietrze w pomieszczeniach i szlus...

===

Kolorowych wszystkim miłym

Bogusław

.

Pytanie było proste

Czy podłogówka i grzejniki może razem współpracować przy kotle na paliwo stałe.

A wy jak zwykle nie na temat , kłócicie się chyba sami nie wiecie o co. Idźcie do czaterii albo załóżcie sobie swój temat podłogówka vs grzejniki bo ja o to nie pytałem.

Tym co mi pomogli i odpowiedzieli na temat dziękuje za pomoc. Reszta niech się bawi w innej piaskownicy.

Czy podłogówka i grzejniki może razem współpracować przy kotle na paliwo stałe. - mogą, bo wiele osób tak ma zrobioną instalację, zwłasczza w starszych domach.

Duża część odpowiedzi dotyczyła jedynie krytyki takiego rozwiązania.

Sorki ale spałem latami w sypialni gdzie były grzejniki od 1,5 roku śpię przy ogrzewaniu podłogowym i wiem jedno - nigdy więcej grzejników w sypialni .

To prawda o grzejnikach ,suchość w ustach od dodatniej jonizacji rozpalonego grzejnika, ale to były inne czasy, inne domy nieizolowane .

Grzejniki żeby pokryć zapotrzebowanie musiały " świecić " ,teraz wystarczy że są letnie pokrywają w zupełności zapotrzebowanie pomieszczenia .