Myjk 21.03.2019 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Panie co tak drogo? Wełną ocieplacie czy co. No, nie. Styro 25cm. Ale sam styro to tylko 1/6 całego kosztu. Tanio i szybko. Za połowę tego płaciłem 32,7K i była to dobra cena.1,5 roku temu. To nie pociesza. Sam się w sumie rozczarowałem, bo źle policzyłem wcześniej metraż, walnąłem się o 100m2. :/ Druga kwestia, że nie mam drzwi zew. i jeśli się wezmą za to teraz, to i tak będą musieli wrócić po wstawieniu drzwi i bramy. Się waham. Ale jeśli nie teraz, to pewnie dopiero przyszły rok u dobrego wykonawcy, a muszę dach zrobić niebawem, bo papa pewnie tego roku już nie wytrzyma. Już cieknie miejscami. Na deser, podbitka tynkowana +20tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.03.2019 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Za dwa tygodnie, najdalej trzy, mógłbym mieć ocieplone i otynkowane 300m2 elewacji. Za 60 tys. brutto. Niech mnie ktoś przytuli. Pójdą złote płyty PIR kładzione przez mistrza olimpijskiego Kamila Stocha? W sumie olej to ocieplenie, przy PC zapłacisz bez tego ze 3000 zł. więcej i masz grzanie przez 20 lat...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.03.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Myjk a co masz jeszcze oprócz styropianu i tynku (wiadomo + siatka itp)? Deski może jakieś elewacyjne? Płytki klinkierowe? Co za udziwnienia kosztują tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.03.2019 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Pójdą złote płyty PIR kładzione przez mistrza olimpijskiego Kamila Stocha? Najciekawsze jest to, że materiał, jak już napisałem, to pestka. W sumie olej to ocieplenie, przy PC zapłacisz bez tego ze 3000 zł. więcej i masz grzanie przez 20 lat...... Do takiego samego wniosku doszedłem. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.03.2019 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Myjk a co masz jeszcze oprócz styropianu i tynku (wiadomo + siatka itp)? Deski może jakieś elewacyjne? Płytki klinkierowe? Co za udziwnienia kosztują tyle? Nic, styro, tynk i biała podstawowa farba elewacyjna. Kosztuje robocizna połowę tej kwoty. Po kolei jest pełny grunt, kładzenie i kołkowanie styro (bez kołkowania nie chcą zrobić, bo jak odpadnie jakimś cudem, to producenta się nie da ścigać, bo ten nakazuje kołkowanie), pianowanie każdej płyty, potem klej z siatką, grunt, tynk, farba. Tak mam rozpisane w wycenie. To może jakichś paźdiochów wziąć niech zrobią aby tylko i będzie z głowy. Wiem że jedną ścianę, północną, to bym pewnie sam zrobił. Bo tam nie ma okien. Ale nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.03.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Nic, styro, tynk i biała podstawowa farba elewacyjna. Kosztuje robocizna połowę tej kwoty. Po kolei jest pełny grunt, kładzenie i kołkowanie styro (bez kołkowania nie chcą zrobić, bo jak odpadnie jakimś cudem, to producenta się nie da ścigać, bo ten nakazuje kołkowanie), pianowanie każdej płyty, potem klej z siatką, grunt, tynk, farba. Tak mam rozpisane w wycenie. To może jakichś paźdiochów wziąć niech zrobią aby tylko i będzie z głowy. Wiem że jedną ścianę, północną, to bym pewnie sam zrobił. Bo tam nie ma okien. Ale nie więcej. A nie lepiej od razu tynk wziąć barwiony? Ja gadałem z moim wykonawcą który bierze 75 zł /m2 za robociznę i mówił , że malowanie tynku to kupa roboty bo na 2 razy trzeba. Jak mu powiedziałem , że będę miał w kolorze to się ucieszył a i za klinkier ma mniej policzyć z tej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.03.2019 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 A nie lepiej od razu tynk wziąć barwiony? Ja gadałem z moim wykonawcą który bierze 75 zł /m2 za robociznę i mówił , że malowanie tynku to kupa roboty bo na 2 razy trzeba. Jak mu powiedziałem , że będę miał w kolorze to się ucieszył a i za klinkier ma mniej policzyć z tej okazji. Ale moja żona chce białą elewację. Zaś mnie to zwisa. W każdym razie te 75zł/m2 też wielkiej różnicy nie robi, bo to "raptem" 7k różnicy u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.03.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Myjk jeszcze mi się nie zdarzyło, by usługa kompleksowa (mat. + robota) wyszło taniej i lepiej niż ja materiał + cena roboty. Poszukaj "na piechotę", choć myślę, że u Ciebie imprezę psuje piętro. Trzeba już mieć trochę rusztowań, no i z nich nie zlecieć (na ten przykład po pijaku, bo to wtedy kupa problemów, z przewagą kupy.....). PS. To co się obecnie dzieje z cenami.... na YT znalazłem filmik gościa, tynkuje (właściciel) z jednym pracownikiem, jest dokładny i nie idzie na ilość. Tak 1000 m2 tynków miesięcznie (2 domki), sam robi na budowie tynk CW, kosztuje go to 4 zł/m2, z worka wychodzi mu 12 zł/m2. Na SAMEJ różnicy ma 100.000 zł. rocznie, a przecież trzeba jeszcze doliczyć usługę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.03.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ale moja żona chce białą elewację. Zaś mnie to zwisa. W każdym razie te 75zł/m2 też wielkiej różnicy nie robi, bo to "raptem" 7k różnicy u mnie. Ale są również białe tynki barwione w masie. Ok 75zł/m2 to jest standardowa cena robocizny z kołkowaniem i tynkiem barwiony w masie. Ty masz 300m2 to daje 21.600zł. Materiały nawet jakby drugie tyle, to masz dopiero 45tys. Może poszukaj kogoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.03.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Na biednego nie trafiło, baseny buduje to każdy wykonawca jak się dowie już na starcie podnosi o 50 % :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.03.2019 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ale są również białe tynki barwione w masie. To ma jakieś większe znaczenie? Ok 75zł/m2 to jest standardowa cena robocizny z kołkowaniem i tynkiem barwiony w masie. Ty masz 300m2 to daje 21.600zł. Materiały nawet jakby drugie tyle, to masz dopiero 45tys. Może poszukaj kogoś innego? Elewację obiecałem sobie zrobić dobrze. Ale przy takiej cenie to zwykły absurd, szczególnie grzejąc PC. Wziąłem kontakt do wykonawcy który działał u moich rodzicieli 4 lata temu. Rzucił kwotą 65 zł/m2 ale za daleko mu do mnie. Gadałem dzisiaj z jakimś lokalsem, ale piętrowych nie robi bo na rusztowaniach problem... Namówiłem żeby zerknął chociaż, bo w sumie tylko dwa kawałki ściany są piętrowe, reszta ścian dostępna z daszków. Ma wpaść w PN. Aha, i robi tynk maszynowo. Ktoś coś poza tym że ponoć droższe... Na biednego nie trafiło, baseny buduje to każdy wykonawca jak się dowie już na starcie podnosi o 50 % :D Basen z tyłu, więc zaczynają się dziwić po fakcie, większość myśli że to ziemianka. A tak realnie to basen tańszy niż dobry kominek z bajerami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.03.2019 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 To ma jakieś większe znaczenie? Cenowe tak, bo przy malowaniu masz robociznę za położenie tynku, a potem za dwukrotne malowanie. Jak jest tynk barwiony w masie to wystarczy go położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.03.2019 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Cenowe tak, bo przy malowaniu masz robociznę za położenie tynku, a potem za dwukrotne malowanie. Jak jest tynk barwiony w masie to wystarczy go położyć. A, jasna sprawa. Tnx. No a czy ktoś ma jakieś zdanie na temat zewnętrznych tynków wykonywanych natryskowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.03.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ty masz 300m2 to daje 21.600zł. Materiały nawet jakby drugie tyle, to masz dopiero 45tys. Może poszukaj kogoś innego? Matariały to ze 2x więcej, niż robocizna i wszystko się zgadza. 25 cm styro * 300m2 = 75m3*215zł/m3=16125zł Klej z 9kg/m2 (do klejenia i do zatopienia siatki) daje 9*300=108 worków po 25-30zł=2700zł Siatka 6 rolek po 175 zł = 1050 zł Tynk 20 zł/m2 * 300 = 6000 zł listwa okapnikowa - 225zł listwy przyokienne - 700 kołki + zaślepki styropianowe - 1000zł farba 0,4l/m2 *300m=120l x 25zl/l=3000 Do tego drobiazgi typu grunt pod tynk, grunt pod farbę, wiertła, pędzle, wałki i inne drobiazgi ze 2,5K zł. I mamy 33,3K zł brutto czyli ponad 27K zł netto. A robocizna z dwukrotnym malowaniem to pewnie bliżej 100zł/m2 niż 75zl. Wycena jak na dzisiejsze czasy jest całkiem IMO atrakcyjna. Ale to malowanie to bez sensu - koszt i w razie rys czy obić bardziej będzie rzucało się w oczy niż przy barwieniu w masie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.03.2019 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Z malowaniem to ja palnąłem, nie wiedziałem że można tynk barwić. Dzisiaj moja córa się dostała do reklamy, zarobi w jeden dzień więcej niż ja w miesiąc. Słysząc moją walkę i utyskiwanie na temat ceny elewacji stwierdziła że się dorzuci z tej reklamy. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 24.03.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 No to u mnie zaścianek jakiś bo za kompletną elewację z kołkowaniem biorą od 40PLN/m2. To cena samej robocizny oczywiście. Można też znaleźć drożej, ale za tyle się da u sprawdzonej ekipy. Za 10PLN/m2 można mieć samo nałożenie tynku i ja chyba na taką wersję się zdecyduję. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.03.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 No to u mnie zaścianek jakiś bo za kompletną elewację z kołkowaniem biorą od 40PLN/m2. To cena samej robocizny oczywiście. Można też znaleźć drożej, ale za tyle się da u sprawdzonej ekipy. Za 10PLN/m2 można mieć samo nałożenie tynku i ja chyba na taką wersję się zdecyduję. Pozdrawiam Bartek Mieszkasz prawie na Ukrainie to i stawki niskie:D ja mieszkam przy granicy z Niemcami to u nas minimum 75 zl/ m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 25.03.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 w weekend gadalem z jedna ekipą i powiedzieli ze na gotowo 180-200zl/m2ale jak sam poloze siatke i styro to bedzie 50zl. Lokalizacja Warszawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 25.03.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Siatka 6 rolek po 175 zł = 1050 zł . Co to za siatka za 175 zł za rolkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Co to za siatka za 175 zł za rolkę? https://allegro.pl/oferta/siatka-podtynkowa-do-styropianu-ceresit-ct325-7274959459 https://allegro.pl/oferta/targa-mapei-mapenet-150-siatka-z-wl-szklanego-55m2-6980163235 https://allegro.pl/oferta/siatka-do-docieplen-elewacji-termo-organika-160-g-7260678324 https://med-bud.pl/caparol-caparol-siatka-160g-m2-rolka-55m2,c6,p83,pl.html Wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts