Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panie co tak drogo? Wełną ocieplacie czy co.

No, nie. Styro 25cm. Ale sam styro to tylko 1/6 całego kosztu.

Tanio i szybko. Za połowę tego płaciłem 32,7K i była to dobra cena.1,5 roku temu.

To nie pociesza. Sam się w sumie rozczarowałem, bo źle policzyłem wcześniej metraż, walnąłem się o 100m2. :/ Druga kwestia, że nie mam drzwi zew. i jeśli się wezmą za to teraz, to i tak będą musieli wrócić po wstawieniu drzwi i bramy. Się waham. Ale jeśli nie teraz, to pewnie dopiero przyszły rok u dobrego wykonawcy, a muszę dach zrobić niebawem, bo papa pewnie tego roku już nie wytrzyma. Już cieknie miejscami.

Na deser, podbitka tynkowana +20tys. :(

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za dwa tygodnie, najdalej trzy, mógłbym mieć ocieplone i otynkowane 300m2 elewacji. Za 60 tys. brutto. Niech mnie ktoś przytuli.

Pójdą złote płyty PIR kładzione przez mistrza olimpijskiego Kamila Stocha? :eek:

W sumie olej to ocieplenie, przy PC zapłacisz bez tego ze 3000 zł. więcej i masz grzanie przez 20 lat......;):rolleyes:

Pójdą złote płyty PIR kładzione przez mistrza olimpijskiego Kamila Stocha? :eek:

Najciekawsze jest to, że materiał, jak już napisałem, to pestka.

W sumie olej to ocieplenie, przy PC zapłacisz bez tego ze 3000 zł. więcej i masz grzanie przez 20 lat......;):rolleyes:

Do takiego samego wniosku doszedłem. :/

Myjk a co masz jeszcze oprócz styropianu i tynku (wiadomo + siatka itp)? Deski może jakieś elewacyjne? Płytki klinkierowe? Co za udziwnienia kosztują tyle?

Nic, styro, tynk i biała podstawowa farba elewacyjna. Kosztuje robocizna połowę tej kwoty. Po kolei jest pełny grunt, kładzenie i kołkowanie styro (bez kołkowania nie chcą zrobić, bo jak odpadnie jakimś cudem, to producenta się nie da ścigać, bo ten nakazuje kołkowanie), pianowanie każdej płyty, potem klej z siatką, grunt, tynk, farba. Tak mam rozpisane w wycenie.

To może jakichś paźdiochów wziąć niech zrobią aby tylko i będzie z głowy. :p Wiem że jedną ścianę, północną, to bym pewnie sam zrobił. Bo tam nie ma okien. :D Ale nie więcej.

Nic, styro, tynk i biała podstawowa farba elewacyjna. Kosztuje robocizna połowę tej kwoty. Po kolei jest pełny grunt, kładzenie i kołkowanie styro (bez kołkowania nie chcą zrobić, bo jak odpadnie jakimś cudem, to producenta się nie da ścigać, bo ten nakazuje kołkowanie), pianowanie każdej płyty, potem klej z siatką, grunt, tynk, farba. Tak mam rozpisane w wycenie.

To może jakichś paźdiochów wziąć niech zrobią aby tylko i będzie z głowy. :p Wiem że jedną ścianę, północną, to bym pewnie sam zrobił. Bo tam nie ma okien. :D Ale nie więcej.

A nie lepiej od razu tynk wziąć barwiony? Ja gadałem z moim wykonawcą który bierze 75 zł /m2 za robociznę i mówił , że malowanie tynku to kupa roboty bo na 2 razy trzeba. Jak mu powiedziałem , że będę miał w kolorze to się ucieszył a i za klinkier ma mniej policzyć z tej okazji.

A nie lepiej od razu tynk wziąć barwiony? Ja gadałem z moim wykonawcą który bierze 75 zł /m2 za robociznę i mówił , że malowanie tynku to kupa roboty bo na 2 razy trzeba. Jak mu powiedziałem , że będę miał w kolorze to się ucieszył a i za klinkier ma mniej policzyć z tej okazji.

Ale moja żona chce białą elewację. Zaś mnie to zwisa. W każdym razie te 75zł/m2 też wielkiej różnicy nie robi, bo to "raptem" 7k różnicy u mnie.

Myjk jeszcze mi się nie zdarzyło, by usługa kompleksowa (mat. + robota) wyszło taniej i lepiej niż ja materiał + cena roboty.

Poszukaj "na piechotę", choć myślę, że u Ciebie imprezę psuje piętro. Trzeba już mieć trochę rusztowań, no i z nich nie zlecieć (na ten przykład po pijaku, bo to wtedy kupa problemów, z przewagą kupy.....).

PS. To co się obecnie dzieje z cenami.... na YT znalazłem filmik gościa, tynkuje (właściciel) z jednym pracownikiem, jest dokładny i nie idzie na ilość. Tak 1000 m2 tynków miesięcznie (2 domki), sam robi na budowie tynk CW, kosztuje go to 4 zł/m2, z worka wychodzi mu 12 zł/m2. Na SAMEJ różnicy ma 100.000 zł. rocznie, a przecież trzeba jeszcze doliczyć usługę....:eek:

Ale moja żona chce białą elewację. Zaś mnie to zwisa. W każdym razie te 75zł/m2 też wielkiej różnicy nie robi, bo to "raptem" 7k różnicy u mnie.

Ale są również białe tynki barwione w masie.

Ok 75zł/m2 to jest standardowa cena robocizny z kołkowaniem i tynkiem barwiony w masie. Ty masz 300m2 to daje 21.600zł. Materiały nawet jakby drugie tyle, to masz dopiero 45tys. Może poszukaj kogoś innego?

Ale są również białe tynki barwione w masie.

To ma jakieś większe znaczenie?

Ok 75zł/m2 to jest standardowa cena robocizny z kołkowaniem i tynkiem barwiony w masie. Ty masz 300m2 to daje 21.600zł. Materiały nawet jakby drugie tyle, to masz dopiero 45tys. Może poszukaj kogoś innego?

Elewację obiecałem sobie zrobić dobrze. Ale przy takiej cenie to zwykły absurd, szczególnie grzejąc PC. Wziąłem kontakt do wykonawcy który działał u moich rodzicieli 4 lata temu. Rzucił kwotą 65 zł/m2 ale za daleko mu do mnie. Gadałem dzisiaj z jakimś lokalsem, ale piętrowych nie robi bo na rusztowaniach problem... Namówiłem żeby zerknął chociaż, bo w sumie tylko dwa kawałki ściany są piętrowe, reszta ścian dostępna z daszków. Ma wpaść w PN. Aha, i robi tynk maszynowo. Ktoś coś poza tym że ponoć droższe...

Na biednego nie trafiło, baseny buduje to każdy wykonawca jak się dowie już na starcie podnosi o 50 % :D :D

Basen z tyłu, więc zaczynają się dziwić po fakcie, większość myśli że to ziemianka. :D A tak realnie to basen tańszy niż dobry kominek z bajerami...

Ty masz 300m2 to daje 21.600zł. Materiały nawet jakby drugie tyle, to masz dopiero 45tys. Może poszukaj kogoś innego?

Matariały to ze 2x więcej, niż robocizna i wszystko się zgadza.

25 cm styro * 300m2 = 75m3*215zł/m3=16125zł

Klej z 9kg/m2 (do klejenia i do zatopienia siatki) daje 9*300=108 worków po 25-30zł=2700zł

Siatka 6 rolek po 175 zł = 1050 zł

Tynk 20 zł/m2 * 300 = 6000 zł

listwa okapnikowa - 225zł

listwy przyokienne - 700

kołki + zaślepki styropianowe - 1000zł

farba 0,4l/m2 *300m=120l x 25zl/l=3000

Do tego drobiazgi typu grunt pod tynk, grunt pod farbę, wiertła, pędzle, wałki i inne drobiazgi ze 2,5K zł.

I mamy 33,3K zł brutto czyli ponad 27K zł netto. A robocizna z dwukrotnym malowaniem to pewnie bliżej 100zł/m2 niż 75zl.

Wycena jak na dzisiejsze czasy jest całkiem IMO atrakcyjna.

Ale to malowanie to bez sensu - koszt i w razie rys czy obić bardziej będzie rzucało się w oczy niż przy barwieniu w masie.

Z malowaniem to ja palnąłem, nie wiedziałem że można tynk barwić.

Dzisiaj moja córa się dostała do reklamy, zarobi w jeden dzień więcej niż ja w miesiąc. Słysząc moją walkę i utyskiwanie na temat ceny elewacji stwierdziła że się dorzuci z tej reklamy. ;D

No to u mnie zaścianek jakiś bo za kompletną elewację z kołkowaniem biorą od 40PLN/m2. To cena samej robocizny oczywiście. Można też znaleźć drożej, ale za tyle się da u sprawdzonej ekipy. Za 10PLN/m2 można mieć samo nałożenie tynku i ja chyba na taką wersję się zdecyduję.

Pozdrawiam

Bartek

No to u mnie zaścianek jakiś bo za kompletną elewację z kołkowaniem biorą od 40PLN/m2. To cena samej robocizny oczywiście. Można też znaleźć drożej, ale za tyle się da u sprawdzonej ekipy. Za 10PLN/m2 można mieć samo nałożenie tynku i ja chyba na taką wersję się zdecyduję.

Pozdrawiam

Bartek

Mieszkasz prawie na Ukrainie to i stawki niskie:D ja mieszkam przy granicy z Niemcami to u nas minimum 75 zl/ m2.