Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne do "blaszaka"

Recommended Posts

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie czy do energetyki podczas składania wniosku, dołączyłeś również mapkę/szkic z naniesionym budynkiem gospodarczym (garażem)?

Tak, przy składaniu wniosku trzeba załączyć mapkę z naniesioną lokalizacją budynku, skrzynki przyłączeniowej w granicy działki i chyba jeszcze z trasą kabla pomiedzy skrzynką a budynkiem. Dodatkowo można pogrubic granice swojej działki lub zaznaczyc flamastrem. Ja miałem mapę zasadniczą i na niej długopisem naniosłem wszystkie obiekty. Nie musi być to nawet na mapie z geodezji. Podobno przechodzi nawet mapka wydrukowana z https://polska.e-mapa.net/, ważna jest tylko skala.

Tutaj masz przykładową mape: :Mapa.jpg

Dodatkowo jeśli byś potrzebował rysunków do zgłoszenia budowy blaszaka to ja składałem coś*takiego:

Rysunki.jpg

Mapa.jpg

Opis konstrukcji:

Budynek gospodarczy parterowy o powierzchni zabudowy 15 m2.

Posadowiony na płytach betonowych.

Elewacje zachodnia, północna oraz południowa bez otworów.

Dach jednospadowy o nachyleniu 5%.

Konstrukcję nośną stanowią szkielet ramowy z kątownika:

pionowe: L40x40x2-3mm (na ścianach bocznych) natomiast na przodzie i tyle L45x45x2-3mm.

poziome: (dolne) 35x35x2-3mm, (górne) 40x40x2-3mm w połowie usztywnione kątownikiem (poziomo) 25x25x2-3mm (noga w pionie na początku i na końcu) 25x25x2-3mm.

Całość konstrukcji skręcana jest na śruby oraz wkręty. Do konstrukcji mocowana jest blacha trapezowa T7 za pomocą nitów aluminiowo stalowych 4,8x10.

Konstrukcję dachu stanowią ceowniki 40x60x2,5mm, do których za pomocą wkrętów mocowana jest blacha trapezowa T 14.

Ramy bramy dwuskrzydłowej:

kątownik 45x45x2-3mm, Nadproże Ceownik 100x35x2

próg – Kątownik 35x35x2mm, + Kątownik 40x40x2 blacha T 7.

Bilans zabudowy:

Powierzchnia działki 710 m2.

Powierzchnia zabudowy istniejącej 0 m2.

Powierzchnia projektowanego budynku 15 m2.

Powierzchnia dojść i dojazdów: 28,5 m2.

Powierzchnia biologicznie czynna: 666,5 m2 co stanowi 94 % całości działki

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pawel250 dziękuję.

Mogę zaznaczyć dowolny słup w okolicy działki czy jest jakiś przepis który nakazuję wybrać konkretny (np. najbliższy drogi, łatwość dostępu dla zakładu energetycznego)?

Poniżej przedstawiam moją działkę z naniesionym budynkiem gospodarczym (garażem - kolor szary), na czerwone zaznaczone linie średniego napięcia oraz słupy.

- ten najbliżej garażu jest na mojej działce

- tam gdzie krzyżują się trzy linie to stoi na działce już sąsiada (budynek - pustostan)

- przy drodze dojazdowej (po przekątnej garażu) stoi słup z trzema nogami, jedna na mojej działce.

mapa budynku gospodarczego.jpg

pawel250 dziękuję.6

Mogę zaznaczyć dowolny słup w okolicy działki czy jest jakiś przepis który nakazuję wybrać konkretny (np. najbliższy drogi, łatwość dostępu dla zakładu energetycznego)?

Poniżej przedstawiam moją działkę z naniesionym budynkiem gospodarczym (garażem - kolor szary), na czerwone zaznaczone linie średniego napięcia oraz słupy.

- ten najbliżej garażu jest na mojej działce

- tam gdzie krzyżują się trzy linie to stoi na działce już sąsiada (budynek - pustostan)

- przy drodze dojazdowej (po przekątnej garażu) stoi słup z trzema nogami, jedna na mojej działce.

[ATTACH=CONFIG]415796[/ATTACH]

Mozesz wybrac dowolna lokalizacje.Nie musi to byc slup. Nanosisz polozenie skrzynki w granicy dzialki. Oni juz sami zdecyduja jak sie podlaczyc. W razie braku technicznych mozliwosci zaproponuja inna lokalizacje. Znajomy mial slup po drugiej stronie polnej drogi to zrobili przylacze kablowe pod droga. Dziwne bo napowietrzne byloby prostsze.

Kablowe jest drozsze bo wtedy placisz okolo 51 zl za kW mocy przylaczonej zamiast okolo 38 zl za kW. Przynajmniej u mnie sa takie stawki.

Pół roku temu dokopałam się do tego tematu i postanowiliśmy skorzystać z rad kemota odnośnie podłączenia do blaszaka. Ale trochę nam zeszło i dopiero teraz się wzięliśmy za prąd. Pani w Enerdze to w ogóle bardzo lakonicznie nas zbyła, że nie ma prądu do pustej działki (dziwne, że na forum są), a jak rekreacyjna to postawić DOMEK LETNISKOWY, na mapy, architekt, geodeta, pozwolenie itp. Ale jako że na forum są inne historie, to spróbowaliśmy mimo wszystko prostszym sposobem. Wniosek już poszedł (mailem) ale obawiam się, że nie przejdzie, bo poszliśmy po najprostszej linii oporu i nawet nie zgłosiliśmy blaszaka do starostwa, tylko po prostu narysowaliśmy na mapce i wysłaliśmy do Energii ;) stąd moje pytanie, bez oficjalnego zgłoszenia do urzędu nie ma opcji na podłączenie do blaszaka? W WZ mam taki sam zapis jak kemot o stopniach dachu i boje się że blaszak nie spełni nawet tej funkcji.

Byłem dzisiaj w POK Tauron złożyć wniosek o warunki techniczne przyłącza 3fazowego do budynku gospodarczego (garaż blaszany 5x3). We wniosku nic nie wspomniałem o garażu, blaszaku, tylko budynek gospodarczy. Pani żadnych pytań i uwag nie miała do wniosku.

Do wniosku dołączyłem mapkę zasadniczą z naniesionym "budynkiem gospodarczym" wraz z odległościami od granic oraz pieczątką z Wydziału Architektury (budynek gospodarczy zgłoszony w Urzędzie Miasta). Teraz czekam na odpowiedź. Jak tylko dostanę to podzielę się tą informacją.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dostałem właśnie odpowiedz od Tauron Dystrybucja (Rybnik) z umową o przyłączenie do sieci elektroenergetycznej.

Budynek gospodarczy (garaż blaszany) zakwalifikowany do V grupy przyłączeniowej.

Przyłączenie do istniejącej linii napowietrznej nN, podany został numer słupa tylko że mam na działce trzy słupy i nie wiem o który chodzi, czy słupy mają tabliczki znamionowe?

Zasilanie obiektu mocą 7kW

Wymagają tylko schematu jednokreskowego

Szacowany koszt realizacji warunków przyłączenia wynosi 1tys zł, w tym koszt dokumentacji technicznej wynosi 0 zł

Opłata za przyłączenie

Przyłącze napowietrzne: 44,91zł

Moc przyłączeniowa: 7kW

Opłata brutto: 386,68zł

Realizacja przyłączenie obiektu: 30.11.2018r

Edytowane przez Solzbi
poprawka

Do mnie zadzwonili (było to dwa lata temu w sierpniu), że właśnie postawili skrzynkę, żebym podjechał po klucz. Byłem wtedy nad morzem, więc klucz przykleili taśma samoprzylepną do drzwiczek i tyle ich widziałem.

Na umowie z PGE jest imię, nazwisko i telefon do osoby odpowiedzialnej za realizację, ja dzwoniłem i pytałem kiedy planują pracę, prosiłem o poinformowanie jak wejdą z robotą, ale i tak nie dali znać.

Byłem dzisiaj w ZE odebrać warunki i podpisać umowę. Na wszelki wypadek zapytałem się o procedurę przeniesienia kabla z garażu do domu po wybudowaniu. No i się zaczęło kombinowanie i bieganie po pokojach bo przypadek na tyle skomplikowany że nikt nic nie wie. Powiedzieli że po ich stronie nie będzie problemu ale przy odbiorach inspektorat budowlany będzie wymagał potwierdzenia że budynek jest podłączony do prądu.

Problem jest u nich taki że ZE po wybudowaniu przyłącza wysyła do PINBu informację że wykonał przyłącze do garażu. W tym wypadku PINB po wybudowaniu domu nie zgodzi się na odbiór bo teoretycznie przyłącze nie było przeznaczone dla domu jednorodzinnego. Fajnie co nie :) ? Ciekawe co oni palą.

Ten wielce skomplikowany biurokratyczny przypadek wymagał wycieczki po dwóch pokojach do najwyższych przełożonych. Wielcy mędrcy z innogy po kilkunastu minutach narad orzekli że po wybudowaniu domu będę musiał złożyć wniosek o zmianę przeznaczenia budynku docelowego z garażu nad dom jednorodzinny. Żadnych opłat z tego tytułu nie pobierają.

(...) Wielcy mędrcy z innogy po kilkunastu minutach narad orzekli że po wybudowaniu domu będę musiał złożyć wniosek o zmianę przeznaczenia budynku docelowego z garażu nad dom jednorodzinny. Żadnych opłat z tego tytułu nie pobierają.

U mnie w PGE podobnie to wygląda.

Do mnie zadzwonili (było to dwa lata temu w sierpniu), że właśnie postawili skrzynkę, żebym podjechał po klucz. Byłem wtedy nad morzem, więc klucz przykleili taśma samoprzylepną do drzwiczek i tyle ich widziałem.

Na umowie z PGE jest imię, nazwisko i telefon do osoby odpowiedzialnej za realizację, ja dzwoniłem i pytałem kiedy planują pracę, prosiłem o poinformowanie jak wejdą z robotą, ale i tak nie dali znać.

U mnie było wiele gorzej, skrzynkę postawili i nikt nie chciał dać klucza, dziś był gość założyć licznik i zadzwonił że kabel jest koło skrzynki i nie założy licznika, więc pytam co mam zrobić bo klucza nie dostanę zamian nie podpisze umowy a umowy nie podpiszę jak nie mam kabla w skrzynce i koło się zamyka, usłyszałem że to nie jego problem.

Koniec końców gość jutro przyjedzie i na fuche podkopie kabel i zamontuje licznik, niestety 200 zł poszło za coś co powinno być zrobione.....

Ja dostałem wczoraj umowy na wykonanie przyłącza docelowego . Co mam zrobić podpisać dwa egzemplarze i odesłać im? Nie kumam tego pisma i tych ich pouczeń, praw i obowiązków.

Budowa startuje na wiosnę, gość w PGE sam powiedział żeby pisać o docelowy nie budowlany. Bo tam coś napisali o tym że mam zgłosić wykonanie instalacji policznikowej. Zaznaczyłem planowany termin odbioru marzec 2019a oni i tak termin realizacji dali do czerwiec 2020. Pełne dwa lata od złożenia wniosku. Jak procedura wygląda dalej?

• 3 weeks później...

I ja zacząłem walkę o przyłącze do altanki z PGE. Wysłałem wniosek o umowę, na którym zaznaczyłem na mapie altankę i opisałem, że prąd potrzebuję do koszenia, podlewania i celów rekreacyjnych. Dzisiaj miałem telefon, że wniosek mi odrzucą, bo nie wiedzą czy kiedyś przez moją działkę nie będzie szła droga :o

Jak im powiedziałem, że sąsiad ma skrzynkę, a nie składał żadnych papierów o pozwolenie na budowę i jakim cudem u niego jest skrzynka, to się zasłonili RODO...

Powiedzieli mi, że muszę przejść procedurę zgłoszenia altanki w starostwie, albo uzyskać zaświadczenie z gminy, że nigdy przez moją działkę nie będzie szła droga, ani inne instalacje, które uniemożliwią postawienie przyłącza i że działka nadaje się na zabudowę... Grzecznie poprosiłem o wpisanie podstawy prawnej, na podstawie której twierdzą, że nie można zrealizować przyłącza i będę działał dalej jak wróci do mnie wniosek.

Umowę podpisałem i odesłałem. Rozumiem, że jeden egzemplarz opieczentowany mi odeślą? Trochę to trwa, ja im poleconym a oni mi zwykłym wysyłają, nie wiem czy się nie spieszą jak że wszystkim czy poczta nasza kochana zasiała.

Kurde wszyscy tak straszyli że te PGE się grzebie niesamowicie więc podpisałem te umowy i teraz się zastanawiam czy nie falstart. Mój przylacz jest już po przetargu. Startuje z budową na wiosnę i się zastanawiam czy nie będzie problemu. Jak oni przyjdą skrzynkę stawiać a u mnie nawet fundamentów nie ma. Dobrze zrozumialem że muszę mieć wykonana instalacje policznikową zanim skrzynkę postawią? Czy jak to jest?

Prąd docelowy bo tak mi sami doradzili żeby nie brać budowlanego. Co jak będę chciał licznik zamontować żeby na budowie prąd był? Nie dadzą bo instalacji policznikowej nie ma, bo i do czego.

Edytowane przez kris2682

• 3 weeks później...

Potrzebuje informacji jak w praktyce ma wyglądać instalacja od skrzynki przyłączeniowej do rozdzielni. Moc 13kW 3fazy.

Poniżej mój plan działań i pytania.

1. W skrzynce przyłączeniowej chciałbym zastosować dodatkowy wyłącznik po odbiorczej stronie licznika.

Czy ZE nie będzie miał nic przeciwko ? Dzięki wyłącznikowi mógłbym łatwiej przerzucić kabel z garażu do domu bez konieczności odłączania napięcia przez ZE.

2. Kabel 25 metrów 5x10mm2 aluminiowy zakopany na głębokości 0,6 m.

Jaka minimalna głębokość powinna być ? Co mówią przepisy ?

3. Położenie niebieskiej folii nad kablem i zasypanie.

Czy trase kabla przed zakopaniem musi odebrać ktoś z ZE ?

4. W skrzynce rozdzielczej umieszcze różnicówkę na 30mA. Zabezpieczenia typu C o wartości 3x25 potem rozdzial na gniazdo 3fazowe oraz kilka jednofazowych zabezpieczonych 3x16A typu B oraz kilka B16 dla gniazd jedno fazowych. Czy w takim układzie selektywność zadziałania zabezpieczeń będzie zachowana ? W warunkach mam zapis że musi być jeszcze zabezpieczenie przeciw przepięciowe, Jednak w garażu nie planuje podłączać czułej elektroniki więc czy koniecznie muszę je instalować ?

5. Całość musi odebrać elektryk z uprawnieniami. Jakim ? Ktoś to weryfikuje ? Mam Sepowskie eksploatacja i pomiary do 1kV, czy to wystarczy ?