Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne do "blaszaka"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niesamowicie dziwna sprawa z tym prądem. Ja nie miałem najmniejszego problemu podłączyć "zwykłego" do pustej - na tą chwilę rolnej - działki. Latem 2015r złożyłem papiery w PGE w łódzkim i dokładnie wczoraj skontaktował się ze mną zewnętrzny projektant w celu uzgodnienia lokalizacji skrzynki. Mało tego dodam, że gdy byłem na posterunku - tu składem wniosek o przyłącze - to zapytałem czy nie muszę mieć jakieś budynku lub innego obiektu odbiorczego prąd - bez mała zostałem wyśmiany. Padło nawet hasło "co za bzdury ludzie piszą w tych internetach"... Wiem od projektanta, że on z swojej działki wywiąże się najdalej do połowy marca i według jego wiedzy i obserwacji, maks do końca kwietnia powinienem mieć prąd na swoim "ranczo".

Pozdrawiam,

ps. muszę zamontować jakąś skrzynkę odbiorczą czy cuś. Podpowiecie co to ma być, tzn. jaką kupić? Budowę rozpocznę najprędzej w 2017r. Do tego czasu będzie mi potrzebny prąd do budowy ogrodzenia itd więc muszę jakoś z niego korzystać.

Widziałem na allegro trochę tego i nie wiem do końca czego potrzebuję...

Wiesz, to wszystko zależy od danego zakładu energetycznego. Ja musiałem dostarczyć do ZE podbite przez starostwo zgloszenie budowy blaszaka. Bez tego musiałbym kupować prąd w taryfie C.

Kup RB-tke z 2,3 gniazdami na 230V i jednym siłowym w metalowej skrzynce zamykanej na kłódkę, co by ktoś od Ciebie nie pożyczył prądu.

kiedy sie zmienily?

ustawa mowi,ze ZE ma czas do 18 miesiecy od podpisania umowy i od konkretnego ZE zalezy czy wpisze 10 miesiecy czy 18miesiecy....u mnie PGE wpisalo 18 i jak wiem czesto przez 6 miesiecy niz z wnioskami nie robia....

Nie wiem kiedy dokładnie się zmieniły. Wiem że jest odgórny termin 12 mies. Enea to respektuje - takie informacje dostałem od pań w biurze obsługi enea oraz od elektryka który robił przyłącze oraz stawiał mi skrzynkę budowlaną.

A dodatkowe 6 mies. może być na dokumentacje przed podpisaniem umowy z ZE o budowę przyłącza. Jednak na samo przyłącze od momentu podpisania umowy jest 12 mies. Więc jeśli liczymy komplet to mamy 18 mies.

Edytowane przez Marek88.8

Niesamowicie dziwna sprawa z tym prądem. Ja nie miałem najmniejszego problemu podłączyć "zwykłego" do pustej - na tą chwilę rolnej - działki. Latem 2015r złożyłem papiery w PGE w łódzkim i dokładnie wczoraj skontaktował się ze mną zewnętrzny projektant w celu uzgodnienia lokalizacji skrzynki. Mało tego dodam, że gdy byłem na posterunku - tu składem wniosek o przyłącze - to zapytałem czy nie muszę mieć jakieś budynku lub innego obiektu odbiorczego prąd - bez mała zostałem wyśmiany. Padło nawet hasło "co za bzdury ludzie piszą w tych internetach"... Wiem od projektanta, że on z swojej działki wywiąże się najdalej do połowy marca i według jego wiedzy i obserwacji, maks do końca kwietnia powinienem mieć prąd na swoim "ranczo".

Pozdrawiam,

ps. muszę zamontować jakąś skrzynkę odbiorczą czy cuś. Podpowiecie co to ma być, tzn. jaką kupić? Budowę rozpocznę najprędzej w 2017r. Do tego czasu będzie mi potrzebny prąd do budowy ogrodzenia itd więc muszę jakoś z niego korzystać.

Widziałem na allegro trochę tego i nie wiem do końca czego potrzebuję...

Jak ZE postawi Ci skrzynkę w granicy działki, dostaniesz fv za wykonane przyłącze oraz informacje o zakończeniu budowy przyłącza wówczas jesteś zobowiązany do budowy we własnym zakresie urządzenia odbiorczego (czyli jak nic nie masz to skrzynka budowlana) wykonanie instalacji musi być podpisane przez osobę z uprawnieniami, podpisania umowy ze sprzedawcą prądu o sprzedaż prądu (jeśli jest inny niż dystrybutor, możesz zawrzeć również umowę kompleksową z dystrybutorem o dystrybucję i sprzedaż prądu), zgłaszasz do ZE i po kilku tygodniach wpada elektryk z ZE montujący Ci licznik w skrzynce. Od tego czasu masz prąd. (zapewne taryfa budowlana)

Pytałem również o "prąd budowlany" - nic z tego. W wniosku zaznaczałem - o ile dobrze kojarzę - działka rekreacyjna czy użytkowanie rekreacyjne, czy jakoś tak. Ustnie mnie poinformowano, że będzie to taryfa g12 - o ile dobrze kojarzę - nie "prąd budowlany", o który zapytałem.

Mam tylko nadzieję, że nie zostałem wprowadzony w błąd.

W każdym bądź razie nikt nie kazał mi niczego donosić dot. rozpoczęcia budowy, z żadnych urzędów. "Tania mapka" i tyle.

No to masz fajnie, dawiddur. Też chciałem tak mieć i przyjeżdżać na działkę z przenośną RB-tką :) ale u mnie to nie przeszło. Z drugiej strony - nie ma tego złego - blaszak też mi się przyda już teraz przed budową, nie będę musiał za każdym razem taczki i łopaty wozić w samochodzie. Jedyny minus to taki, że nie mogę postawić zwykłego blaszaka, musi być z dachem 30 stopni.

Nie wiem kiedy dokładnie się zmieniły. Wiem że jest odgórny termin 12 mies. Enea to respektuje - takie informacje dostałem od pań w biurze obsługi enea oraz od elektryka który robił przyłącze oraz stawiał mi skrzynkę budowlaną.

A dodatkowe 6 mies. może być na dokumentacje przed podpisaniem umowy z ZE o budowę przyłącza. Jednak na samo przyłącze od momentu podpisania umowy jest 12 mies. Więc jeśli liczymy komplet to mamy 18 mies.

to niestety nieprawda potwierdzilem w URE....prawo sie tak zmienilo,ze teraz juz nie ma zadnego ograniczenia czasowego, zadna ustawa tego juz nie ogranicza (jedynie sa terminy co do odbioru energii z odnawialnych zrodel) - a tak to moga i wpisac 10 lat jesli na to sie zgodzimy w umowie z ZE. Caly proces jest fajnie opisany tutaj....

http://www.ure.gov.pl/pl/poradnik-odbiorcy/faq-czesto-zadawane-py/energia-elektryczna/4076,Chce-przylaczyc-sie-do-sieci-elektroenergetycznej-Jak-to-prawidlowo-zrobic.html

generalnie termin najlepiej negocjowac z ZE ale jesli nic sie nie da to tylko przed podpisaniem umowy na przylacze mozemy wniesc sprawe do URE i poporsic o pomoc (podobno zajmuje 1 tydzien) i oni moga cos wskorac. Jesli juz sie umowe podpisalo to koniec bedzie co sie podpisalo...

• 5 months później...

Podczas naszej wakacyjnej nieobecności w granicy działki pojawiła się skrzynka elektryczna:

rps20160813_184613.jpg

rps20160813_184653.jpg

Panowie nie dali znać, że planują pracę. Kluczyk do "esów" był przyklejony taśma do skrzynki. Całe przedsięwzięcie od chwili podpisania umowy zajęło ZE 16 miesięcy.

:)

• 2 weeks później...

W świetle prawa budowlanego garaż blaszany jako niezwiązany trwale z gruntem, jest tymczasowym obiektem budowlanym. Z kolei, jak wskazuje art. 29 prawa budowlanego - tymczasowe obiekty budowlane, niepołączone trwale z gruntem i przewidziane do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu, nie wymagają uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę, a jedynie jak zostało wskazane - zgłoszenia. Jeżeli jednak taki obiekt nie jest przewidziany do przeniesienia, bądź rozbiórki wymagane będzie uzyskanie decyzji o pozwoleniu na budowę.

Z drugiej strony nowelizowane prawo zezwala na wybudowanie budynku gospodarczego/garażowego bez zezwolenia, ale wymaga to zgłoszenia przed rozpoczęciem do właściwego organu administracji budowlanej. Jeżeli zgłoszenie zostanie przyjęte lub organ nie wyda swojego stanowiska w ciągu 30 dni oznacza to, że jest zgoda na wykonanie budynku. Ograniczone zostały wymiary tego obiektu do 25 metrów kw. na każde 500 metrów kw. działki, lecz nie więcej niż dwa budynki.

Jeśli więc będziesz miał garaż to masz prawo korzystać z taryfy G i ZE nic do tego.

Mareks77, właśnie cały ten wątek dotyczy tematu jak mieć prąd w taryfie G w blaszaku :)

Blaszak już jest, widać go w tle na drugim zdjęciu post wyżej. Postawiony legalnie, na zgłoszenie (mam kopię zgłoszenia podbita przez starostwo). Inna taryfa niż G w ogóle nie wchodzi w grę ;)

No po prostu musisz się wykłócić.

Dostawcy różnie interpretują przepisy i np. w TAURONIE wystarcza pisemne oświadczenie że energię będzie się używać do celów bytowych ale już np ENEA wymaga oficjalnego odebrania budynku przez inspektorat budowlany czyli zakończenia budowy.

Żądanie czegoś takiego jest nie poparte żadnymi przepisami ale Państwo w Państwie jest i reforma ich nie dotyczy,

Na tym forum oraz na forum elektrody jest temat dotyczący tego tematu i szczegółowy opis autora w jaki sposób zmusić ZE do zmiany zdania.

Poza tym sformułowanie garaże znajduje się w spisie obiektów i potrzeb taryfy G:

Do grup taryfowych G kwalifikuje się odbiorców pobierających energię elektryczną na

potrzeby:

a) gospodarstw domowych oraz pomieszczeń gospodarczych związanych

z prowadzeniem tych gospodarstw, tj. pomieszczenia piwniczne, garaże, strychy,

b) lokali o charakterze zbiorowego zamieszkania, tj.: domy akademickie, internaty,

hotele robotnicze, klasztory, plebanie, wikariaty, kanonie, rezydencje biskupie,

hospicja, domy opieki społecznej, domy dziecka, jednostki penitencjarne w części

bytowej, koszary; jak też znajdujące się w tych lokalach pomieszczenia

pomocnicze, tj. czytelnie, pralnie, kuchnie, pływalnie, warsztaty itp., służące

potrzebom bytowym mieszkańców,

c) mieszkań rotacyjnych, mieszkań pracowników placówek dyplomatycznych

i zagranicznych przedstawicielstw,

d) domów letniskowych, domów kempingowych i altan w ogródkach działkowych

oraz, w przypadkach wspólnego pomiaru, administracji ogródków działkowych,

e) oświetlenia w budynkach mieszkalnych: klatek schodowych, numerów domów,

piwnic, strychów, suszarni, itp.,

f) zasilania dźwigów w budynkach mieszkalnych,

g) węzłów cieplnych i hydroforni, będących w gestii administracji domów

mieszkalnych,