Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponownie proszę Was o pomoc :)

Zmiany jakich dokonałam:

- zmiana koloru płytki na bianco (w rzeczywistości jest to taki off - white)

- zmiana rozmiaru z 60x60 na 80x80 - przy wymiarach łazienki 245x156 wychodzą mi na dłuższej ścianie trzy płytki (o te kilka cm, które zostają skrócę łazienkę aby nie docinać tego wąskiego paska, który jest na wizualizacji) i na krótszej ścianie prawie dwie płytki (będą docięte tak aby miały taką samą szerokość)

Wydaje mi się, że tak będzie lepiej: będą jakby trzy części, każda po 80cm: w jednej umywalka na środku płytki, w drugiej miska WC - co prawda nie na środku ale po jej lewej stronie będzie wieszak na papier, więc mam nadzieję, że nie będzie się to tak rzucać w oczy, trzecia strefa prysznic.

Pytania:

1. Przede wszystkim - czy taki układ ma sens?

A jeśli tak to:

2. Na jaką wysokość kłaść płytki? Ścianka prysznicowa będzie miała 200cm. Czy na taką samą wysokość kłaść płytki? Wtedy patrząc od dołu byłoby to 40+80+80. Czy może zrobić trzy pełne płytki? Wtedy wysokość wyjdzie 240cm. Czy nie zrobi się studnia? I co wtedy ze ścianą na której są drzwi? Kłaść płytki również nad drzwiami?

3. Czy na ścianie naprzeciwko umywalki kłaść płytki na całej szerokości czy tylko w strefie prysznicowej a reszta farba?

4. Lustro - na płytkach czy wklejane? Jeśli wklejane to wąskie tylko nad umywalką czy na szerokość dwóch płytek, czyli również nad miską WC? Górna krawędź lustra musi być na wysokości 200cm.

5. Czy obniżać sufit? Obecnie wysokość pomieszczenia to 275cm.

Poradźcie proszę jak to wszystko ogarnąć żeby było ok :)

P.S. Kolor płytki na podłodze to na zdjęciu trzecia od lewej, kolor ściany - pierwsza

łz.jpgłz2.jpgłz24.jpg.

le cere bianco.jpgash.jpg

2. Na jaką wysokość kłaść płytki? Ścianka prysznicowa będzie miała 200cm. Czy na taką samą wysokość kłaść płytki? Wtedy patrząc od dołu byłoby to 40+80+80. Czy może zrobić trzy pełne płytki? Wtedy wysokość wyjdzie 240cm. Czy nie zrobi się studnia? I co wtedy ze ścianą na której są drzwi? Kłaść płytki również nad drzwiami?

A możesz pokazać na wizualizacji jak by to było z trzema pełnymi płytkami?

3. Czy na ścianie naprzeciwko umywalki kłaść płytki na całej szerokości czy tylko w strefie prysznicowej a reszta farba?

4. Lustro - na płytkach czy wklejane? Jeśli wklejane to wąskie tylko nad umywalką czy na szerokość dwóch płytek, czyli również nad miską WC? Górna krawędź lustra musi być na wysokości 200cm.

5. Czy obniżać sufit? Obecnie wysokość pomieszczenia to 275cm.

Faktycznie przeciwległa ściana wydaje mi się trochę "pusta". Być może odkafelkowanie jej wprowadziło by jakąś świeżość, którą można by było jakoś zagospodarować kolorem...

Lustro dała bym wolnowiszące - wklejane mi nie pasuje tak na jedną kaflę jak i na 2 :( to może jakaś ciekawa rama wprowadziła by trochę pozytywnego zamętu to tego skromnego wystroju.

I sufitu chyba bym nie obniżała. Wprawdzie ja w swojej troszkę podobnej łazience żałuję, że nie obniżyłam, bo aż się prosi, ale ja mam 2,90 m. A Ty jakbyś miała obniżać to o ile? o 10 - 15 cm?

- zmiana rozmiaru z 60x60 na 80x80 - przy wymiarach łazienki 245x156 wychodzą mi na dłuższej ścianie trzy płytki (o te kilka cm, które zostają skrócę łazienkę aby nie docinać tego wąskiego paska, który jest na wizualizacji) i na krótszej ścianie prawie dwie płytki (będą docięte tak aby miały taką samą szerokość)

A może zamiast skracać łazienkę daj w pionie po jednej i po drugiej stronie lustra (i płytki pod nią) szklaną mozaikę (po jednym pasku)

Ja bym zrezygnowała z płytkowania ściany z drzwiami, a przy umywalce powiesiłabym ręcznik wysoko (wieszak-reling na wysokości twarzy - aby wytrzeć twarz czy ręce nie trzeba ręcznika ściągać z wieszaka, druga zaleta - ochrona ściany przed chlapaniem)

Odpowiedzi:

2. Na jaką wysokość kłaść płytki? - 200cm

3. Czy na ścianie naprzeciwko umywalki kłaść płytki na całej szerokości czy tylko w strefie prysznicowej a reszta farba? - Ja bym zrezygnowała na tej scianie z płytek ewentualnie zostawiłabym tylko w strefie prysznicowej

4. Lustro wklejane zamiast płytki nad umywalką a po bokach szklana mozaika (albo jakaś inna: kamienna, metalowa itp.)

5. Taka wysokość jest OK, chyba że masz zamiar montować halogenki w suficie, to wtedy podwieszany

Edytowane przez moniss

Witajcie dziewczyny!!

Z pewną taką nieśmiałością :lol: wstawię moją planowaną łazienkę z prośbą o pomoc. :rolleyes:

http://imageshack.us/a/img837/8286/azienkadolna.jpg

Chodzi o to, że chciałabym zrobić większy-dłuższy ;) prysznic, tak, żeby był tylko z odpływem liniowym bez drzwi, może po lewej stronie??

Między wanną a prysznicem ścianka z luksferów??, która stanowiła by równocześnie 1 ze scian prysznica?

Wanna najlepiej narożnikowa i duża gdyż mąż ma 190 cm :lol: może mogła by zachodzić trochę na okno?? Mogłabym leżąc (nie wiem kiedy ;)) patrzeć sobie za okno i się relaksować?? :lol:

Umywalka będzie jedna (nie potrzebne są 2) we wnęce, za umywalką jest komin i piec z zasobnikiem.

Kibelek i bidet mają być obok siebie (bidet jest konieczny)

Nie wiem jakie drzwi (ażurowe) do "kotłowni" ??

Może miałybyście jakieś pomysły??

nie mam pomysłu też na kafelki, ale to akurat mogę wymyślać później ;)

generalnie muslę o wanili z ciemną czekoladą, albo wanilia z szarością??

podobają mi sie na podłodze duze płytki kwadratowe ok 60x60 a na ścianie poziome ok 60x30 :grin: generalnie z średnio niższej półki (raczej 50, 60zł/m2 niż 160 :lol:)

Bardzo Wam dziękuję za pomoc !! :hug:

ŁAZIENKA DOLNA.jpg

Edytowane przez Megiska

Dziewczyny - przede wszystkim dzięki za pomoc :)

monia222b - Dziękuję. A nic byś tam nie zmieniła? :D Płytki podłogowe "na żywo" są naprawdę piękne :) Zdjęcie z netu nie oddaje ich uroku.

asiazett - niestety nie mam wizualizacji z trzema pełnymi płytkami.

Co do lustra i przeciwległej ściany to przyszło mi do głowy, że może zrobić lustro po obydwu stronach, tzn. na przeciwko siebie o szer. 80cm, czyli zamiast pierwszego pasa płytek. Od podłogi do wysokości ułożenia płytek. Niestety, sama nie potrafię robić wizualizacji, więc nie wiem jakby to wyglądało.

Sufit - myślałam żeby go obniżyć do wysokości 2,50 - 2,60. Tylko w części gdzie jest umywalka i miska a w miejscu prysznica zostawić wysoko. Chodzi mi o efekt taki jak na załączonym zdjęciu:

Picture10-1-1.jpg

moniss - nie wiem czy chcę tam "zaszaleć" z mozaiką, bo chciałam aby łazienka była raczej z tych surowych. Trochę ociepla ją płytka drewnopodobna. Boję się, że mozaika to już będzie za dużo dobrego. Zwłaszcza, że będzie to kolejny kolor. Z tej samej serii co płytki nie kupię mozaiki ponieważ producent oferuje tylko taką drobną (kwadraciki 1x1cm i nie są one gładkie tylko takie jak klawiszujący stary chodnik - jeśli wiesz co mam na myśli :))

Sufit - myślałam żeby go obniżyć do wysokości 2,50 - 2,60. Tylko w części gdzie jest umywalka i miska a w miejscu prysznica zostawić wysoko. Chodzi mi o efekt taki jak na załączonym zdjęciu:

[ATTACH=CONFIG]178574[/ATTACH]

Jak dla mnie pomysł z sufitem - bomba! Uwielbiam oryginalność, a ta jest bez przepychu. Poza tym skromność całej łazienki pozwala Ci "zaszaleć". Zwróć tylko uwagę, że na zdjęciu wyższa część sufitu jest podświetlona (nie wiem czy to naturalne światło czy nie, ale tak na pewno wygląda ciekawiej, więc tam bym jakoś wsadziła ledy...

Co do mozaiki mam podobne wrażenie jak Ty. Znalazłam na forum takie zdjęcie (przepraszam autora za tą pożyczkę, to dla dobra społeczeństwa :rolleyes:) - być może to by była opcja dla Ciebie, na zachowanie fragmentu łazienki, z tym, że na zdjęciu wykafelkowany jest jedynie kawałek ściany, a u Ciebie było by przecież po całości, co może stanowić pewną różnicę dla jakości tego efektu, ale rozważyć można :) Taki dekor - niedekor :p Pomyślałam, żeby ten myk zastosować na środku Twojego przysznica:

fwnktt.jpg

Edytowane przez asiazett

Megiska

Dlaczego prysznic bez drzwi?

Nie rozumiem jak prysznic miał by się łączyć z narożną wanną? Prysznic sugerujesz wstawić w ten narożnik, w którym teraz jest wanna. Wannę - tam gdzie jest prysznic i to narożną, przy jednoczesnym stykaniu się "ostrego" końca wanny ze ścianką z luksferów. Jeśli chodzi o mnie to niestety albo słabo to ogarniam albo dobrze ogarniam i mi się nie widzi. Przede wszystkim być może z mojej awersji do luksferów (brrr...) tym bardziej do kolorystyki, którą obstawiasz...

Ja mam podobne wejście do "schowka" w łazience. Na razie zamiast drzwi zawiśnie firanka, a docelowo chcemy tam zamontować przesuwne drzwi jak do szafy. Można to przy okazji wykorzystać na wysokie lustro, tyle, że nie widzę ile szerokości ma to Twoje wejście...?

Co do kafli to wanilia i czekolada znów nie są moimi "ulubieńcami", ale podpowiedzieć Ci mogę kolekcję Tubądzin Braid - są szare i beżowe (to nie wanilia, ale może Ci podpasują), nawet nadają się razem ze sobą. Cenę mają trochę wyższą niż Twoja założona (w przedziale powiedzmy 70 - 100 zł), ale przynajmniej nie 160 - 200 zł :)

c07085b4392ed42d8ab93a530d8fc396,12,1.jpg tubadzin-braid2.750.450.s.jpg

Próbuję się uporać z układem w małej łazience (górnej). Czy mogę prosić o jakieś rady?

Oto założenia:

- wymiary łazienki to 315 x 180 cm, wysokość 250cm,

- drzwi na tej ścianie jak widać, miejsce i kierunek otwierania jeszcze dowolne (tej działówki jeszcze nie ma), po drugiej stronie przedpokoik w ~kwadracie o wymiarach tej ściany (tj 180 cm) x 210 cm,

- okna nie ma,

- w tej dłuższej ścianie (przy której umieszczam wc czy umywalkę) nie mogę bruzdować, więc aby schować rury będę musiał zrobić jakąś zabudowę,

- przepusty kanalizy i wody są przy tej dłuższej ścianie, w okolicy styku wanna/zabudowa wc, stąd nie bardzo widzę inną opcję jak umieszczenie wszystkich punktów wod-kan właśnie na tej ścianie,

- wanna prosta, szerokości 70-75cm,

- bakterię wannową umieściłbym chyba przy dłuższym boku wanny (jak w pliku "1"),

- w pierwszym rzędzie dążę aby określić dokładnie miejsca dla wc i umywalki, bo lada chwila będę musiał odpowiednio pociągnąć rury wody i kanalizy, poszukuję więc przede wszystkim układu. Płytki czy materiały narazie dałem pierwsze z brzegu, ale generalnie chyba najchętniej biel, czerń, drewno, jakieś intensywne wstawki,

- pralka (którą chcę tu wstawić, może w szafce zabudowana) jak najbardziej może być płytka, widzę że spokojnie coś koło 40cm głębokości można kupić, wiadomo kosztem pojemności).

- na drugiej dłuższej ścianie przewiduję wieszaczki, drabinkę, kosz (w kącie).

Pytanie pomocnicze: czy warto próbować dobierać odległości "w module" wymiaru płytki, aby fugi się schodziły z kantami/załamaniami? Na wannę czy zabudowę wc chyba teraz najbardziej mi pasuje po 80cm (szerokości, na tej dłuższej ściany), a zdaje mi się że pod tym względem 90cm byłoby lepsze (np. pod płytkę szer. 30 lub 45cm), a to już się trochę chyba za szeroko robi...

Niżej załączam moje przymiary, kilka układów, chyba dwa ostatnie mnie najbardziej przekonują. Będę wdzięczny za opinie czy wskazówki. Pozdrawiam!

PS. Jeśli to pytanie nie nadaje się do tego wątku proszę o naganę, usunę.

projekt-g2-2a-1.jpg

projekt-g2-2a-2.jpg

projekt-g2-2a-3.jpg

projekt-g2-2a-4.jpg

2112wojtek naturę faktycznie masz złośliwą:p może bardziej konstruktywne uwagi?

Szukam pomysłu/rozwiązania na kosmetyki pod prysznicem. Najlepiej wnęki, ale ściana działowa ma tylko 11cm więc muszę odpuścić:bash: Nie chce żadnych metalowych, plastikowych półeczek- już widzę je całe zapyziałe mydłem, kamieniem itp. Szampon i żel ustawiony na podłodze to jakiś horror. Te trójkąty to jedna z opcji- wg. mnie też akurat nie trafiona.

Może Ty masz jakiś pomysł "najlepszy doradco na tym forum!!!" ?

Wczytała się blondzia w wypowiedź Wojtka i chyba zakumała :) Nie wiem teraz tylko, czy blondzia będzie umiała to wytłumaczyć... :bash:

Myślę, że może chodzić o taki efekt, jakby wykuć w ścianie wnękę na tyle, na ile się uda, a to co braknie do pełnej użyteczności takiej półeczki - "wyciągnąć" jeszcze na zewnątrz tej ściany (z efektem 3D :p). To by powstała taka jakby "ramka" /"kołnierz", które dodały by wystarczającą ilość miejsca na kosmetyki...

grzeniu666

1) bateria wannowa - zdecydowanie na środku dłuższego boku. Nawet mniej chodzi o tą baterię, co o pogrubiony brzeg wanny - pogrubienie bliżej ściany, a nie przy rancie wanny - i lepiej wygląda i łatwiej kosmetyki tam stawiać

2) osobiście wolała bym półeczki ze sprzętami mieć bezpośrednio przy umywalce, a nie na przeciwległej ścianie, więc opcję drugą bym obaliła - choć wydaje mi się też najładniejsza :bash:

3) lustro pociągnięte nad wannę - super :)

4) i tylko mi osobiście nie podoba się brak zabudowy pod umywalką i w wersjach 1. i 2. ładniej, "lżej" wyglądały te opcje z blatem pod umywalką. Ale rozumiem, że nie można mieć wszystkiego - jeśli półeczki po lewej to nie blat pod umywalką. Oddaję swój głos na półeczki. A z aranżacją umywalki proponuję coś jeszcze pokombinować :)

grzeniu666, jak dla mnie opcja nr. 1 jest najlepsza: tak półeczka za wanną jak i szafki i półeczka przy umywalce.

Kosz na śmieci (waciki itp.) oraz na brudne pranie można dać pod umywalkę i zamknąc to drzwiczkami lub ładną zasłonką.

Edytowane przez moniss

Asia - dzięki za rady! Tak jak na zdjęciu wcześniej załączonym chciałabym aby w tym wyższym suficie nad kabiną były jakieś światełka. Opcja z ciętymi płytkami fajna, ale musiałabym dać ciemniejszą fugę żeby uzyskać taki efekt a tego wolałabym uniknąć. Zostanę chyba przy tym kafelkowaniu całej ściany bo już brak mi pomysłów a to ta prostsza łazienka :)

Przy okazji gratuluję nowego mieszkańca domku, a przede wszystkim półmetkowej Alicji :hug:

asiazett

Dziękuję za odpowiedź ;-)

Faktycznie wersja ze ścianką miała być w wersji pierwotnej :-D wszystko mi sie pokićkało...

Chcielibyśmy gdzieś lukswery zwłaszcza gdyby łazienka była w wersji morskiej (można je podświetlić ledami)

teraz w bloku mamy bardzo jasny błękit+mozajka (mozajki już nie chcę, chyba, że z dala od wody, albo ew. taką bezfugową...)

http://imageshack.us/a/img266/4158/antoczerwiec2008100.jpg

http://imageshack.us/a/img547/32/antoczerwiec2008099.jpg

Co do kolorystyki, wolałabym kolory morskie, ew błękity, ale mały wybór jest w tych kolorach, zwłaszcza, że chciałabym na ściany 60x30 a na podłogę 60x60

Podoba mi się kolor coś w ten deseń...

http://img201.imageshack.us/img201/9845/04af6d9f188a067202568f8.jpg

kerro masz bardzo dużą łazienkę, więc możesz poszaleć i np. zrobić prysznic walk-in.

Co do ustawienia wanny pod skosem mam pytanie: jak wysoka jest ścianka kolankowa i jaki jest kąt nachylenia dachu?

Gdze masz pion kanalizacyjny? A może na razie wszystko jest jeszcze do ustalenia?

Megiska, jakie wymiary ma Twoja łazienka, bo na rysunku trudno je odczytać.

Inne brakujące wymiary: szerokość wejścia do pomieszczenia gospodarczego i ścianki z umywalką, oraz wysokośc parapetu okiennego (jak jest za wysoko to nici z oglądania świata przez okno siedząc w wannie ;) )

Edytowane przez moniss