duś1719506024 31.01.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 drzwi to najmniejszy problem - byle stolarz je zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.02.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Nie przejmuj się. Najważniejsze jest to czego Ty chcesz i co się Tobie podoba. Na resztę patrz z lekkim przymrużeniem oka... Kurcze mr6319, nie wiem czy mam szukać jakiejś ironii, przestrogi w Twoich słowach, czy może chodzi o zwykłe "degustibusy"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALUTKA W 01.02.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 GRZENIU a czy muszisz miec taka dluuuugasna umywalke? Mysle, ze metr spokojnie wystarczy. MR6319 zainspirowala mnie Toja kabinka ale jednak scianka przewazyla a) w dolnej lazience bo bedzie w woodenticu czyli jakby drewniana i b) w gornej mus bo na niej zainstalowana bidetka i do tego dekory, ktore tez musza byc a gdzie indziej ni pasowaly tak jak tam i c) najwazniejsze - nie cierpie myc szyb, okien i luster taki feler mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.02.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 GRZENIU a czy muszisz miec taka dluuuugasna umywalke? Mysle, ze metr spokojnie wystarczy. Nie muszę. Masz rację! Tak czy owak obawiam się czy na takiej (stosunkowo niedużej) przestrzeni nie będzie to źle wyglądać (odcinek drzwi-ścianka będzie miał 1,7m). Zakładam szerokie duże lustro na tej ściance i biel na przeciwnej, więc to pewnie powiększy przestrzeń, ale czy dostatecznie...? Napiszę do koleżanki Oksymoron, podpytać jakie ona ma tam przestrzenie... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.02.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 To teraz ja:)To moja mała łazienka, tak wyglądała w projekcie:http://img213.imageshack.us/img213/5778/rzutprojekt.jpg Uploaded with ImageShack.us Dzięki pomocy z forum jej koncepcja zmieniła się na taką: http://img833.imageshack.us/img833/7453/rzutzmiana2.jpg Uploaded with ImageShack.us Zlikwidowana wnęka, łazienka poszerzona do 150 lub 155 cm. I teraz jak już "mniej więcej" odpowiada temu co chciałabym osiągnąć nasuwa mi się pytanie: czy jest jakiś sposób żeby zmieścić w niej szafkę wysoką? W sumie nie potrzebuję prysznica o wymiarach 90x150 cm. Mógłby mieć np 90x100 a w pozostały kąt wstawić szafkę. Tylko czy da się wejść swobodnie pod prysznic?A może ustawić to jakoś zupełnie inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALUTKA W 02.02.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 lukarna a po co Ci szafka? Czy to jedyna łazienka w domu? Układ jak w mojej dolnej, wieczorkiem podrzucę zdjęcia. Mozesz zrobić pakowną szafkę pod zlewem, a drugą wkomponowac w zabodowę geberitu: tzn pociągnąć od górnej krawędzi zabudowy do sufitu. Duuuży prysznic jest fajny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.02.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Alutka to łazienka na parterze. Myślałam o tym, żeby wstawić tam szafkę na środki czystości czy kilka dodatkowych ręczników. Na co dzień będzie używana raczej jako WC oraz jako łazienka "awaryjna":) w przypadku nocujących gości lub korków w głównej, na górze:) Nie pomyślałam o szafce na geberitem szczerze mówiąc, chociaż to tez pewnie nie będzie zbyt pojemna szafka. A co do prysznica to taki 90x150 wydaje mi się ogromny.... Chociaż po łazience blokowej to wszystko wydaje mi się ogromne:) Czekam na Twoje zdjęcia;) Ps. Zastanawiam się czy nie zamontować takiego składanego podwieszanego krzesełka, mogłoby być umieszczone za ta szerszą ścianką, nie byłoby go widać. Czy to praktyczne rozwiązanie? czy jest sens to montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALUTKA W 02.02.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) LUKARNA szafka nad geberitem wcale nie musi być mała: mozesz ją pociągnąc w poziomie do ścianki z prysznicem i w dół do ziemi. Zabudowę zrobić np z drewna i z tego samego drewna zrobić stolik pod umywalkę nablatową a pod spodem ze dwie przepastne szuflady. no więcej miejsca Ci chyba niepotrzeba [teraz moja łaziekna ma 1m/2m i mam wannę!! a wszystkoco potrzeba zajmuje dwie półki pod umywalką, 4 koszyczki] chodzi o krzesełko prysznicowe? W sumie może się przydać np. do umycia nóg wtedy lepiej sobie klapnąć Edytowane 2 Lutego 2011 przez ALUTKA W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.02.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Alutka, a zdjęcia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 02.02.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 @lukarnazrobiłam szafkę we wnece, która wymusił komin - szeroka na 40, głęboka na 15, wysoka do wentylacji (czyli jakieś 2,30). wyszło bardzo pojemnie, nawet wielka butla gluta do prania (proszek w żelu czy jak to sie tam profesjonalnie określa) sie mieści! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 03.02.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Lukarna hmmm to teraz by sie ta wneka przydala na szafke. nie bylam obecna przy zmianach w Twojej lazience, ale teraz moze byc ciut trudniej wpasowac szafke. a szafce mowie zdecydowane TAK! bo zawsze jest cos co trzeba schowac, czy nawet zapasowe papiery toaletowe, dodatkowe zele i wszelkie takie, ktore trzyma sie nawet w 2giej lazience. Opcja z szafka nad geberitem mi sie podoba - nie pamietam jaka tam kolorystyke wybralas do lazienki (czy wybralas juz?!) ale wydaje mi sie tez ze szafka w lazience nie musi byc super gleboka, grunt to miec wiecej polek, zeby nie musiec dopychac sie do tego co w glebi jest. co do tej szafki stykajacej sie z szyba prysznica to raczej trzeba zostawic kawalek odleglosci tak aby swobodnie moc tam posprzatac. oprocz szafki to i tak zrobilabym szafke pod umywalka, zawsze to bedzie cos glebszego i na pewno sie przyda. chocby na reczki dla tych sluzbowych gosci. robilas juz jakies wizualki zwojej lazienki? przez mysl przemknely mi 2 slupki wiszace na tej pustej scianie - po lewej od wejscia, ale to chyba dosc znacznie zaburzy komunikacje.... czemu dwa? bo jeden wydawalby sie taki porzucony, a dwa.. .. dwa to juz tak bardziej planowo wyglada. Plus masz tyyyyllllle miejsca. sorki za brak polskich znakow- w pracy mi je ukradli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALUTKA W 03.02.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Alutka, a zdjęcia?? no miały być ale jak wczoraj ładowałam z aparatu to mi się komp zawiesił a jak szafka od góry do dołu i do ściany to gdzie tam sprzatać? bo rozumiem, ze prysznic ze scianką skoro chcesz na niej montować krzesełko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 03.02.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) Mam takie pytanie: gdzie najlepiej dać grzejnik(drabinkę)? Poradźcie dziewczyny, bo dziś instalacje zaczęli robić... Myślałam, żeby dać na ściankę pomiędzy wc a prysznic, ale obecność kibelka przy ręcznikach ... tak jakoś dziwnie. Jak uważacie? Ścianka ma ok. 250 cm. Głębokość kabiny 80. Na Wc też liczę 80 (w zaokrągleniu - bo ok. 20 cm na zabudowę geberitu i powiedzmy 56-60 misa). Zostaje 90 cm na drabinkę. Dać ją po środku czy może bliżej prysznica...? Doradźcie mi, plizz Nie widzę innego miejsca na drabinkę Dołącze wizualki (prysznic będzie zamykany): Edytowane 3 Lutego 2011 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 03.02.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Twoja opcja i moje komentarze: czy jak bedziesz otwierac szklane drzwi to nei ma zagrozenia ze walniesz tymi drzwiami w grzejnik? bedzie cos do zabezpiezenia drzwi? wiesz, nie mowie ze specjalnie, ale moze sie czasem zdarzyc i glupio by bylo zeby sei krew rozlewala. jesli tam zrobisz to upewnij sie ze odpowiednie zabezpieczenia beda. moj glupi pomysl: na ukosnej sciance. Minusem jest to ze jak tam beda wisialy reczniki to i super ciekawy grzejnik bedzie wygladal jak bedzie wygladal..... pozatym te dizajnersko fajne grzejniki sa dosc drogie a nie wiem jaki na to masz budzet. wiec chyba praktyczniej bedzie miedzy kibelkiem a prysznicem, choc moze ciut dziwnie.... u siebie bede miec zwykly grzejnik pod oknem i tez wyjdzie zaraz obok kibelka.... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 03.02.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) Planuje drzwi jak poniżej. Szerokość wejścia: max 712 mm Fakt, nie pomyślałam, że mogą się obijać o grzejnik... Będziemy musieli dać jakieś zabezpieczenie. Ale chyba będzie inny problem - przy otwartych drzwiach od prysznica ciężko będzie sięgnąć po ręcznik... Też się zastanawiałam nad skośną ścianką - ale na pewno na grzejniku będziemy suszyć ręczniki... Więc tak na wejściu nie bardzo. Kurka, nie wiem jak to rozwiązać Edytowane 3 Lutego 2011 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 03.02.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 No nic, chyba będzie musiał zostać na tej ściance. Jeśli drzwi maja 70 cm, a grzejnik będzie naśrodku ściany to spokojnie będzie można sięgnać po ręcznik, bo będzie wystawał jakieś 30-40 cm w zależności jakiej będzie szerokości. A ile powinien mieć taki grzejnik szerokości. 40 -45 cm wystarczy? Wtedy od końca kibelka zostanie jakieś 30cm luzu do grzejnika... (oczywiście będzie odsuniety od tej sciany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALUTKA W 03.02.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 No nic, chyba będzie musiał zostać na tej ściance. Jeśli drzwi maja 70 cm, a grzejnik będzie naśrodku ściany to spokojnie będzie można sięgnać po ręcznik, bo będzie wystawał jakieś 30-40 cm w zależności jakiej będzie szerokości. A ile powinien mieć taki grzejnik szerokości. 40 -45 cm wystarczy? Wtedy od końca kibelka zostanie jakieś 30cm luzu do grzejnika... (oczywiście będzie odsuniety od tej sciany) A między drzwiami a wanną? nawet może lekko wchodzic nad wannę. Plus taki, ze nie widac reczników zaraz na wejsciu minus dalej od prysznica ale tam mozesz sobie zrobić wieszaczek na sciance przy wejsciu, drugi plu wychodzisz z wanny i owijasz sie w cieplutki ręczniczek a w ogóle teraz są tak ładne reczniki, ze czego tu się wstydzić? Nie chowajmy ich na siłę w łazience bo wyjdzie, ze zaraz bedziemy miski sedesowe ukrywać (patrząc za wątkiem kuchennym ukryc wszystko to łazienka powinna się składać z maleńkich pokoików osobno bidet, sedes wanna kaloryfer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 03.02.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Nie chowajmy ich na siłę w łazience bo wyjdzie, ze zaraz bedziemy miski sedesowe ukrywać (patrząc za wątkiem kuchennym ukryc wszystko to łazienka powinna się składać z maleńkich pokoików osobno bidet, sedes wanna kaloryfer) Hehe Między wanną a drzwiami jest tylko 30 cm do futryny, ale że częściej się korzysta z prysznica - przekonałaś mnie, żeby cieplutki ręcznik mieć właśnie tam Dzięki Dziołszeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.02.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Duś, 15 cm masz głębokie półki w szafce, tak? Plus do tego grubość drzwi czy to już jest w tych 15 cm? Bo nie mam pojęcia ile może mieć w cm taka obudowa geberitu? Szukałam ale wyszło mi że od 7,5 cm do 20. Więc taka szafka głęboka na 15-20 cm mnie by urządzała pewnie... Nie byłoby zbyt wygodne żeby z niej korzystać ale na wyższych półkach po prostu byłyby rzeczy rzadko wyciągane i tyle. Alutka między geberitem i prysznicem będzie pewnie z 20 cm to tam już nie ma sensu nic robić, tylko nad geberitem zrobię. Nicol ja nad tą łazienką daaawno temu rozmyślałam:) chyba w marcu. Koloru ani żadnych szczegółów nie ustalałam jeszcze bo na to mam mnóstwo czasuSzafka pod umywalką bedzie ale nie duża bo tam jest mało miejsca ogólnie.Nie wiem czy można robić coś na ścianie żeby nie zagracić. W ogóle to "długość" łazienki to 277cm.Odjąć 90 cm na prysznic i kilka cm na ściankę (nie wiem jaką musi mieć grubość taka ścianką?) zostaje +/- 170 cm na umywalkę i geberit.Znalazłam jakieś opracowanie jaki musi być odstęp między poszczególnymi elementami, przeczytam i się będę pytać jak to jest w praktyce:)Niby na rzucie wygląda, że się zmieści wszystko:/ Naberia, fajne te drzwi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 03.02.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) To teraz ja:) To moja mała łazienka, tak wyglądała w projekcie: http://img213.imageshack.us/img213/5778/rzutprojekt.jpg Uploaded with ImageShack.us Dzięki pomocy z forum jej koncepcja zmieniła się na taką: http://img833.imageshack.us/img833/7453/rzutzmiana2.jpg Uploaded with ImageShack.us Zlikwidowana wnęka, łazienka poszerzona do 150 lub 155 cm. I teraz jak już "mniej więcej" odpowiada temu co chciałabym osiągnąć nasuwa mi się pytanie: czy jest jakiś sposób żeby zmieścić w niej szafkę wysoką? W sumie nie potrzebuję prysznica o wymiarach 90x150 cm. Mógłby mieć np 90x100 a w pozostały kąt wstawić szafkę. Tylko czy da się wejść swobodnie pod prysznic? A może ustawić to jakoś zupełnie inaczej? Prysznic o szerokości 100cm w zupełności wystarczy. Może służyć nawet jako prysznic dwuosobowy od czasu do czasu. Obok ścianka g-k i dalej szafka do wysokości prysznica. naberia, z doświadczenia (swojego i znajomych) napiszę, że ręczniki blisko miski ustępowej to niezbyt dobry pomysł. Blisko prysznica zamontowałabym tylko wieszaczek na ręcznik, a grzejnik pomiędzy drzwiami a wanną. Niekoniecznie szeroki, ale długi prawie na cała wysokość pomieszczenia. Edytowane 3 Lutego 2011 przez agatah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts