Elfir 25.04.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 bez drzwi to będzie zalewać łazienkę. Kabina jest za mala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.04.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Wc bez zmian, kabina bezbrodzikowa odcieta szybą szer. ~~90cm (równolegle do wc) i masz kabine szeroką na 100cm. Na prawej ścianie umywalka z dużym lustrem, pod umywalką szafka podwieszana (nic nie stoi na posadzce!) , grzejnik drabinkowy na ścianie na wprost drzwi (drabinka i wysunięte wieszaki na ręczniki, 40cm od ziemi, wysokość na ile kieszeń pozwala). Od umywalki sięgasz na lewo, ale z kabiny masz ręcznik w zasięgu ręki, to docenisz jak wypróbujesz. Jeśli bardzo chcesz, to w narożniku za umywalką wiszący słupek 30-40cm, do sufitu. W najwyższej szafce zapas papieru toaletowego, niższe zagospodarują się samoczynnie Odpływ liniowy w "drzwiach" kabiny lub rozsądniej punktowy odpływ pod prysznicem a liniowy "w drzwiach". Ważna sprawa! Skuteczna wentylacja = nawiew dołem drzwi + wentylator fi 125 -150. Kryterium skuteczności jest proste: włączasz wentylację, kąpiel np. 10 minut prysznica i lustro nie ma prawa zaparować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel86 25.04.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Wc bez zmian, kabina bezbrodzikowa odcieta szybą szer. ~~90cm (równolegle do wc) i masz kabine szeroką na 100cm. Na prawej ścianie umywalka z dużym lustrem, pod umywalką szafka podwieszana (nic nie stoi na posadzce!) , grzejnik drabinkowy na ścianie na wprost drzwi (drabinka i wysunięte wieszaki na ręczniki, 40cm od ziemi, wysokość na ile kieszeń pozwala). Od umywalki sięgasz na lewo, ale z kabiny masz ręcznik w zasięgu ręki, to docenisz jak wypróbujesz. Jeśli bardzo chcesz, to w narożniku za umywalką wiszący słupek 30-40cm, do sufitu. W najwyższej szafce zapas papieru toaletowego, niższe zagospodarują się samoczynnie Odpływ liniowy w "drzwiach" kabiny lub rozsądniej punktowy odpływ pod prysznicem a liniowy "w drzwiach". Ważna sprawa! Skuteczna wentylacja = nawiew dołem drzwi + wentylator fi 125 -150. Kryterium skuteczności jest proste: włączasz wentylację, kąpiel np. 10 minut prysznica i lustro nie ma prawa zaparować. Miałam podobny pomysł na początku. To rozwiązanie byłoby świetne, gdyby ściana po prawej stronie drzwi była trochę dalej, chociaż 30 cm. Wtedy byłaby fajna wnęka na umywalkę. Niestety jest tam tylko 10 cm i nie jestem pewna czy to będzie praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.04.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 200cm -90cm szyby -50cm na głębokość umywalki to 60 cm na przejście. Spoko luz. Mam 67cm i seniorka na wózku wyrabia zakręt. Spróbuj ustawic kartony, to zobaczysz w naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Najwęższy wózek ma równo 60 cmhttp://sklep.rehafund.pl/public/assets/dane%20techniczne%20w%C3%B3zka%20inwalidzkiego%20Cruiser%20RF-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.04.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Ale takim nie wjedziesz pod prysznic! Takiego nie wytrzesz i nie wysuszysz migiem. To jest spacerowy. Pod prysznic mamy toaletę na czterech małych kółkach, szer. chyba około 58cm, nikiel i plastik (podłokietniki, siedzisko) , bez naczyńka (wyjęte). W drzwiach łazienki przesiadka i jazda !! Po wszystkim hop! na spacerówkę i wio po domu. Nikiel i plastik wycierasz małym ręczniczkiem w pół minuty. Taki nikiel i plastik znalazłem w necie i w sklepie i a potem projekt łazienki to była bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel86 26.04.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Zrobiłam wizualizację, w której brodzik ma wymiary 100x90, od wc oddzielony jest ścianką 90 cm. Szafki w tej łazience nie są mi potrzebne, planowałam tylko dłuższą półkę pod umywalkę, na której goście będą mogli swoje rzeczy ustawić na kilka dni (jest to łazienka gościnna, przy salonie). Pomyślałam sobie, że dzięki temu, że będzie tam tylko półka pod umywalkę wykonana z płytek (wklejam inspirację) to będzie mniejsze ryzyko zalania mebli Poza tym może taka półka z małą okrągłą umywalką nablatową mogłaby mieć 40 cm głębokości zamiast 50 cm? Te 10 cm sporo miejsca tu ratuje. I teraz pytania:) Czy takie rozwiązanie będzie ok? Czy ścianka walk in nie będzie za krótka, co grozi zachlapaniem łazienki? I czy lustro i umywalka w takim ustawieniu (fajnie, bo dalej od drzwi i niefajnie, bo blisko strefy prysznicowej) nie będą zachlapane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Ale takim nie wjedziesz pod prysznic! A to ja sobie wjeżdżałam do łazienki na normalnym wózku aż po prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Czy ścianka walk in nie będzie za krótka, co grozi zachlapaniem łazienki? I czy lustro i umywalka w takim ustawieniu (fajnie, bo dalej od drzwi i niefajnie, bo blisko strefy prysznicowej) nie będą zachlapane? Mam prysznic 100x120 i pryska na łazienkę gdy kąpie sie bez zasłonki. Oczywiście mam folię na podłodze, wiec zagrożenia nie ma, ale jest mokro. Umywalka - jeśli nie chcesz mieć wiecznie ochlapanych blatów, jak największa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel86 26.04.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Duża umywalka jest raczej niemożliwa przy takim ustawieniu.. I odsunąć się dalej z umywalką od prysznica też się nie da.. Ehh czyli podsumowując, odradzasz takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel86 26.04.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Znalazłam jeszcze coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaAP 02.05.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Witam wszystkich, I ja dotarłam do tego etapu.... trzeba wymyślić wnętrza. Moje zdolności w tym zakresie są... hmmm, lepiej powiedzieć, że ich nie mam. Łazienkę mam taką, jak w załączeniu (jeśli chodzi o wymiary); zależałoby mi na wannie i prysznicu, ale wydaje mi się, że raczej się obydwa nie zmieszczą.... Mój pomysł: wanna pod oknem, kibelek i prysznic na krótszej ścianie oddzielone wymurowaną ścianką (niebieski kolor) /pion kanalizacji jest w rogu, przy drzwiach/; na przeciwko kibelka - umywalka, obok (co imituje żółte zamazanie) - zabudowa, w której w założeniu ukryć ma się pralka i jakieś półki. Między umywalką a wanną - grzejnik drabinkowy.... Tak też mi zrobiono instalację wod-kan.... Czy coś da się z tym zrobić? Podłoga - gres imitujący drewno, ściany - białe /gdzie kabina, wanna i nad umywalką kafelki/, zabudowa kafle, ale jakie? Będę wdzięczna za jakiekolwiek ukierunkowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 03.05.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 (edytowane) W pierwszej opcji ustawiłabym wszystko na jednej ścianie. W drugiej można potraktować prysznic umownie- przez problem z oknem. Zrobić strefę kąpania a osobno wc i umywalkę. http://blog.lazienkatop.pl/wp-content/uploads/2015/05/wanna-czy-prysznic.jpg Edytowane 3 Maja 2018 przez anika1003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingvince 21.06.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Witam forumowiczów, Proszę was o pomoc w aranżacji funkcjonalnej dwóch łazienek. Pierwsza mniejsza znajduje się na dole. Będzie wykorzystywana w ciągu dnia oraz będzie służyć jako pralnia. Dlatego priorytetem w rozplanowaniu jest miejsce pralki oraz do przechowywania prania. Mój pierwszy pomysł zakłada kupno wąskiej pralki i usytuowanie jej w samym narożniku ściany schodów. Reszta wolnej przestrzeni została by zabudowana szafą na potrzeby segregacji ubrań. Druga koncepcja to zabudowanie niskimi szafkami ściany na przeciw wejścia. Po lewej umywalka a po prawej pralka, od góry blat i chyba wysoka zabudowa na ścianę. Obawiam się, że moje aranżacje pomniejszą łazienkę do wielkości tyci tyci a i tak bez jakichkolwiek ledwo można się w niej obrócić. Druga łazienka u góry będzie wykorzystywana za pewnie rano i wieczorem. Znajdzie się w niej wanna, prysznic, wc oraz jedna umywalka(może jakaś większa). Zastanawiam się nad wanna ponieważ nie jestem zdecydowany czy zabudowana czy wolnostojące, która według was jest bardzie funkcjonalna do mojej łazienki oraz jakiej długości wannę powinienem wybrać? W każdej łazience będę montować wc podwieszane ze stolarzem. Z wolnostojących chciałbym kupić coś podobnego jak poniżej: https://www.365dom.pl/wanna-wolnostojaca-akrylowa-150-cm-elegant-massi-id-123 https://www.besco.eu/produkty/wanny-wolnostojace/goya/ https://plytki-lazienki.pl/p/744/66202/marmite-rita-wanna-wolnostojaca-157x70cm-syfon-rita157-wanny-wolnostojace-wanny.html Dziękuję za każdą radę i wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.06.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 (edytowane) kingvince, ja bym wstawiła pralkę do górnej łazienki (np. obok umywalki pod blatem). To na górze się rozbierasz i na górze korzystasz z pokoju fitness, potem brudne/zapocone ubrania wrzucasz do kosza w łazience obok i tam też pierzesz, suszysz i wkładasz do swojej szafy w sypialni (na górze!). Na dole pomyślałabym o jakimś maleńkim prysznicu (odpływ w podłodze, szklana ścianka składana na ścianę, więc gdy nie korzystasz to jest niemal niewidoczny i nie zabiera miejsca). Wracając do górnej łazienki, to przy takim ustawieniu sprzętów jak na rysunku, najlepiej by było wydłużyć kabinę prysznicową, tak aby sięgała do zabudowanej wanny. Przy innym układzie mogłaby być wanna wolnostojąca. Długość wanny zależy od Twojego wzrostu i od tego czy ma służyć do kąpieli dwu czy tylko jednoosobowych Edytowane 24 Czerwca 2018 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Langi_84 24.06.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Pytanie do ogółu, kto z Was podjąłby się zwizualizowania małej łazienki, zawierającej WC, kabinę, i umywalkę Łazienka o powierzchni ok. 7m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.06.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Wymiary, rozmieszczenie pionu kan. , okien i drzwi. Woda też aby nie latać z rurami po ścinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingvince 25.06.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 kingvince, ja bym wstawiła pralkę do górnej łazienki (np. obok umywalki pod blatem). To na górze się rozbierasz i na górze korzystasz z pokoju fitness, potem brudne/zapocone ubrania wrzucasz do kosza w łazience obok i tam też pierzesz, suszysz i wkładasz do swojej szafy w sypialni (na górze!). Na dole pomyślałabym o jakimś maleńkim prysznicu (odpływ w podłodze, szklana ścianka składana na ścianę, więc gdy nie korzystasz to jest niemal niewidoczny i nie zabiera miejsca). Wracając do górnej łazienki, to przy takim ustawieniu sprzętów jak na rysunku, najlepiej by było wydłużyć kabinę prysznicową, tak aby sięgała do zabudowanej wanny. Przy innym układzie mogłaby być wanna wolnostojąca. Długość wanny zależy od Twojego wzrostu i od tego czy ma służyć do kąpieli dwu czy tylko jednoosobowych Po pierwsze dzięki za wpis. Do drugie nie zwracaj uwagi na podpisy pokoi. W naszym domu zamieszkamy w piątkę więc pokoje FITNESS oraz GABINET przeznaczone są dla dwójki naszych dzieci. Wracając do głównego tematu, ze względu na brak jakiejkolwiek możliwości zmieszczenia/ustawienia prysznica na dole. Zdecydowaliśmy o pozostawieniu tam pralki, jak jest na planie. Jak Twoim zdaniem musiałby wyglądać układ aby umieścić w nim wannę wolnostojącą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.07.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Jeśli szafy, sypialnie, garderoby mają być na górze w sypialniach, to dobrze byłoby pralnię przewidzieć jednak na górze, inaczej oznacza to ciągłe bieganie po schodach z czystymi/brudnymi ubraniami. Prysznic można zrobić w dolnej łazience a w górnej (jeśli zależy na wannie) wannę z funkcją prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppppawel 17.08.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Witam wątku o projektowaniu łazienki, Poproszę o pomoc, sugestie dotyczące układu w łazience. Całe pomieszczenie ma wielkość 4,58x3,14. Chcemy je podzielić na łazienkę i pralnię. Jak na razie najlepszy wydaje nam się układ jak na rysunku: W łazience chcielibyśmy zmieścić: wc geberit, bidet, prysznic 110x90 (z odpływem w podłodze), wannę prostokątną 180, umywalkę na blacie, grzejnik rurkowy na ręczniki Okno można przesuwać byle było na tej samej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts