Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Łazienka to jedno z droższych pomieszczeń w wykańczaniu. W tak małym domu robienie łazienki większej niż pokój to rozrzutność finansowa.

Jak i tak planujesz osobne wc to polecam zrobić wc z prysznicem i łazienkę z wanną.

gdzie w tym salonie chcesz ustawić kanapę?

Witam serdecznie,

Chce wyremontowac rodzicom lazienke. Lazienka jest waska, dluga, znajduje sie w starej kamienicy. Poprosze o porade, jak umiescic prysznic w takiej lazience. Rodzice sa starsi i jest im coraz trudniej sie poruszac, chcialabym zeby w lazience byla szeroka przestrzen prysznicowa, zeby moc w srodku postawic stoleczek i ewentualnie, zeby w przyszlosci byla mozliwosc, aby druga osoba mogla wejsc, aby pomoc przy umyciu sie.

Dzisiaj we wnece znajduje sie wanna, myslalam, zeby na jej miejscu postawic wlasnie taka kabine prysznicowa, z bardzo niskim brodzikiem.

Nie wiemy jeszcze, czy beda kladzione kafelki, gdyz powiedziano nam, ze powinnismy wykonac projekt, aby ocenic, czy podloga wytrzyma wylewke.

Toaleta znajduje sie we wnece w koncu lazienki (wneka 44cm). Wolelibysmy jej nie przemieszczac.

Na przeciwko wneki, na scianie, znajduje sie kaloryfer, ktory tez jest nie do ruszenia.

Moja obawa, to czy kabina prysznicowa zmiesci sie na glebokosc w tej wnece, i czy mozna zainstalowac ja w takim miejscu ?

Z gory bardzo serdecznie dziekuje za odpowiedzi.

Anna

lazienka.JPG

• 9 months później...

Dzień dobry,

właśnie dostałam projekt łazienki i poniżej wstawiam jej wizualizację. Mam jednak pewne wątpliwości. Wydaje mi się mało przytulna i nie bardzo wiem jak ją troszkę ocieplić. Nie mam też pomysłu na podświetlenie lustra. Wstępnie zamierzałam dać 4 wiszące lampy, ale czy to nie za dużo? Dlatego chciałam prosić o pomoc w dopracowaniu szczegółów, a może ma ktoś inne pomysły na aranżację, również mile widziane. Z góry dziękuję. WiolaW.jpgW_2.jpgW_5.jpgW_3.jpg

łazienka.jpg

będą ręczniki, butelki z kosmetykami, gąbki i będzie wyglądać zupełnie inaczej.

Dwie lampy po bokach lustra starczą. Jedna ogólna i "oczko" po prysznicem.

Dziękuję. Może i racja, wszytko się zmieni jak dojdą rzeczy używane na co dzień. W takim razie zostawię lampy po bokach, a pozostałe dwa kable usunę. Niestety nie mogę dać oczka pod prysznicem bo mamy strop wylewany, ale mam blisko kabiny oświetlenie, więc może nie będzie najgorzej. Miałam zamiar dać 3 czarne tuby, ale zastanawiam się jeszcze nad srebrnymi. Myślałam też o podzieleniu czarnymi ramkami ścianek prysznica, ale nie jestem do końca przekonana. Może być wtedy za czarno.

mnie się podoba, dałbym dodatki w jakimś żywym kolorze, jakieś odcienie żółtego np i będzie bardzo ładnie. ewentualnie drewno w cieplejszym odcieniu

Dzięki Fleszu. W sumie nam też się podoba, więc pewnie przy tej wersji zostaniemy. Popracujemy jeszcze nad szafką, podłogą, dodamy jakieś fajne oświetlenie i będzie super.

Dzień dobry,

właśnie dostałam projekt łazienki i poniżej wstawiam jej wizualizację. Mam jednak pewne wątpliwości. Wydaje mi się mało przytulna i nie bardzo wiem jak ją troszkę ocieplić. Nie mam też pomysłu na podświetlenie lustra. Wstępnie zamierzałam dać 4 wiszące lampy, ale czy to nie za dużo? Dlatego chciałam prosić o pomoc w dopracowaniu szczegółów, a może ma ktoś inne pomysły na aranżację, również mile widziane. Z góry dziękuję. Wiola[ATTACH=CONFIG]436218[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]436219[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]436220[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]436221[/ATTACH]

Jak na moje oko, to w tym projekcie czarne ściany są za bardzo "poszatkowane" (białe drzwi i okno). Czarne płyty dałabym tylko na jednej ścianie, za prysznicem i wanną, cała reszta w bieli. Sądzę, że lepiej by wtedy wyglądała czarna obudowa wanny, przechodząc płynnie na czarną ścianę.

Poza tym, tak jak napisała Elfir, dodatkami "zrobisz przytulność".

Tak się jeszcze zastanawiam... Czy nie lepiej byłoby przenieść baterię prysznicową i odpływ liniowy na ścianę z wanną? Wówczas wchodząc do łazienki miałoby się niczym nie zaburzony widok na okno z np. drewnianą (pod kolor podłogi) żaluzją. Lub innym przykuwającym wzrok elementem np. nadająca łazience bardziej pałacowy charakter żakardowa stora podpinana do boku chwostem, a w samym oknie mlecznobiała roleta rzymska.

Miałam zamiar dać 3 czarne tuby, ale zastanawiam się jeszcze nad srebrnymi. Myślałam też o podzieleniu czarnymi ramkami ścianek prysznica, ale nie jestem do końca przekonana. Może być wtedy za czarno.

Patrząc na te wizualizacje, jedną z pierwszych rzeczy o których pomyślałam były czarne oprawy lamp ;)

Ale podział niemal niewidzialnych szklanych tafli prysznica to już zdecydowanie za dużo, zwłaszcza w łazience w marmurach.

No właśnie okno mamy czarne, a drzwi mają być białe i jakoś do czarnego okna nie pasowały nam białe płytki, tym bardziej, że obok jest biała zabudowa, dlatego zrobiliśmy czarne, żeby był jakiś kontrast. W pierwszej wersji dałam jeszcze czarną ścianę w prysznicu obok wanny, a nad wanną i obudowa wanny była biała. Czarne płytki były też na ścianie z umywalką. Czyli mieliśmy ścianę czarną z oknem i drzwiami, ale i po kawałku z każdej strony.

Na okno raczej nie będę niczego zawieszała, bo mamy już zamontowane refleksole. Jeśli natomiast przeniosę baterię i odpływ, to boję się, że woda będzie wypływała na zewnątrz, a wejście pod prysznic musi już tak zostać.

Patrząc na te wizualizacje, jedną z pierwszych rzeczy o których pomyślałam były czarne oprawy lamp ;)

Ale podział niemal niewidzialnych szklanych tafli prysznica to już zdecydowanie za dużo, zwłaszcza w łazience w marmurach.

To również była moja pierwsza myśl, a ta bywa zwykle najlepsza i tak też pewnie będzie.

Co do podziału, to masz rację, słabo będzie wyglądało. Zrobię tylko dodatek od strony wanny na szkle, w postaci czarnego uchwytu do wieszania ręczników, ale to jakoś wizualnie raczej nie powinno przeszkadzać.

Mam właśnie ten sam problem, bo i glazury mam podobne.

Tzn. jedną białą, a czarną będę miała w formie marmuru odbicie lustrzane. Ale po mimo tego, że już zamówiłam płytki, to chodzi mi po głowie dodanie koloru, niebiesko szarego lub brudnego różu, tylko się boję, że w moim przypadku, przy wzorze na marmurze będzie to przesadą.

jak tu:

https://pl.pinterest.com/pin/697354323527970820/?nic=1

Witam, chciałbym z Wami skonsultować projekt łazienki w mieszkaniu deweloperskim. Pomieszczenie o wymiarach 243 x 178 cm (4,25 m2).

- po prawej stronie kabina typu walk-in z szybą biegnącą od ściany przeciwległej do drzwi wejściowych o dł. ok. 120 cm (ew. prysznic z drzwiami przesuwnymi - do rozważenia)

- bateria prysznicowa podtynkowa na ścianie obok umywalki (stąd na projekcie wystająca ścianka)

- szafka z umywalką, nad nią lustro vis a vis drzwi wejściowych

- po stronie lewej sedes podtynkowy i bidet podtynkowy

- nad sedesem i bidetem szafka jak na ostatnim zdjęciu na długości całej ściany (178 cm).

Pytania:

1) co sądzicie o takim układzie? coś można rozwiązać inaczej?

2) czy starczy miejsca dla zarówno sedesu jak i bidetu? ściana ma długość 178 cm, ale trzeba brać poprawę na szafkę z umywalką

d33789df2966da74med.png

910f369863b9986fmed.png

64de9ddf3db4b902med.png

Witam, chciałbym z Wami skonsultować projekt łazienki w mieszkaniu deweloperskim. Pomieszczenie o wymiarach 243 x 178 cm (4,25 m2).

- po prawej stronie kabina typu walk-in z szybą biegnącą od ściany przeciwległej do drzwi wejściowych o dł. ok. 120 cm (ew. prysznic z drzwiami przesuwnymi - do rozważenia)

- bateria prysznicowa podtynkowa na ścianie obok umywalki (stąd na projekcie wystająca ścianka)

- szafka z umywalką, nad nią lustro vis a vis drzwi wejściowych

- po stronie lewej sedes podtynkowy i bidet podtynkowy

- nad sedesem i bidetem szafka jak na ostatnim zdjęciu na długości całej ściany (178 cm).

Pytania:

1) co sądzicie o takim układzie? coś można rozwiązać inaczej?

2) czy starczy miejsca dla zarówno sedesu jak i bidetu? ściana ma długość 178 cm, ale trzeba brać poprawę na szafkę z umywalką

d33789df2966da74med.png

910f369863b9986fmed.png

64de9ddf3db4b902med.png

Po co Ci taka głęboka i szeroka umywalka? Trochę ją zmniejsz, tak byś blat miał o szerokości35- 40cm, lub z wcięciem i wtedy się bardziej zmieścisz.

Na zdjęciu masz przykład :

https://pl.pinterest.com/pin/845058317563036193/

Umywalek teraz jest masa przeróżnych, to z dopasowaniem nie powinno być problemu.

Dziękuję. Ja w sumie, to jeszcze nie zdecydowałam, bo w czarnych płytkach jest, jak dla mnie oczywiście, za dużo różnych kolorów. Albo dużo białego, zielonego czy pomarańczowego. Ja bym wolała, żeby wzór na czarnej płytce imitującej marmur był bardzo subtelny, a takiej nigdzie nie znalazłam, albo nie umiem szukać, a może Ty widziałaś?