Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli prysznic za ścianą umywalkową, to przechodni, bez kabiny...

Wspominałam, że będzie to prysznic walk-in, a zatem oczywiście bez kabiny :). Program niestety nie ma samych baterii prysznicowych, są tylko całe kabiny, stąd umieściłam ją by było wiadome co się dzieje za ścianką z umywalką :).

ciekaw jestem cholernie, co wymyślisz, ja juz pewne rzeczy widzę :p

wprowadzanie farby do tych płytek to będzie niezłe wyzwanie - ale poczekam na końcową wersję;

co na podłogę i w jakim wymiarze?

kolor mebli?

Farba w łazience nie jest szczególnym odkryciem ;). Na forum znajdziesz kilka udanych przykładów łączenia kafli z farbą. Kilka stron wcześniej wkleiłam nawet zdjęcie jednej - ZOBACZ

A tu sama farba w różnych stylach :)

http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2009/08/lazienka.jpg http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBV92qOD30woSh3waKWx3lNXTI6jONKTTZWlCwQsOQJhTzfs1a9Ahttp://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6-MdFsOZ7ZbCwj2Ky6ecnoJdG7QMe-9AT-uuPnYU3Ph9t39Z_http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlSQHXtVmdPIo-SAZBI7DrrC68RCQnRloDkWVGIBHqctZZh7sZCw

No i wizualizacja mniej więcej tego co pojawiło się w mojej pierwszej koncepcji - jeszcze bez wnęki meblowej(wklejam tymczasowo).

Tak naprawdę dopiero dumam nad szczegółami kafli i mebli, więc może się jeszcze wszystko zmienić :). Tymczasem na podłogę ta sama kafla szara co na ścianę, a meble albo szary połysk, albo drewno (podobne do kafli).

Realizacja niestety nie szybciej niż za rok :(.

Skoro wypominasz o kolejnych uwagach, to pisz :). Wszystkie są ważne, choć nie wszystkie muszą przeszkadzać w subiektywnym odczuciu każdego z nas :). Zawsze jednak mogą pomóc :). Lepiej pisać o nich na etapie planowania, niż wtedy gdy łazienka jest już zrobiona.

No dobrze - obiecałam, więc wklejam to, co wydaje mi się najlepszym kompromisem :).

Prysznic zostaje na swoim miejscu - bez brodzika, bez drzwi, z odpływem liniowym lub ściennym. Ostatecznie będzie miał 200x90, więc spokojnie i wygodnie możemy myć sobie nawzajem plecki ;). 140 to ścianka z umywalką (ok. 100x45) i blatem. Pod spodem chciałabym zabudowę z szufladami. Reszta - czyli 60 cm to szyba doświetlająca prysznic.

Wc i bidet zostają w kąciku, który dla nich wybrałam. Nie mam nadal pomysłu co nad (nie chcę szafek), więc na razie taka wariacja z zabudową.

Wanna przesunięta w stronę okna. Ostatecznie prostokątna. Podobają mi się asymetryczne (chciałam pierwotnie TAKĄ), ale w tym układzie zabierze za dużo miejsca. Kolejny plus wanny prostokątnej to mniejsza pojemność w litrach :).

Niestety nie podobają mi się absolutnie baterie stojące :(, a kran w ścianie byłby problematyczny, bo tam chciałabym mieć głowę, więc ścianka musi być ;). Będzie wysokości ok. 90-100 cm. Myślę jeszcze o wnęce w tej ściance od strony wanny na mydło, ale nie wiem czy się da? Obok wanny coś w stylu siedziska. Powyżej miejsce na ręczniki, szlafrok. Obok okna kaloryfer (nie jest niezbędny, bo będzie podłogówka, ale lubię ciepły ręcznik po kąpieli).

Meble we wnęce oraz obok drzwi oczywiście nie będą pod sam sufit z półkami, ale tak chcę je zabudować do samej góry, bo będą uzupełnieniem dla ściany kominów i nie będzie na nich trudnego do usunięcia górnego kurzu :).

Wygląda to mnie więcej tak, jak w załącznikach.

3.jpg

5.jpg

4.jpg

2.jpg

6.jpg

Edytowane przez julianna16

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

julianna, a nie lepiej przerzucić WuCety obok na tę ścianę prostopadłą, nie miała byś chyba widoku z wanny po usunięciu tej "dziwnej" ścianki przy niej? Ew. odsunąć jeszcze odrobinę wannę od tej ściany. (jeśli coś przeoczyłem wcześniej przepraszam, tylko tu doglądam inspiracji)

jest bardzo ładnie;

co do polaczenia farby i kafli - tez tak mam i wiem, ze się tak robi, niemniej mi chodziło o kolor, jaki dobierzesz do tej glazury -> rozumiem, że ten co na vizce (zresztą b.ladny)

aż szkoda, że nie masz tej łazienki od południa albo od wschodu (mam na myśli słońce)

wklejam bardziej widoczne wymiary - mam nadzieję, ze tym razem będzie czytelniej :) i po kolei odpowiedzi: drzwi mogą być w dowolnym miejscu czerwonego fragmentu ściany, otwierane na zewnątrz oczywiście

- podłączenia do samodzielnej aranżacji - oczywiście zgodnie z zasadami hydraulicznymi- czyli realne w stosunku do pierwotnego planu

-wanna wydaje mi się, że najlepsza byłaby narożna, wymiar do dopasowania, po cichu marzy mi się, aby była "wpuszczona" w stopień tak do 1/3 albo połowy wysokości

- umywalka 80-90, no chyba ze nie da sie sensownie wkomponować takiej dużej

- pralka raczej 60 i taka sama suszarka

wklejam plan zrobiony w demo pro100, ale ja laik jestem i marnie to trochę wyszło ( na scianie południowej zabudowa kryjąca pralkę i suszarkę i inne " skarby" łazienkowe

pro100.jpg łazienka nowa.jpg

Edytowane przez fafulja

julianna, a nie lepiej przerzucić WuCety obok na tę ścianę prostopadłą, nie miała byś chyba widoku z wanny po usunięciu tej "dziwnej" ścianki przy niej? Ew. odsunąć jeszcze odrobinę wannę od tej ściany. (jeśli coś przeoczyłem wcześniej przepraszam, tylko tu doglądam inspiracji)

:D Dziękuję za jeszcze jeden głos w sprawie :).

Widzę, że moja ścianka budzi spore emocje ;). Jeśli powstanie, to będę ją traktować szczególnie czule, bo tyle przeżyła jeszcze nie będąc na świecie ;).

Wucetobidety można przerzucić obok, ale usunięcie ścianki wymusi tę kompletnie nie w moim guście baterię wolno stojącą (wiem, że inni się nimi zachwycają, ale ja za nic nie mogę się przekonać). Można ewentualnie pomyśleć o baterii wpuszczanej, czyli ścianka do poziomu wanny i będzie to wyglądało mniej więcej tak.

http://images43.fotosik.pl/1263/08690d93b19a69a7gen.jpg

To może jeszcze wersja z propozycji duś, której dziękuję za sympatyczne chęci uatrakcyjnienia mojej łazienki - wanna wolno stojąca, tylko tu znowu ta bateria..., no i dalej do ręczniczka ;).

http://images37.fotosik.pl/1225/b5d44ad178d8ad8dgen.jpg

jest bardzo ładnie;

co do polaczenia farby i kafli - tez tak mam i wiem, ze się tak robi, niemniej mi chodziło o kolor, jaki dobierzesz do tej glazury -> rozumiem, że ten co na vizce (zresztą b.ladny)

aż szkoda, że nie masz tej łazienki od południa albo od wschodu (mam na myśli słońce)

Dziękuję :). Co do strony, to chyba jednak lepiej, że słoneczko będzie w salonie i pokojach dziennych po przeciwnej stronie :). W łazience dam radę bez promyczków, choć dla mnie ich nigdy za wiele.

Mam jeszcze trochę czasu do wiosny (wtedy wchodzimy z instalacjami), więc jeszcze pomyślę. Dziękuję Wam BARDZO za wszystkie głosy i opinie (nie zamykam dyskusji, więc możecie pisać ;)). Tymczasem zapraszam na małe przyjęcie na cześć ścianki ;) (niezależnie czy powstanie czy nie).

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTOru396-sSWLUc7_YSQwLjUVQ3dRDdQIeun_ktAyzuIuokR7Brvw

-wanna wydaje mi się, że najlepsza byłaby narożna, wymiar do dopasowania, po cichu marzy mi się, aby była "wpuszczona" w stopień tak do 1/3 albo połowy wysokości

- umywalka 80-90, no chyba ze nie da sie sensownie wkomponować takiej dużej

- pralka raczej 60 i taka sama suszarka

...( na scianie południowej zabudowa kryjąca pralkę i suszarkę i inne " skarby" łazienkowe

[ATTACH=CONFIG]89507[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]89508[/ATTACH]

A jakiej wielkości (mniej więcej) ma być wanna?

Chcesz osobno pralkę i suszarkę - nie myślałaś o jednym urządzeniu godzącym obie funkcje? Jeśli osobno, to mają stać jedna na drugiej, czy obok siebie?

Która to ściana południowa? :)

Aaa... i jeszcze jedno, jeśli wanna narożna, a do tego jeszcze ze stopniem, to zajmie sporo miejsca.

julianna, to może (to tego pierwszego obrazka) przerzuń wanne nieco do okna (nie wiem jak wysoko masz parapet) i bakterie daj na przedłużonym (może nawet na długość wanny jak blisko okna) tym czymś beżowym przy drabince (to taka półka?) :) Teraz ta przestrzeń między wanną a oknem taka jakaś duża (po co? EDIT: coby się dobrze okna myło?). A ręczniki na drugą stronę okna (będzie bliżej też od umywalki), ew. na drugą stronę wanny. Edytowane przez grzeniu666

To może jeszcze wersja z propozycji duś, której dziękuję za sympatyczne chęci uatrakcyjnienia mojej łazienki - wanna wolno stojąca, tylko tu znowu ta bateria..., no i dalej do ręczniczka ;).

http://images37.fotosik.pl/1225/b5d44ad178d8ad8dgen.jpg

no ja wprawdzie myślałam o wolnostojącej obkręconej o 90 stopni. może któras z dziewczyn rozwinie temat, bo w tej materii ja jestem akurat zielona, ale chyba można obecnie w ogóle uniknąc baterii w wannie i napełniać tylko z przelewu.

julianna, to może (to tego pierwszego obrazka) przerzuń wanne nieco do okna (nie wiem jak wysoko masz parapet) i bakterie daj na przedłużonym (może nawet na długość wanny jak blisko okna) tym czymś beżowym przy drabince (to taka półka?) :) Teraz ta przestrzeń między wanną a oknem taka jakaś duża (po co? EDIT: coby się dobrze okna myło?). A ręczniki na drugą stronę okna (będzie bliżej też od umywalki), ew. na drugą stronę wanny.

Raczej odpada :), bo chcę mieć dostęp do okna, te 60 cm zostaje na:

1. otwieranie, wietrzenie, mycie

2. podziwianie niessssamowitego widoku :)

3. miejsce na siedzonko, które przydaje się czasem przy różnych czynnościach

Beżowe przy oknie to drewniany parapet :).

Ręczniki będą osobne do kąpieli, do prysznica i przy umywalce (są na bocznych relingach), a nawet przy bidecie.

łyżka dziegdziu: a w programie zachowawywałaś realne wymiary sprzętów i pomieszczenia?

:yes: tak - starałam się realnie (różnica może być +/-5 cm) - dałam radę przełknąć łyżkę? ;)

no ja wprawdzie myślałam o wolnostojącej obkręconej o 90 stopni. może któras z dziewczyn rozwinie temat, bo w tej materii ja jestem akurat zielona, ale chyba można obecnie w ogóle uniknąc baterii w wannie i napełniać tylko z przelewu.

A tak czytałam o takim przelewie. voila :)

http://images39.fotosik.pl/1209/1531b8a5eea8108egen.jpg

tak tyle o ile; zapytaj meza, czy okno to bedzie fix czy otwierane?

Bez seksizmu proszę! Tutaj często babki wiedza o budowie więcej niż ich mężowie! Już w wątku kuchennym mi "podpadłeś" takim podejściem, ale się powstrzymałam ... Teraz już mi zaczyna przeszkadzać .... :p:evil:

A dlaczego mam pytać męża? ;) Okno już jest - otwierane, białe :). Tylko klamki pewna nie jestem, chyba jednak jest po lewej (mamy tam teraz zaciągniętą roletę i jak wchodzę to jest ciemno). Nie pamiętam :(.

Bez seksizmu proszę! Tutaj często babki wiedza o budowie więcej niż ich mężowie! Już w wątku kuchennym mi "podpadłeś" takim podejściem, ale się powstrzymałam ... Teraz już mi zaczyna przeszkadzać .... :p:evil:

Hi, hi - to prawda. Ja chyba jednak lepiej się orientuję :). Aniu nie denerwuj się, ekstr@ ma dobre intencje :).